forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 O smislu recenzija
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 08/01/2011 : 19:39:50  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

quote:
Originally posted by Mhejl

Da, potrošili su vremena i truda kako bi taj broj bio kupljen. Najsivlji prosjek i lošije epizode bi trebalo sporije i obazrivije recenzirati, da. Takav kvalitet više otvara pravac za oštru kritiku ili humorističku satiru, nego za uobičajenu recenziju.

E to, ako je već sama epizoda loša, ajmo bar uživat u recenziji :) Ne čitam ove novije Zagore, ali sam Coltove recenzije s oduševljenjem pročitao :)

Jedno pitanje,
da se neko na primjer ko je poznat kao mrzitelj Dylana na forumu,
podje sprdati preko recenzija sa Dylanovim epizodama,
da li bi ti i to bilo smijesno?
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 08/01/2011 : 19:41:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Nije to nikakav čin apstrakcije, već maltene jedan nivo pisanja koji se zahtijeva na gimnazijskom pismenom zadatku. I tamo ti profesor da, u najboljem slučaju, dvojku za neinventivno prepričavanje teksta, klišeiziranu formu i rečenice itd. Samo to - osnovne retoričke sposobnosti. Ali se opet rasplinjava samo značenje pojma "recenzije": recenzija je ozbiljan, kvalitetan prikaz i predstavljanje stripa, knjige ili filma (kod mene i u teoriji književnosti :)) a ne druženje (za šta služi forum) ili komentarisanje (forum i odjeljak za komentare, a ne sama recenzija - komentar je obično dosta manji obimom i kvalitetom, i jeste prvi utisak svega).
Što se tiče ostalog, to je klasična dilema "kvalitet vs. kvantitet". Pitanje je koliko su daleko na tasu ova dva pojma kod nas, a i meni se čini da jedan pristup vodi hiperprodukciji i, da se slikovito izrazim, "buratinizaciji" sekcije, a drugi stagniranju priliva recenzija i mogućem, no ne i sigurnom, poboljšanju recenzija. Možda je neki srednji put, kao što reče Barker, i najbolja opcija...
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 08/01/2011 : 19:44:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior
Jedno pitanje,

Da, ako je duhovito napisano. Više puta zateknem sebe kako se smijem i najgrubljem sarkazmu, a kamoli ismijavanju strip-junaka...

Edited by - Mhejl on 08/01/2011 19:45:15
Go to Top of Page

Bardho
Senior Member

1943 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 08/01/2011 : 21:08:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Bardho a Private Message  Reply with Quote

Osobno sam pročitao jako malo recenzija em zato što ne želim spoilat neki strip koji nisam čitao em zato što recimo na primjeru Zagora recenzenti daju nerealno visoke ocjene našem najdražem junaku.
ALI ako ima ljudi (a ima ih)koji vjeruju sudu pojedinog recenzenta i ako će zbog loše ocjene propustiti kupnju(čitanje) nekog stripa ili će pohrliti na prvi kiosk(striparnicu) kupiti neki strip zbog odlične recenzije onda su te iste recenzije odradile svoju bit.
Moram priznati da mi je u recenzijama (kad ih pročitam) najdraži dio o zanimljivostima i tu je Dee najjači.
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 08/01/2011 : 21:09:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, potrošili su vremena i truda kako bi taj broj bio kupljen.

Loše priče ne prodaju stripove. One nikome nisu u interesu.

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 08/01/2011 : 21:32:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Mhejl, po mozda prvi put, moram da se ne slozim sa tobom.

Jer, kad bi isli tom tvojom logikom, meni bi bilo totalno kretenski, da price poput "Zagorova odiseja", "Zagor protiv vampira", "Velika zavera".... uopste imaju recenziju

dok se ostatak forumasa nece sloziti sa mnom, u prvim redovima King warriori

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 08/01/2011 : 21:34:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Zasto se ne uvede ocjena recenzije, kako bi neki buduci citalac znao otprilike na kom je nivou recenzija?
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 08/01/2011 : 21:37:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Mislim da se to vec predlagalo.

Ili bi makar mogao thumb up/thumb down, like/dislike....

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 08/01/2011 : 21:39:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89
dok se ostatak forumasa nece sloziti sa mnom, u prvim redovima King warriori

zar si zaboravio da sam i ja stari zagorovac i "king warriorac"?
tja, ni sam ne znam šta pišem i predlažem... možda bi mi bilo najbolje da umuknem i napišem novu, dvadeset i petu, recenziju posvećenu Zagoru
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 08/01/2011 : 21:42:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
naravno, nego ti si mladji od mene, pa mozes barem da me postujes kao starijeg, te da mi ne protivrecis.
KW, nazalost, ne moze :D

Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 08/01/2011 : 21:48:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vjerovatno da jeste, ali nije usvojeno. Iskreno, treba rangirati recenzije, nisu sve iste.
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

4553 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 08/01/2011 : 21:52:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
ajmo sve rangirat
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 08/01/2011 : 21:54:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84

quote:

Vjerovatno da jeste, ali nije usvojeno. Iskreno, treba rangirati recenzije, nisu sve iste.

imas izbor za recenziju meseca/godine ;)

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 08/01/2011 : 21:57:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Tja, kao da se i ovako, bez ikakvog ocjenjivanja, ne vidi koliko valja koja recenzija i u kojoj je kategoriji. Ovako bismo se samo svako malo morali nositi sa uvrijeđenim sujetama i demoralisanim piscima koji teško podonose kritiku. :D
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 08/01/2011 : 22:44:50  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nije to nikakav čin apstrakcije, već maltene jedan nivo pisanja koji se zahtijeva na gimnazijskom pismenom zadatku. I tamo ti profesor da, u najboljem slučaju, dvojku za neinventivno prepričavanje teksta, klišeiziranu formu i rečenice itd. Samo to - osnovne retoričke sposobnosti. Ali se opet rasplinjava samo značenje pojma "recenzije": recenzija je ozbiljan, kvalitetan prikaz i predstavljanje stripa, knjige ili filma (kod mene i u teoriji književnosti :)) a ne druženje (za šta služi forum) ili komentarisanje (forum i odjeljak za komentare, a ne sama recenzija - komentar je obično dosta manji obimom i kvalitetom, i jeste prvi utisak svega).

Pisci recenzija na ovom sajtu nisu kustosi u Louvre-u da trebaju ozbiljno opisati Mona Lisu japanskoj delegaciji koja je došla u posjet Parizu. To su ljudi koji čitaju stripove i žele aktivno sudjelovati u poboljšavanju ovog sajta. Ne radi sajta samog već zbog ljudi koji na njemu vise, u svrhu razbibrige i druženja, jer da nema ljudi koji se ovdje dolaze opustiti i zajebavati sve ove recenzije bi bile tračenje virtualnog prostora. Osim toga tu je Dee Cay koji lijepo kaže ako nešto ne štima. Ja vjerujem u njegovu procjenu.
quote:
Što se tiče ostalog, to je klasična dilema "kvalitet vs. kvantitet". Pitanje je koliko su daleko na tasu ova dva pojma kod nas, a i meni se čini da jedan pristup vodi hiperprodukciji i, da se slikovito izrazim, "buratinizaciji" sekcije, a drugi stagniranju priliva recenzija i mogućem, no ne i sigurnom, poboljšanju recenzija. Možda je neki srednji put, kao što reče Barker, i najbolja opcija...

Prije bi se došlo do kvalitete jednim opuštenijim stavom. Vjerujem da je mnogima barem jednom došlo da napišu recenziju ali ih je pomalo strah. Koliko god mi stojimo iza nekog nicka i što nitko ni ne zna tko smo i što smo, opet se ne možemo otarasiti osjećaja da javno nastupamo. I još kada tome dodamo ono - Što ako ne bude dobra?
Mislim da treba umjesto filozofiranja "ako nešto ne radiš dobro nemoj ni raditi" i "recenzija je ozbiljna, ruši predrasude" treba poticati ljude da se oslobode i pišu, šalju što više tekstova tako da se bira što će se objaviti.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25299 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 08/01/2011 : 23:41:38  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-zs-941-946-divovi-dobra-i-zla/22/

Uporedite recenziju i Djoletov komentar,i sve će vam biti jasno.

Toliko.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 08/01/2011 23:43:07
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 08/01/2011 : 23:54:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
super primjer, manhunteru
puko prepricavanje radnje nije dovoljno, nismo mi u osnovnoj školi da učimo recitirati
od nas se traže zaključci, razmišljanje ... ipak smo mi stripofili i tu smo zbog stripa
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25299 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 09/01/2011 : 00:38:03  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ono na šta sam pokušao da ukažem jeste da je recenzija ozbiljan pojam, ozbiljan tekst, stvar koju ne treba srozavati pisanjem po svaku cijenu, to jest pisanjem o svemu i svačemu. Koga briga ako 3489349 traljavo-imbecilni strip ostane bez recenzije? Pitanje bi moglo da vrijedi da se radi o porukama na samom forumu, ali termin "obična recenzija" mi i ne "paše". Zar recenzije ne bi trebale biti dragulji sajta, nikako ne obične i klišeizirane (sami ste rekli da "one ovaj sajt čine posebnim")? Treba pisati srcem, tek kada imaš nešto da kažeš. Iskreno. Samo ozbiljnim i konstruktivnim tekstovima možemo podići nivo strip-zajednice i razbiti predrasudu "stripova za djecu".

Upravo to. "Problem" je u tome što neki uvek imaju nešto da kažu.

Šalu na stranu, ja recenzije upoređujem sa kritikama filmova, knjiga, muzičkih albuma- autor recenzije treba da poznaje materiju o kojoj piše, da ima na umu neke reference, da može da uporedi pristup i način stvaranja scenariste/crtača. Ne mora to da bude na profesionalnom nivou, ali na nekom[/i] nivou mora. Možda je to za nekog i "intelektualno izdrkavanje", ali bolje i to nego obično izdrkavanje, to jest, prepričavanje epizode.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 09/01/2011 00:38:41
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 09/01/2011 : 05:19:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Teško je reći, ovo je mnogo više individualno, nego li generalno... Taj smisao...

Bilo je već reči o napredovanju kroz konstantno pisanje, što je i normalno - kada bilo šta u životu čovek radi od srca, tako i ovo... Ja najviše volim one recke gde recenzent prosto bljuje vatru o tome koliko mu se nešto dopalo, gde uloži sebe maksimalno. Primer, najbolji, je Inferno, iako je meni najbolji recenzent flamboyant soul, koji u svakom tekstu savršeno izbalansira objektivnost i subjektivnost, i pri tom sve potkrepi argumentima. Pročitajte samo ovo:
http://www.stripovi.com/recenzije/magicni-vjetar-mv-lib-11b-cikaski-pozar/858/
http://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-mx-1-bilo-jednom-u-new-yorku/775/

Zatim odmah iza njih ide Aco.

DeeCay jeste najproduktivniji, prosto čovek gine da sajt blista svakog dana, ali nije svaka njegova recka san snova. Ne bi ni trebalo da bude - jer nema toliko mnogo stripova kao što je recimo Dvostruka budućnost ili Otok vatre i leda...
http://www.stripovi.com/recenzije/nathan-never-nn-lib-g1-dvostruka-buducnost/873/
http://www.stripovi.com/recenzije/martin-mystere-mm-libg-6-otok-leda-i-vatre/760/

On o najobičnijoj nekoj epizodi uvek ima šta da kaže, ali moji favoriti su ipak Inferno i flamby. Dee mi je više motor svega toga, iako je njegovo znanje o stripovima izuzetno veliko i on je najbolji primer za to kako pisati o remek-delima, a kako o nekim običnim epizodama.

Đole je out of league, da se ne lažemo, jer verovatno niko drugi nije toliko upućen u sve živo, ali opet bih pre njega istakao gorepomenutu trojicu kao primer kako pisati recke!

Pričam o imenima, jer kao što rekoh - ovu temu koju je pokrenuo Mhejl je prilično teško generalizovati, iako svi koristimo isti neki šablon...

U svakom slučaju, raznovrsnost je uvek bolja od jednoličnosti, i mislim da je najmanje 70% recenzija zasluženo na sajtu.

Da pomenem i puko prepričavanje... Čitam malopre moju prvu recku... Silver Surfer: Requiem... Jeb'o sam mu kevu s prepričavanjem! No, to se postepeno menjalo, da bih konačno tek sa poslednje dve recke Thorgala uspeo ono što sam od starta želeo, pominjući tek deliće radnje koji su prelomni, tj. zaplet. I od 10 napisanih, zadovoljan sam u potpunosti jedino s te dve recenzije (Aaricia, Le Maitre des montagnes), druge bih momentalno obrisao!

Ovaj sajt, zbog pomenute raznovrsnosti u tekstovima, volim više nego bilo koji drugi i neka moja poruka - ako ikoga to zanima - ljudima koji bi voleli da se okušaju u recenziranju stripova jeste da pre svega to rade za svoju dušu.

Zato jer vole strip, pa na ovaj način preispituju neka svoja razmišljanja, a i dele ih s drugim ljubiteljima, pa u vidu komentara dobiju nekakvu povratnu reakciju. I neka od tih reakcija može da čoveku otvori oči i on uvidi nešto što pre nije.

Ne smatram strašnim prepričavanje radnje, ali samo ako je to deo šire analize. U tom i tom delu, crtač/scenarista trebalo je, imho, da uradi to i to...

Najveća čar pisanja recenzija na ovom sajtu je ta što imate sjajnu priliku da trajno "obeležite" neki strip koji volite! Jednom je Markos lepo rekao (od prilike) kako on ne crta i ne piše stripove, ali uživa u uređivanju i objavljivanju, ako se dobro sećam...

Velika većina nas nema finansijskih mogućnosti za tako nešto, ali bilo bi lepo da svaki član makar jednu recku napiše, približavajući ostalima svoje viđenje devete umetnosti. Svako od nas ima neki svoj ugao posmatranja i sopstveno viđenje, pa bi to još više doprinelo raznovrsnosti recenzija i drugih tekstova! Npr. voleo bih da pročitam dessinu ili docinu recenziju neke epizode Dylana... Mr. Bushido mnogo toga zna, Vlaadisha takođe, volim da pročitam mišljenje Billyja_the_Kida, Pake01, swamp thinga... Da ne shvati neko ovo kao prozivku, želim samo da kažem da je dosta kvalitetnih članova foruma koji nisu do sada pisali, a čije bih tekstove lično voleo da vidim.

Meni to predstavlja veliko uživanje, ali na žalost, što sam stariji, vremena je sve manje i za čitanje stripova, a kamoli pisanje recki... Kažem, sve to čovek radi za svoju dušu, kad nađe volje i vremena, ali i - kao što je Varga lepo primetila: "To su ljudi koji čitaju stripove i žele aktivno sudjelovati u poboljšavanju ovog sajta. Ne radi sajta samog već zbog ljudi koji na njemu vise, u svrhu razbibrige i druženja, jer da nema ljudi koji se ovdje dolaze opustiti i zajebavati sve ove recenzije bi bile tračenje virtualnog prostora."

Apsolutno se slažem. Druženje!!! Nemojte da to ikada zaboravimo zbog raznoraznih izakulisnih radnji koje ne zaslužuju ni da budu pomenute. A koje ubijaju druženje.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/01/2011 : 11:06:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:
Originally posted by Beva

E to, ako je već sama epizoda loša, ajmo bar uživat u recenziji :) Ne čitam ove novije Zagore, ali sam Coltove recenzije s oduševljenjem pročitao :)

Jedno pitanje,

Ako je onako napisano, bi :) A ima Dylan epizoda koje su dušu dale za humoristične recenzije... Dosta njih koje Ruju potpisuje, recimo... Mislim da ljubitelji Zagora dosta stvari shvaćaju osobno, a nema potrebe... Coltove recenzije su stvarno smiješne...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 09/01/2011 : 11:27:50  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter
Možda je to za nekog i "intelektualno izdrkavanje", ali bolje i to nego obično izdrkavanje, to jest, prepričavanje epizode.

O Bože. Jesam li ja igdje napisala da su recenzije s isključivo prepričanom radnjom bolje od onih koje je recenzant proširio recenziju na nešto više? Samo sam rekla da je ponekad i to bolje nego da se sere hrpa gluposti koje nemaju veze s vezom. Po mojoj logici tada nivo postane niži od nivoa pukog prepričavanja. Dakle, po tvom, mogu se pisati svakakve gluposti, ali je to u redu jer si dao svoj pečat, unio svoj stav ili što ti ga ja znam.
Uopće ne razumijem zbog čega je moj stav toliko loš da ga već u par navrata napadate?

Edited by - grofica Varga on 09/01/2011 11:51:38
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 09/01/2011 : 12:03:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni licno, recenzija treba da bude nesto sto je napisano sa dosta posvecenosti, interesovanja, razmisljanja....a ne samo da bi se stancovalo.

Nisam nikad pisao recenzije, ali sam ih citao dok nije poceo da ih pise prof.inz.
Tad sam odustao od daljeg pracenja.
Bila je neka recenzija nekog Zagora gde se u kiometarskim postovima objasnjava kako je on dosao do tog stripa, valjda je neki prijatelj to pokupio negde a profa ga cekao na stanici sav uzbudjen da konacno procita isti i slicne gluposti.

Recenzije su bile prave kad se obracala paznja na samu radnju stripa, skrivene poruke ili je bar tako recenzent mislio, pa onda masa linkova na mesta ili dogadjaje koji se povezuju sa samim stripom...
Tad sam ih citao i cak sacuvao negde na nekom disku.

Ne kazem da sad nema kvalitetnih recenzenata, ali profa i par slicnih su mi ubili volju da to pratim.
Treba pobrisati neke recenzije i ostaviti samo ono sto vredi, ono sto nije puko prepricavanje stripa ili subjektivni dozivljaj onoga sto si procitao.
Go to Top of Page

Ultras
Advanced Member

Serbia
10048 Posts

Member since 17/10/2008

Posted - 09/01/2011 : 12:33:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit Ultras's Homepage  Send Ultras a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tex Willer
Nisam nikad pisao recenzije, ali sam ih citao dok nije poceo da ih pise prof.inz.

quote:
Originally posted by Gil-galad
Ovaj sajt, zbog pomenute raznovrsnosti u tekstovima, volim više nego bilo koji drugi...

Takođe

quote:
Originally posted by Gil-galad
Najveća čar pisanja recenzija na ovom sajtu je ta što imate sjajnu priliku da trajno "obeležite" neki strip koji volite!

Andrija, pogodak u centar

Recenzirajte "strip koji volite" je suština svega!

Strip koji ste pročitali više puta, koji vam je drag, za njega treba izdvojiti vreme i recenzirati ga.
Onda nam se ne bi dešavale ovakve stvari:
izađe Zagor Extra i "recenzent" kaže ovako: "danas mi stiže Zagor taj i taj, pročitaću ga i večeras ću napisati recenziju".

Treba li vremenski odmak od prvog čitanja i recenzije ?
Apsolutno! Makar to bila i dva dana

Drugo, recenzije koje ismevaju strip su krajnje degutantne
Ako sam neki strip pročitao i nije mi se svideo, ne da neću da napišem recenziju, nego neću ni da kliknem na postojeću recenziju (ako je ima) i ostavim negativan komentar.

Ali ima recenzija koje su upravo takve:
http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-vec-29-32-povratak-mutanta/1108/

Jedno je kritički se osvrnuti na epizodu a drugo je bezobzirno pljuvanje na serijal.
Oni koji vole određenog junaka i te priče čitaju neće sebi dozvoliti takve stvari.

Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 09/01/2011 : 12:58:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ultras
Drugo, recenzije koje ismevaju strip su krajnje degutantne
Ako sam neki strip pročitao i nije mi se svideo, ne da neću da napišem recenziju, nego neću ni da kliknem na postojeću recenziju (ako je ima) i ostavim negativan komentar.
Ali ima recenzija koje su upravo takve:
http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-vec-29-32-povratak-mutanta/1108/
Jedno je kritički se osvrnuti na epizodu a drugo je bezobzirno pljuvanje na serijal.
Oni koji vole određenog junaka i te priče čitaju neće sebi dozvoliti takve stvari.

Zaista se ne bih prepucavao sa Ultrasom, ali budući da sam "prozvan"... Kao što reče Manhunter, recenzije stripova treba upoređivati sa prikazima filmova i knjiga; drugačiji pristup bi pokazao da čak i mi čitaoci svrstavamo stripove u neku vrstu "niže umjetnosti". Bojim se da Ultras svoj forumaški entuzijazam i dobru volju neobazrivo preslikava i na polje recenzija: znači, trebalo bi samo pisati apoteoze posvećene kultnim epizodama? Na ovoj temi sam napisao i dva pravca razvijanja teksta koji loš strip otvara za moje pisanje (oštra kritika i satira). Kritikovanje koje prelazi u ismijevanje je normalan dio posla svakog kritičara, i zaslužena opomena lošem dijelu autora koji je otaljavao posao. Na kraju krajeva, citati koji se najčešće isjecaju iz kritika su uvijek ili vrtoglave pohvale (za korice ili kutiju dijela) ili cinično ismijevanje. Uvjerite se i sami. Negativnost je dio života, pa i ovih naših pisanjija. I dalje smatram da sam dobro uradio zato što sam se nemilosrdno obračunao sa "Povratkom mutanta", jer takvom razočaranju treba i "opaliti packu". Znači, uzeo sam na zub priču, a ne serijal.

Dalje, zaista me počinje spopadati mučnina od jednog dijela Zagorovih čitalaca, koji se praktično okupljaju u jednu idolopokloničku sektu i ne dopuštaju ni najmanju kritiku. Tako bi mi Ultras dopustio da pišem blage kritike Zagore tek kada bih svečanom zakletvom, izvršavanjem dvanaest zadataka, pokajanjem i ispovjeđivanjem dokazao svoju nepobitnu, nesumnjivu odanost Našem Omiljenom Strip Junaku. Veličina pohvala koja mu upućujem mora biti ogromna!

Sada sam mislio da napišem poruku u kojoj ću detaljno obrazložiti ono što ste već svi znali: da mi je Zagor omiljeni junak, strip za koji me veže bezbroj uspomena iz najranijeg djetinjstva, čije najbolje epizode volim srcem i dušom... No, pokajničko bičevanje ipak možemo ostaviti za kasnije. Završiću poruku konstatacijom da drug Ultras ili nije pročitao čitavu recenziju ili je uopšte nije razumio. Da se nakanio da joj posveti nešto više vremena mimo letimičnog pregleda punog mrštenja, vidio bi da ispod sveg sarkazma i ironije provejava velika ljubav prema Zagoru i beskrajno žaljenje zbog stanja u kome je, naročito u prvih nekoliko pasusa. Dakle, to nije ismijevanje serijala već odbijanje da se zatvore oči pred neumitnom stvarnošću, niti zavrijeđuje ovakav histerični odbrambeni refleks, propraćen besmislenom frazom "pljuješ na serijal". Znači, preporučujem Ultrasu da još jednom pročita moj tekst, kao i druga dva posvećena Zagorovim epizodama.
Zbog ovakvih reakcija pravi zlonamjernici dobijaju još više razloga za ismijavanje Zagora.

Edited by - Mhejl on 09/01/2011 13:04:00
Go to Top of Page

Ultras
Advanced Member

Serbia
10048 Posts

Member since 17/10/2008

Posted - 09/01/2011 : 13:09:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit Ultras's Homepage  Send Ultras a Private Message  Reply with Quote

Izgleda da sam "ubo" suštinu u svom prethodnom postu

Mhejl, nema potrebe da se ovoliko srdiš...
Ništa lično, samo sam dao primer loše recenzije.

Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000