forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Restauriranje i popravak starih stripova
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

bvagner3
Senior Member

Croatia
2369 Posts

Member since 13/01/2009

Posted - 28/02/2010 : 17:55:43  Show Profile Show Extended Profile  Send bvagner3 a Private Message  Reply with Quote
Da to se i meni dešavalo,razlika u temperaturi,problem je onda u kondezaciji,no ima riješenje i za to,kao prvo stripovi trebaju biti u zatvorenoj vetrini,ili ormaru,prostoriju gledajte provjetravati za ljepog vremena,stripove (ako ih ne koristite često),gledajte natiskati ,da između njih nestane ni list papira,a ako baš imate jako vlažnu prostoriju,kupite odvlaživač(onaj najjednostavniji i nije skup).I naravno izbjegavajte nagle promjene temperature u prostoriji,i ne otvarajte prostoriju dok je vani magla,puno vlage u zraku i sl.Starije naravno držite u vakumiranim vrećicama.Ja već neke tako držim i više od 10g.iako sam prije imao problema.Treba paziti i sve će biti OK!

#!??

Edited by - bvagner3 on 28/02/2010 17:56:02
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 28/02/2010 : 18:30:06  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message  Reply with Quote
Ja ipak mislim da kod VC ima neki problem u hartiji,ja bih to uporedio sa vrate i prozori izradzeni od drvo,ako drvo nije dobro osuseno pre obrade,onda se to iskrivi za nekoliko godina nije moguce da kod mene u punoj sobi stripova sve je ok,samo 150 tak komad VC postali valoviti,ama bas svi,zaista cudno!
Go to Top of Page

gregorbikupil
Junior Member

Slovenia
428 Posts

Member since 13/03/2008

Posted - 02/03/2010 : 13:25:08  Show Profile Show Extended Profile  Send gregorbikupil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kerber

Ja ipak mislim da kod VC ima neki problem u hartiji,ja bih to uporedio sa vrate i prozori izradzeni od drvo,ako drvo nije dobro osuseno pre obrade,onda se to iskrivi za nekoliko godina nije moguce da kod mene u punoj sobi stripova sve je ok,samo 150 tak komad VC postali valoviti,ama bas svi,zaista cudno!

EH....
Ma sigurno je papir - svaki papir ima različite koeficijente upijanja vlage. Sigurno.
Ali u osnovi - vlaga.

Nosim knjige za čitanje vikendom kod punice - zimi soba preko tjedna nije ogrevana, pa kad se zagrije izbija kondens - knjige se "navalove". Jedne više, jedne manje, sve se navalove.
Doma - nikad. Vlaga.

Avatar mi je super... malo nihilisticki... a i sporo se nalaže... evo, sad ce...

Edited by - gregorbikupil on 02/03/2010 13:25:52
Go to Top of Page

elfak nish
Advanced Member

Serbia
5707 Posts

Member since 23/02/2009

Posted - 02/03/2010 : 15:56:14  Show Profile Show Extended Profile  Send elfak nish a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kod mene su ok,pored hrpe ludensa i kompanije ok su ,nema znakova valovitosti
Mene nervira jedna stvar,nejcesce kod SD stripova,kad se kartonska naslovnica prosto razlista.I to vrlo lako
Npr,glanc SD ex zagor i dilan jedinice su mi se tako razlistale,ali malo,tako da nije veliki problem,ali zna da bude i gore..

Soundgarden - Halfway There
http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
Go to Top of Page

gregorbikupil
Junior Member

Slovenia
428 Posts

Member since 13/03/2008

Posted - 02/03/2010 : 16:06:52  Show Profile Show Extended Profile  Send gregorbikupil a Private Message  Reply with Quote
To možeš lako popravit - neče se ni videt.
Ma mene sve nervira - svaki uganuti uglič - sve....

Skupljam bez gledanja na očuvanost - a kad strip imam, dotjeram ga do kraja

Avatar mi je super... malo nihilisticki... a i sporo se nalaže... evo, sad ce...
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 02/03/2010 : 22:04:55  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by gregorbikupil

Kako izbjeci ljustenje zute boje,pri skidanju selotejpa sa stripova zs,pogotovo brojeva izmedju 600 i 700 koji nemaju glatke naslovnice kao nizi brojevi,kako vi prekrivate te oguljene povrsine?
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 03/03/2010 : 00:40:58  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by herzegovina.boy

quote:

Kako izbjeci ljustenje zute boje,pri skidanju selotejpa sa stripova zs,pogotovo brojeva izmedju 600 i 700 koji nemaju glatke naslovnice kao nizi brojevi,kako vi prekrivate te oguljene povrsine?

zagrijavao sam ga ali opet povuce sa sobom zutu boju,a nekad i hrbat koji je vecinom citav do tada,sta da radim?
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 03/03/2010 : 04:57:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
Sto se tice zute boje i hrbata kontaktiraj Kerbera. Ako ima vremena i volje sve ti moze objasniti.

so it shall be written, so it shall be done
Go to Top of Page

gregorbikupil
Junior Member

Slovenia
428 Posts

Member since 13/03/2008

Posted - 03/03/2010 : 14:31:25  Show Profile Show Extended Profile  Send gregorbikupil a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Čekaj...
Za 15-ak godina samo če se oljuštit....
Inače - ja ga povučem dok ide (selotejp ) kad se počnu skidat i naslage stripa odrežem selotejp žiletom, naslagu stripa zaljepim natreg - i čekam...

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 04/03/2010 : 08:50:12  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by elfak nish

quote:

Mene nervira jedna stvar,nejcesce kod SD stripova,kad se kartonska naslovnica prosto razlista.I to vrlo lako
Npr,glanc SD ex zagor i dilan jedinice su mi se tako razlistale,ali malo,tako da nije veliki problem,ali zna da bude i gore..

I kod mene su stripovi "Veselog cetvrtka"OK,ali ja ih drzim u sobi gde je konstantna temperatura i u zastakljenoj polici gde ne dopiru vlaga i prasina.
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 06/03/2010 : 15:30:28  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rgorgiev

Sto se tice zute boje i hrbata kontaktiraj Kerbera. Ako ima vremena i volje sve ti moze objasniti.

Nadam se da ce imati,jer napokon sam po odljepljivao sve stripova sto su imali selotejp po sebi,ali sada su u prilicno losem stanju,nisam mogao vjerovat u kakvom groznom stanju mi je bila kolekcija,ali sredicu ja vec nju na solidan nivo ili sam pod utiskom kakve ljudi glancere drze kao duplikate i sl.
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 06/03/2010 : 15:37:09  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Čekaj...
Za 15-ak godina samo če se oljuštit....
Inače - ja ga povučem dok ide (selotejp ) kad se počnu skidat i naslage stripa odrežem selotejp žiletom, naslagu stripa zaljepim natreg - i čekam...

Ima i onih starih po 30 godina,ali se to neda oljustiti bez da se zguli,ALI SREDIO BI JA TO SAMO DA MI JE NAC BOJE KOJE ODGOVARAJU ONIM PO STRIPOVIMA ,NAJKRITICNIJA JE ZUTA PA CRVENA I ZELENA.mislio sam i ja na tu verziju sa ziletom,ali kod peglanja ce se opet poceti desavati zajebancija,tako da sam se odlucio za kriticne mjere zguljivanja,a nadam se da ce i kerber imati volje i vremena da me uputi u neke tajne njegove geniojalnosti kada se radi o popravku stripova.

Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 06/03/2010 : 15:44:55  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by elfak nish

quote:

Kod mene je veseli cetvrtak prilicno fin ,nema valovitosti,a sto se tice razlistavanja,to je zato sto nama u bih i vama u srbiji dolaze sa zakasnjenjima,a pouzdano znam da sto ne prodaju u hrvatskoj salju dalje,e sada ti vidi koliko treba da se stripovi iz stamparije distribuiraju po trafikama u hrvatskoj,pa da se onda ponovo pokupe kada se izda novi broj,pa cesto borave u kriticnim skladistima,koji se ne provjetravaju ili cak imaju vlage na izvoz, to je samo za hrvatsku i to opet sve isto za srbiju i bih,razlisto bi se i plastificirani uvez.
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 10/03/2010 : 09:00:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
Kako resavate problem kad su korice krive?
Radi se o HC stripovima. Npr. Linkoln,kako sam ga dobio tako su se iskrivile korice,pod pritiskom se malo vrate ali nije to to?

Edit: Bukvalno zinu,a i papir je vlazan i talasast. Da li to ne odstoji dovoljno u stampariji ili sta?
Svejedno,ima li nekog resenja?

Edited by - Tex Willer on 10/03/2010 09:05:31
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7883 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 30/03/2010 : 16:10:21  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
zna li ko gdje mogu naci na netu skenirani hrbat zs ili lms
Go to Top of Page

bvagner3
Senior Member

Croatia
2369 Posts

Member since 13/01/2009

Posted - 31/03/2010 : 21:51:03  Show Profile Show Extended Profile  Send bvagner3 a Private Message  Reply with Quote
Eto nekih primjera,hc ćošak teško oštećen u transportu,iznutra u korice utisnuto ljepilo,i svaka korica posebno stisnuta stegom(ne prejako da se ne zdrobi)...

#!??

Edited by - bvagner3 on 13/04/2010 18:34:25
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 31/03/2010 : 22:13:49  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
E , baš me interesira ovo s zgnječenim čoškom.

Go kneel and weep

Edited by - drogsy on 31/03/2010 22:14:10
Go to Top of Page

bvagner3
Senior Member

Croatia
2369 Posts

Member since 13/01/2009

Posted - 31/03/2010 : 22:33:54  Show Profile Show Extended Profile  Send bvagner3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy

E , baš me interesira ovo s zgnječenim čoškom.

Pa nije bilo jednostavno smisliti kako popraviti tako oštećen HC,korice su sada ravne,iako se malo i vide nabori,ali su barem ravne,uglavnom trebalo je iznutra malo otvoriti koricu i natiskati malo ljepila,da nakon ispravljanja korica nebude mlohava,i uglavnom da se unutar same korice spoje zdrobljeni dijelovi,potom koricu(ali svaku posebno) stavite između dva čvrsta kartona,(tvrdoćom slična koricama)potom to stegnete sa stegom,i ostavi se otprilike jedan dan,nakon toga drugu,eh da,prije stezanja trebate koricu prstima "izvlačiti" prema van,tj.suprotno od smjera u kojem je stisnuto i paziti da se ne povuče prejako i ne pukne,stisnuti se smije samo naborane i svinute dijelove,jer će vam na"zdravome"ostati otisci od stiskanja,kasnije sam(što nije vidljivo na slici)ispravio i stranice vijajući ih u suprotnom smjeru,ali dakle treba se dosta paziti,HC je po meni i zeznutiji za popraviti od SC-a.

#!??

Edited by - bvagner3 on 31/03/2010 23:10:57
Go to Top of Page

bvagner3
Senior Member

Croatia
2369 Posts

Member since 13/01/2009

Posted - 31/03/2010 : 22:49:34  Show Profile Show Extended Profile  Send bvagner3 a Private Message  Reply with Quote

drugi primjer,ništa posebno uglavnom poravnan,pukotine ispunjene bojom odgovarajuće nijanse,i zaljepljeno što se nije previše držalo(nikad ne koristim salotep).

#!??

Edited by - bvagner3 on 13/04/2010 18:35:29
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7883 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 02/04/2010 : 19:15:29  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
imam jedno pitanje pa ako moze ko da mi da odgovor..
dobio sam neke stripove kojima fali po nekoliko stranica.
skinuo sam sa neta te stripove pa sam mislio printati te stranice pa ih umetnuti u strip.
pa me zanima sad kad sam skinuo te stranice da li ih mogu odmah printati ili ih moram uvecavati ili manjivati...
znaci da li kad se printaju stranice one budu u onoj prirodnoj velicini kao kad su skenirane...
nadam se da je jasno sta hocu da pitam...
Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 02/04/2010 : 19:44:27  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zlatan bihac

skinuo sam sa neta te stripove pa sam mislio printati te stranice pa ih umetnuti u strip.
pa me zanima sad kad sam skinuo te stranice da li ih mogu odmah printati ili ih moram uvecavati ili manjivati...
znaci da li kad se printaju stranice one budu u onoj prirodnoj velicini kao kad su skenirane...

Zlaja druze,ja znam sta zelis,i da ti kazem,moras sam riktati velicinu stranice da bih dobio odgovarajucu.Neki dan sam bas to radio,jer sam neznajuci imao stripova kojima fali dio ili citava stranica...
Ali ako ti kojim slucajem fali samo dio stranice,tad mislim da je nemoguce da uklopis print sa ostatkom originala,kod mene se bar nije poklopilo 100%,ali ispalo je ipak ok
Deset cm gore,dole,nije strasno
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7883 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 03/04/2010 : 00:20:28  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
kod mene su cijele stranice u pitanju.
Go to Top of Page

herzegovina.boy
New Member

Bosnia and Herzegovina
187 Posts

Member since 26/10/2008

Posted - 09/04/2010 : 17:09:09  Show Profile Show Extended Profile  Send herzegovina.boy a Private Message  Reply with Quote
quote:

kod mene su cijele stranice u pitanju.

Morat ces podesiti velicinu na kojoj zelis prije skidanja sa neta,a sto se tice hrbata nabavis zuti papir svaki ga fotograf ima i nije ni skup,neko ce da ti ga da da i besplatno,zatim odredis koju velicinu slova trebas i polako gledajuci na broj koji ima sve pises naziv,broj ,sve to sa razmacima kako bi ispalo sto bolje i uvjerljivije ,tada izrezes i dobrim ljepilom zaljepis na hrbat i mislim da ces biti zadovoljan u svakom slucaju ce strip biti bolji nego sto je bio ja to radim na svojim stripovima ,a ima ih vise od sto.zato sam napravip sva slova i brojeve u velicinama koje mi trebaju .NAPRAVIO SAM SVA SLOVA U 50-100 KOMADA I TO SVE JOS NEKOLIKO PUTA ISKOPIRAO I SADA IZREZUJEM I SASTAVLJAM ZELJENE NASLOVE I BROJEVE I LIJEPIM NA VEC POMENUTI ZUTI PAPIR I KADA SVE ZAVRSIM ODNESEM NA FOTOKOPIRANJE U BOJI I PREPUSTIS SE IZREZIVANJU I LIJEPLJENJU HRBATA KOJI SASVIM PRISTOJNO IZGLEDAJU.
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 10/04/2010 : 02:43:44  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message  Reply with Quote
quote:

To ces preko coreldraw,ja sam nekad to radio preko coreldraw12,sad sam zaboravio kako to ide,uglavnom korice su mi ispadale 100%tacni,pitaj neko ko zna da radi preko tog programa,lako je.
Go to Top of Page

broj jedan
Junior Member

Croatia
325 Posts

Member since 13/07/2009

Posted - 13/04/2010 : 18:59:19  Show Profile Show Extended Profile  Send broj jedan a Private Message  Reply with Quote
jel ima možda negdje na netu skenirane i zadnje stranice (ne zadnja stranica u stripu nego na koricama) stripova?
imam nekoliko komada ZS kojima fali samo zadnja korica, pa sam to htio isprintati ali nikako ne mogu to naći.
evo još jednom da pitam kako da ispravim valovitost stranica??? već sam pokušao i s peglom, i sa stegom, stavljao debele knjige na strip preko noći ali ništa nije pomoglo strnica su i dalje valovite.

Bolje živjeti sto godina kao bogataš nego sedam dana u bijedi!
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000