forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 koje teme nedostaju danashnjem stripu?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 25/08/2010 : 11:42:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Neretljani su i dugo nakon primanja hrišćanstva ostali u prisnim odnosima sa gusarenjem, napadajući mletačke trgovačke brodove. Ali, zar pirati nisu već i previše eksploatisana tema? Čini mi se da je na tom polju teže napraviti nešto novo nego čak i u vesternu.
Dobar serijal o mafijašima, ozbiljno i realistično urađen (shvatate, sve može biti izmišljeno ali treba da odslikava stvarno ponašanje i shvatanja tih ljudi), na fazon Sopranovih - pun pogodak!
Volio bih da pročitam još stripova koji su u slični starim Nolitinim Zagorima - duh avanture, mješanje stvarnosti i mašte, nepoznate zemlje i izgubljeni narodi. Govorim o starijim Zagorima sa primjesama natprirodnog, kao što su ''Zagorova Odiseja'', prvi susret sa Rakošijem, ona priča sa Vikinzima... Ima tu neke magije...:)
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 25/08/2010 : 18:31:13  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
kad smo kod izgubljenih naroda, tu si me pogodio kod, recimo:
- Propasti Nibelunga (slovenski zhivalj medju prvim germanima)
i recimo propast gruzijskog naroda koji je chuvao: Zlatno runo (pricha iz klasichne starine).
Zlatno runo je prevedno kao runo od ovna, medjutim, po meni radilo se o nechemu daleko znachajnijem shto su opljachkali Argonauti. Zlatni runski rukopis koji saopshtava vredno znanje iz proshlosti. Ovde ne govorim o svetu koji se radja, nego o svetu koji nastao na rushevinama starog sveta, neshto kao kad bih uporedio Argonaute sa svetom Kevina Kostnera u filu: Waterworld, ili sa svetom Herman-ovog Dzeremaje...

Seamos realistas y exijamos lo imposible!
Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 25/08/2010 : 20:37:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message  Reply with Quote
Danasnjem stripu nedostaju danasnje teme i gluposti.Forenzicari na kilo,seksualne slobode prava manjina,pa prava vecina,prava zivotinja,kineski super stars leteci junaci,super femine umesto supermana,i naravno neki novi Zagor koji bi bio moderan hipik koji bi branio sume od nesavesnih turista.
A ja ostajem na staroj dobroj i pomalo primitivnoj Bonelli skoli,sta cu kada nisam moderan,a i moje dupe je moje vlasnistvo.

http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk

Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!

Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 26/08/2010 : 13:50:36  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
@REJS
slazhem se, kralju. nisam josh pronashao nijedan strip sa forenzicharima, mislim da bi mogao ba bude zanimljiv...

Go to Top of Page

tiberije
Average Member

USA
789 Posts

Member since 08/06/2007

Posted - 27/08/2010 : 01:09:13  Show Profile Show Extended Profile  Send tiberije a Private Message  Reply with Quote
Licno bih voleo da procitam neki strip slican Rahanu koji se dokadja u praskozorje civilizacije. Zatim Rim, Grcka, Egipat i Persija kao stare civilizacije su veoma privlacne.
E kada je rec o autorskom stripu tu nije bitna tema vec da li neko zna da isprica pricu i da li ima sta da kaze. Mislim moze strip govoriti o obicnom svakodnevnom zivotu i opet biti dobar ako autor ima sta da kaze i zna kako to da kaze. Uvek se setim American Splendor i Harvey Pekara, njemu nisu trebale, mafija, piramide, vanzemaljci i kauboji da bi napisao dobar strip.

Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 27/08/2010 : 01:33:34  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
@tiberije
Hm... a shta ako su se stari istorichari malo z.. shta ako je kolevka civilizacije u Evropi na Balkanu, a Grci su se ogrebali o nashu istoriju, i Zlatno Runo Gruzijaca? da li bi voleo mozhda neki strip na tu temu? ono.. u smislu mythbusting story-a...
znaci jedan strip nafilovan chinjenicama...

Go to Top of Page

tiberije
Average Member

USA
789 Posts

Member since 08/06/2007

Posted - 27/08/2010 : 02:20:13  Show Profile Show Extended Profile  Send tiberije a Private Message  Reply with Quote
Nije mi bitno da li realizam ili fikcija sve dok je dobro. A iskreno receno ne opterecujem se ni najmanje teorijama zavere niti me interesuju, zivot je previse kratak da bi brinuo o tome, bolje da u slobodno vreme procitam neku knjigu ili strip:)

Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 27/08/2010 : 03:02:23  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
hm.. ja sam uvek mashtao neku nashu verziju Ilijade... ono.. negde u Hercegovachkom krshu, nocj, poselo oko vatre, sedi djeticj, stavio gusle na krilo i krenuo..

Mrzhnlju mi pevaj o Boginjo,
O Ahileju, Pelejevom Sinu
Koji Trojancima mnogo muka
Kraj zidina trojanskih zadavashe...

s tim da bi to trebalo prevesti u neki funkcionalni deseterac...

ne znam da li je iko ovde bio na nekom od guslarskih posela, ja sam bio dosta gadljiv na to (roker bio, roker osto...) ali jednom sam nabasao na to chudo, i moram da priznam da me "jaukanje" sa guslama, neodoljivo podsecja na jaukanja Americkih indijanaca oko vatre. VEOMA SLICHNA MELODIJA...

I nakon nekih prvih nekih 20 minuta slushanja, dok se "ushi" priviknu, pochinjesh stvarno da vidish te ljude i krajeve, i chuda.. neverovatno... osim toga, .. ne, ne da se opisati... specifichno je totalno... i mislim da bi trebalo da bude zastupljeno u nashem stripu, u smislu da neki od tih epskih istorijskih tema budu bar delom pokrivene guslarima...

Edited by - vesele_saonice on 27/08/2010 03:03:02
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 27/08/2010 : 11:16:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Hm, otkad ja čekam da se ovdje povede rasprava o guslama...
Bio sam na dosta guslarskih posijela i volim taj zvuk. Moj prijatelj se bavi guslarenjem od ranog djetinjstva (sa tri godine njegov stric je počeo sa podučavanjem), često vodimo razgovore o guslarskim pjesmama, a i potrošio sam nešto vremena proučavajući i čitajući ih.
Gusle su važan dio naše narodne tradicije - epske pjesme se smatraju najvećim dometom usmene književnosti. Nažalost, danas se dosta ljudi kao što ti reče ''gadi'' na gusle. Doduše, različito i treba ocjenjivati stare epske pjesme nastale u starini (moj favorit - ''Buna potiv dahija'') i ove novije koje imaju autora (često govore i o poslednjem ratu). Ove stare su prošle sito i rešeto.
Epske pjesme sa ovih prostora su se zaustavile između druge i treće faze razvoje ovih dijela (teorija književnosti) - to jest, od nepovezanih pojedinačnih pjesama formirali su se jasno podijeljeni ciklusi pjesama (kosovski, hajdučki, uskočki), ali nije došlo do sinteze jednog velikog, jedinstvenog epa kao to su ''Ep o Gilgamešu'', ''Beovulf'', ''Nibelunzi'' i, svakako, ''Ilijada''.
Go to Top of Page

vesele_saonice
New Member

Serbia
282 Posts

Member since 02/08/2010

Posted - 28/08/2010 : 03:59:28  Show Profile Show Extended Profile  Send vesele_saonice a Private Message  Reply with Quote
hm. pa da ali kako to pretochiti u funkcionalan strip... ono o guslarima, pravljenju gusala, junashtvu, pevanju, itd...

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000