forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 O smislu recenzija
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 07/01/2011 : 12:00:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by paro

Smatram da se recenzent treba držati onoga što najviše voli i s čime je najbolje upoznat. Ja sam AF-a pročitao bezbroj puta, a neke sam podatke počeo bilježiti još prije 10-ak godina. Dok pišem recenziju ponovno nekoliko puta pročitam i prolistam epizodu. Vjerojatno iz istog razloga King obrađuje Zagora, a Lord također fenomenalno obrađuje Asterixa. A sad, normalna stvar da je na kraju recenzija ponajviše subjektivan pogled na priču, ali zato čitaoci slobodno u komentar mogu staviti svoje viđenje.
Jedino Dee recenzira SVE . Iskreno, smatram da je Dee odavno dosegnuo stupanj na kojem bi trebao odbaciti sve ostalo i početi recenzirati kako kažete ˝ozbiljnije˝ stripove. Dok bi Dylana, Martija, Zagora, Alana i Marka trebao ostaviti svježim generacijama koje će svakako najbolje učiti čitajući njegove tekstove

Jasno da je najbolje kad recenziju za neki dugovječan serijal piše netko tko je dobro upućen u serijal i dobro poznaje skoro sve epizode. Meni je npr najlakše pisati recenzije za Texa ili Zagora, jer imam sve dosad izašlo i dobro poznajem epizode. Samo, zadnjih sedam recenzija pisao sam za sedam različitih stripova. To je dosta zahtjevno i potrebno je nešto više vremena. Ali mene zabavlja proučavati nešto novo, ali uz sve druge hobije i obaveze posljedica toga je da ne stignem pisati tempom kojim bih želio.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8583 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 07/01/2011 : 14:03:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dcopic

Ali mene zabavlja proučavati nešto novo, ali uz sve druge hobije i obaveze posljedica toga je da ne stignem pisati tempom kojim bih želio.

naravno, tu su prisutni i drugi faktori, što je na kraju krajeva skroz normalno. Netko ima ubitačan posao, obitelj ili šta ti ja znam.
Btw. ja ni s jednom svojom reckom nisam zadovoljan. Za svaku smatram da sam mogao napisati još više, uložiti više truda. Kao npr. u recki AF-a epizode Udar. Zaboravio sam spomenuti da je Magnus na naslovnicu simbolički ubacio tri različita tipa šešira: mafijaški, generalski i gospodski polucilindar pun love u sredini. Eto, dobro ste čuli, nije da mi je promaklo, nego sam zaboravio. Uz toliko bilješki i informacija vezanih uz dotičnu epizodu, jednostavno sam zaboravio. I koliko god mi imponirali komentari prepuni hvale, ja i dalje nisam zadovoljan recenzijom, jer kako je Dee istaknuo, epizoda će se samo jednom obraditi i to je to, ako nešto propustim, bit će to veliki propust i nenadoknađena šteta samom stripu. Prema tome, možda sam previše samokritičan, ali smatram da sam kao recenzent podbacio. Ali istovremeno smatram da recenzije ne trebaju bit doktorske disertacije

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 07/01/2011 : 14:12:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
as a matter of fact, mozes poslati DKu ono sto hoces da dodatno ubacis tamo, i on ce to staviti :)

onda na odgovarajucem topiku samo razglasis, da znamo da bacimo pogled, i resen problem :) naravno, pod uslovom da to ne radis svaki drugi dan :D

moj ti je savet, da pustis recku da prenoci, procitaj je u gotovom obliku jednom, pa onda jos jednom (sve ono sto mhejl ne voli da radi :D ) i ako tada ne nadjes nista, it's ready to rock! ;)

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8583 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 07/01/2011 : 14:31:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
@ dcopic

svaka čast na Karipskom demonu

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 07/01/2011 : 16:49:16  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Btw. ja ni s jednom svojom reckom nisam zadovoljan. Za svaku smatram da sam mogao napisati još više, uložiti više truda.

Kako ti je vader rekao, javi što želiš da se ubaci ili ispravi, tekst ili zanimljivosti. Ništa nije zacementirano na sajtu da se ne može promijeniti. A savršene recenzije nema, uvijek se nešto moglo bolje napisati, nadodati ili teoretizirati; a kad si sam sebi najveći kritičari, to je još gore!

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 07/01/2011 : 17:06:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

A savršene recenzije nema, uvijek se nešto moglo bolje napisati, nadodati ili teoretizirati; a kad si sam sebi najveći kritičari, to je još gore!

što nisi rekao da ne znaš, poslao bih ti link!
http://www.stripovi.com/recenzije/diabolik-dk-lex-1-eva-ce-umrijeti-za-sezdeset-sekunda/594/
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 07/01/2011 : 17:10:44  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Ah da, kako to zaboravih, supermark, alga i omega svake priče... Moje duboke isprike. Samo ste ti i još jedan tamo u Kanadi napisali savršenu recku, a i taj iz Kanade je već umro.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 07/01/2011 : 17:49:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Samo ste ti i još jedan tamo u Kanadi napisali savršenu recku, a i taj iz Kanade je već umro.

Treba li Supermark ovo shvatiti kao prijetnju?

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8583 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 07/01/2011 : 18:23:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cronos six
mozda bih i napisao koju recenziju al mi je preko potreban lektor.

Ništa ne brini cronose, pošalji slobodno par recki, Dee će to sa zadovoljstvom lektorirat

Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 07/01/2011 : 18:26:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
quote:

@ dcopic

svaka čast na Karipskom demonu

Hvala! Vrhunski strip...
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/01/2011 : 01:12:03  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

quote:

Samo ste ti i još jedan tamo u Kanadi napisali savršenu recku, a i taj iz Kanade je već umro.

Treba li Supermark ovo shvatiti kao prijetnju?

Ne, samo da je sada jedini živući gospodin Savršeni!

Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 08/01/2011 : 16:41:15  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
Da nije recenzija stripovi.com bi bio samo jedan od masu drugih sajtova na kojemu možemo pročitati što je novo izašlo u kioscima. Mene nije briga da li netko bukvalno prepričava fabulu ili strip poveže sa filozofijom o smislu postojanja. Bitno je da se vidi trud.

Recimo, neke moje recenzije znaju biti šture iako ih nisam napisala u 5 minuta. Jednostavno ne znam što da napišem jer strip sam po sebi ne ostavlja prostor mudrovanju. Smatram da je tada pametnije napisati što je autor još napisao a da se isplati pročitati, ili progooglati neku zanimljivost, zalijepiti neku lijepu vinjetu nego na silu servirati čitatelju svoja mentalna izdrkavanja.

Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4556 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 08/01/2011 : 16:46:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
Mentalno sta?
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17819 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 08/01/2011 : 16:57:16  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
nema smisla ni pisati ni čitati recenzije :D
jedino ako se odlučuješ kupiti nešto što je jako skupo

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 08/01/2011 : 17:05:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by grofica Varga

Da nije recenzija stripovi.com bi bio samo jedan od masu drugih sajtova na kojemu možemo pročitati što je novo izašlo u kioscima. Mene nije briga da li netko bukvalno prepričava fabulu ili strip poveže sa filozofijom o smislu postojanja. Bitno je da se vidi trud.

Recimo, neke moje recenzije znaju biti šture iako ih nisam napisala u 5 minuta. Jednostavno ne znam što da napišem jer strip sam po sebi ne ostavlja prostor mudrovanju. Smatram da je tada pametnije napisati što je autor još napisao a da se isplati pročitati, ili progooglati neku zanimljivost, zalijepiti neku lijepu vinjetu nego na silu servirati čitatelju svoja mentalna izdrkavanja.

pa ja mislim da ako ce se samo prepricati radnja i zalijepiti neka vinjeta ili zanimljivost onda je bolje recenziju ni ne raditi
preskocis tu epizodu i bacis se na neku koja ce ti "upaliti lampicu" i potaknuti te na razmišljanje!
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25306 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 08/01/2011 : 17:06:55  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

quote:

pa ja mislim da ako ce se samo prepricati radnja i zalijepiti neka vinjeta ili zanimljivost onda je bolje recenziju ni ne raditi
preskocis tu epizodu i bacis se na neku koja ce ti "upaliti lampicu" i potaknuti te na razmišljanje!

Lepo rečeno.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21126 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/01/2011 : 17:17:15  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Kada vidim recenziju Zagora, odmah dobijem ospe.
Recenzije svih ostalih stripova su mi sjajna stvar, uvek mi posluže smernica u kupovini ili se zabavim čitajući ih.
Zadnja recenzija Dija me je opasno naterala da se razmislim o kupovini Odmetnutih!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 08/01/2011 17:17:32
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 08/01/2011 : 18:14:58  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:

Izignorirao si najbitnije u mojem postu strip sam po sebi ne ostavlja prostor mudrovanju.
Po toj logici se mnogi stripovi nebi nikad recenzirali, jer nemaju ono nešto više od fabule i likova koji se dijele na dobre i loše dečke. Pa dobri uvijek pobijede.
A druga stvar zakeljiti vinjetu nije samo zakeljiti vinjetu već otići sa stripom u najbližu fotokopiraonu da ti je skeniraju, a iskopati zanimljivost je izgubiti određeno vrijeme na googleu da bi provjerio ono što želiš napisati tako da ne širiš okolo krive informacije. Ipak je i to neki trud. Možda puno veći od bacanja floskula i filozofiranju o bitci između dobra i zla.

Generalno gledano kod recenzije je najvažnije da dobiješ određene informacije o stripu, pronađeš recenzenta koji ima ukus približan tvome i da se znaš ravnati hoćeš, nećeš taj strip kupiti, da podjeliš mišljenje s ljudima u komentarima, prodiskutiraš itd.

Po mnogim komentarima koje sam pročitala ovdje čovjeku pada na pamet jedno pitanje - jesmo li počeli previše tražiti od jedne obične recenzije?
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 08/01/2011 : 18:26:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Po mnogim komentarima koje sam pročitala ovdje čovjeku pada na pamet jedno pitanje - jesmo li počeli previše tražiti od jedne obične recenzije?

Ono na šta sam pokušao da ukažem jeste da je recenzija ozbiljan pojam, ozbiljan tekst, stvar koju ne treba srozavati pisanjem po svaku cijenu, to jest pisanjem o svemu i svačemu. Koga briga ako 3489349 traljavo-imbecilni strip ostane bez recenzije? Pitanje bi moglo da vrijedi da se radi o porukama na samom forumu, ali termin "obična recenzija" mi i ne "paše". Zar recenzije ne bi trebale biti dragulji sajta, nikako ne obične i klišeizirane (sami ste rekli da "one ovaj sajt čine posebnim")? Treba pisati srcem, tek kada imaš nešto da kažeš. Iskreno. Samo ozbiljnim i konstruktivnim tekstovima možemo podići nivo strip-zajednice i razbiti predrasudu "stripova za djecu".

Edited by - Mhejl on 08/01/2011 18:27:57
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8583 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 08/01/2011 : 18:35:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Ono na šta sam pokušao da ukažem jeste da je recenzija ozbiljan pojam, ozbiljan tekst, stvar koju ne treba srozavati pisanjem po svaku cijenu, to jest pisanjem o svemu i svačemu. Koga briga ako 3489349 traljavo-imbecilni strip ostane bez recenzije? Pitanje bi moglo da vrijedi da se radi o porukama na samom forumu, ali termin "obična recenzija" mi i ne "paše". Zar recenzije ne bi trebale biti dragulji sajta, nikako ne obične i klišeizirane (sami ste rekli da "one ovaj sajt čine posebnim")? Treba pisati srcem, tek kada imaš nešto da kažeš. Iskreno. Samo ozbiljnim i konstruktivnim tekstovima možemo podići nivo strip-zajednice i razbiti predrasudu "stripova za djecu".
[/quote]

Znači, prema tebi lošije epizode nekog stripa,uopće ne bi trebalo recenzirati? Pa i za tu su epizodu autori potrošili svog vremena i truda, zar ne?

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 08/01/2011 : 18:38:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Da, potrošili su vremena i truda kako bi taj broj bio kupljen. Najsivlji prosjek i lošije epizode bi trebalo sporije i obazrivije recenzirati, da. Takav kvalitet više otvara pravac za oštru kritiku ili humorističku satiru, nego za uobičajenu recenziju.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 08/01/2011 : 18:58:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, potrošili su vremena i truda kako bi taj broj bio kupljen. Najsivlji prosjek i lošije epizode bi trebalo sporije i obazrivije recenzirati, da. Takav kvalitet više otvara pravac za oštru kritiku ili humorističku satiru, nego za uobičajenu recenziju.

E to, ako je već sama epizoda loša, ajmo bar uživat u recenziji :) Ne čitam ove novije Zagore, ali sam Coltove recenzije s oduševljenjem pročitao :)

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4556 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 08/01/2011 : 19:12:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
Voleo bih da vidim kako bi Miodrag Kuzmanovic - Kuzma (Svet Kompjutera) napisao recenziju za neki strip
Covek je car
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 08/01/2011 : 19:25:43  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote

quote:

Pitanje je bilo retoričko. Nikako se ne slažem s tobom. To je pretjerivanje. Zašto bi recenzija trebala biti nešto ozbiljno, nešto što ruši predrasude? Nisu li to malo preteške riječi? Kada bi sajt imao politiku koju ti zagovaraš to bi bilo daleko od konstruktivnog. Bolje je svemu pristupiti malo opuštenije tako da se neki novi ljudi lakše odluče za pisanje recenzija. Kada bi napadali ljude da mu recenzija nema ovo ili ono ostalo bi svega 3 čovjeka koji bi ih pisale. Da se razumijemo, ne zagovaram to da se treba objavljivati svašta ali nije ni dobro previše tražiti od ljudi i od njihovih recenzija, te dizati taj čin u neke apstrakcije koje više nemaju veze s druženjem i komentiranjem stripova.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 08/01/2011 : 19:39:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
varga, ja se ni ne sjecam tvojih recenzija, tako da ne shvatis ovo kao napad na vlastite recenzije
samo replyam

quote:

quote:

Izignorirao si najbitnije u mojem postu strip sam po sebi ne ostavlja prostor mudrovanju.
Po toj logici se mnogi stripovi nebi nikad recenzirali, jer nemaju ono nešto više od fabule i likova koji se dijele na dobre i loše dečke. Pa dobri uvijek pobijede.

stvar je u tome da strip sam po sebi ne ostavlja prostor mudrovanju TEBI, nekomu drugomu mozda hoce
ako ti nisi ta koja ne zna sto napisati onda preskoci tu recenziju i ostavi ju nekomu tko misli da zna

quote:
A druga stvar zakeljiti vinjetu nije samo zakeljiti vinjetu već otići sa stripom u najbližu fotokopiraonu da ti je skeniraju, a iskopati zanimljivost je izgubiti određeno vrijeme na googleu da bi provjerio ono što želiš napisati tako da ne širiš okolo krive informacije. Ipak je i to neki trud. Možda puno veći od bacanja floskula i filozofiranju o bitci između dobra i zla.

sigurno da to moze biti veci trud, ali ti ja to ne cijenim
kao da je piscu smisao vlastite knjige vrhunske korice, a ne tekst unutar tih korica
smisao recenzije je u tekstu

quote:

ne znam, ali isto tako mozes reci: jesmo li počeli previše tražiti od jednog običnog stripa? to je štivo za djecu
ja sam za onu: ako ćeš nešto raditi, radi to dobro, inače nemoj ni počinjati
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.64 seconds. Snitz Forums 2000