forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Gramatika/pravopis
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 32

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 10/05/2010 : 20:18:42  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message  Reply with Quote
Obe su ispravne ali razlicito znace
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/05/2010 : 20:22:20  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan

a mene jedna stvar zanima.
koja je rečenica od ovih točno napisana?

Ugasio je svijetlo.
Ugasio je svjetlo.

Opcija #2.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 10/05/2010 : 20:23:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
ni jedna ni druga

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 10/05/2010 : 20:46:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
Da, kaže se "Ugasio je sijalicu" ili "Ugasio je svijeću". Svjetlo se ne gasi, svjetla ima ili ga nema.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25322 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 10/05/2010 : 22:49:04  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Pa sad....Sijalica ne gori, pa ne može ni da se ugasi, već da se isključi. Sveća se gasi. ;)))

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 10/05/2010 : 22:59:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Pa sad....Sijalica ne gori, pa ne može ni da se ugasi, već da se isključi. Sveća se gasi. ;)))

'Gori' bakrena žica u sijalici ili neonski gas ako je neonka.
Pravni guru je rekao.
(Razmišljam da mi to bude catch phrase.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 10/05/2010 : 23:02:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Emir Pasanovic
gas ako je neonka.

Znači neonka se GASi

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 10/05/2010 : 23:07:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

'Gori' bakrena žica u sijalici ili neonski gas ako je neonka.
Pravni guru je rekao.
(Razmišljam da mi to bude catch phrase.

Pa ne gori, vec je usijana, tj. zagrejana dovoljno jako da odaje svetlost ali nedovoljno jako da se zapali (tj. gori).

Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 10/05/2010 : 23:13:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Grujah.
Pa ne gori, vec je usijana, tj. zagrejana dovoljno jako da odaje svetlost ali nedovoljno jako da se zapali (tj. gori).

Obrati pažnju na polu-navodne znakove: 'gori' sam stavio kao najpribližniji opis.
Sad se još moramo hemije i fizike podsjećati na ovom topicu.
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 10/05/2010 : 23:14:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Renky

quote:
gas ako je neonka.

Znači neonka se GASi

Eto vidiš, vraćamo se on-topic: zašto hrvati kažu plin i ugasiti (nešto)?
Da li gas i gašenje uopšte potiču od iste riječi?
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11092 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 10/05/2010 : 23:18:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Mene zanima kako se dodaje gas u automobilima koji voze na plin?

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/05/2010 : 23:30:34  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, kaže se "Ugasio je sijalicu" ili "Ugasio je svijeću". Svjetlo se ne gasi, svjetla ima ili ga nema.

Hm, nikad nisam čuo da se netko ovdje koristi prvim izrazom... Ugasio je sijalicu? No way... Ugasi žarulju? Ma ne. Gasi svjetlo stari.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 10/05/2010 : 23:34:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Hm, nikad nisam čuo da se netko ovdje koristi prvim izrazom... Ugasio je sijalicu? No way... Ugasi žarulju? Ma ne. Gasi svjetlo stari.

A čuj, nisam ni ja rekao da se nešto ne koristi, i kod nas se kaže ugasio svjetlo. Samo je čovjek pitao šta je ispravno. Svjetlo ne postoji u fizičkom smislu da može da se ugasi, ono je samo stanje.
Dobro, možeš ići na subatomske nivoe i reći da si zaustavio odnosno blokirao protok fotona, ali ni tada ih nisi 'ugasio', nego gasiš njihov izvor ili blokiraš primatelja od tog izvora.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 10/05/2010 : 23:47:27  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Termin koji zasigurno ima neko uporište u nekoj starijoj upotrebi, kako i sam kažeš. Meni izgleda sasvim logično, jer jezičari sigurno nisu bili fizičari (a kamoli laici koji su rabili pojam) tako da ne vidim povezanost termina s fizičarskim tumačenjem svjetla bilo ono stanje ili "metafora" za tijelo koje svjetli.

Možda je izvor svjetla izvor svjetla, jednostavno narodu za reći, ugasi svjetlo, bilo ono neonsko, ono od žarulje ili svijeće. Izraz zamjenjuje sve spomenuto.

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 10/05/2010 : 23:49:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
A čuj, nisam ni ja rekao da se nešto ne koristi, i kod nas se kaže ugasio svjetlo. Samo je čovjek pitao šta je ispravno. Svjetlo ne postoji u fizičkom smislu da može da se ugasi, ono je samo stanje.
Dobro, možeš ići na subatomske nivoe i reći da si zaustavio odnosno blokirao protok fotona, ali ni tada ih nisi 'ugasio', nego gasiš njihov izvor ili blokiraš primatelja od tog izvora.

ti bi trebao bogme doktorirat fiziku i istovremeno bit profesor hrvatskog

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 10/05/2010 : 23:56:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:

Možda je izvor svjetla izvor svjetla, jednostavno narodu za reći, ugasi svjetlo, bilo ono neonsko, ono od žarulje ili svijeće. Izraz zamjenjuje sve spomenuto.

Pa, kad riječi svjetlo i svijeća potiču od istog korijena, šta ja imam narodu objašnjavati šta je ispravno a šta nije? Ako su vikali prije 150 godina "utrni svijeću" i onda im prije 100 godina zapadnjak donio 'električno svjetlo', šta se tu imalo misliti i mijenjati, samo reci, "utrni svjetlo". U tom smislu je tvoja konstatacija?
Ja generalno nikome ne branim ništa, svako ima pravo da govori kako hoće i koristi riječi koje je naučio od matere kao što i ja koristim, samo sam mislio istaći i ovaj zanimljiv podatak da, s jednog aspekta, to nije ispravno. A sutra ću i ja reći "de ba, ugasi to svjetlo" kad htjednem spavati.
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 10/05/2010 : 23:58:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:

ti bi trebao bogme doktorirat fiziku i istovremeno bit profesor hrvatskog

Pravnik, hvala lijepo, ubrzo i magistar prava, za fiziku mi je bilo puno formula. Ali se još sjećam par stvari iz srednje, ako griješim, ispravi me.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 11/05/2010 : 00:03:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Pravnik, hvala lijepo, ubrzo i magistar prava, za fiziku mi je bilo puno formula. Ali se još sjećam par stvari iz srednje, ako griješim, ispravi me.

magistar prava kažeš? jebenica!
a ovo kaj se fizike tiče...nemam baš nekog znanja o fizici inače, više mi idu ovak društveni predmeti

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Stari borac
Average Member

Croatia
505 Posts

Member since 03/11/2004

Posted - 11/05/2010 : 19:55:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Stari borac a Private Message  Reply with Quote
"Gasi svJEtlo" - to je krivo,
žeđ svIJEtlo gasi pivo!
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 12/05/2010 : 20:06:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:

točno. elementarno. kao i radio, televizor i slicno. iskljucivo UKLJUCI/ISKLJUCI.
razgovorni jezik je jedno a standardni drugo. jedan NE ISKLJUCUJE drugi.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.

Edited by - Curunir on 12/05/2010 20:07:18
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 12/05/2010 : 20:10:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:

Termin koji zasigurno ima neko uporište u nekoj starijoj upotrebi, kako i sam kažeš. Meni izgleda sasvim logično, jer jezičari sigurno nisu bili fizičari (a kamoli laici koji su rabili pojam) tako da ne vidim povezanost termina s fizičarskim tumačenjem svjetla bilo ono stanje ili "metafora" za tijelo koje svjetli.

ma naravno. kao da sad idem kazati da ne mozemo pricati o bojama jer boje ne postoje. uistinu ne postoje. elektroncici skakucu s razlicitih energijskih razina, i nase oko tu frekvenciju dozivljava u razlicitim spektrima. to je sve.
ali to nema veze s jezikom. bezveze.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 12/05/2010 : 20:19:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:

a mene jedna stvar zanima.
koja je rečenica od ovih točno napisana?

Ugasio je svijetlo.
Ugasio je svjetlo.

tebe je momce ocito zanima razlika imenice i pridjeva.
dakle, imenica je svJetlo, a pridjev je svIJetlo.

Bože, kakvo svjetlo! Oslijepit ćeš me!
ali
Boj ne bije svijetlo oružje... vec boli glava od svijetlog piva, kako kaze Borac

Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 12/05/2010 : 20:43:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Curunir
ma naravno. kao da sad idem kazati da ne mozemo pricati o bojama jer boje ne postoje. uistinu ne postoje. elektroncici skakucu s razlicitih energijskih razina, i nase oko tu frekvenciju dozivljava u razlicitim spektrima. to je sve.
ali to nema veze s jezikom. bezveze.

Razne površine odbijaju različite valne dužine svjetlosti u određenoj mjeri, te ih s toga 'vidimo' u različitim bojama. Oči različitih vrsta, pa i različite oči pojedinih ljudi koje zovemo Daltonistima, koje jednostavno ne mogu prepoznati određene valne dužine svjetlosti onda ni 'ne vide' te boje. Zato ne možeš reći "kušao sam crvenu" ili "namirisao sam narandžastu".
Mada, postoje međusenzorna iskustva gdje ljudi određene zvukove ili mirise asociraju s nekom određenom bojom ili okusom, i obrnuto. Pa tako neko ko čuje Bacha odmah vidi plavu boju ili neko ko ugleda bor, odmah osjeti miris rezanog drveta i sl.
Što nema nikakve veze sa pravilima koja se mogu ili ne mogu nametati narodima. Ja recimo ne vidim da je ovo što sam ja rekao išta bezveznije od toga da neko dođe i kaže "od danas, ne smijete više koristiti riječ obaveza, u običnom govoru ni na papiru, nego isključivo i samo morate govoriti obveza".
Lupam primjer, ali u hrvatskom pravnom jeziku se susrećem na milion mjesta sa takvim stvarima gdje su profesori koji su cijeli život koristili neku riječ odjednom morali prestati da je koriste. Pa tako u istoj rečenice naiđem na sustav i sistematično, itd.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 12/05/2010 : 22:49:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
tko o cemu ti o narodima i obespravljenosti i nametanju i borbi za slobodu i bijesu potlacenih i glasu vapecih... pa da poludis!!!

imalo pismena osoba u hrvatskoj zna da obveza ne moze ni pod razno. kakve to sad ima veze ovdje sto je neka budala da se nekome dodvori 90-tih uvela te nebuloze? kao i onu "stovanje"??? no, to je danas Bogu fala nestalo, a ne cudi me da se zadrzalo u pravu - vjerujem ti... nepismeniji od njih su samo "novinari"...

ovdje je rijec da pokusavas uvesti nekakvu strogu preciznost u jezik gdje joj nije mjesto. ne mozemo tako, jedva da bi ista i ostalo kad bismo uvijek posegnuli u kvantni nanosvijet. kad su se rijeci stvarale, ta znanja nisu ni postojala, nisu bila ni namirisana...

mozda zelis nekoga impresionirati znanjem iz fizike na razini pricice za OŠ? covjece, pricas s nekim kome je fizika struka... jedna od... a kvantna i astrofizika uza specijalnost...

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47169 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 12/05/2010 : 22:57:48  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
ma dajte nemojte tako. "obveza" je čak i simpatična kakvih je bilo.
a hrvatskome nema pomoći dok se ne uvede čakavština ka službeni jezik

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page
Page: of 32 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000