forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 O smislu recenzija
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/01/2011 : 16:32:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Recenzije. Svi ih volimo. Svi ih cijenimo. Tih nešto više od 1000 komada pisanjija predstavljaju krunu moći i pečat naizgled neprikosnovene dominacije stripovi.com; one su vjerni odraz onog boljeg dijela foruma koji u, mladom ili zrelom, naivnom ili dubokom, oduševljenju i naizgled beskonačnom entuzijazmu (naročito kod novih članova što se, eh, raduju svemu "ođe") piše i ocjenjuje. Tekstovi, naslovnice/popisi i recenzije - moćno trojstvo koje zgrabi novi, masni strip, cijedeći ga i uvrćući dok konačno ne prođe, podobro isječen, kroz sve kritičarske "skalpele" ovoga okupljališta. Novi strip prolazi kroz rođenje, život i smrt (tačnije, zaborav) u sklopu Markosovog sajta, i odlazi u tamu arhive sa žigom slave ili srama, moćnom ocjenom zahtjevog recenzenta i javnog mijenja. Parče iscrtane hartije je opisano, obuhvaćeno. Postaje dosadno, proživljeno.
Kružok recenzenata okuplja neke od najzanimljivijih ljudi, a sretao sam ih dosta. Oni su, u pravom smislu te riječi, jedan mali, zatvoreni krug, gnijezdeći se unutar jednog takođe, procentualno gledanog, kruga ljubitelja, "fanova" i "geekova". Gledano iz hladne daljine nesrećnog, besmislenog života ludih ljudi koji nesretnim spletom okolnosti ne čitaju stripove, bez sumnje ponekad izgledamo kao, oprostite, geto ludaka, čudesno ispunjenih svojom strašću i kolekcijama. Vječito skupljamo, slažemo i iščekujemo, ne znajuči ni kada ni zašto će kraj, a opet smo srećni i uživamo u trenutku, spuštajući novi, "čuo-sam-da-je-sjajan" strip na meki stolnjak kuhinjskog stola, a on se otvara, blago (dobro, nekad i malo jače) se osjećajući na miris nove štampe. Krug nije zacementiran za ostale, naprotiv. Svako sa malo volje, truda i žara može uspjeti. Recenzije su, zajedno sa "pametnim filozofiranjem" na forumu, najkraće stepenice ka većem uvažavanju i ugledu od strane ostalih forumaša. Znate kako je - jeste to samo zabava, šala, apsurd unutrašnjeg jezika okupljenih istomišljenika, ali se kladim da svima vama zaigra brk (bez šovinističkih tendencija prema ovdašnjim rijetkim damama, moliću) kada vidite da vas nadimci i "avatari" fizički, no ne i toliko psihički, udaljenih ljudi cijene i uvažavaju, barem u prolaznim okvirima ove zajednice. Možda su stripovi zapravo samo prvi, no i najteži, korak u savlađivanju nesavladivog, ublažavanju i nestajanju ledenog ponora između dva ega, mašte, snova, patnje... "Neka bude ono što bit ne može" (dijelo mi nije pri ruci, pa samo parafraziram).
Prisjetimo se vremena velike depresije, odnosno hronične nestašice i recenzenata i recenzija. Svaki novi "the man" bi bio dočekan kao zračak sunca, like a breath of fresh air. Danas sa zadovoljstvom mogu da primjetim koliko se situacija promijenila. Iz korijena. Sve počinje da podsjeća na ogromnu proizvodnu traku na kojoj stoji vrijedni tehničar DeeCay (prizor zapravo u mojoj glavi poprima sličnost sa scenom iz "ratnog" Paje Patka, kada jadničak radi na ogromnoj traci za proizvodnju protivavionske municije Rajha). Radnici ubace rečenice, namjeru, ocjenu, slatko i uredno poređane s mukom nađene zanimljivosti (zbog moje neurednosti koja se preliva čak i virtuelno često Dee me je često grdio, no sa osmijehom), a on, istovremeno vrijedno ispunjavajući i svoju, za druge neispunjivu kvotu, "kači" nove recke na sajt. Mehanizam je uhodan, udoban i razgažen: Mlađonijeva recenzija mjeseca, komentari i povremene prepirke sitnih sujeta... Da. (A sad vas molim da mi oprostite na ovolikom uvodu. Ovaj vražji sajt bi mogao poslužiti kao inspiracija za more stranica, a ne samo za par rečenica!)
Vijdeli smo šta su recenzije i šta se nadam da će biti. Međutim, otvaram ovu diskusiju upravo zbog ovoliko ubraznog tempa, kada se naglo obražuju čitavi serijali o čijem popunjavanju smo ranije mogli samo da sanjamo. Hajde da napravite predah, dragi moji. Hajde da malo popričamo o samoj svrsi recenzija; o njihovom smislu, manama i koncepciji. A mislim da ih imam. Samo ih valja prenijeti na papir... Teško je.
I
Prvo treba početi od osnove osnove. Koja je konkretna svrha takvog teksta i šta sam pojam "recenzija" označava u ovom specifičnom slučaju? Ono što želim da kažem... da li tekst treba ostvariti putem običnog ili stvaralačkog čitanja? Vidite, mnoge recenzije su napisali prolazni čitaoci. Njihov prvi utisak vjerno prenešen na papir. Da li mi se strip svidio/nije, crtež... Ali nekada imam utisak da je svrha takvih recenzija potkopana samim pojmom preporuke: uzmi ovo, nećeš se pojati, ne, ne, ovo nimalo ne valja... Možda je tu problem, jer ovakve recenzije ne treba vječito praviti, inače se sve pretvara u samo još jedan niz subjektivnih ocjena čija se suština mogla sažeti u dvije riječi. Stvaralačko čitanje, pak, je pojam koji se veže sa recenzije književnih dijela, njihovo preslaganje, razlaganje, slojeve fonetike, tehnike, priče... Ali strip je vizuelni medij koji se koristi sa relativno jako malo riječi. Mogu se pisati tomovi riječi i drugom velikom, namjernog skupu riječi, ali koliko vrijedi pisati i je li moguće inovativno pisati o velikom skupu slika sa par redova riječi? No opet, krećući se tom logikom, završili bismo crtajući stripove o stripovima. No opet: većina stripova koji nam dopadaju ruku su bezvrijedni šund gdje ne treba posvetiti ni dva minuta vremena, kada Univerzum vrišti zbog takvog gubljenja vremena. Da li nam vrijedi pisati i pisati, i opet pisati sve u slavu dosadnih, neinventivnih scenarista koji kopiraju podlogu, dodaju joj par bijednih privezaka i to upakuju kao novu epizodu našeg junaka? A mi treba da vičemo:"Jeee! Pojavilo se na kioscima! To zemo!". Na graničnim slučajevima dešava se specifična forma apsurda, čistog apsurda: napisani tekst po umjetničkoj vrijednosti daleko nadmaši jadne umotvorevine scenariste. Meni lično su najbolje one recenzije koje imaju sam strip od papira i mastila kao osnovu, a dalje su vođene žarom mladog (dušom) čitaoca, stotinama sitnih informacija i sopstvenim utiscima, sjećanjima i emocijama. Vodim vas u drugu krajnost: nekoliko ljudi bi nam davali i daju divne, prekrasne tekstove kakve poželite da uokvirite i držite na zidu, ali im je strip samo polazna tačka za maštu, dok se njeni svemoćni, sveobuhvatni pipci obmotavaju oko utisaka jednog života (konkretno, Barkerova recenzija drugog pojavljivanja Bri). No opet, stripovi i jesu u mnogim slučajevima polazna tačka "raspaljivanja" mašte. Slike i tekst su prateća oprema, neophodna. Naša mašta obavi ostalo. Ali i dalje nas čeka neumoljiva činjenica da se svi vrijedniji stripovi obrade u tekstovima (sjajni BOC, naprimjer), a recenzije nastavljaju, džinovski poligon bez starog smisla. A često nema smisla zato što se vječito ponavlja u istom, gotovo klasicistički ograničavajućem šablonu, skoro uvijek se baveći bezvrijednim tvorevinama koje može izvući samo mašta samog recenzenta, ili njegovo znanje nauka i umjetnosti ili njegov humor. Same su bespomoćne i sive. Jedino oružje im je nostalgija.
(kraj prvog dijela, nastavlja se)

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4649 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 06/01/2011 : 16:48:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
pa ta dilema je velika mhejl, dali "stancati" i pokriti sto vise materijala, ili raditi "autorski" ono sto mislimo da je zasluzno za takvo sto..
posto neki vole jedno, neki ono drugo, a treci pak i jedno i drugo, bojim se da ti se ceo ovaj trud i post ne svedu na jedan retoricki post :) ;)

ja takodje moram da pohvalim BOC-a zbog njegovih tekstova
a tebi zahvaljujem sto sam spomenut kao svetao primer :D
(i iskreno, nakon te recke, nisam vise ni pomislio da sednem i da probam da napisem nesto drugo)

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4553 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 06/01/2011 : 16:53:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
Ne citam.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 06/01/2011 : 17:05:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Ja sam dosad uradio dvije recenzije (vjerujem ne baš najbolje, ali eto) epizoda koje su mi stvarno drage... Štancanje recenzija zbog samog štancanja mi se baš i ne sviđa, ali ako drugi to vole, samo naprijed... Pa ne moram ih ja sve čitati... S vremenom sam naučio čije recenzije mi odgovaraju, primjerice Djoletove, Barkerove, Kikyjeve, a kad se hoću malo nasmijati, tu su Colt i njegove recenzije Zagora... Ima ih još, ali da sad ne tražim...

A dosta puta su mi zanimljiviji komentari od same recenzije, pogotovo ako je ista preduga...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 06/01/2011 : 17:07:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Ne čitam.
Nemam previše vremena pa ću radije pročitati strip nego recenziju o stripu...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/01/2011 : 17:09:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
II
Dakle, nastavljamo. Gorespomenuti problem striktne forme vrijedi obraditi kao zasebnu cjelinu i, bogami, pravi problem. I ovdje se dešava nešta čudno: mada dobročestivi urednik nije inkvizitor i praktično zahtijeva samo osnovnu pismenost, svi recenzenti, uključujući i mene, se povinuju vječito istom šablonu. A samo su strip-recenzije takve. Oh, i druge imaju svoja pravila, ali, djelimično i zbog neuporedivo veće složenosti glavnog objekta, ostavljaju više, mnogo više prostora za autora. Osnovna forma i početni okvvir sprječavaju potpuni haos u kraljevstvu šarenih redova, neophodni su. Shvatam to. Međutim, prvi problem je ni što se sama publika i recenzenti ne mogu složiti oko mnogih elementarnih stvari. Treba li se barem djelimično prepričati tekst, da li ili ne odavati detalje radnje, da li čitati recenzije prije ili posle kupovine, šta raditi sa ocjenama... Ne postoji ni neophodni bazični koncensuz. Prva mana, koja mi stalno upada u oči, je: ukratko prepričana tema priče nalazi se iznad glavnog teksta (a je li i on potreban zahtjevnim čitaocima, pitanje je), dok se u samom tekstu opet prepričava dio radnje, uz "obaveznu" pouku na kraju: tako prolaze zli... tragična sudbina... solidna, ali neambiciozna priča...". Bože, koliko smo svi mi klišeizirani. Pišem recenziju! Jedan odjeljak za uvod (značaj/pljuvanje scenariste začinjeno mojim mudrijem mislima), prepričana radnja, jednorečenični opis stupidnih likova koje samo treba zaboraviti i baciti u bunar Kazad-Duma, još mudrijeh misli o crtežu (kako ćemo mi, nestručni kakvi jesmo, davati ne-laička, ne-promašena mišljenja o crtežu? lako je meni pametovati o ocjenjivati, no uzmi olovku u ruke i crtaj!) i zaključak koji daje konačni "(re)cenzorski pečat priči". Sve u smrtno ozbiljnom tonu (osim par recenzija druga Kolta i zanimljivog Pančovog eksperimenta)! Niko nam nije nametnuo ovu formu, da se razumijemo. A opet, ne zna "čovjek" šta bi više napisao o tom stripu, o tom jednom jedinom stripu koji možeš sjesti i recenzirati. Svaki drugi pristup vodi ka goreopisanim recenzijama, gdje je strip polazna tačka (a nek i bude, ko ga jebe!:)). Ovo nije toliko zamjerka, već dilema. Kao što je Barker već naveo, je li se bolje zatvoriti u kuću :), misliti, misliti dok ne napraviš "čudo" od recenzije, u stvari samo blagi, gotovo neprimjetni pomak. Da slika bude još više prokleto "grim" (kao i tama ove odvratne večeri koja se miješa sa otrovnom pljevaljskom maglom), sve se na kraju svodi na pozajmljivanje fraza. Samo to. I "štancanje". Muka mi je od samog sebe kada vidim da i nehotice napišem neku uobičajenu, sasvim izlizanu i otrcalu, i dosadnu i neprimjetnu i iritirajuću frazu:"dobro, ali previše zbrzano... ne valja... sterilan crtež...". Gospode Bože. Ponižavajuće je sjediti, loveći sa neočekivanom i nesvojstvenom zlobom sve bijedne logičke greške koje smislio pijani, umorni scenarista u tri ujutru, žureći da ode kući. Da li nam je tekst išta bolji kada zajedljivo, zlobno, nisko viknemo :"aha! viđi, greška!", misleći da je sušto sjeciranje dovoljno za nešto? Dosadno i isprano, monotono. Vječiti niz božanskom milošću obasjanih, šarenih procenata se vrti, a crtež je loš, dobar ili osrednji.
Yeah, right.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/01/2011 : 17:09:02  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Trenutno je 27 aktivnih članova prisutno na forumu. Kada bi svaki od njih napisao jednu recenziju mjesečno, broj recenzija bi se poduplao.
Ali nije samo stvar u prenošenju misli o pojedinoj epizodi na papir, riječ je i o razvitku stila pisanja samog recenzenta. Što čovjek više piše, više razvija svoj vaokabular, više sazna o temi koja mu je došla pod ruku, informira se, teži ka novome...I nakon nekog vremena njegov stil postaje bolji, prepoznativljiviji, tečniji...Dakle, tri stvari sudjeluju u stvaranju teksta: Čitaoci koji saznaju dosta suštinskog materijala o epizodi (zapakiranog u aureolu recenzentovog stila koji je podložan ukusu te stoga i čitaoci nakon nekog vremena stvaraju svoje teorije o samom recenzentu i njegovom modusu pisanja), sam recenzent se razvija kroz sve veće izražavanje pomoću pisane riječi, a na kraju i sama priča profitira jer biva popularizirana i prezentirana očima osobe recenzenta koji joj time daje jedan svoj osebujni šmek.
Uglavnom, recenzije su bitan dio stripova i bilo bi dobro kada bi se više ljudi izražavalo kroz njih.

P.S. Mhejl, dobra ti je ona ideja za Knjige @ co topic, budem ti odgovorio poslije, ostatak dana sam više - manje zauzet.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/01/2011 : 17:09:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Meni licno, recenzija treba da bude nesto sto je napisano sa dosta posvecenosti, interesovanja, razmisljanja....a ne samo da bi se stancovalo.

Tako se moze videti nemali broj tekstova koji su poprilicno sturi, napisani ko uz popodnevni obrok, itd....i sto smatram da jednostavno predstavlja udarac na toliko sjajnih autora i njihov trud i tekstove. (ovo je nevezano za same stripove, ima sjajnih recenzija ozloglasenog Zagora, jednako kao i za neki drugi strip)

ovo je mozda malo arogantno, iskljucivo (prvenstveno sam tako mislim)....ali smatram da bi ipak neki kriterijum trebao da postoji, pre nego sto se recka stavi na sajt. (iako je to prakticno nemoguce ostvariti, a da se ne dotakne rec "nepravda", "subjektivnost", itd....)

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 06/01/2011 : 17:38:28  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Pa, možda se i pisanje recenzije ne razlikuje previše od pisanja na forumu, samo što napisati recenziju možda znači stati na "višu razinu". No to je zapravo prošireni dijalog posta kojeg znamo ostaviti na temu na forumu, malo ukrašen sličicama i odrađene u određenom obrascu. Naravno, taj obrazac ne mora uvijek ići po traci, varijacije su uvijek dobrodošle, ali ipak mislim da se neki minimum mora zadovoljiti (i zadovoljava se). Sadržaj, likove, teme i poantu, crtež, faktografske činjenice, malo zdravog kritičkog razmišljanja i to je to...

Moj smisao rada na reckama nije samo malo kritičkog osvrta već i sređivanje činjeničkog stanja stripova, podaci, događaji, prijatelji, neprijatelji, zanimljivosti; ili ako želite malo pismenog razmišljanja pismenog tipa. Nisam ih morao pisati na ovom sajtu, mogao sam otvoriti vlastiti blog i pisati; ali ipak mi je draže biti dio stripskog kolektiva.

To da pišemo o šundu je istina, za koji možda i nije potrebna ona najviša razinu pisanja, ali ja se se trudim da sve što ode na sajt ima (nadam se) neku vrijednost. Ako ništa drugo, ja uživam, u pisanju, (možda malo manje u uređivanju, no netko mora odraditi i to).

To što su kao "bolji stripovi" stavljeni kao tekstovi, to je sasvim druga stvar. Isto bi funkcionirali da se stave kao recenzije, čak bi ljudi mogli ostaviti i komentar... BOC-ovi tekstovi su jakooo dobri, zapravo je to prava književna (strip) kritika (koja npr. ne bi mogla previše funkcionirati na taj način kod serijaliziranih serijala poput Bonellija).

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 06/01/2011 17:40:08
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/01/2011 : 17:48:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Vidiš, Dee, ti upravo svojim humorom i elokvencijom uspijevaš stvoriti tekst sa sopstvenim vrijednostima i suštinom. No oslanjajući se samo na podlogu to ne bi mogao. Naravno, moja kritika se nije odnosila na tebe; dapače, ti si najbolji za uredničko mjesto.
Danas bih, da budem iskren, najradije izbrisao sve svoje ranije recenzije i krenuo sa pisanjem od apsolutne nule, samo o stripovima koji to zaista zaslužuju. Većina mojih tekstova su mi sada smiješna i loša.
Nego, zanima me tvoje mišljenje: da li je korektno, dopustivo i svrsishodno pretvoriti recenziju u tvorevinu koja na mnogo mijesta mimoilazi i nadmašuje samu temu stripa, pretvarajući se u manji monolog o umjetnosti, istoriji, vremenu, momentu, utisku... nadovezati svoje misli i tumačenja na relativno jednostavnu strukturu.

Edited by - Mhejl on 06/01/2011 17:53:12
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 06/01/2011 : 17:50:40  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
Ne volim da mi serviraju poentu - ostavljam slobodu da se o tome diskutuje, kao sto ni sablone ne volim - te iz tog razloga i ne citam recenzije i nemam nameru da ih pisem. Postovanje svima koji su ulozili rad na pisanju istih.

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 06/01/2011 : 17:55:29  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo
...I nakon nekog vremena njegov stil postaje bolji, prepoznativljiviji, tečniji...

Samo velikim majstorima stila polazi za rukom da budu nejasni!
edit - zaboravih smajlija

Jel to štos iz Minhena?

Edited by - culfis on 06/01/2011 17:56:26
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3134 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 06/01/2011 : 17:56:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Barker

pa ta dilema je velika mhejl, dali "stancati" i pokriti sto vise materijala, ili raditi "autorski" ono sto mislimo da je zasluzno za takvo sto..

Ne vidim problem, mislim da svaki strip iziskuje svoj pristup.

Jednsotavno, stancati beskonacne serijale, a ove ostale raditi autorski. Naravno, iznimke potvrđuju pravilo.

Primjer. Sumnjam da ce nekome pasti na pamet napraviti recenziju pakla zato jer ga samo treba pokriti. Dok za npr. 47. epizodu zagora to itekako ima smisla.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 06/01/2011 : 18:02:45  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl
Danas bih, da budem iskren, najradije izbrisao sve svoje ranije recemzije i krenuo sa pisanjem od apsolutne nule, samo o stripovima koji to zaista zaslužuju. Većina mojih tekstova su mi sada smiješna i loša.

Misliš da ja ponekad ne bih? Vjerujem da svi u određenim momentima evoluiramo, u kontekstu bolje recenzije, boljeg (šireg) razmišljanja, boljeg ukusa i apetita. U ovom tvojem "retoričkom" monologu vidim da si došao do stupnja kad ti klasični obrasci više ne pašu, odnosno zamaraju te. Uzmi za recenziju malo "zahtjevniji" strip, tamo uvijek ima više materijala za raspisati se (o životu, smrti, ljubavi, kadriranju/montaži ili boji)... Strip kao forma možda i ne može ponuditi toliko koliko jedna knjiga, pa možda da probaš raditi i recenzije na književnim sajtovima? Ili vlastite priče?

quote:

da li je korektno, dopustivo i svrsishodno pretvoriti recenziju u tvorevinu koja na mnogo mijesta mimoilazi i nadmašuje samu temu stripa, pretvarajući se u manji monolog o umjetnosti, istoriji, vremenu, momentu, utisku... nadovezati svoje misli i tumačenja na relativno jednostvanu strukturu.

Zašto ne? Pogledaj leove uvodnike u Dylanovim stipovima... Kritika mu zaista u većini slučajeva nadilazi sam strip koji slijedi na sljedećih 96 stranica. Kritičari po raznim časopisima i knjiga uvijek šire priču, svoja vlastita razmišljanja uvijek stavljaju u širi kontekst čije tkivo se tvori od materijala svega onoga što si gore nabrojio.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 06/01/2011 18:11:05
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 06/01/2011 : 18:06:05  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

Meni licno, recenzija treba da bude nesto sto je napisano sa dosta posvecenosti, interesovanja, razmisljanja....a ne samo da bi se stancovalo.

Tako se moze videti nemali broj tekstova koji su poprilicno sturi, napisani ko uz popodnevni obrok, itd....

Djelimicno se slazem sa tobom. Ipak, ne moze svaki strip da probudi u covjeku te stvari koje si napisao, ali, to nije razlog da strip ostane bez teksta. Onaj koji pokusa od epizode "Chico vitez" da napravi umjetnost, treba mu zabraniti da pise recke.
S obzirom da smo ja i Dee dosta aktivni na reckama, primjetno je da ponekad "odradimo" posao, bez ljubavi. Ne treba zaboraviti da treba sajt svakodnevno aktualizirati. Ponekad se nadje inspiracija u nekom stripu, e tek onda se moze nesto napisati sa apetitom.
U sustini sve je ok dokle se radi svojevoljno, dok nije nazor.
To je najvaznije.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29375 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 06/01/2011 : 19:59:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Osnovni smisao recenzije je, po meni, dati informacije o onome što obrađuje. A sad, da li je ona dobro napisana ili ne, da li je štura, dosadna, nemaštovita ili nešto četvrto je stvar vještine recenzenta. Ali ako su sve bitne informacije tu, osnovna svrha je zadovoljena. Tim više što se o dobrom dijelu stripova koji se recenziraju u zadnje vrijeme baš i nema bogznašto pametno pisati iz dana u dan. A i o pametnim, uostalom. Ja sam pisao uvodnike za svaki broj Kena Parkera i krvav je to posao, jedva sam dočekao zadnji tekst. Trebaš napisati nešto pametno, što nije toliko teško prvih par puta, ali sedamdeset osmi ili deveti... U svakom slučaju, što se mene tiče, ja sam svakako za neuštogljene, lepršave, zanimljive i dobro napisane recenzije koje težište stavljaju na osobni doživljaj pročitanog stripa i njegovu analizu/nadogradnju nego na puko prepričavanje, tako da nema nikakvih zapreka da se takve recenzije i ne pišu. Samo ih treba netko napisati:)

Što se BOC-a tiče, tu su tekstovi pisani za književni časopis koje ja samo prenosim ovdje. Oni jednostavno nisu pisani za stripovi.com recenzije, nemaju sve potrebne elemente (u prvom redu ocjene) i samo zato idu kao zasebni tekstovi. Da BOC kojim slučajem ima volje dopisati sve što treba za recenziju, ja bi ih vrlo rado ubacio u recenzije.

Trouble will find me
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 06/01/2011 : 20:26:57  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:

tek da se zna, ja uvijek pokušavam dati što više jednoj recenziji, pa uz samo pisanje, uvijek fino pročitam strip, poistražujem malo o njemu, nešto pripreme i tako. Šteta mi je polovično obrađivati strip kad znam da će se on samo jednom obraditi i to je to, ako nešto propustim, bit će to veliki propust i nenadoknađena šteta samom stripu. MIslim da je vrlo važno imati poštovanje prema svakom djelu!

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/01/2011 : 20:29:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
ti ne da nemas razloga da se pravdas, nego ti to uzimam za greh

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 06/01/2011 : 20:34:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Tako se moze videti nemali broj tekstova koji su poprilicno sturi, napisani ko uz popodnevni obrok, itd....

Djelimicno se slazem sa tobom. Ipak, ne moze svaki strip da probudi u covjeku te stvari koje si napisao, ali, to nije razlog da strip ostane bez teksta. Onaj koji pokusa od epizode "Chico vitez" da napravi umjetnost, treba mu zabraniti da pise recke.

de bas nadje "Chico vitez" kao primer

evo, uzecu za primer Zagora, nemojte mi uzeti za zlo.

iz tog stripa, ja ne bih znao nista da izvucem. mozda bih iz "Specijalnog agenta", u sustini nebitno....

ali recenzije koje su pisali grofica varga, mhejl, profesor inz.... su uzivanje za procitati, nezavisno od toga koliko cenis zagora.

kapiras sta hocu da kazem?

naravno, sve je to izuzetno savitljivo, podlozno onome sto zovemo "tacka gledista", tako da je vrlo tesko govoriti o opstim kriterijumima, te o tome sta "valja", a sta "ne valja".

ali evo, pre neki dan sam citao recenziju za "Grupu TNT" (AF #1), gde je covek bukvalno prepricao epizodu, i naveo nekoliko primera humora koji se njemu svideo.

i kada stavis na vagu to, i ono sto su napisali Bob Rok, paro....

se razumemo? mozda je i moj rezon pogresan, ne znam....ali ja da nemam takav pristup problematici, odavno najavljeni Ustanak bi isto tako odavno bio gotov, a i Asteriks bi se vec privodio kraju.

:)

Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7916 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 06/01/2011 : 20:42:14  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message  Reply with Quote
citam recenzije,ali su deecay-eve nenadmasne!licno nemam koncetraciju za vecinu stripova,pogotovo castelijevog m.misterije!deecay-u je to pickin dimi on uziva u svemu sto nam priredjuje stric marti!deecay je enciklopedija jer uziva u tome!bravo deecay!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 06/01/2011 : 20:45:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Hah... Moj najveći problem je što nemam živaca za naknadna pregledavanja teksta, njegovo duže i obimnije pisanje, traganje za stotinama zanimljivosti... A moram se od toga liječiti. Većina mojih recenzija je nastala kao rezultat samo jednog naleta inspiracije, i napisane su za cca 30 - 190 min. Kada završim tekst i napišem sve što sam htio, izgubim interesovanje za sam tekst (ali, istovremeno, spreman sam da pišem stotinu dana da napišem baš sve što mi je palo na pamett i učinilo mi se zanimljivim). I onda mi se, naprimjer, javi nova ideja usred noći, a već sam poslao recenziju... Znači, sve što sam napisao, napisao sam sa minimumom truda mimo same osnove teksta. Osim W-E-S-T-A, koji mi se toliko svidio i morao je ispasti dobar (pisao sam ga neke dvije nedelje).
P.S Da, Dee je legenda. Brzo, a kvalitetno piše. :)

Edited by - Mhejl on 06/01/2011 20:46:35
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 06/01/2011 : 20:48:26  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

bukvalno prepricao epizodu

to je nesto najgore sto se moze desiti recenziji.
Ja kada vidim da neko prepricava epizodu, odmah prestanem citati recku.
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7916 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 06/01/2011 : 20:49:58  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message  Reply with Quote
mhejl i tvoje su odlicne!svaka cast svakom ko se i malo ptrudi da nesto napise!imam velikih porodicnih obaveza kao i vecina vezanih,a mozda bih i napisao koju recenziju al mi je preko potreban lektor.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14716 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 06/01/2011 : 23:42:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Citam sve o zagoru da mi je znati kako recenzirati mozda bi i dao sebi truda da pokusam nesto.
Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 07/01/2011 : 10:27:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
Moje mišljenje je da je u redu štancati recenzije. Kao što je gore spomenuto, bitna je informacija, jer ako ima nekoliko stotina Zagorovih priča koje je napisalo pet scenarista i nacrtalo deset crtača, onda je tu doslovno nemoguće pisati vrhunske tekstove za svaku epizodu, kad se sve stalno vrti u krug. Ali čast izuzecima, pa na deset recenzija dobijemo jednu vrhunsku i to je po meni odlično!

Ja kad stignem pročitam nove recenzije i velika većina su mi zadovoljavajuće. Ne smeta mi ako netko malo previše prepriča radnju, ako se radi o prvoj recenziji. Bitna je volja.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 07/01/2011 : 11:22:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
Smatram da se recenzent treba držati onoga što najviše voli i s čime je najbolje upoznat. Ja sam AF-a pročitao bezbroj puta, a neke sam podatke počeo bilježiti još prije 10-ak godina. Dok pišem recenziju ponovno nekoliko puta pročitam i prolistam epizodu. Vjerojatno iz istog razloga King obrađuje Zagora, a Lord također fenomenalno obrađuje Asterixa. A sad, normalna stvar da je na kraju recenzija ponajviše subjektivan pogled na priču, ali zato čitaoci slobodno u komentar mogu staviti svoje viđenje.
Jedino Dee recenzira SVE . Iskreno, smatram da je Dee odavno dosegnuo stupanj na kojem bi trebao odbaciti sve ostalo i početi recenzirati kako kažete ˝ozbiljnije˝ stripove. Dok bi Dylana, Martija, Zagora, Alana i Marka trebao ostaviti svježim generacijama koje će svakako najbolje učiti čitajući njegove tekstove

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000