Author |
Topic |
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 25/04/2010 : 17:09:59
|
Koliko ja znam, pise se "bog" kada se prica o, recimo, Zevsu, vrhovnom grckom bogu, Morfeusu, bogu sna ili o bogovima uopste. Hriscanski vrhovni (i jedini) bog je Bog, i pise se velikim slovom. Moguce je da nisam u pravu, ali cini mi se da su mene tako naucili :).
|
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8255 Posts
Member since 25/01/2010 |
|
Bob Rok
Advanced Member
4922 Posts
Member since 11/03/2009 |
Posted - 25/04/2010 : 17:12:14
|
A jebo te bog? Nece te valjda sa veliko slovo da pisete U svakodnevnom govoru, ako ne govorimo o Bogu, uzivisenom vladaru neba, zasto bi stavljali veliko slovo? |
Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25325 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 25/04/2010 : 17:19:07
|
quote: Originally posted by Grujah.
Koliko ja znam, pise se "bog" kada se prica o, recimo, Zevsu, vrhovnom grckom bogu, Morfeusu, bogu sna ili o bogovima uopste. Hriscanski vrhovni (i jedini) bog je Bog, i pise se velikim slovom. Moguce je da nisam u pravu, ali cini mi se da su mene tako naucili :).
Pa sad....Bog je samo jedan, i uvek se piše velikim slovom. Ovo što si ti naveo su božanstva, i pišu se malim slovom. Tako su mene učili. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8255 Posts
Member since 25/01/2010 |
Posted - 25/04/2010 : 17:20:34
|
quote: Originally posted by manhunter
Pa sad....Bog je samo jedan, i uvek se piše velikim slovom. Ovo što si ti naveo su božanstva, i pišu se malim slovom. Tako su mene učili.
Evo prava definicija |
Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985 |
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Posted - 25/04/2010 : 17:24:47
|
quote: Originally posted by Bob Rok
A jebo te bog? Nece te valjda sa veliko slovo da pisete U svakodnevnom govoru, ako ne govorimo o Bogu, uzivisenom vladaru neba, zasto bi stavljali veliko slovo?
Zavisi da li aludiras na to da neko opsti sa nekim neodredjenim bogom (onda pises "bog") ili sa hriscanskim, jednim jedinim, Bogom. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25325 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 25/04/2010 : 17:27:00
|
quote: Originally posted by Bob Rok
A jebo te bog? Nece te valjda sa veliko slovo da pisete U svakodnevnom govoru, ako ne govorimo o Bogu, uzivisenom vladaru neba, zasto bi stavljali veliko slovo?
Zavisi da li aludiras na to da neko opsti sa nekim neodredjenim bogom (onda pises "bog") ili sa hriscanskim, jednim jedinim, Bogom.
I am not amused.
|
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 25/04/2010 17:27:21 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47176 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 25/04/2010 : 18:07:14
|
quote: Originally posted by Renky
quote: Originally posted by kerber 1.Znam da kazete doma,idem doma....ali dali je to oduvek tako?
Pa je, oduvik... pogotovo u Dalmaciji. Dom, Domovina... I na nogometu, kad tražimo vraćanje lopte u obranu, vičemo "doma"
da. dom je širi pojam nego kuća |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 25/04/2010 : 18:19:01
|
Pozdrav bog je, kaze urbana legenda - dakle, ne tvrdim, skracenica od ''pomaze bog'' ili od tako vec neceg.Navodno, u socijalizmo u kome nije bilo zabranjeno neg' samo malo nelegalno verovati u boga, ljudi su se snasli pa su se pozdravljali sa bok. Narocito u pobocnim ulicama i kad dolaze s boka.
rec bozanstvo (predmet obozavanja) je rec izmisljena za potrebe crkve. Odin, Zevs, Tor i ostali su po tituli bogovi kao i ovaj jedan, Jehova, (Jahve itd - eto, i dobro ima vise imena) ili ona druga dvojica, Alah i Buda. Pisanje reci Bog velikim slovom spada u religijsko pravilo a ne pravopisno. Posto nema teorije da se ova diskusija ne pretvori u nesto nezeljeno, predlazem da Curunir jos kaze svoje misljenje i da se onda vratimo na fudbal. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47176 Posts
Posted - 25/04/2010 : 18:28:58
|
Jehova je pogrešno ,uvik je Jahve. a to u biti nije ime nego "ja sam koji jesam" iz hebrejskog JHVH Alah znači Bog na arapskom. mislin da je slično sa starohebrejskim Eloh pošto oba spadaju u semitske jezike. Buda nije Bog ,pošto budizam ne priznaje boga u smislu većine drugih religija.
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 25/04/2010 : 18:35:24
|
quote: Originally posted by lwood
Jehova je pogrešno ,uvik je Jahve. a to u biti nije ime nego "ja sam koji jesam" iz hebrejskog JHVH
Ako ćemo tako, onda je i uvijek Allah, a ne Alah, jer tako muslimani traže da se transkribuje. |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 25/04/2010 : 19:53:34
|
Jehova je pogrešno ,uvik je Jahve. a to u biti nije ime nego "ja sam koji jesam" iz hebrejskog JHVH Alah znači Bog na arapskom. mislin da je slično sa starohebrejskim Eloh pošto oba spadaju u semitske jezike. Buda nije Bog ,pošto budizam ne priznaje boga u smislu većine drugih religija.
Govorio sam uopsteno, vise onako teoretski, da ne kazem opsteobrazovano na nivou vecine nas. A i nije moj teren, sto jes-jes. Cisto principijelno, vecina imena ima znacenje (Branislav npr) pa zasto onda ne bi i Jahve (i sve ostalo izvedeno iz njega) shvatali kao ime? Na nacin kao sto se Jesua odomacio?
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47176 Posts
Posted - 25/04/2010 : 20:36:59
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
Jehova je pogrešno ,uvik je Jahve. a to u biti nije ime nego "ja sam koji jesam" iz hebrejskog JHVH
Ako ćemo tako, onda je i uvijek Allah, a ne Alah, jer tako muslimani traže da se transkribuje.
vjerovatno je točnije to s 2 L .problem je šta negdi pišu s 1 negdi s 2 .
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47176 Posts
Posted - 25/04/2010 : 20:37:50
|
quote: Originally posted by cat claw
Govorio sam uopsteno, vise onako teoretski, da ne kazem opsteobrazovano na nivou vecine nas. A i nije moj teren, sto jes-jes. Cisto principijelno, vecina imena ima znacenje (Branislav npr) pa zasto onda ne bi i Jahve (i sve ostalo izvedeno iz njega) shvatali kao ime? Na nacin kao sto se Jesua odomacio?
to će valjda lektor znat točno objasnit |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 25/04/2010 : 21:28:11
|
Ja mislin da je se lektor piše sa dva L... LLEKTOR. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47176 Posts
Posted - 25/04/2010 : 21:30:35
|
ajde muči ,mislija san napisat diler
|
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Posted - 25/04/2010 : 21:46:11
|
Imam ja jedno pitanje, oko kojeg se često prepirem. Da li je pravilno reći, recimo:
"Marko jede palačinke svaki dan". Po mom mišenju, trebalo bi da stoji: "Marko jede palačinke svakog dana".
Ovo "svaki dan" mi deluje potpuno nepravilno, kao da neko napiše/kaže: "Marko jede palacinke svaka nedelja" umesto "svake nedelje".
Mnogi se ne slažu samnom.
|
Edited by - Grujah. on 25/04/2010 21:46:49 |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17042 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 25/04/2010 : 22:13:58
|
Imam ja jedno pitanje, oko kojeg se često prepirem. Da li je pravilno reći, recimo:
"Marko jede palačinke svaki dan". Po mom mišenju, trebalo bi da stoji: "Marko jede palačinke svakog dana".
Ovo "svaki dan" mi deluje potpuno nepravilno, kao da neko napiše/kaže: "Marko jede palacinke svaka nedelja" umesto "svake nedelje".
A slažu li se da se sa mnom piše zajedno?
Svakog dana, naravno. A poseban problem je ovaj put i ovog puta. |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Posted - 25/04/2010 : 22:23:05
|
Šta je pravilno, Iran ili Irak? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Posted - 25/04/2010 : 22:33:50
|
quote: Originally posted by delboj
A slažu li se da se sa mnom piše zajedno?
Svakog dana, naravno. A poseban problem je ovaj put i ovog puta.
Nikad nisam siguran kako se "sa mnom" pise, i gotovo uvek pogrešim :/ |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 25/04/2010 : 22:59:36
|
quote: Originally posted by manhunter
Pa sad....Bog je samo jedan, i uvek se piše velikim slovom. Ovo što si ti naveo su božanstva, i pišu se malim slovom. Tako su mene učili.
A da li je BOG ime ili titula? Skloni smo da iz nase hriscanske vizure postavimo stvari tako da je bog titula i da Alah, Buda, Manitu i svi ostali nose titulu bog. Kako se onda NASH bog zove? Ja licno mislim da je i kod ovog naseg, BOG u stvari licno ime. A kako im se onda svima njima zove funkcija? Vladar carstva nebeskog? |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Posted - 25/04/2010 : 23:13:06
|
quote: Originally posted by Grujah. Nikad nisam siguran kako se "sa mnom" pise, i gotovo uvek pogrešim :/
Ja takve situacije rješavam tako da napišem ono što mislim da je nepravilno. |
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
|
Topic |
|