forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ludens - Biblioteka Zagor
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 22

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4810 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 17/07/2010 : 00:44:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message
quote:
Originally posted by pravedni

quote:
Originally posted by DeeCay

Mogao bi bernie pokrenuti nakon ovog izdanja i linija donjeg rublja s likovima iz Zagorovog svijeta, majice, lizaljke, bedževe, figurice i ostalo, budući da je mislim s ovim gotova sva strip eksploatacija. Treba se proširiti, jer sve što ima veze sa Zagorom prolazi!

U Grćkoj se već prodaje flaširana voda "Zagor",verovali ili ne...

Nije Zagor nego ZAGORI *MNOZINA*... pod uticajem stripa Zagor protiv Zagora... Ima u Bugarskoj sladoled koji se zove Darko....

sangue navajo
Go to Top of Page

mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 17/07/2010 : 07:32:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit mikado's Homepage  Send mikado a Private Message
quote:
Originally posted by Combatrock

quote:

quote:

Mogao bi bernie pokrenuti nakon ovog izdanja i linija donjeg rublja s likovima iz Zagorovog svijeta, majice, lizaljke, bedževe, figurice i ostalo, budući da je mislim s ovim gotova sva strip eksploatacija. Treba se proširiti, jer sve što ima veze sa Zagorom prolazi!

Nije Zagor nego ZAGORI *MNOZINA*... pod uticajem stripa Zagor protiv Zagora... Ima u Bugarskoj sladoled koji se zove Darko....

Da, po imenu planine severno od Parge. Inače to je ostatak iz vremena kada su tu u srednjem veku živeli Sloveni (Zagori = Zagorje, iza gore/planine).

https://religiopedija.blogspot.com/
https://bonelistripovi.blogspot.com/
Go to Top of Page

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4810 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 17/07/2010 : 09:07:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message
quote:
Originally posted by mikado

quote:

quote:

[quote]Originally posted by DeeCay

Da, po imenu planine severno od Parge. Inače to je ostatak iz vremena kada su tu u srednjem veku živeli Sloveni (Zagori = Zagorje, iza gore/planine).
[/qu

Tacno.

sangue navajo
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 17/07/2010 : 12:07:48  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:

[quote]Originally posted by DeeCay

[/qu

Tacno.

Slava Gospodara Darkvuda je planetarnih razmera...Inače,Sloveni su u prvim vekovima po doseljenju na Balkan naselili celu severnu i srednju Grčku,sve do Peloponeza. Živeli su u svojim "Sklavinijama",i Grcima je trebalo skoro dva veka da ih pokore. Današnji Grci su mešavina tih Slovena sa starosedeocima i drugim narodima koji su tada živeli u "Istočnom Rimskom Carstvu" ili Vizantiji,kako tu državu danas popularno nazivamo...Car Konstantin Porfirogenit prvi u svojim istorijskim spisim a spominje Srbe...
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26826 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 17/07/2010 : 13:14:20  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message
kakvo doseljavanje?možda par tisuća ratnika u ratničkim družinama a sve ostalo autohtono stanovništvo.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 17/07/2010 : 13:28:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit mikado's Homepage  Send mikado a Private Message
Moji rođaci još žive dole oko 200 km istočno od Zagorija i govore arhaičnim narečjem, varijantom makedonskog.

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 17/07/2010 : 14:45:42  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:
Originally posted by jaki

kakvo doseljavanje?možda par tisuća ratnika u ratničkim družinama a sve ostalo autohtono stanovništvo.

Nije bilo baš tako...Ako hoćeš više da saznaš o ovoj temi,pročitaj spis Porfirogenita "De administrando imperio" ili "O upravljanju Carstvom",a dobro bi bilo da pogledaš i Ostrogorskog - "Istorija Vizantije,gde autor navodi da već krajem šestog veka počinje naseljavanje slovenskih plemena na Balkanu."Godine 592.otpočije rat koji se završio slomom vizantijske vojske na Dunavu i ta borba je zapečatila sudbinu Balkanskog poluostrva. Ono je 602.godine konačno prepušteno Slovenima...
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 17/07/2010 : 14:50:03  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:

Moji rođaci još žive dole oko 200 km istočno od Zagorija i govore arhaičnim narečjem, varijantom makedonskog.

Za osnovu slovenskog književnog jezika Ćirilo i Metodije su uzeli narečje Slovena koji su živeli oko Soluna. Majke ove dvojice su bile slovenskog roda,dok su im očevi bili Grci...
Go to Top of Page

mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 17/07/2010 : 16:20:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit mikado's Homepage  Send mikado a Private Message
quote:

quote:

Za osnovu slovenskog književnog jezika Ćirilo i Metodije su uzeli narečje Slovena koji su živeli oko Soluna. Majke ove dvojice su bile slovenskog roda,dok su im očevi bili Grci...

Nisu očevi i majke, već u jednini otac i majka. Otac Lav je bio upravnik Solunske oblasti, a majka im se zvala Marija.

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 17/07/2010 : 16:38:26  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:

quote:

quote:

Nisu očevi i majke, već u jednini otac i majka. Otac Lav je bio upravnik Solunske oblasti, a majka im se zvala Marija.

Da,čuvena Slovenska braća...Tvorci slovenske pismenosti i poznati misionari. Braća su podunavske Slovene preobratila u Hrišćanstvo. Preveli su Bibliju na staroslovenski jezik i sastavili novo pismo,Glagoljicu - koja wse kasnije i posle vekovima koristila i u Hrvatskoj...Borili su se za uvodjenje slovenske liturgije u crkvenim obredima.
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 17/07/2010 : 16:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
Mikado,drago mi je što smo razmenili ovih par poruka. Moja supruga u školi predaje isto što i ti. Sada sprema ispit kod Krstića...
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12921 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 17/07/2010 : 17:02:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:

Preveli su Bibliju na staroslovenski jezik i sastavili novo pismo,Glagoljicu - koja wse kasnije i posle vekovima koristila i u Hrvatskoj...

Mislim da je samo Konstantin (Ćiril) bio taj koji je stvorio glagoljicu. Odnosno, postoji čak mogućnost da su je sastavili njegovi učenici.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 17/07/2010 : 17:18:39  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

Preveli su Bibliju na staroslovenski jezik i sastavili novo pismo,Glagoljicu - koja wse kasnije i posle vekovima koristila i u Hrvatskoj...

Mislim da je samo Konstantin (Ćiril) bio taj koji je stvorio glagoljicu. Odnosno, postoji čak mogućnost da su je sastavili njegovi učenici.

Učenici su stvorili ćirilicu na prostoru jugoistočnog Balkana krajem devetog veka...Ćirilica je nastala od velikih slova grčke uncijale,dok su negrčka slova preuzeta iz Glagoljice.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12921 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 17/07/2010 : 17:36:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:

quote:

quote:

Učenici su stvorili ćirilicu na prostoru jugoistočnog Balkana krajem devetog veka...Ćirilica je nastala od velikih slova grčke uncijale,dok su negrčka slova preuzeta iz Glagoljice.

Sve mi je to jasno, ali postoji mogućnost da su i glagoljicu sastavili učenici.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 17/07/2010 : 17:45:59  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
Mislim da je i "Baščanska ploča",najstariji spomenik hrvatske pismenosti,pisana glagoljicom...Ja sam ,lično,sklon mišljenju da je ipak Ćirilo tvorac Glagoljice,koja je starije pismo od Ćirilice...
Go to Top of Page

mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 17/07/2010 : 21:48:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit mikado's Homepage  Send mikado a Private Message
quote:

quote:

U pravu si, Konstantin (Kirilo) je bio pre ove misije hartofilaks (bibliotekar/knjižničar) pri crkvi Sv. Sofije u Carigradu, u ono vreme možda i najveće biblioteke na svetu. Metodije (verovatno se pre monašenja zvao Mihailo) je pre monašenja obavljao dužnost administratora u Solunu i imao je iskustvo u upravljačkim poslovima te je zato kasnije postao arhiepiskop/nadbiskup panonski.
Što se tiče glagoljice verovatno je ipak ona Kirilovo delo, jer se u njoj primećuju uticaji pisma koje su u jednoj ranijoj misiji sveta braća sastavila za neki kavkaski narod (možda grešim, ali mislim da su u pitanju Oseti ili neki njima srodni narod).

Go to Top of Page

mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 17/07/2010 : 21:49:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit mikado's Homepage  Send mikado a Private Message
quote:

Mikado,drago mi je što smo razmenili ovih par poruka. Moja supruga u školi predaje isto što i ti. Sada sprema ispit kod Krstića...

I meni je drago.

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 17/07/2010 : 23:43:43  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:

quote:

quote:

U pravu si, Konstantin (Kirilo) je bio pre ove misije hartofilaks (bibliotekar/knjižničar) pri crkvi Sv. Sofije u Carigradu, u ono vreme možda i najveće biblioteke na svetu. Metodije (verovatno se pre monašenja zvao Mihailo) je pre monašenja obavljao dužnost administratora u Solunu i imao je iskustvo u upravljačkim poslovima te je zato kasnije postao arhiepiskop/nadbiskup panonski.
Što se tiče glagoljice verovatno je ipak ona Kirilovo delo, jer se u njoj primećuju uticaji pisma koje su u jednoj ranijoj misiji sveta braća sastavila za neki kavkaski narod (možda grešim, ali mislim da su u pitanju Oseti ili neki njima srodni narod).

Radi se o misiji medju Hazarima,koju je odobrio patrijarh Fotije,čiji najveći uspeh je bio uvodjenje Rusa u vizantijsku kulturnu sferu. Na čelu misije medju Hazarima bio je tada mladi Konstantin iz Soluna. Bio je izuzetno sposoban i široko obrazovan,te svakako u stanju da,nasuprot muslimanskim i jevrejskim uticajima,propagira hrišćansku veru i vizantijsku kulturu kod Hazara.
Posle ovih dogadjaja sledi poziv moravskog kneza Rastislava,koji je iz "Drugog Rima" zatražio misionare za svoju zemlju...Ova važna misija poverena je Solunskoj braći,uz podršku patrijarha Fotija .
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 18/07/2010 : 07:59:00  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:
Originally posted by Krunoslav

quote:

quote:

quote:

quote:

Radi se o misiji medju Hazarima,koju je odobrio patrijarh Fotije,čiji najveći uspeh je bio uvodjenje Rusa u vizantijsku kulturnu sferu. Na čelu misije medju Hazarima bio je tada mladi Konstantin iz Soluna. Bio je izuzetno sposoban i široko obrazovan,te svakako u stanju da,nasuprot muslimanskim i jevrejskim uticajima,propagira hrišćansku veru i vizantijsku kulturu kod Hazara.
Posle ovih dogadjaja sledi poziv moravskog kneza Rastislava,koji je iz "Drugog Rima" zatražio misionare za svoju zemlju...Ova važna misija poverena je Solunskoj braći,uz podršku patrijarha Fotija .

Možda ne bi bilo zgoreg da otvorite novi topic s tematikom povijesti jezikoslovlja, Ćirila-Metoda i slično jer ste stvarno skrenuli s teme.

U pravu si drugar - a sve je krenulo od flaširane vode "Zagori"...
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 18/07/2010 : 11:47:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message
Mah, ako se na svakom drugom topicu može spamati sa Zagorom može se i na ovom topicu spamati sa nečim drugim. Naročito ako je to nešto poučno i zanimljivo kao ovo npr.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 18/07/2010 : 15:53:46  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
Za kolegu Deersa i ostale koje ova tema interesuje,spomenuću još nekoliko činjenica o narodima koji se spominju u ovoj našoj maloj raspravi. OSETI,koje je spomenuo Mikado,(koji se u vizantijskim izvorima spominju kao ALANI),čine domorodačko stanovništvo jednog dela Gruzije,i stari su narod. Danas ih ima nešto više od 350.000,a pripadaju jezički iranskoj grupi. Kulturno pripadaju zajednici naroda severnog Kavkaza. Dobri su pripovedači i imaju zanimljiva drevna predanja.
Oseti su sarmatskog porekla,a u periodu od drugog do devetog veka naseljavali su široke prostore severnog Kavkaza,i prostor izmedju donjeg Dnjepra i južnog Urala. Kasnije se sele prema Jermeniji i Maloj Aziji a jedna njihova grupa stiže i u Panoniju. Odatle vrše pohode u Germaniju,Galiju i Hispaniju,a kasnije i u severnu Afriku,gde im se gubi svaki trag. Oni koji su ostali na Donu i Kavkazu su preko Vizantije primili Hrišćanstvo. Jedan deo Oseta se pod imenom "JAZIGI" naselio i na teritoriju
današnje Madjarske i stopio sa tamošnjim stanovništvom.
Zanimljiva je hipoteza koja zastupa gledište da su Alani preci današnjih HRVATA. To je tzv "iranska teorija",koju odlučno odbacuje ozbiljna istorijska nauka.
Go to Top of Page

mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 18/07/2010 : 17:03:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit mikado's Homepage  Send mikado a Private Message
A mogli bi stvarno u svaštari da otvorimo topic na istorijske teme, šta kažeš Nedeljko?

Go to Top of Page

mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts

Member since 01/06/2009

Posted - 18/07/2010 : 17:06:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit mikado's Homepage  Send mikado a Private Message
evo linka
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=37795

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/07/2010 : 17:28:33  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:

evo linka

Kakve to veze ima s Ludensovim kolekcionarskim Zagorom? Trebalo bi vas sve poizbacati jer zagađujete vrijedne topice o Zagoru nevažnim povijesnim činjenicama!

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4810 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 18/07/2010 : 21:03:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message
quote:

quote:

evo linka

Kakve to veze ima s Ludensovim kolekcionarskim Zagorom? Trebalo bi vas sve poizbacati jer zagađujete vrijedne topice o Zagoru nevažnim povijesnim činjenicama!

Kako nema veze? Na planini Olimp, pijes vodu Zagori i citas Ludens kolekcionarski Zagor.

sangue navajo
Go to Top of Page
Page: of 22 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000