forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 16/10/2010 : 19:42:54  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Navodno "velika stvar" u post-apocalyptic sci-fiju:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hunger_Games

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 16/10/2010 19:43:32
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/10/2010 : 19:57:05  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Meni prije zgleda da je uzela temu sličnu kao iz filma "The running man"

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 16/10/2010 : 21:29:27  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Meni prije zgleda da je uzela temu sličnu kao iz filma "The running man"

Pa rekao sam navodno, zar ne?

U ovom podžanru ja bih radije čitao Eart Abides, Lucifer's Hammer (opet Niven, mladjo, ali to si sigurno več čitao ), The Genocides, Ridley Walker (ne nužno u ovom vrstnom redu).

Edited by - panzer on 16/10/2010 21:59:48
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 17/10/2010 : 13:53:44  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Gene Wolfe: The Book of the New Sun
(uključuje knjige The Shadow of the Torturer, The Claw of the Conciliator, The Sword of the Lictor, The Citadel of the Autarch)

Ja sam poslednji ovde, koji bi mogao recenzirati ovu knjigu. Ipak se radi o knjigi, koja je bila više puta izglasovana kao najbolja sci-fi knjiga u povijesti te kao treča najbolja na području fantasyja (izza The Lord of the Rings i Hobbita), a izašla je kao prva (barem njen 1. dio) u seriji Fantasy Masterworks. Ali kako neče nitko da je recenzira, morat ču je izgleda ja.

Ipak, prije nego počnemo, upotrijebit ču trik od jednog Jokerovca isred nekoliko godina: oni, koji volite čitati Gena Wolfa, prestanite čitati ovu recenziju! (mladjo i nekolicina forumaša još ustraje, ostali su več odustali). Oni, koji ne volite filozofskih knjiga, prestanite čitati ovu recenziju (mladjo ostane sam). Oni, koji ne volite soft sci-fi, idite i vi (sad i mladjo sa riječima: "Pa zašto ja to čitam?" odustane). Dobro, sad kad ste svi vi odustali, ja zaista mogu da počnem.

Zemlja, milijun godina u budučnosti. Nalazimo se u Nessusu (današnji Buenos Aires), gradu uz rijeku Gyoll. Upoznamo glavnog junaka, mučitelja Severiana. U početku sve OK(Severian i prijatelji na groblju, njegov život u gradu sa kultnim zgradama) - sve djeluje nekako mistično, kao da gledate film Vremenski stroj - onu stariju verziju. I onda se Severian zaljubi u jednu od zatvorenih žena te joj pomogne ubiti se prije nego je njegovi suradnici zlostavljaju . Za "nagradu" za ta sramotan čin pošalju ga u oddaljeni grad Thrax alias The City of Windowless Rooms. Na putu tamo zaljubljuje se i ševi djevojke, koje su, kao što je objašnjeno u jednoj drugoj knjizi, njegove rođakinje (jedna od njih je čak i njegova baka u tijelu 17-godišnje djevojke). Uz to, godinama prije spomenutih događaja, ubio je svoju majku. Sa svojim mačem Terminus est, koji kao da je ispao iz kakve japanske comp igre, tako je velik; bar malo sliči na mini Conana. Ali videz vara. Nije on Conan ni izdaleka, iako ima duži mač. Na kraju knjige Severian skuži, tko su sve te njegove žene, ali se zbog toga i ne uzbuđuje previše (čak to i ne spominje; na čitaocu je, da to dokuči sam).

Sječate se, kako ste kod crtiča Wall-E i Up mislili, da če glavni junak ostati skroz sam na planeti te da če starac i dječak tek na kraju crtiča doči na željeno mjesto, pa ste onda vidjeli, da ste se prevarili, jer oni dođu tamo več u prvom djelu knjige? Isto je i kod te knjige. Severian dođe u Thrax več na pola knjige, pa se onda zapitaš, što dalje? Kao što je rekao jedan od Jokerovaca u svojoj recenziji, radi se više o putovanju, punom filozofije, a manje o tučnjavi i ostalim stvarima. Sam sam očekivao knjigu, u kojoj če on na svojem putovanju srečavati ljude sa dna društva (ubice, magove, nekrofile, lopove) te da če kroz te susrete Severian skapirati, da se čovjek u svih tih nekoliko godina ipak nije promijenio te da zlo nije vezano uz neki točno određeni period čovjekovog postojanja (možda mi kod toga pomogne Tales of the Dying Earth, kad je dobim u ruke).

Podžanr Dying Earth mi je najomiljeniji žanr (barem zbog ideje o propasti svijeta te mistike oko toga), ali još uvijek čekam, da netko nadgradi Clarkov The Wall of Darkness i moj skromni doprinos te napravi knjigu, koja če se pozabaviti o propadu planete u žepnom svemiru. Jer kod Wolfa je problem, što je jedan dio Zemljana več napustio naš planet (kojeg ionako stalno posječuju alieni sa drugih svijetova) pa zato sudbina Zemlje za mene i nije tako važna. Ja bih rekao ovako:"Ako nismo sami u svemiru i ako Zemlja ovaj tren nestane, svemir (multiverzum) se neče sekirati mnogo zbog toga. Život če teči dalje svojim ustaljenim tokom."

Knjiga je navodno postala popularna, jer mnogi u Severianu vide drugog Mesiju, a u Pateri Siliku (junaku jedne druge Wolfove serije) vide Mojsija. Ako volite filozofske knjige, to je sigurno sci-fi knjiga za vas. Ako ne, potražite nešto drugo.

P.S. Pohvalio bi izdavatelje knjige na vrlo lijepoj naslovnici. Sve bi morale biti tako lijepo napravljene (boja, kvaliteta papira u knjizi).

End of report.

Over and out.

Edited by - panzer on 17/10/2010 13:57:15
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 17/10/2010 : 17:51:19  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Interesantno - upravo sam pročitao svih 5 knjiga serijala "Knjiga novog sunca" i spremam se za "Knjigu dugog sunca" od ukupno 4 komada.
Ovo mi je prvi susret sa Volfom i nijesam oduševljen. Premisa serijala je sjajno zamišljena, daleki svijet budućnosti, svijet umirućeg, crvenog Sunca je odlično dočaran, dosta pitke i plitke filozofije ali cijela radnja je SPORA do zla boga, bukvalno sam tjerao sebe da nastavim sa čitanjem. A zadnja knjiga kad *spojler* Severijan počne da putuje kroz razna vremenska razdoblja same Zemlje (Urtha, Ushasa ili kakoli već) i drugim planetama me je bacila u potpuni čitalački očaj. Malo zabrinut za svoje tumačke sposobnosti pronašao sam par recenzija na netu gdje se uglavnom svi slažu da je drugio dio poslednjeg dijela "Urt novog sunca" totalna teško odgonetljiva halucinacija, koja ostavlja mjesta za raznorazna tumačenja pa ko je rad nek izvoli - neću ni da pokušam. Sa izvjesnom zebnjom pristupam čitanju sledećeg serijala, no šta je tu je.
Evo kako te lijepe knjižice izgledaju:

Prva:

Ostale sem poslednje - "Egzodus sa novog sunca"

A evo i Egzodusa:

...
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 17/10/2010 : 22:33:51  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

Interesantno - upravo sam pročitao svih 5 knjiga serijala "Knjiga novog sunca" i spremam se za "Knjigu dugog sunca" od ukupno 4 komada.
Ovo mi je prvi susret sa Volfom i nijesam oduševljen. Premisa serijala je sjajno zamišljena, daleki svijet budućnosti

Drago mi je, da nisam jedini, koji nije baš skužio knjigu. Jedva sam došao do kraja.

Ja imam The Book of the New Sun u dvije knjige - najnovija engleska verzija. Zbilja su lijepe.

Evo, ja ču, kad jih dobijem (odnosno kad jih downloadujem jer se ne mogu dobiti nove), pročitati još neke knjige iz dalekog svijeta budučnosti (Tales of the Dying Earth - sve četiri knjige, Hothouse, Dark is the Sun, ...) pa ču ti javiti da li jih vrijedi čitati ako jih još nisi. Prema onome, što sam o njih čitao, moraju biti dobre.

The Radix, City at the End of Time, Viriconium, The Dancers at the End of Time i ostale knjige iz podžanra rade volje prepuštam ostalim entuzijastima da jih recenziraju, premda ovaj podžanr na ovim prostorima pa i opčenito u svijetu nema mnogo štovatelja, tako da je mogučnost, da se nešto takvo dogodi, vrlo mala. U stvari, uopšte je nema.

Edited by - panzer on 18/10/2010 11:20:27
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/10/2010 : 09:14:54  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Evo naslovnica:

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/10/2010 : 09:21:03  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Vope, pošto vidim da si štovatelj A Canticle for Leibowitz, možda bi to bilo nešto za tebe (ako ikad u životu naletiš na ovo i drpneš je - ili skini sa rapidshara i pročitaj prvih nekoliko stranica da vidiš je li to to):

http://en.wikipedia.org/wiki/Riddley_Walker
http://www.amazon.com/Riddley-Walker-Expanded-Russell-Hoban/dp/0253212340/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1287386190&sr=1-1

"Russell Hoban's 'Riddley Walker' is that rare novel that can be loved by doomster geeks and literary readers alike. It's narrated in a language burnt to its rudiments by nuclear holocaust and revived into new forms by survivors in England who live as hunters, and who believe in a past that's half history, half myth."

...this book draws "on such well-known dystopias as A Clockwork Orange, Lord of the Flies, and A Canticle for Leibowitz...

Edited by - panzer on 18/10/2010 11:12:51
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/10/2010 : 09:47:05  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sa izvjesnom zebnjom pristupam čitanju sledećeg serijala, no šta je tu je.

Ne sjekiraj se. A šta da si nabavio još i ovo:

Solar Labyrinth: Exploring Gene Wolfe's Book of the New Sun
The Urth of the New Sun: The sequel to The Book of the New Sun
On Blue's Waters: Volume One of The Book of the Short Sun
In Green's Jungles (Book of the Short Sun, Book 2)
Return to the Whorl: The Final Volume of The Book of the Short Sun

Još si dobro prošao.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/10/2010 : 11:14:50  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Drago mi je da nisam jedini koji nije baš oduševljen tim serijalom:))
KOd knjiga koje mi se neće baš dopasti gotovo uvijek se desi da već na samom početku, na prva dva - tri lista dobijem osjećaj da tu nešto ne valja i da me djelo neće baš oduševiti. Tako je bilo i sa ovim ciklusom. Davno sam pročitao dvije knjige a onda sam stao jer sam shvatio da nema smisla. prije nekih godinu dana počeo sam ponovo odpočetka ali sam stao na desetoj strani. Ne treba forsirati. Kad neće, neće. Inače, ovo nije prvi put da mi se knjiga puna nagrada ne dopadne (već mi se to desilo sa Prašumom od Briana Aldlissa). Volim filozofski sf, volim čak i soft - sf () ali ovo definitivno nije nešto posebno.
Ali ajde, nije sve tako crno. Naslovnice su dobre

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/10/2010 : 11:27:07  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Inače, ovo nije prvi put da mi se knjiga puna nagrada ne dopadne (već mi se to desilo sa Prašumom od Briana Aldlissa)

A ja sam ju baš protekli tjedan naručio.

Vance i Farmer su mi sada, izgleda, poslednja nada da pročitam išta dobro u ovom podžanru...

mladjo, Probaj Midworld. Kažu čitaoci: Vinge ima najbolje aliene, a Foster najbolju atmosferu na alien planeti:
http://www.amazon.com/Midworld-Alan-Dean-Foster/dp/0345350111

Edited by - panzer on 18/10/2010 11:44:55
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/10/2010 : 11:31:06  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Drago mi je da nisam jedini koji nije baš oduševljen tim serijalom:))
KOd knjiga koje mi se neće baš dopasti gotovo uvijek se desi da već na samom početku, na prva dva - tri lista dobijem osjećaj da tu nešto ne valja i da me djelo neće baš oduševiti. Tako je bilo i sa ovim ciklusom. Davno sam pročitao dvije knjige a onda sam stao jer sam shvatio da nema smisla. prije nekih godinu dana počeo sam ponovo odpočetka ali sam stao na desetoj strani. Ne treba forsirati. Kad neće, neće.

Da bi mi razumjeli Wolfa, morali bi imati instaliran Filozof v2.0 special edition. Ja čak nemam ni v 1.0.

Možda bi malo promijenio mišljenje o knjizi da pročitam Solar Labyrinth: Exploring Gene Wolfe's Book of the New Sun, ali baš neču.

Edited by - panzer on 18/10/2010 11:32:12
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/10/2010 : 11:57:25  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Budem probal Midworld.
sad sam trenutno na ovome:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_1974_Annual_World%27s_Best_SF

Ima zanimljivih stvari.

A ovo nikako da počnem:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fabulous_Riverboat

To your scattered bodies go je remek - djelo ali kažu da ostatak Riverworld sage nije ni blizu tak dobar. Bumo vidli...

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/10/2010 : 11:59:22  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote

Inače, rade i film. Makar mi se, sudeći po dužini, čini da je to prije serija.

http://www.imdb.com/title/tt1419950/

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/10/2010 : 12:01:06  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Gledao sam malo. Nije baš nešto. Ne preporučam ti da gledaš.

Inače, to ti je film u dva dijela.

Edited by - panzer on 18/10/2010 12:06:01
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/10/2010 : 12:04:24  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Inače, sad sam pročitao "Puža golaća na urvini" od braće Strugacki. Jedva čitljivo. Prije desetak godina mi je bila puno bolja. Inače, čitao sam je u izdanju "Sabrana djela braće Strugacki" od Dečjih novina jer je neki šaljivac u Kentaurovom izdanju objavio samo pola(!) knjige. Naime, knjiga ima dva glavna toka radnje a u Kentaurovom je objavljen samo jedan. Svašta.

COUNT ZERO INTERRUPT

Edited by - mladjo on 18/10/2010 12:05:21
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/10/2010 : 12:08:08  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Budem probal Midworld.

Ok. I ja ču je pročitati (baš sam je skinuo sa neta sa još nekoliko sci-fi knjiga), a ti napiši recenziju.

Kako kažemo kod nas: Da ti ne hodim v zelje.

Edited by - panzer on 18/10/2010 12:08:34
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/10/2010 : 12:12:27  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Inače, sad sam pročitao "Puža golaća na urvini" od braće Strugacki. Jedva čitljivo. Prije desetak godina mi je bila puno bolja. Inače, čitao sam je u izdanju "Sabrana djela braće Strugacki" od Dečjih novina jer je neki šaljivac u Kentaurovom izdanju objavio samo pola(!) knjige. Naime, knjiga ima dva glavna toka radnje a u Kentaurovom je objavljen samo jedan. Svašta.

Kao kod nas gdje su rezali stranice sci-fi knjige da smanje troškove. Na sto stranica jednostavno su izrezali nekoliko stranica (mislim, da je Sigismundus pisao o tome u Blodnjaku), a čitaoci su se čudili kako knjige čudno izgledaju, nemaju pravi kraj ili kako je autor blesav jer skače sa jedne teme na drugu. Mislim, da su to činili kod Tehniške založbe Slovenije. Svašta.

Edited by - panzer on 18/10/2010 12:13:04
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 18/10/2010 : 14:15:42  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panzer

Vope, pošto vidim da si štovatelj A Canticle for Leibowitz, možda bi to bilo nešto za tebe (ako ikad u životu naletiš na ovo i drpneš je

"Kantikulum za Lajbovica" je jedna i neponovljiva knjiga, u mojih je deset najboljih koje sam pročitao. Čak ni nastavak "Sveti Lajbovic i Žena divlji konj" nije ni do koljena toj knjizi. Standard je visoko postavljen i sve ostalo slične tematike može da se primakne ali nikako blizu. Hvala za preporuke, iskreno govoreći teško će da stignu na red jer sam "rasprodat" bar sledeće 3 godine, a knjige se konstantno nagomilavaju.
Što se tiče Volfovog serijala "Book of the short sun", prvobitno sam zamislio da i to nađem jer predstavlja poveznicu između Knjige novog sunca i Knjige dugog sunca, al nema faking šanse. Završiću Knjigu dugog sunca i to je to što se Volfa tiče.

mladjo:
I ja sam u svojoj burnoj mladosti naletio na kentaurovog "Golaća na urvini" i od tada ne mirišem Strugacke, mada im se ponovo kanim. Ma ne volim ruse čak ni kad fantastiku pišu. Mada je dobar utisak ostavio Dmitrij Gluhovski sa knjigom "Metro 2033". Ima nade...

...

Edited by - vope on 18/10/2010 14:20:06
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 18/10/2010 : 14:23:08  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Inače, ovo nije prvi put da mi se knjiga puna nagrada ne dopadne (već mi se to desilo sa Prašumom od Briana Aldlissa).

Razmišljao sam da uzmem Oldisovu Prašumu ali sam odustao, neznano zašto. Trenutno jurim njegovu trilogiju "Helikonija". Našao sam Proljeće i Ljeto a na tragu sam i Zime. Kažu njegovo najbolje djelo.

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/10/2010 : 14:52:41  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ma dobar je Aldliss samo mu ta Prašuma definitvno nije nešto.
Kako ide čitanje SIRIUSA? Bio si negdje prije napisao da si nabavio cijeli komplet.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/10/2010 : 18:47:26  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Jeffers: Tamne tajne Vatikana

Daleko za zidovima svetoga mjesta sakriva se gusta mreža laži, pokvarenosti i urote, koje uzdržavaju velik i neometan utjecaj Vatikana na razmere u svijetu. Knjiga ima samo malo više od 200 stranica, ali sadržava puno toga: listu zabranjenih knjiga, viteze templare, bogastva Vatikana, pedofiliju, ubojstva, hladni rat, Opus Dei, nacizam, ustaše, škandal u švicarskoj gardi, satanizam, eksorcizam, mitologiju (pornografija u vatikanskim knjižarama, veza između papine tiare i broja 666, ženski papa, papa homoseksualac), svemirce i kraj svijeta.

Kratko, ali zanimljivo.

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12799 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/10/2010 : 18:51:42  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by panzer

Vope, pošto vidim da si štovatelj A Canticle for Leibowitz, možda bi to bilo nešto za tebe (ako ikad u životu naletiš na ovo i drpneš je

"Kantikulum za Lajbovica" je jedna i neponovljiva knjiga, u mojih je deset najboljih koje sam pročitao.

Morat češ mi jednom odati kojih je to ostalih devet knjiga na top 10 listi i da li je između njih još koja sci-fi knjiga.

Edited by - panzer on 18/10/2010 19:13:31
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 18/10/2010 : 20:02:34  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Kako ide čitanje SIRIUSA? Bio si negdje prije napisao da si nabavio cijeli komplet.

Još ni počeo. Sirius će morati da malo sačeka...

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/10/2010 : 23:30:42  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Birokracija apsurda

Arkadij i Boris Strugacki:PUŽ GOLAĆ NA URVINI

Birokracija svakako dovodi do apsurda mnoge životne situacije ali ako je nešto apsurdnije od nje to je izdavačka politika na ovim prostorima. Svako od nas je barem jednom pročitao strip koji je bio skraćen nego originalno izdanje. Neki od nas su pročitali i knjige koje je zadesila ista sudbina. Ali skratiti POLA KNJIGE...e to već ulazi u domenu potpunog apsurda. Čudnom izdavačkom politikom Kentaur je izbacio cijeli jedan od dva glavna toka radnje tako da smo u konačnici dobili samo pola od onoga što je stvarno napisano. Ma bravo momci. Sva sreća postoji izdanje Dečjih novina "Sabrana djela braće Strugacki" koja nije išla u slične eksperimente tako da je izdanje odlično ispalo. Ispada da na ovim prostorima trebaš biti sretan ako dobiješ čitavo djelo u jednom komadu. Glupost je ponekad nemjerljiva.
Knjiga je jedva čitljiva. Pročitao sam je za tri dana, preskako sam stranice, i iako je krajnja ocjena pozitivna, ipak ovo je djelo koje se po ničemu ne ističe. Filozofija koja ne prelazi granice zbog koje biste je pamtili, sama birokracija, iako na tragu da se prikaže kao u Kafkinom "Procesu", ne ostavlja nimalo interesantan dojam u svojoj apsurdnosti, a apstraktna razmišljanja i želja za (nemogućim) promjenama ustajalog režima od strane glavnog junaka ne budi u čitaocu pevelike simpatije. Vidi se da je tu trebala ispasti nekakva poanta, vidi se i kakva, ali finalna režija i prezentacija iste je krajnje površna i konfuzna. Uglavnom, "najveći SF pisci istočnog bloka" definitivno ne opravdavaju taj naziv, barem ne sa ovom knjigom. "Hotel kod poginulog alpiniste" je vrlo dobar krimić sa glavom i repom dok se ovdje gubimo u besciljnom lutanju glavnog junaka za istinom.
Istina , postoji poprilično jasna dihotomija između šumskog i urbanog svijeta. Razlika je uočljiva prvenstveno u samom načinu razmišljanja koji je kompliciran, preopširan, uvelike suvišan i na momente potpuno nepotreban u urbanoj sredini do njegove sušte suprotnosti u šumskoj inteligenciji, koja ne samo da je ispod razine normalne inteligencije nego, zapravo, zazire od bilo kakvog pokušaja ozbiljnije institucionalizacije i progresa. Sve je tako kako treba biti i nema potrebe za bilo kakvim pomicanjem ka nečemu nepoznatom. Narod šume izrazito je verbalno aktivan ali to nipošto ne znači aktivnost koja je na tragu bilo kakvog ozbiljnijeg toka misli. Naprosto, oni žive u maloj zatvorenoj ljušturi. S druge strane, opet imamo ljušturu, ali zaodjenutu u "napredak", "progres", "red"...Kada se malo bolje pogleda, i oni se gube u blagom tupilu i neefikasnosti kao i njihovi manje razvijeni prijatelji. Sve to zapravo ima izvrsne premise za jednu filozofsku knjigu ali, na žalost, ovdje imamo samo suhoparno prekticiranje dviju stanja koje ni u jednom trenutku ne vodi ka ozbiljnijoj analizi, kako dvaju društava u knjizi tako i društva za vrijeme kojega je knjiga napisana.
Pročitati ako se baš mora.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.58 seconds. Snitz Forums 2000