Author |
Topic  |
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 07/05/2010 : 21:04:32
|
quote: Originally posted by mladjo
Hrvatski Bog Mars je zbirka novela o Prvom svjetskom ratu i nema veze sa Marsom
pa zezam se čovječe    
baraka 5b  |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 07/05/2010 : 21:09:30
|
quote: Originally posted by Rock.Bob Rock
No zato postoji Hrvatski bog s Marsa, novele Predraga Raosa  
P.S. Kim Stanley Robinson, trilogija o Marsu? (Crveni, Zeleni, Plavi)? Izgleda zanimljivo Ima netko neko posebno negativno mišljenje? Ako ima, onda nema dileme, odmah posuđujem da se uvjerim 
P.P.S. (ili P.S.S?) pročitan je i Heinleinov prvi Hugo-wining roman, Dvostruka zvijezda (Double Star). Bit će neki tekstić valjda.
ako se ne varam, bas mi je ovde negde mladjo preporucio Mars, a i skoro sam dobio preporuku sa druge strane, a i sam sam se malo zainteresovao kad sam procitao jedan odlican clanak u jednom od skorasnjih National geographic casopisa. Samo da zavrsim ovog Asimova, a pre toga ispitni rok 
P.P.S. 

|
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Member since 25/03/2009 |
Posted - 07/05/2010 : 21:17:09
|
To znači da je dobro? Vidjet ću jel imaju u knjižnici, imaju po jedan primjerak samo svake od knjiga (čini mi se, nisam dodatno provjeravao).
Inače, ovo dolje je jebeno, samo šteta što to ne bumo doživjeli, a i sumnjam da će naša rasa doživjeti, bar na Marsu. |
. |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 07/05/2010 : 21:25:11
|
ne znam za tebe, ja planiram da dozivim 
salu na stranu, ova slika bi se lako mogla ticati i Asimovljevog serijala o Robotima/Carstvu. Ljudska kolonizacija svemira, teraformiranje....
I jedno pitanje imam za one koji su citali Asimovljeve romane na srpskom/hrvatskom: Kako je preveden pojam "Spacers" |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
Edited by - Lord Vader89 on 07/05/2010 21:25:43 |
 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
|
panzer
Advanced Member

12795 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 07/05/2010 : 21:34:09
|
Martin, Carranza: Gaudijev ključ
Barcelona u početku 20. stolječa. Mračne sile nadziraju politički, ekonomski i družbeni razvoj mjesta. Tajne lože Barcelonu promijene u prijestolnicu ezoterike. Grupa vitezova Morije se bori za očuvanje tajne tisučljetnog proročanstva, u kojoj osrednju ulogu ima arhitekt Antonio Gaudi.
Znajuči, da je njegov život u opasnosti, Gaudi veliku tajnu sakrije u središte svoga djela, gde ga zle sile ne mogu nači. Ključ sakrije u mnogobrojne zagonetke, sakrivene u njegovim arhitekturnim majstorijama.
Gotovo stolječe kasnije došlo je vrijeme, da se prerokba ispuni. Ključ u ruke dobije kčerka jednog od vitezova, koji su čuvali tajnu. Da li če tajnu uspijeti razotkriti, prije nego se do nje dočepaju njeni protivnici?
Preslab nabor riječi. Prvih 140 stranica glavna junakinja gotovo i se ne pojavljuje, jer pisac opisuje život njenog djeda. Gaudijeva tajna na kraju ispadne tako-tako (zbog riješenja zagonetke Mesija ponovno dođe na Zemlju). Slabije od prosjeka, zato preporučam samo največim entuziastima.
Harris: Archangel
Fluke Kelso, koji se zanima za tajne Josefa Stalina (godinama se govorilo o notesu, koji je diktator imao kod sebe posljednih godina snoga života) u Moskvi sretni bivšeg pripadnika NKVD Papua Rapavu, koji tvrdi, da je bio uz Stalina, kad je taj umro i koji je pomogao Lavrentiju Beriji sakriti gore spomenuti notes. Prije nego Kelso dobije više informacija o tome, Rapava izčezne bez traga. Kelso uskoro otkrije, da je notes ključ do vrata, koje sakrivaju mnoge tajne ...
Dobar romančič, gde Kelso traga za Stalinovi sinom, kojeg pripremaju, da ponovno preuzme vlast i kojeg na kraju zaustavi metak. Filmski mutanti sa ovog foruma sjetit če se, da je o tome bio snimljen film u 3 djela (ako se dobro sječam, glavnu ulogu igrao je Bondov Craig).
Morrison: The Ark (Barka)
Kad se Tyler Locke i arheologinja Dilara Kenner odprave potražiti Noetovu barku, koju je tragao i Dilarin otac, uopšte ne znaju, da jih lovi luđak, koji želi zavladati svijetu. Kad se sve sile razotkriju, otkričemu pravu tajnu o Noetovi barki. Da li ova uopšte postoji i da li je Noetova barka u istinu - barka?
Još jedna save the world knjiga, gdje glavni negativac kani sa prionima, koje je našao u Noetovi barki (jami), pobiti čovječanstvo. Ima puno bolji nabor riječi nego Gaudijev ključ. Ali barem knjiga nije napisana oko ljubavne priče, kao što je to kod C. Palov: Ognjeno kamenje, nego ima tu i ponešto akcije.
Cooper: Tajna sedmog sina (u Evropi Knjižara mrtvih)
Po ulicah New Yorka hoda ubica: pod imenom Eksekutor sudnoga dana u samo dva tjedna ubije šestoricu ljudi. Policija ne zna, šta jim je napraviti. Žrtve povezuju samo dopisnice sa datumom njihove smrti. FBI primjer dodjeli Willu Piperju, nekad najboljem stručnjaku za serijske ubice u historiji agencije, a sad degradiranom agentu, koji čeka samo na mirovinu.
Willa u potražnji za ubicom nailazi na stolječa dugo čuvanu tajnu. Tajna, koja je lježala u podzemnoj knjižari starodavnog samostana, je sada razotkrivena - a posljedice su smrtonosne ...
Još najbolja knjiga u ovom paketu. Dobra ideja o ljudima, koji su čitav svoj život pisali datume rođenja i smrti. Pisac dobro preskakuje sa 7. i 12. stolječa na sadašnjost. Dobro je to, gdje tu u ljubavnoj priči ne pojavlja I wanna f*ck her brains out ženska, nego prosječna žena. A i kraj nije happyendovski. Pisci tih datuma su prestali sa pisanjem, pošto su došli do 9.2. 2027. Glavni junaci misle, da su prestali zbog požara, koji je buktnuo u samostanu, a ne pomisle na to, da su prestali zbog toga, jer če tog dana doči do sudnog dana.
Za razliku od svima dobro poznanih Goonisa, koji uspiju otkriti, koji je onaj kosturko na putu ka blagu, pisac napravi očitu propust, jer u knjižari pronađu leš, kod kojeg nađu iniciale J. C. i novce iz godine 1581. O lešu se kasnije ne govori više, a nitko i ne primjeti, da ako je knjižara 1297. godine bila zapečatena, kako je ta osoba uopšte došla unutra? Možda je potomak onog novica Luka, koji je ukrao jedan od pergamenata sa datumima? Kao obožavatelj Quincunxa ( kojeg moraš dobro pročitati, jer se svuda sakriva nešto, što je kasnije važno za samu priču) pomislio sam, da to mora biti neka poznata osoba te da ga je pisac namjerno zato i spomenuo ( možda neki tragač za blagom, za kojim su se izgubili svi tragovi), ali Google nije pronašao ništa uporabno. Izgleda, da ga je tamo unutra stavio samo tako, bez veze. A možda če taj čovjek nastupiti u njegovoj sljedečoj knjizi. |
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 07/05/2010 : 21:37:00
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
Ja sam mlađi, imam više šanse 
stvarno imas 14 godina    |
 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Posted - 07/05/2010 : 21:53:19
|
Ja sam mlađi, imam više šanse 
stvarno imas 14 godina   
da. ozbiljno. |
. |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 07/05/2010 : 22:19:25
|
ajme, pa ti si strasan! da sam ja imao pola tvog interesovanja za knjige u tim godinama, gde bi mi kraj bio, eh....  |
 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Posted - 07/05/2010 : 22:34:30
|
ajme, pa ti si strasan! da sam ja imao pola tvog interesovanja za knjige u tim godinama, gde bi mi kraj bio, eh.... 
Pa šta si ti radio u mojim godinama? Nisi se valjda družio s prijateljima? 
Mladost služi za čitanje, kad ostariš i oćoraviš onda je malo teže čitati |
. |
 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Posted - 07/05/2010 : 22:37:02
|
Sad tek vidim, jel ovaj Krleža dolje samo slučajno, ili ima veze s ovim 
btw. Naravno da ima veze s Marsom, ali ne s planetom, nego s bogom rata  |
. |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Posted - 07/05/2010 : 23:09:58
|
a zeljko ima 29 godina. Penzija skoro  
Evo, mislio sam da si mlađi. Jel to kompliment?
i jest i nije kompliment ne vidim ništa loše u pemziji ako je ispunjena poštovanjem dostojanstvom i relativnim zdravljem  |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Posted - 07/05/2010 : 23:31:13
|
ajme, pa ti si strasan! da sam ja imao pola tvog interesovanja za knjige u tim godinama, gde bi mi kraj bio, eh.... 
Pa šta si ti radio u mojim godinama? Nisi se valjda družio s prijateljima? 
Mladost služi za čitanje, kad ostariš i oćoraviš onda je malo teže čitati
uhh....crtao, citao stripove, igrao, putovao, druzio se.... dobro, isao sam i u skolu 
nego....glede tog starenja i svega....
ima neko vreme kako sam citao odredjene knjige japanskog filozofa Zorza Osave, osnivaca makrobiotike, o nacinu zivota, odrastanju, vaspitanju dece, svemu redom, ali, sve kroz aspekt ishrane i kruzenju energije i jedinstva sa prirodom kroz ishranu. savrsena, bezvremena dela, koja samo pokazuju koliko je covek jeftino prodao prirodu i svoje instikte.
elem...(poenta je bila da se nadovezem na Bobov post )...autorov stav je da tek kad pocne da zalazi u pozne godine/starost, covek treba da pocne da se bavi filzofijom, meditacijom, i duhovnim uzdizanjem jer tada sve u zivotu pada na niske skale prioriteta, a iza sebe ima citavo zivotno iskustvo koje ce da mu omoguci sirok pogled na saznanja.
nije da se pravdam sad nesto ali ako razmislite, ima logike 
ako eventualno ima zainteresovanih, evo linkova:
-knjige http://www.makrobiotika.org.rs/knjige.html
nisam siguran da li su se mogle naci u sirokoj prodaji, moja majka ih je kupovala u prodavnicama zdrave hrane; a i to je bilo pre 3/4 godine
-o autoru http://hr.wikipedia.org/wiki/Georges_Ohsawa
bilo je za ocekivati da cu naci clanak na hrvatskoj wikipediji. koliko sam bio u prilici da shvatim, u Hrvatskoj je makrobiotika mnogo razvijenija nego u Srbiji. |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
Posted - 07/05/2010 : 23:45:34
|
14. hm... 1995. :D dakle pratio vijesti s fronta :D imao pokvaren TV i radio nula knjiga i nesto stripova od slobodne dalmacije
danasnja djeca imaju mnogo izbora ali se izgube... na kraju ništa samo slike i video... pokoja serija... i filmove im teško gledati
a vala razumijem ih... i ja u skoro tridesetoj sam izgubljen u moru sadržaja... a striktno biram samo određene sadržaje |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41167 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Posted - 08/05/2010 : 10:37:32
|
quote: Originally posted by zeljko
14. hm... 1995. :D dakle pratio vijesti s fronta :D imao pokvaren TV i radio nula knjiga i nesto stripova od slobodne dalmacije
danasnja djeca imaju mnogo izbora ali se izgube... na kraju ništa samo slike i video... pokoja serija... i filmove im teško gledati
a vala razumijem ih... i ja u skoro tridesetoj sam izgubljen u moru sadržaja... a striktno biram samo određene sadržaje
'95? Onda si dvostruko stariji od mene?
uh, mladjo će nas ubit, spamamo mu omiljeni topic  |
. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 08/05/2010 : 12:50:39
|
John Ajvide Lindqvist--Hanteringen av odöda ( Handling the Undead)
Ovog ce pisca filmofili sigurno prepoznati po genijalnom ostvarenju L#229;t den rätte komma in ili ti Let the Right One In
http://www.youtube.com/watch?v=sZJUgsZ56vQ&feature=player_embedded
Kniga vam nece donijeti puno sretnih trenutaka , niti ce vas ocarati..dapace , biti cete potisteni, zabrinuti i na rubu suza, no biti cete sretni da ste je procitali .
 |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
 |
|
Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts
Posted - 09/05/2010 : 20:26:58
|
Robert A. Heinlein: Dvostruka zvijezda (ZG Naklada, 2008./org. izdanje 1956.)
Ovaj roman je jedan od prvih najvećih romana jednog od trojice najvećih (druga dva su Clarke i Asimov) velikana znanstvene fantastike - prvi od 4 romana za kojeg je Heinlein dobio nagradu (ostali su Starship troopers, Stranger in a strange land i Luna je okrutna ljubavnica - zadnja je na stranici 56. ovog topica). A o čemu se uopće radi ovdje? Lorenzo Smythe je ime glavnog lika, i on je ne-baš-posve uspješan glumac, koji mora odigrati ulogu svog života - dubler važnom i otetom političaru. Njegova loša gluma može lako izazvati intergalaktički sukob! Ali (blagi spoiler) to je tek početak, i Smyte će morati proći još mnoge peripetije vezane uz svoju ulogu - a u stalnoj je opasnosti, jer ako ga ne ubiju, postoji i mogućnost da ostane do kraja života zarobljen u svojoj ulozi!
Zbog čega je ovo dobar roman? Ponajprije zbog lakoće Heinleinovog pripovjedanja, kod koje vam se bez problema dogodi da stranice samo idu i idu, a vrijeme teče bez da primjetite. Pa nije čovjek dobio 4 Huga (5 ako pribrojimo i Retro-Huga za '51) tek tako. Picajzlama će sigurno zasmetati inteligentan život na Marsu (Veneri, oko Jupitera) ali tko ih šiša, pa ne čitam SF jer me zanima kako će se budućnost odvijati.
|
. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 10/05/2010 : 13:32:51
|
quote: Originally posted by Lord Vader89 I jedno pitanje imam za one koji su citali Asimovljeve romane na srpskom/hrvatskom: Kako je preveden pojam "Spacers"
''Vasionci''. |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 10/05/2010 : 14:57:19
|
quote: Originally posted by zeljko
jedva cekam te zaduzbine citati opet
Ja sam nameračio da prvo skupim sve hronološki, počev od Sabranih robota završno sa Zadužbina i Zemlja i da se ugnjavim jedno po godine sa Asimovim. Hvali mi jedna trećina knjiga. Samo... |
... |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 10/05/2010 : 15:07:58
|
A evo i kako to izgleda, po redosledu čitanja koji je preporučio sam Asimov:
The Complete Robot (1982)or I, Robot (1950) Caves of Steel (1954) The Naked Sun (1957) The Robots of Dawn (1983) Robots and Empire (1985) The Currents of Space (1952) The Stars, Like Dust (1951) Pebble in the Sky (1950) Prelude to Foundation (1988) Foundations Fear (1997) - Gregory Benford Forward the Foundation (1993) Foundation and Chaos (1998) - Greg Bear Foundations Triumph (1999) - David Brin Foundation (1951) Foundation and Empire (1952) Second Foundation (1953) Foundation's Edge (1982) Foundation and Earth (1986)
|
... |
 |
|
Topic  |
|
|
|