Author |
Topic  |
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
|
Ultras
Advanced Member

.jpg)
Serbia
10062 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Member since 25/03/2009 |
Posted - 23/04/2010 : 22:30:56
|
Ja nemam baš vremena, pročitam koju Kingovu priču iz zbirke Gole kosti kad stignem, ali nema se vremena, još sam i bolestan bio pa to treba nadoknaditi... |
. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 23/04/2010 : 22:34:20
|
quote: Originally posted by Ultras
quote: Originally posted by Mhejl
Trenutno čitam ''Mati''. Jako dobra knjiga...
Ma, kakva "Mati", vrati se Dilanu i Zagoru pa nastavi sa pisanjem recenzija 
Druže Ultras, zahvaljujem na komplimentima... Vidjećemo. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 23/04/2010 : 22:35:28
|
   |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 24/04/2010 : 08:38:58
|
Druže Ultras, zahvaljujem na komplimentima... Vidjećemo.
Gorki je odlican pisac! Moja preporuka - nabavi knjigu "Havaji",pisac je Mičener. Mislim da ce ti se svideti! |
 |
|
panzer
Advanced Member

12795 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 24/04/2010 : 19:21:34
|
Bourne: The righteous men
Vrijeme iztiče. Mladi novinar kod MY Timesa, Will Monroe, mora stupiti u akciju odmah. Nepoznati ljudi su mu otjeli ženu, ali ne žele pregovarati o novcu, koji mora Will platiti, da je dobije nazad. Ali stvari nisu tako jednostavne. Još posebice zato, jer su mu ženu najvjerovatnije ukrali hasidi, pripadniki židovske skupine, koja živi usred New Yorka. Will če morati prodrijeti kroz nivoje misticizma te razriješiti tajne, koje su zakopane duboko u židovskoj i krščanskoj tradiciji. Adrenalinski lov na otmičare če ga dovesti do tajne, koja svijet oživlja več tisuču godina; tajna, od koje nije zavisna samo sudbina njegove žene, nego cijelog čovječanstva.
Za ljubitelje židovskog misticizma te Hero saves world romana.
Goodwin: Drvo janičara
Knjiga govori o otkrivanju urote u Istanbulu u 19. stolječu. U velikom kotlu pronađeno je tijelo mrtvog vojnika. Vođa oružanih snaga u tome vidi urotu širih razmera, čiji cilj je ozbiljno poljuljati Otomansko carstvo. taj problem može da reši samo jedan čovjek: detektiv Yashim. Taj muškarac, star gotovo 40 godina, zna više stranih jezika, a ima i smisao za vrhunsko pripravljena jela. Jedini problem mu predstavlja njegova muškost, jer Yashim je - evnuh.
Goodwin je kao dobar poznavalac bizantinske historije napisao dobar roman. Baš, kad pomisliš, aha, sigurno su krivi "ovi", vidiš, da si u krivu te da ipak svi pravci urote vode nazad u palaču Topkapi.
Gibbins: Križarevo zlato
Među poslednjim rimskim obkoljenjem Jeruzalema su Rimljani zaplijenili zlatnu menoru, 140 kg simbol židovske vjere. Kad su prijestolnicu prestavili u Konstantinopel, tamo je otišla i menora. Ali ova je godinw 1204, kad su križari oplijenili grad, izčeznula bez traga. Sve do danas nitko nije znao, gde se nalazi ta izgubljena židovska dragocjenost. Kad počne arheolog Jack Howard sa ronilačkom ekipom pretraživati dno Istanbulske luke, nada se, da če nači dijele legendarnoga blaga. Ali otkriva nešto potpuno drugo - vikinšku lađu. U međuvremenu njegova prijatleljica Marie u zaprašenoj biblioteci herefordske katedrale pronađe izgubljenu srednjevjekovnu kartu i na njoj simbol menore. Čini se, da bi ta otkriča mogla promijeniti tok historije te omogučila pronalazak starodavnog blaga. Ali niotkud se u traganje uključuje tajni red, koji za svaku cijenu želi prvi pronači blago. Dođe do prvog ubojstva ...
Ova knjiga nije takav jad kao Atlantida. Gibbins jednostavno nije čovjek za pisanje ovakvih knjiga. Na kraju menore ne pronađu, barem ne u jednom dijelu, a najzanimivije je traganje za tragovima Vikinga uz obalu preko današnjih Kanade i SAD do južne Amerike i njihovog smrtonosnog susreta sa Indijancima ...
|
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 24/04/2010 19:35:52 |
 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
|
panzer
Advanced Member

12795 Posts
Posted - 25/04/2010 : 21:44:40
|
MacLean: Polarna postaja Zebra
Na polarnoj meteorološkoj postaji Zebra dođe do vatre. Rusi na pomoč odmah pošalju ledolomilac Dvinu. U međuvremenu, Amerikanci šalju podmornicu Delfin. Na krov podmornice dođe tajanstveni Englez dr. Carpenter. Sa puno poteškoča se podmornica uspije prebiti do Zebre, ali tamo Carpenter otkriva, da neki od članova Zebre nisu umrli od vatre, nego od ljudske ruke. Osumnjičenih ima mnogo, a vrijeme za pronalazak ubojice brzo ističe ... Tko je Carpenter, kako je povezan sa vođom postaje i šta je 50 sati prije nego se ukrcao na Delfina radio na Antarktiki? Zašto Rusi žele prvi doći na Zebru? Tko je ubio članove postaje i dali če ga uopče uspjeti pronači? Kakvu tajnu krije Zebra?
Odlična hladnoratovska knjiga. Amerikanci sa najmodernijom podmornicom, Englez kao glavni junak, ruski špijuni, moderna špijunska oprema (za tadašnja vremena), podmorniška nesreča, … Ovde ima svega i svačega. |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 27/04/2010 : 12:25:37
|

Poslednja knjiga iz edcije "Polaris", godina gospodnja 2001. Nadrealistička priča smještena u bezvremeni grad i vrijeme koja nam pripovijeda o bivšem svešteniku, vrlo zaljubljivom, i njegovom potragom za pravim načinom predstavljanja odabranoj. U ovoj pomjerenoj verziji Alise u zemlji čuda, začinjenoj raznim morbidlucima i čudnim stvarima naučićete kako predavanje osjećanjima nakon samo jednog i dalekog pogleda može da bude totalni zajeb. Ljubav na prvi pogled sucks, very sucks. |
... |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 27/04/2010 : 18:37:19
|
@pravedni: Hvala na preporuci! Juče sam završio ''Gospođicu'' Iva Andrića. Prije neki dan sam popisivao kolekcije knjiga, stripova i filmova i naletih na ovu knjigu. Hm, nisam ni znao da je posjedujem... Trenutno sam u internet-centru, pa ne mogu da opširnije razlažem o ovoj knjizi, ali mi se jako dopala. Nema onu ljepotu niti snagu romana ''Na Drini ćuprija'', ali je prilično dobar. Mnogo puta mi se dogodi da, kada uzmem da čitam neku knjigu koja mi po koricama i imenu izgleda obećavajuće, ali odustanem posle prvih par stranica. Ali, Andrić me uvijek opčini i za trenutak uvede u stvarnost njegovih romana. P.S Meni je lično najdraža njegova kratka priča ''Mustafa Madžar''... |
Edited by - Mhejl on 27/04/2010 18:38:03 |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 28/04/2010 : 10:16:29
|

Zbirka priča sa tipičnom Balardovskom temom - propadanje i entropija čovjeka budućnosti, sa sjanim predgovorom i još boljim i sadržajnijim pogovorom gdje se do detalja seciraju sva značajna Balardova djela i još ponešto o entropiji uopšte. Parafraziraću rečenicu iz prve priče, Glasovi vremena, koja može poslužiti kao ideja vodilja Balardovog stvaralaštva: "...kako je svakom živom biću i sistemu određen postanak, razvoj i neminovno propadanje i kraj tako je evolucija čovjeka dostigla svoj vrh i počela nezadrživi pad tako da kroz 500 hiljada vjekova čovjekovi potomci neće biti zvjezdani putnici već će niskih čela i izbačene vilice vući batinu za sobom živeći u pećinama...". Priče: GLASOVI VREMENA ČISTAČ ZVUKA PREOPTEREĆENI ČOVEK TRINAESTORO ZA KENTAURI VRT VREMENA KAVEZ OD PESKA OSMATRAČKE KULE HRONOPOLIS
Najbolja priča, za mene, je Kavez od peska mada se navodi da su Glasovi vremena nešto najbolje od Balarda. Preporuka.
|
... |
 |
|
panzer
Advanced Member

12795 Posts
Posted - 29/04/2010 : 09:54:54
|
MacDermid: Pjesma sirena
U engleskom gradu Bradfieldu serijski ubojica započne ubijati građane. Policajcima se u potrazi za ubojicom pridruži dr. Tony Hill. I ubojica i Tony su (po meni) vrlo slični slavnome američkoj tv ubojici Dexteru, ubojica zbog načina razmišljanja (kojeg pratimo preko teksta, napisanog na 3,5-inčnome floppy disku!), a Tony zbog svojih čudnih nagona .… A obojica su si bliže, nego bi si Tony mogao zamisliti ...
Za fanove Dextera i krimiča, gdje ima lovac više problema sa sobom nego sa ubojicom.
Pearce: Blago kod samotne ruže
Priča se odvija u jednome engleskome selu, u aristokratski familiji, koja ne stoji najbolji te bi ji koji novčič i te kako dobro došao. Svatko u familiji zna za priču o blagu, kojeg je jedan od njihovih pretka godine 1588 sakrio i kojeg nisu nikada našli. Blago tako počnu tražiti dječak iz ove familije i njegov prijatelj. Uz pomoč sreče uspiju nači rješenje pjesme, koja je sakrivala lokaciju blaga, ali iznenađenje: netko je prije njih našao blago i sakrio ga na drugo mjesto. A sakrio ga je na takav način, da lokaciju blaga ponovno otkriva ključ, sakriven u kratkoj pjesmici. Tko je to učinio i zašto?
Za sve fanove literature za mladež i omladinu (a la Stevensonov Otok sa blagom).
Sivec: Zaboravljeno blago
Na Brod dođe tajanstveni gospodin "Merci", koji kod domačina traga za starim kuvarskim knjigama. Ali on ne traga za knjigama, nego za francuskim blagom iz vremena Ilirskih provinca. Grupa djece počne pratiti, šta radi, te i sami dođu na trag za blagom. Tko če ga nači prvi?
Za sve fanove literature za mladež i omladinu (a la Stevensonov Otok sa blagom). |
Edited by - panzer on 29/04/2010 10:34:35 |
 |
|
pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 29/04/2010 : 10:50:12
|
@pravedni: Hvala na preporuci! Juče sam završio ''Gospođicu'' Iva Andrića. Prije neki dan sam popisivao kolekcije knjiga, stripova i filmova i naletih na ovu knjigu. Hm, nisam ni znao da je posjedujem... Trenutno sam u internet-centru, pa ne mogu da opširnije razlažem o ovoj knjizi, ali mi se jako dopala. Nema onu ljepotu niti snagu romana ''Na Drini ćuprija'', ali je prilično dobar. Mnogo puta mi se dogodi da, kada uzmem da čitam neku knjigu koja mi po koricama i imenu izgleda obećavajuće, ali odustanem posle prvih par stranica. Ali, Andrić me uvijek opčini i za trenutak uvede u stvarnost njegovih romana. P.S Meni je lično najdraža njegova kratka priča ''Mustafa Madžar''...
Meni se dopada i "Prokleta avlija"! Zanimljivo je uporediti ovo delo i "Zapise iz mrtvog doma" Dostojevskog...Tema vrlo slicna,ali joj svaki od velikih pisaca prilazi na osoben nacin!! |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 29/04/2010 : 23:21:15
|
Svijetlost zvijezda kroz jazbinu na zemlji
Clifford Simmak:Tranzitna stanica

Kliko je junaka u knjizi potrebno da se postigne remek - djelo? Deset? Dvadeset? Pedeset? Stotinu? Jedan? Dobro, kada se sve zbroji, ima ovdje oko 7 - 8 likova (od kojih su dva poprilično bitna za radnju), ali cjelokupna srž priče, 95% teksta i radnje izvire iz Jednog lika, njegove životne zanimacije popraćene kontemplacijom visokog ranga. Veliki bard znanstvene fantastike Cliford Simmak, u ovom Hugom nagrađenom romanu (1964) podario nam je vrhunsku priču o čovjeku koji živi na margini planete zemlje, a na glavnim putovima svemira. Pročitajte.
P.S. ako niste do sada, preporučam i knjigu "Grad" od istoimenog pisca
 |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 29/04/2010 : 23:33:55
|
Mala anketa: koja je najbolja knjiga koju ste pročitali?
Ajde i mali opis zašto, koliko je vremena prošlo od tada, da li bi na Vas sada ostavila isti dojam, i općenito, koliko je to i moguće odrediti s obzirom na "sazrijevanje" čovjeka kroz godine i neminovno mijenjanje prioriteta? Ajde mala diskusija |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Posted - 30/04/2010 : 10:16:36
|
quote: Originally posted by mladjo
Mala anketa: koja je najbolja knjiga koju ste pročitali?
Ajde i mali opis zašto, koliko je vremena prošlo od tada, da li bi na Vas sada ostavila isti dojam, i općenito, koliko je to i moguće odrediti s obzirom na "sazrijevanje" čovjeka kroz godine i neminovno mijenjanje prioriteta? Ajde mala diskusija
Na ovakvo pitanje uvijek odgovorim sa "Mnoge." Jednostavno ne smatram da postoji ijedna knjiga koja bi bila toliko bolja od svih ostalih koje sam pročitao. Svaka je dobra na svoj način, naravno od onih koje su dobre. |
. |
 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Posted - 01/05/2010 : 22:16:04
|
Nešto nije anketa aktivna? 
btw. pročitao sam "Ja sam legenda". Šta da kažem imaju već dvije recenzije u ovoj temi. Samo da kažem da sam pročitao u dahu. Jel to dovoljno? |
. |
 |
|
Imrahil
Advanced Member

Serbia
13530 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 01/05/2010 : 22:18:24
|
quote: Originally posted by Rock.Bob Rock
Nešto nije anketa aktivna? 
btw. pročitao sam "Ja sam legenda". Šta da kažem imaju već dvije recenzije u ovoj temi. Samo da kažem da sam pročitao u dahu. Jel to dovoljno?
Ja to citao kad je bio aktuelan film sa Vil Smitom, recimo da posle toga nisam zeleo da gledam film 
Cisto da me ne shvatite pogresno, knjiga je odlicna  |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 01/05/2010 : 22:39:49
|
pa evo, mogu ja da odgorvorim na anketu, ali ne znam koliko ce to produktivno da bude, nisam neki reprezentativan uzorak.
oduvek sam slabo citao knjige, te ne mogu bas ni da izaberem neki poseban naslov. kad bi me neko terao da to ucinim, verovatno bi to bio neki SF. 2001. ili Dina, most probably....
Zasto....eh, mastarije, mastarije....
i slazem se sa drugom Rockom da je veoma tesko odrediti, jer generalno, svaka od procitanih knjiga je vredna za sebe. cak i one iz skolske lektire  nadovezao bih se samo da je mozda rano da ocenjujem koja knjiga mi je najbolje sela. ostavicu takve procene za neke srednje godine ili starost |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
vlada035
Junior Member

Serbia
451 Posts
Member since 26/10/2008 |
Posted - 01/05/2010 : 23:20:17
|
Meni je odavno na spisku za kupovinu "Ja sam legenda", ali nikako da dodje na red- i bas malopre naletim na akciju snizenja koja je pocela danas, i narucim je za 299 din, uz jos par knjiga takodje na snizenju |
 |
|
vlada035
Junior Member

Serbia
451 Posts
Member since 26/10/2008 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Posted - 02/05/2010 : 12:22:08
|
Hrvoje Kovačević: Putnikova smrt
Jučer mi se nije spavalo pa sam ćalabrcnuo domaći krimić kojeg sam kupio na nekom sniženju. Radnja se odvija u današnje vrijeme u Zagrebu. Glavni lik je slabopoznati književnik (kao i autor uostalom ) koji se slučajno nađe u gunguli oko ubojstva mafijaškog bossa, i to točno u njegovom stanu. Roman mi je cijelo vrijeme više djelovao kao zanimljiv i smiješan humoristični roman, kao neka satira na krimiće, dok su oni "napeti" dijelovi više tragično loši nego napeti. Bilo bi bolje da je odlučio cijeli roman napisati u nekom zajebantskom tonu. Ali u svakom slučaju čitljivo, za razbibrigu. Uvijek je za razbibrigu bolje pročitati neku knjigu, nego pogledati neko holivudsko sranje. |
. |
 |
|
panzer
Advanced Member

12795 Posts
Posted - 03/05/2010 : 19:05:46
|
Guareschi: Don Camillo
Don Camillo je zbirka kratkih priča o župniku Don Camillu in komunističnom županu Pepponeju Botazziju. Priče analiziraju život u Italiji po drugome svetskome ratu, kas se mora malo italijansko mjesto suočiti sa time, da su na vlast došli komunisti. U županovih i župnikovih razgovorih moguče je razbrati kritiku i prizanesljivost do svih skrajnosti, jer se oba lika znaju podiči iznad razlike, koje jih definiraju.
Odlična, ali ipak malo prekratka knjiga. Oba lika su odlična, a u knjizi se pojavlja i sam Isus, koji sa križa kao Don Camillova savjest ovog ponekad drži na lancu, da ne ubije Pepponeja, a ponekad ga gura napred, kad se ovaj boji nešto napraviti. Idealna knjiga za političare svih boja, jer Peppone i Don Camillo, iako se mrze, ponekad sudjeluju, da bi dosegli neki viši cilj.
|
 |
|
panzer
Advanced Member

12795 Posts
Posted - 03/05/2010 : 19:08:59
|
Deutsch: Urota srebra
Deutsch u svojoj knjizi razotkriva dugo čuvanu tajnu novca. Pogled unazad u historiju pokazuje, da novac, iza kojeg su stajale vlade i velike institucije, od nekada temelje na lažima, koje daju navadnom pučanstvu. Zato što država može da služi pare samo sa printanjem velike svote novca bez pokriča, postaje jasno, da želi metale poput zlata i srebra što brže izbaciti iz narodnog gospodarstva. Autor između ostalog pojasnjuje, zašto je večina današnjih valuta novac bez pokriča, tko uistinu služi sa printanjem novca i zašto se bliži slom monetarnog sustava.
Odlična knjiga, iako ima malo previše historijskih podataka. Za sve, koji žele saznati, tko je istinski kriv za nastanak inflacije, zašto centralne banke ne bi smjele postojati, kakve trikove izvajaju bankiri, što se događa sa Japanom i kakve valute če postojati u budučnosti. |
 |
|
Topic  |
|
|
|