forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 249

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 06/02/2010 : 14:06:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
čuo sam za to. jel ti dobar?
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 06/02/2010 : 14:10:19  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Stieg Larsson--Trilogija

Knjige koje su me fascinirale jednom nevidenom lakocom pripovjedanja bez da se dotakne bilo koje komercijalne metode ili bez da se stvori makar i mala praznina koju mozemo okarektizirati kao dosada .
Stieg Larsson je iza sebe ostavio nesto po cemu ce moga pamtiti .

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 06/02/2010 : 14:11:21  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

čuo sam za to. jel ti dobar?

Knjiga je naravno bolja..no ako ju nisi citao prije gledanja filma...onda je i film izvrstan.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 06/02/2010 : 14:50:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Dobro Hanteru, već znamo da ne voliš SF...
Uf, tema nam je pomalo zamrla... Šta čitate ovih dana? Pored Kafke, obnavljam gradivo iz ''Baskervilskog psa'', koji je moj omiljeni Dojlov roman.
P.S Da li je neko čitao ''Ligeju'', kratku priču Edgara Alana Poa? Ako jeste, koje je vaše tumačenje piščevih zamisli?

Uh, ja ništa, nisam ni Ono završio Mogao bih probati sa Kafkom?
Psa sam probao tri puta pročitati i nisam niti jednom više od pola. Ne ide pa ne ide, a ne pomaže ni to što sam gledao seriju na TV Sherlock Holmes i to baš Beskervilski pas.

.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25990 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 06/02/2010 : 15:04:05  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

stepski vuk nije 'izvikan'
jest mega popularan ali ne u inkriminirajućem značenju tog pojma
stepski je najkraće rečeno klasik
a to da se manhunteru ne sviđa je u skladu sa njegovom 'sklonošću' ka pravilima, konvenciji i uhodanom tijeku stvari (premda tu i tamo iz njega izbije koji tračak svjetlosti;), neka razmišljanja koja narušavaju red, pa ga to čini ne do kraja definiranim likom u smislu neke krutosti. tim bolje;)

Jesam rekao da je izvikan ili loš???

Klasik u svakom slučaju, i knjiga je fenomenalna, ali mi ove druge koje sam naveo jednostavno bolje leže. To je to.

Čak mi se čini da JA ovde bežim od pravila, i ne spadam u utvrđene klišee, Herr Stinky...

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25990 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 06/02/2010 : 15:08:40  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pogrešno smo se razumijeli, šalio sam se...
Bilo mi je smiješno što se prije par dana pričalo samo o SF, a sada je polje rasprave dosta prošireno. Kada sam napisao da je ''tema zamrla'' mislio sam da obično treba dosta čekati do novog odgovora i da relativno mali procenat forumaša učestvuje.
Pravi si moderator, odmah bi hvatao za gušu.

Još uvek ne vidim kakve veze to ima samnom, i drugi ljudi su pričali o ne-SF knjigama. Ja sam se samo ubacio na brzinu, i onda mi ti kažeš nešto u stilu "dobro, ne voliš SF, ukapirali smo, nemoj da smaraš".
Tako je bar zvučalo sa ove strane ekrana..

A ne reagujem ja kao moderator, već moram ponekad da opravdam nick.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/02/2010 : 15:29:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
SFovci, kupih upravo Foundation`s edge

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 06/02/2010 : 15:35:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
SF-ovci dobre vijesti:

http://nosf.net/2010/jutarnji-pokrenuo-sf-biblioteku/

Nadam se cijeni uobičajene knjige s kioska, znači 29 ili 39 kuna.

.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/02/2010 : 15:39:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
bravo!
Svemirski trgovci be trebali da budu dobri.
a jos i ako izdaju nastavak - Reklamokratija, puna kapa

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 06/02/2010 : 16:10:51  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mr murdoc

quote:

ne znam, u ovom trenutku teško
ne zato što bi to bila loša knjiga, nego me sada jednostavno ne zanima. čovječe, pa ne stignem čitati ni marksiste koje sam prikupio, a kamoli ću još talijanske mafijaše;))

, to je ista kategorija

Postoji i film kao brzinska zamjenica .

odličan film
iako je Napolski dijalekt prilično nerazumljiv
a knjigu planiran nabavit .
btw Saviano priča iz vlastitog iskustva,mislin da je bija kurir
a onda mu je dopizdilo ,napisa knjigu koja je dovela do razbijanja jednog od klana Cammore.
sad je zaštićeni svjedok pod policijskom zaštiton 24 ure na nepoznatoj lokaciji .
zanimljivost glede Cammore u odnosu na Cosa Nostru i Ndraghetu je da je najizrazitije urbana od ove 3 ,te da se ne libe likvidacije žena ,pa čak i dice.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/02/2010 : 17:03:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

Je li knjiga dobra? Ja sam za sada pročitao samo originalnu trilogiju...
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/02/2010 : 17:16:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

pa ti mislis da svi znaju da procitaju knjigu za sat vremena kao ti

kupih je upravo, verovatno cu sutra da pocinjem da je citam.
ne verujem da je losa uopste, s obzirom na to da je Asimov posle nje napisao jos nekoliko nastavaka, medju kojima ima i "prequela" Zaduzbini
a sto je najbolje od svega, u celu pricu je ukljucena i Zemlja, prapostojbina citavog covecanstva....

Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 06/02/2010 : 17:22:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
Smijem priznat da nisam čitao ništa od Asimova?

Nemojte me ubit!

.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/02/2010 : 17:26:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rock.Bob Rock

Nemojte me ubit!

Hoćeš li strijeljački vod (ja, Manhunter i Vejder:))ili viješanje?
Šalim se malo. nije on jedini pisac na svijetu, mada jeste dobar... Ja ti preporučujem knjige ''Kraj vječnosti'', ''Spuštanje noći'' i ''Dete vremena''. Ne možeš promašiti!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/02/2010 : 17:27:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
opusteno, i ti si covek, a ljudski je gresiti

pa rece mladjo da ima Asimovljevih knjiga u hrvatskom izdanju, sto se ne dohvatis necega veoma je citljiv, obuzima paznju, ima odredjenu dubinu, sve sto ti treba

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/02/2010 : 17:28:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Nemojte me ubit!

Hoćeš li strijeljački vod (ja, Manhunter i Vejder:))ili viješanje?
Šalim se malo. nije on jedini pisac na svijetu, mada jeste dobar... Ja ti preporučujem knjige ''Kraj vječnosti'', ''Spuštanje noći'' i ''Dete vremena''. Ne možeš promašiti!

Celicne pecine i Golo Sunce isto, bez razmisljanja.

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/02/2010 : 17:29:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Vejderu, šta misliš o zadnje dvije ''Odiseje u svemiru''(2060 i 3001)?
Mene su grdno razočarale. Nabrajanje bez smisla...

Edited by - Mhejl on 06/02/2010 17:29:11
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 06/02/2010 : 17:40:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
quote:

pa rece mladjo da ima Asimovljevih knjiga u hrvatskom izdanju, sto se ne dohvatis necega veoma je citljiv, obuzima paznju, ima odredjenu dubinu, sve sto ti treba

Problem je u tome što kad ja dođem u knjižnicu, poželim pitati čovjeka za pultom za neke knjige. No onda pogledam one uvodne police, nađem nešto što me zanima i zaboravim za to što moram čovjeka pitati

Draže mi je sam hodati i zujati nego striktno doć i tražit nešto.

Nego:

Dan Simmons: Ilij/Olimp
Vernor Vinge: Vatra nad dubinom/Jazbina na nebu
Zagrebačka naklada i njihovi Monolithi http://tinyurl.com/ycx2cvf

Ima netko nešto reć o ovome?

.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/02/2010 : 17:41:26  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

ne verujem da je losa uopste, s obzirom na to da je Asimov posle nje napisao jos nekoliko nastavaka, medju kojima ima i "prequela" Zaduzbini
a sto je najbolje od svega, u celu pricu je ukljucena i Zemlja, prapostojbina citavog covecanstva....

Meni je ta knjiga najbolja u serijalu
A o zemlji će biti više u slijedećem nastavku...

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/02/2010 : 17:44:14  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Problem je u tome što kad ja dođem u knjižnicu, poželim pitati čovjeka za pultom za neke knjige. No onda pogledam one uvodne police, nađem nešto što me zanima i zaboravim za to što moram čovjeka pitati

Draže mi je sam hodati i zujati nego striktno doć i tražit nešto.

Nego
Vernor Vinge: Vatra nad dubinom/Jazbina na nebu

Imaš na prvoj strani topica moje recenzije o ovim knjigama

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/02/2010 : 17:55:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vejderu, šta misliš o zadnje dvije ''Odiseje u svemiru''(2060 i 3001)?
Mene su grdno razočarale. Nabrajanje bez smisla...

pa, 61. mi je bila potpuno u redu stvarno. zanimljiva avantura, sa odlicnom idejom, nadovezujue se lepo na 3. deo i na neki nacin zakruzuje celinu hm, (svetim) "Trojstvom".

3001. mi je isto bila u redu, ali sa kog stanovista. Sa stanovista da bi kao prica za sebe bila super. Najvise sto mi je kod nej smetalo jeste to sto je pljunuo na citav koncept Monolita kao zvezdanih kapija, te posrednika izmedju duhovnih i fizickih bica.

sa druge strane, idealizam dostizanja visokog nivoa ljudskog drustva je izrazen skoro do maximuma, prsten oko Zemlje je ideja koja nikad nije prestala da me ocarava, ozivljavanje dinosaurusa, ako se ne varam, i napokon - Svemirski lift
jedino me Mozdana kapa (ili kako se vec zove) malo zabrinjava, no....necemo u tom pravcu, Mr Murdoc se brine o takvim mislima u poslednje vreme

tako.
zakljucak, mislim da ne treba toliko huliti po te 2 knjige

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/02/2010 : 17:56:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

quote:

quote:

quote:

Meni je ta knjiga najbolja u serijalu
A o zemlji će biti više u slijedećem nastavku...

Foundation and Earth

Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 07/02/2010 : 09:44:48  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
quote:

Završio sam ''Preobražaj'' i moram reći da se osjećam prilično zbunjeno. Kakvo dijelo!

Moguće je da je priča napisana sa ciljem da još jednom ukaže na jednu od najvećih slabosti i mana našeg društva - vječita, žustra i hitra spremnost da se odbaci i izopšti svako ko je iole drugačiji. Ne trebamo zaboraviti da u današnjem svijetu, gusto povezanom mrešama interneta, facebooka i ostalih stvari koje troše vrijeme koje nam je podareno, i dalje postoje ljudi koji su spremni da o drugima sude na osnovu boje kože. Svi oni koji u nekom trenutku podlegnu takvim prevaziđenim i besmislenim predrasudama nisu u stanju da vide kroz izgled jedne jedinke, pravi ''bubašvabin oklop'', i da shvate da je razum i saosjećanje ono što nas čini ljudima, a ne pigment kože ili porijeklo ili bilo šta drugo.

Majka, otac i sestra. I oni u određenom smislu doživljavaju drastičan preobražaj, mijenjajući se i postižući bolji i udobniji život svojom borbom i naporima. Šta su bubašvabe? Paraziti koji se hrane svim vrstama ostataka, gamižući po mračnim uglovima kuće. Upravo tako, ili barem slično, živjeli su članovi porodice dok se Gregor brinuo o prehranjivanju i preživljavanju. Međutim, kada su se uloge sasvim preokrenule, oni se često nisu sjećali sve brige koju je Gregor pružao njima, već su ga okrutno zanemarivali, priželjkujući njegovu smrt. A eto, prije ''preobražaja'', oni su bili prave ''štetočine'' i ''paraziti'' kuće, makar i u prenesenom značenju. Možda je i priča pokušaj da se prikaže kako se jedna naizgled povezana, složna i ljubavi puna porodica može podijeliti. Glavni junak se u njegovom teškom i jednistvenom položaju mgoao pouzdati samo u porodicu. I zaista, jedno vrijeme su mu pomagali i vodili brigu o njemu. No sve je prolazno, pa je jadni Gregor odsječen od glavnog tijela porodice baš kao kakva suva i jalova grana, zauvijek nestajući sa porodičnog stabla. Izgubljen je, dok članovi prodice brišu sjećanje na njega nizom događaja banalne svakodnevnice, potiskujući sve uspomene i tako ga ubijajući po drugi put, svjenso ili nesvjesno. I eto, jedna teška situacija je došla i prošla, a sve veze i saosjećanje sa sinom/bratom su zauvijek prekinute, čak i sa određenom radošću. Ljudsko milosrđe i saosjećanje je kratkog vijeka.

Doduše, pretvaranje u insekta može biti simbol za odbijanje uloge i običaja koje Gregoru nemilosrdno nameće siva birokratija i nejasna, a ipak okrutna i nemarna ''kompanija''.

A imam osjećaj da dijelo ima još slojeva koje nisam uspio da uhvatim. Nameće se i paralela sa jevrejskim životom u getou, koja je vjerovatno i najtačnija.
@Vope
Hvala na preporuci! Da, baš me je ta referenca u DD i zainteresovala, a i drug mi ju je ranije preporučio...
P.S Nešto dobro i da dođe od ove nestašice stripova, barem sam pojačao tempo čitanja...

Pozdrav Mhejl, juče sam skoknuo do Beograda i iskoristio priliku da uzmem ''Preobražaj''. Pročitao sam ovu knjižicu od 50 stranica u autobusu, moram ti reći da je kompleksna poprilično, ovo što si ti naveo verovatno je samo deo poruke, na žalost ne postoji osvrt ili recenzija priče koja bi nas uputila direktnije. Voleo bih da čujem i Vopeovo mišljenje...
Go to Top of Page

profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 07/02/2010 : 09:46:23  Show Profile Show Extended Profile  Send profesor-inz a Private Message  Reply with Quote
Inače veliki sam Kafkin fan, i samo Dostojevski može da stoji ispred njega...
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 07/02/2010 : 10:48:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Trenutno citam ovo

i za sad je ok, a ako nekog zanima sta je u pitanju - http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=950

Edited by - Imrahil on 07/02/2010 10:49:42
Go to Top of Page
Page: of 249  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.61 seconds. Snitz Forums 2000