Author |
Topic |
TinK2
Junior Member
Croatia
321 Posts
Member since 31/12/2007 |
Posted - 24/11/2010 : 13:30:13
|
Kad smo kod Stripgena, sto je s njihovim natjecajem, nekako mi se ne cini da biraju te scenarije... ili im samo dugo treba? |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 24/11/2010 : 13:32:28
|
quote: Originally posted by jaki
Zaboravija si StripGen,čiji se album Ukleti vitez upravo pojavio.
Tačno, moje izvinjenje Hammeru. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
DarkPhoenix
Starting Member
82 Posts
Member since 30/07/2010 |
Posted - 05/12/2010 : 13:42:04
|
Ja sumnjam da ce ovako da se nastavi.Ugasit ce se Marveli Mislim da je to tako jer Bookglobe nema neka cilnja grupa-Spektakularni je detski casopis,ali Amazing od Straczynski je fenomenalan i ne bi ga bas preporucila deci.Moraju da nesto promene. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26836 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 05/12/2010 : 13:57:05
|
kuš bolje od jednog za dicu i jednog za starije? pokriven je cili spektar kupaca kojih izgleda baš i nema.
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
TinK2
Junior Member
Croatia
321 Posts
Posted - 07/12/2010 : 23:02:28
|
Sto znaci da ih treba stvoriti. Sto znaci da treba radikalno izmijeniti poimanje stripa u prosjecnoga covjeka. Sto znaci da treba ili uvesti strip u skolsku lektiru, ili doista radikalno izmjeniti strip (govorim o americkom superherojskome) koji bi takvu fikciju redefinirao i prilagodio je citateljskom senzibilitetu koji danas vlada, a ne koji bi je samo plitkim forama stilskih obiljezja pojedinog djela pokusao ublaziti u onim aspektima koji je cine specificnom. Sto znaci da je potrebno prihvatiti i pronijeti ideje mladih autora, jer su oni ti koji ce najbolje graditi novu citateljsku publiku s obzirom da su je i sami dio.
No, konkretno, gore govorim o sljedecemu: Ultimate Spider-man je prilagodba na suvremenu publiku u kom tocno smislu? Tematika je ostala ista (tip se bori protiv zla, we get it), samo je promijenjen nacin obrade - umjesto da Spidey pokusava iz epizode u epizodu potuci novog ''komunista'', on sad, po uzoru na meksicke sapunice, sizi i nori o svojim tinejdzerskim problemima vecinu vremena, dok su njegovi neprijatelji vrlo pazljivo rasporedjeni tako da na sebe ne vuku preveliku paznju pa da mi stignemo vise slusati o Spideyu kojeg muci izgubljenost u svijetu hiperpromijenjivih okolnosti kulture zivljenja u kojem se, kao i svi mi ostali, nema na koga osloniti jer se i stariji ljudi s kojima je u doticaju takodjer vjecito moraju prilagodjavati istome pa su i sami pomalo izgubljeni. Krucijalno je vazno ovdje razluciti da je SAD, spajdijeva domovina, od 60-ih pa do danas uspjela ostvariti gospodarsku dominaciju za koju se, u vrijeme kad je spajdi nastao, borila svim svojim snagama, pa i stripom izmedju ostalog. Danas vise nema potrebe boriti se protiv komunjara jer ih vise i nema u znacajnom broju, ako uopce pa cijeli koncept spajdija pada u vodu. Sad se on mora preorijentirati na nesto drugo, na neke druge oblike sukoba (u ovom slucaju, on se bori sam protiv svojih hormona). To, medjutim, je za danasnje klince irelevantno jer oni ne vide za spajdijem ikakvu potrebu u svome zivotu jer ih ni od cega ne treba braniti jer opasnosti od komunizma i drustvenih uredjenja koja bi bila suprotna kapitalistickim uvjerenjima vise nema. Nema vise straha, dakle. I sta ce im onda jedan tinejdzer iskompleksiran kao sto su i sami? To sto on leti po zraku nikoga vise ne dira jer i sami mogu letjeti, doduse u avionu, a ne na mrezi paukovoj, ali u cemu je, na kraju krajeva, razlika ako im je to ionako uvijek dostupno? Za spajdijem vise nema potrebe, potrebno mu je namijeniti neka druga obiljezja koja ce ga uciniti relevantnim za sadasnje prilike. |
|
|
TinK2
Junior Member
Croatia
321 Posts
Posted - 07/12/2010 : 23:08:55
|
Da, doduse, ima pojedinaca koje takva fantasticna ideja kao sto je Spajdi fascinira samom svojom fantasticnoscu, no medju djecjom publikom koja postaje sve nepismenija, rijetki su oni koji su uopce u stanju razmisljati o mastovitosti jedne ideje u doba kad je citav zivot sveden na posjedovanje, na materijalizam i fetisizam robe, kad je smisao zivota toliko simplificiran da je konkretiziran i sveden na fizicke predmete, a kad je mastovitost, kao sposobnost apstraktnoga razmisljanja, stavljena u drugi plan |
Edited by - TinK2 on 07/12/2010 23:09:37 |
|
|
TinK2
Junior Member
Croatia
321 Posts
Posted - 07/12/2010 : 23:17:11
|
U rijeci superheroj, super vise nije fascinantno jer je uobicajeno, niti heroj vise nije fascinantan jer vise ne postoji cilj za koji bi se trebalo boriti, tj tako barem kapitalizam misli.
Mozda je najveci problem djecje publike taj sto, umjesto da citaju strip, mogu gledati film, koji je mnogo dozivljajniji medij jer intenzivnije napada vise osjetila, a laksi je za pracenje jer ne iziskuje napor, gleda se pasivno. Citati... ha, tko vise od djece danas uopce cita? Rijetki.
Dakle, da bi spajdi danas bio zanimljiv vecini, a ne manjini, potrebno je... Zna li itko? |
|
|
sloppy
Average Member
703 Posts
Member since 23/07/2002 |
Posted - 07/12/2010 : 23:29:51
|
mislim, da si ti malo falio poantu popularnosti spider-man-a. to što ti nazivaš prilagodbom za suvremenu publiku je u stvari samo reboot spider-man franšize. novi čitaoci nisu htijeli dirnut spider-man-a jer je imao više desetlječa priča za sobom i ako je neki strip sapunica onda je spider-man to bio več od samog štarta. to znači da je stan lee več od početka stavljao više pažnje ne osoban život peter parkera nego na supeherojštinu. a to da se borio protiv komunizma ne znam odakle ti. ako sad ti ne umeš napravit razliku izmedju unutršnje politike i pop kulture onda stvarno bolje da ne čitaš američek stripove
|
http://tdksonomatopeia.blogspot.com/ |
|
|
TinK2
Junior Member
Croatia
321 Posts
Posted - 08/12/2010 : 19:32:22
|
Ma ne govorim ja o rebootanju, ja govorim o preispitivanju toga je li Spider-man suvremenome citatelju uopce od ikakvog značaja ili je samo puka zabava? Rekao bih ovo drugo. U tom slucaju, je li uopce potreban? Ako u njemu nema nicega posebnog sto bi citatelja emotivno angaziralo, privuklo, navuklo da ga cita, vec mu je samo nacin da skrati vrijeme, kako uopce ocekivati popularnost?
Ne znam, sapunicama smo svi svakodnevno izloženi i nisam siguran da taj aspekt Spider-mana danas možemo uopće uzimati ozbiljno u obzir u promisljanju o populariziranju serijala (iako stoji sve sto si ti rekao, da je osobni zivot Petera Parkera uglavnom bio fokus serije oduvijek). No, od stripova ima jeftinijih sapunica, to zelim reci, i ako je strip nekada bio zbog toga popularan, danas vise ne moze biti u istoj, nego u puno manjoj mjeri.
A borba protiv komunizma, pa, ok, danas to Spider-man vise nije, no je li bio? Mislim da sasvim sigurno jest, u jednom periodu svog izlazenja. Svi su superheroji uglavnom to bili, bili su citani na kraju krajeva zbog toga sto su davali osjecaj lazne sigurnosti od opasnosti kao sto je, primjerice, bio komunizam. Ponavljam, prvenstveno za onodobnu americku vlast, koja je, pretpostavimo, bila primarni izvor manipulacije javnim misljenjem, a koje se onda odrazilo i u stripu. Superheroji su prvenstveno imali ulogu da pruzaju osjecaj zasticenosti - ja to mozda sada i ne mogu argumentirati cinjenicama, no upucenost u okvirne globalne drustvene okolnosti za hladnoga rata i zdrav mi razum to nalazu. |
|
|
DarkPhoenix
Starting Member
82 Posts
Member since 30/07/2010 |
Posted - 10/12/2010 : 12:01:39
|
Spidey je itekako znacajan.A to sto Balkanska strip publika ne zna da ga ceni(i ne samo njega,americki strip uopste) je sasvim druga prica. Ja bas mislim da je unutarnji konflikt najzanimljiviji u USM,daje dusu stripu.Jer ako zelis citati o neki junak koji se samo pentari po zidovima i nema privatni zivot,onda Marvel definitivno nije za tebe. |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17042 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 10/12/2010 : 12:46:22
|
quote: Originally posted by TinK2
ha, tko vise od djece danas uopce cita? Rijetki.
A biće sve više djece koja uopšte ne znaju da čitaju |
|
|
TinK2
Junior Member
Croatia
321 Posts
Posted - 15/12/2010 : 14:44:08
|
quote: Originally posted by DarkPhoenix
Spidey je itekako znacajan.A to sto Balkanska strip publika ne zna da ga ceni(i ne samo njega,americki strip uopste) je sasvim druga prica. Ja bas mislim da je unutarnji konflikt najzanimljiviji u USM,daje dusu stripu.Jer ako zelis citati o neki junak koji se samo pentari po zidovima i nema privatni zivot,onda Marvel definitivno nije za tebe.
Ne, krivo ste me shvatili, nisam ja mislio na preispitivanje covjecnoga vec fantasticnoga u Spider-manu - treba li se on uopce pentrati po zidovima? |
|
|
sloppy
Average Member
703 Posts
Member since 23/07/2002 |
Posted - 16/12/2010 : 01:27:09
|
quote: Originally posted by TinK2
quote: Originally posted by DarkPhoenix
Spidey je itekako znacajan.A to sto Balkanska strip publika ne zna da ga ceni(i ne samo njega,americki strip uopste) je sasvim druga prica. Ja bas mislim da je unutarnji konflikt najzanimljiviji u USM,daje dusu stripu.Jer ako zelis citati o neki junak koji se samo pentari po zidovima i nema privatni zivot,onda Marvel definitivno nije za tebe.
Ne, krivo ste me shvatili, nisam ja mislio na preispitivanje covjecnoga vec fantasticnoga u Spider-manu - treba li se on uopce pentrati po zidovima?
a šta da radi čovjek pauk? čeka da ga pojede ženka? |
http://tdksonomatopeia.blogspot.com/ |
|
|
zkne
Junior Member
489 Posts
Member since 18/05/2005 |
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18896 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 29/12/2010 : 09:44:51
|
odlična je naslovnica te 18-tice! |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
ivan_micic
Senior Member
Croatia
2354 Posts
Member since 19/12/2007 |
|
ivan_micic
Senior Member
Croatia
2354 Posts
|
zkne
Junior Member
489 Posts
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7827 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 14/04/2011 : 19:05:17
|
Moram priznati da sam uživao u ovom izdanju. Ne samo što me je vratilo u detinjstvo i u vreme kad sam Amazing pratio preko Eks Almanaha, nego je reč o vrlo dobrom serijalu, koji sadrži ono što očekujem od američkog superherojskog stripa.
I ja sam očekivao prestanak izlaženje Marvelovih izdanja kod Bookglobea (ne znam da li zaista dolazi do toga), ali od početka mislim da oni nisu imali smisla za izdavanje stripova ove kuće, na ovim prostorima
|
Edited by - alexts on 14/04/2011 19:06:06 |
|
|
zkne
Junior Member
489 Posts
|
kenan92
Junior Member
Bosnia and Herzegovina
388 Posts
Member since 26/01/2010 |
Posted - 16/04/2011 : 15:39:55
|
quote: Originally posted by zkne
Amazing ide dalje, bar tako kaze Tally na stomugromova!
uff dobra vijest |
Here at last, dear friends, on the shores of the Sea, comes the end of our fellowship in Middle-earth. Go in peace! I will not say: do not weep;for not all tears are an evil."
|
|
|
Zlix
Senior Member
Serbia
1855 Posts
Member since 20/03/2006 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 18/04/2011 : 23:20:18
|
quote: Originally posted by Zlix
quote: Originally posted by zkne
Amazing ide dalje, bar tako kaze Tally na stomugromova!
Jedva dva puta godisnje... Dok se sva ostala izdanja gase...
Kaže ko, na osnovu čega? |
|
|
ivan_micic
Senior Member
Croatia
2354 Posts
|
Topic |
|