forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 249

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 13/04/2010 : 20:57:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nemanja93

Pitanje za poznavaoce Tolkina:
Da li postoji neki redosled kojim je najbolje citati njegova dela?
Ja sam do sad citao samo triologiju i Hobita pa zato pitam,a nabavio sam i ostale kjige pa sad zelim sve da ih procitam.

Mislim da je najbolje krenuti od Hobita. Onda trilogija, pa Silmarilion. Nezavršene priče i Decu Hurinovu na kraju.
Ja sam počeo od Silmariliona i prvi put mi ništa nije bilo jasno
Posle možeš pročitati i Tolkinov prsten od Dejvida Deja. To je jedna lijepa knjiga o vezi izmedju mitologija raznih naroda i tolkinovog svijeta. To je izdala Esotheria.

Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...

Edited by - Beren on 13/04/2010 21:02:13
Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 13/04/2010 : 22:46:31  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beren

quote:

Pitanje za poznavaoce Tolkina:
Da li postoji neki redosled kojim je najbolje citati njegova dela?
Ja sam do sad citao samo triologiju i Hobita pa zato pitam,a nabavio sam i ostale kjige pa sad zelim sve da ih procitam.

Mislim da je najbolje krenuti od Hobita. Onda trilogija, pa Silmarilion. Nezavršene priče i Decu Hurinovu na kraju.
Ja sam počeo od Silmariliona i prvi put mi ništa nije bilo jasno
Posle možeš pročitati i Tolkinov prsten od Dejvida Deja. To je jedna lijepa knjiga o vezi izmedju mitologija raznih naroda i tolkinovog svijeta. To je izdala Esotheria.

Zahvaljujem na odgovoru!Tolkinov prsten imam u kompijuteru to je kao neka vrsta recnika.

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 14/04/2010 : 00:48:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

Griješiš sinko, evo:

http://www.algoritam.co.rs/index.htm

THX, old man
googlao sam, al sam samo dobio neki index izdavackih kuca, i zagrebacki algoritam. sve, samo ne ovo sto sam trazio

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/04/2010 : 12:13:33  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Evo jednog članka o najslavnijoj birtiji u Pragu, birtiji koju je proslavila naša dobro znana dobroćudna luda Švejk:))

Kod Kalicha na "Palivcuv špiz", uz duh dobrog vojaka Švejka

Glavni grad Češke Praha (Prag) prepun je zanimljivosti i znamenitosti. Uz ljepote starog grada, predivnu Vltavu i ljoš ljepše, mnogobrojne mostove, pored iznimno bogatog kulturnog života, posebice i nadaleko poznatim "divadlima" (kazalištima), tu je i sjajna češka kuhinja.

Prag je grad stotina renomiranih restorana, pubova i pivnica, među kojima spomenjima Alfu, Barbu, Olympiu, Kod Feliksa, Kod Fleka, Kod Pinkusa, i t.d...

No, jedno od zaista kultnih mjesta je Kod Kalicha ("U Kalicha" originalno), gostionica s najviše domaćeg duha.

Kod Kalicha se nalazi u Ulici "Na bojišti", svega nekoliko minuta pješice od glavnog trga, "Vaclavske namesti", u neposrednoj blizini postaje "I.P.Pavlov" praške podzemne željeznice.

Kod Kalicha je mjesto gdje je u povijest kročio, uoči prvog svjetskog rata, dobro vojak Švejk, u civilu trgovac psima, kako te doživljaje tog lika zabilježio znameniti romanopisac Jaroslav Hašek.

Kod Kalicha je 29. lipnja 1914., kako piše Hašek, policajac državne policije u civilu Brettschneider uhitio Švejka, a nedugo potom i jednako poznatog gostioničara Paliveca.

Povijest, također, govori kako se prije prvog svjetskog rata, ali i poslije njega, Kod Kalicha redovito okupljalo umjetničko društvo, među inima Jaroslav Hašek i slikar Josip Lada, iz obližnje Ditrihove ulice. Kod Lade je, naime, Hašek neko vrijeme stanovao.

Sigurno je u Pragu mnoštvo krčmi i pubova u kojima je Hašek pio pivu, ali je dovoljno posjetiti tu jedinu u kojoj je uhićen Švejk i gdje se nije ostvario sastanak "u šest sati uvečer, nakon završetka rata" - kako Hašek priča u svojim "Doživljajima dobrog vojaka Švejka" - pa ćete doživjeti osebujni čar češke nacionalne kuhinje, smisao za očuvanje tradicije i poznato gostoljublje posebno uniformiranog osoblja.

Kroz više posjeta Kod Kalicha, probali smo najveće specijalitete: "Palivcuv špiz" (meso na ražnju), "Putimsko rebro", "Kalichov gulaš", "Švejkovu tajnu" i slična pikantna jela, dakako, zalijevane golemim količinama "Plzenjskog prazdroja" ili nekog drugog čuvenog češkog piva.

Kad izađete, potrošite kalorije šetnjom Vavlavskim trgom, pa preko starog Karlovog mosta, do Hradčana, u starom gradu, gdje svratite "Kod Fleka", pa popijte štogod za duše nekadašnjih praških stidenata iz Splita, koji su se u Pragu domokli prve nogometne lopte i donijevši "balun" kući, udarili temelje "Hajduka".

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 14/04/2010 : 13:15:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tolkinov prsten imam u kompjuteru to je kao neka vrsta recnika.

Nije. To mora da je Tolkinov rečnik, od istog autora, isto je izdala Esotheria. Tu se nalaze kratka objašnjenja o svim pojmovima koji se pominju u knjigama.

Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 14/04/2010 : 14:07:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Vidim da se spominje ''Silmarilion''...

To je knjiga nenadmašne ljepote, složenosti i sjaja; i onoliko nadmašuje trilogiju ''Gospodar prstenova'' koliko ona nadmašuje ''Hobita''. Istinski dragulj književnosti - baš kao što je Fenorovo veliko životno dijelo Silmarili (simbolišući nenadmašni domet umjetnosti, savršeno dijelo koje ni sam stvaralac ne može ponoviti) tako je i Tolkin čitavog života stvarao ovo štivo, ne završivši ga i ne podarivši mu konačni oblik. Ipak, za mene je ono što je cjelovito i završeno jedno od najmoćnijih štiva ikada. Silna moć imaginacije je stvorila jedan veliki ep o sudbini čitavog zamišljenog Svijeta, i onih rasa koji tu žive... Nevjerovatni likovi, takođe. Od svih Tolkinovih likova, moji omiljeni su: Feanor (zasvagda), Turin Turambar i Golum.
Svi vi koji ne pročitaste ovu knjigu, ne dozvolite da vas komplikovanost rodova i zemalja, kraljevskih loza i bezbrojnih bitaka omete; jer bićete bogato nagrađeni.*
*Moj favorit je poglavlje ''Nirnait Arnoidad'' - premda je saga o Turinu Turambaru nadmašila ovo parče tragičnog epa, meni i dalje ostaje najbolji dio knjige, gdje se najjače prepliću nada i kob, sudbina i slobodna volja, hrabrost i izdaja.

Edited by - Mhejl on 14/04/2010 14:13:00
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 14/04/2010 : 14:40:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
aj i ja malo da se prijavim
malo sam predanuo od SFa, pa sam se dohvatio Slike Dorijana Greja.

Iskreno, ostao sam veoma prijatno iznenadjen jer sam ocekivao tek pricu sa par moralnih pouka, lepo i karakteristicno upakovanu u lagan i citljiv knjizevni jezik.
Naprotiv, obozavanje lepote, hedonizam i umisljenost, pad morala kod aristokrata, koji su prozeti neiscrpnim skupom kotradiktornih misli vas nikako ne mogu ostaviti ravnodusnim. Mene nisu.
Posle ove knjige, svi se pitamo, sta zapravo predstavlja lepota i pojam lepog, gde se lepota nalazi i da li lepota predstavlja univerzalni zakon Gde cemo lepse od toga

Odavno me nije svrbeo mozak od nekog knjizevnog lika, kao od Lorda Henrija Votona u ovoj knjizi. Nije da je to nesto lose, jer ja dajem pluseve za bilo kakve reakcije, a ne samo simpatisanje i identifikacija sa junacima.
Pomenuti Henri Voton, i Bazil Holvort prikazuju arhetip dobrog i loseg, andjela i djavola, pa mi je na kraju doslo i razocarenje zato sto je ono sto je pocelo podstaknuto dobrim zavrseno lose. (iako je ravnoteza ipak uspostavljena) Pomeren sistem vrednosti Hedonizam nije za sve ....

Mozda sam opsednut, ali cesto mi je pri vizualizaciji knjige u glavi, lik Dorijana dolazio kao Anakin Skajvoker. (opsednut opet ima slicnosti nebitno, to usput samo....)

i za kraj, ako sawitch i dalje cita sve ovo:
cemu onolika frustracija homoseksualizmom i slicnim temama pri ranijem pominjanju ove knjige iz tvojih reakcija, stekao sam utisak da su neke stvari eksplicitno opisivane, a ne tek suptilno stavljane u fokus kroz prizmu opisivanja lepog i obozavanja lepog.

Go to Top of Page

Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 14/04/2010 : 15:46:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Vidim da se spominje ''Silmarilion''...

To je knjiga nenadmašne ljepote, složenosti i sjaja; i onoliko nadmašuje trilogiju ''Gospodar prstenova'' koliko ona nadmašuje ''Hobita''. Istinski dragulj književnosti - baš kao što je Fenorovo veliko životno dijelo Silmarili (simbolišući nenadmašni domet umjetnosti, savršeno dijelo koje ni sam stvaralac ne može ponoviti) tako je i Tolkin čitavog života stvarao ovo štivo, ne završivši ga i ne podarivši mu konačni oblik. Ipak, za mene je ono što je cjelovito i završeno jedno od najmoćnijih štiva ikada. Silna moć imaginacije je stvorila jedan veliki ep o sudbini čitavog zamišljenog Svijeta, i onih rasa koji tu žive... Nevjerovatni likovi, takođe. Od svih Tolkinovih likova, moji omiljeni su: Feanor (zasvagda), Turin Turambar i Golum.
Svi vi koji ne pročitaste ovu knjigu, ne dozvolite da vas komplikovanost rodova i zemalja, kraljevskih loza i bezbrojnih bitaka omete; jer bićete bogato nagrađeni.*
*Moj favorit je poglavlje ''Nirnait Arnoidad'' - premda je saga o Turinu Turambaru nadmašila ovo parče tragičnog epa, meni i dalje ostaje najbolji dio knjige, gdje se najjače prepliću nada i kob, sudbina i slobodna volja, hrabrost i izdaja.

Pravo zboriš zemljače Drago mi je što sve više ljudi shvata da je ova knjiga dragulj Tolkinovog stvaralaštva.

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41167 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 14/04/2010 : 16:01:24  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89
cemu onolika frustracija homoseksualizmom i slicnim temama pri ranijem pominjanju ove knjige iz tvojih reakcija, stekao sam utisak da su neke stvari eksplicitno opisivane, a ne tek suptilno stavljane u fokus kroz prizmu opisivanja lepog i obozavanja lepog.

Jednostavno, sama pomisao na to, ma koliko suptilno bilo je meni ogavna... Kompletna knjiga mi je sumorna, odbojna.. Ostane mi gorak ukus posle citanja a to ne volim... Jedva sam je procitao...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 14/04/2010 : 16:09:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

quote:
Originally posted by Lord Vader89

Jednostavno, sama pomisao na to, ma koliko suptilno bilo je meni ogavna... Kompletna knjiga mi je sumorna, odbojna.. Ostane mi gorak ukus posle citanja a to ne volim... Jedva sam je procitao...

da, kapiram donekle. sta znam....u mojim ocima, ako se tako nesto koristi kao jedno od sredstava izrazavanja, pa mozda cak i prikaz aristokratije tog doba i njihove perspektive, onda predstavlja nesto sasvim drugog od pukog opisivanja kojekekvih cinova i izjava ljubavi, te namernog i otvorenog propagiranja, pa mi je onda i sam pristup svemu drugaciji.

opet, udaris glavom u zid, pa vidis da ne misle svi isto kao ti. Bogu hvala

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 15/04/2010 : 11:57:56  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Hmm da ..opet Mark Nykanen i opet vrlo bolestan uvid u tamnu stranu koju posjedujemo..
Poslje Bone Parade sam odmah znao ..da je lik koji ovo pise na jedan dijabolicni nacin nadaren da prozivi sve traume i ushite serijskog ubojice .
Znao sam takoder da to nije fake, i da covjek uistinu pise ono sto osjeca ..u svoja obadva ja ..brr

Knjiga je citljiva i preporucam je svima koji ne razmisljaju jednosmjerno i ne zive u bajci .

Search Angel

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 15/04/2010 : 12:44:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote

Što reći o remek-djelu nego da je remek-djelo? Genijalno djelo genijalnog autora, horor ali pravi, stravičan, a ne ono što mislimo pod tim pojmom - nema krvi, iznutrica (bar ne previše i eksplicitno opisanih), veći je naglasak na psihološkoj stravi, ludilu (zato i Planine ludila) i takvim oblicima strave, straha prema nepoznatome, straha od rušenja cijelog tvog svijeta, za koji si mislio da je siguran.

pročitati ako niste

.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 15/04/2010 : 13:43:44  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
odlična knjiga ali sam se izgubio negdje na sredini od svih nezemaljskih opisa :D

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 15/04/2010 : 18:33:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
I Giger na naslovnoj, ko poruceno

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 15/04/2010 : 20:23:24  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Lavkraft je kralj dijabolične, bolesne i na svaki drugi način nenormalne atmosfere, nekrunisani kralj horora, nedostižni poeta mračnog i neshvatljivog. Ljudi čitajte ga! Slavite ga! Cthulhu ftaghn!!!!!

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 15/04/2010 : 20:41:47  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Lovecraft je car.
Naslovnica je izvrsna.
joj, moram ažurirat spisak u prvom postu.

Over and out

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 15/04/2010 : 20:49:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

joj, moram ažurirat spisak u prvom postu.

koliko je panzer napisao recenzija trebat će ti bar dva sata

.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 16/04/2010 : 09:09:16  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Jadni Mladjo

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 16/04/2010 10:05:53
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 17/04/2010 : 13:13:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Dobre su planine ludila, al lako se izgubit u svim tim opisima Mora bi je pročitat opet, davno sam je prvi put...

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 17/04/2010 : 13:42:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
mladjo još radi sve to... već dva dana updatea popis

.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/04/2010 : 15:36:10  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Budem to večeras prije izlaska sredil
Panzeru, tebi je zabranjeno komentirat knjigeu daljnjem podužem periodu

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 17/04/2010 : 15:37:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Budem to večeras prije izlaska sredil
Panzeru, tebi je zabranjeno komentirat knjigeu daljnjem podužem periodu

To bi bilo glupo, onda bi samo napisao dvije stranice odjednom. Bolje da piše jednu svakih par dana nego odjednom 200 u jednom danu

.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 17/04/2010 : 18:04:47  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rock.Bob Rock

Što reći o remek-djelu nego da je remek-djelo? Genijalno djelo genijalnog autora, horor ali pravi, stravičan, a ne ono što mislimo pod tim pojmom - nema krvi, iznutrica (bar ne previše i eksplicitno opisanih), veći je naglasak na psihološkoj stravi, ludilu (zato i Planine ludila) i takvim oblicima strave, straha prema nepoznatome, straha od rušenja cijelog tvog svijeta, za koji si mislio da je siguran.

pročitati ako niste

pročita san je par puta.ovaj klasik jednostavno triba imat

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 17/04/2010 : 18:05:45  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
inače sad čitan "Napoleonove piramide" - odlično za razbibrigu

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/04/2010 : 18:40:00  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ažurirano

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page
Page: of 249  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 2.65 seconds. Snitz Forums 2000