forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Galerija Zagorovih glancera
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 26

hua
Average Member

Serbia
768 Posts

Member since 04/01/2003

Posted - 19/01/2011 : 13:55:57  Show Profile Show Extended Profile  Send hua a Private Message  Reply with Quote
Ja sam ubeđen da su originali.
S obzirom gde sam ih našao i s obzirom da se verodostojan falsifikat ne može napraviti skeniranjem i štampanjem.
Go to Top of Page

Mr.Brooks
New Member

Serbia
205 Posts

Member since 02/08/2007

Posted - 19/01/2011 : 14:20:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr.Brooks a Private Message  Reply with Quote
Ne treba to sada mistifikovati. Falsifikuju se slike, novac (na kojem se primenjuju posebne zastote protiv falsifikovanja, a ipak ga falsifikuju i to nekada veoma uspesno), antikviteti. A stripove je kao nemoguce falsikovati.
Ako postoji ista tehnologija, odnosno originalne masine na kojima su stripovi stampani (a ne vidim zasto ne bi postojale) - jasno je da se mogu i stripovi ponovo stampati na njima.
Zasto bi recimo nemoguce bilo da je neko usao u "Dnevnik" i rekao : "dobar dan ja bi zeleo da kupim te i te masine" u vreme kada su se ionako firme razvlacile uzduz i popreko. Kupi roto papir koji je stojao 20-ak godina u nekom magacinu i sta je problem ?

Verovatno bi u Dnevniku sada ponovo lako mogli odstampati te stripove, samo pod uslovom da su sacuvali opremu.

Edited by - Mr.Brooks on 19/01/2011 14:23:20
Go to Top of Page

andjelt
Senior Member

Serbia
2217 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 19/01/2011 : 14:30:36  Show Profile Show Extended Profile  Send andjelt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by hua

Ja sam ubeđen da su originali.
S obzirom gde sam ih našao i s obzirom da se verodostojan falsifikat ne može napraviti skeniranjem i štampanjem.

Nemojte ljudi da budemo deca, sa današnjom tehnologijom moze se sve ... i na mesec da se ode :) ... pitanje je isplativosti svega toga, a gledajuci cene po aukicjama rekao bih da se isplati itekako :)
Go to Top of Page

hua
Average Member

Serbia
768 Posts

Member since 04/01/2003

Posted - 19/01/2011 : 14:34:36  Show Profile Show Extended Profile  Send hua a Private Message  Reply with Quote
Meni to zvuči isto kao danas napraviti Plazma keks u starom pakovanju i sa starim ukusom.
Zvuči jednostavno, ali ipak nemoguće.
Jedino uz ogromna ulaganja, a to se ne isplati falsifikatoru.
I ne mislim da smo imali dovoljno glancera na aukcijama i forumu za takvu tvrdnju. Od svakog stripa po 0, 1 ili 2 primerka :)
Ovo je samo moje mišljenje, naravno.
Go to Top of Page

Mr.Brooks
New Member

Serbia
205 Posts

Member since 02/08/2007

Posted - 19/01/2011 : 14:39:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr.Brooks a Private Message  Reply with Quote
Naravno.

Ne kazem ja da je ovaj ili onaj strip falsifikat, samo kazem da smatram da je tako nesto itekako moguce uraditi.

Da se kutija Plazma keksa prodaje po 200, 300, 400 Eura... ne bi me iznenadilo da se pojavi u starom pakovanju, a ukus je vec stvar subjektivne procene.

Edited by - Mr.Brooks on 19/01/2011 14:39:48
Go to Top of Page

hua
Average Member

Serbia
768 Posts

Member since 04/01/2003

Posted - 19/01/2011 : 14:41:36  Show Profile Show Extended Profile  Send hua a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 19/01/2011 : 15:29:19  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
Ja sam vec jednom rekao.Ovako ocuvati stip tog kvaliteta star 40 godina moze samo ako ga je drzao u vakumu.I ajde da ima jedan dva nego malo malo pa se pojavi po neki.I to sve ti prvi brojevi,niko da postavi neki broj sa 500 ovako ocuvan.
Po meni nema sanse da je ovo stampano '68.

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40316 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 19/01/2011 : 15:44:30  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ja znam da, npr Dveribad, kupuje stripove iskljucivo od kolekcionara.. A mislim da je bilo ranije vise zaludjenika nego danas i da su cuvali to samo tako... Ti stripovi su stampani u velikim tirazima i sasvim je normalno da je bilo ljudi koji su ih cuvali u vitrinama, nemojte da ste smesni sa tim stampanjima i ostalim...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 19/01/2011 : 16:59:51  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message  Reply with Quote
Bio sam kod jednog coveka u Arandjelovcu (Srbija ) i video celu kolekciju L.M.S. I Z.S. ne procitanu ,svaki strip zapakovan u kutiju slicnu omotu od video kaseta,,,sigurno ima ljudi koji imaju sve to ali u ovim kolicinama nema sanse,,i nijedan kolekcionar ti to nece dati za manje para nego sto vrede(pricam o onima koji uopste i hoce da prodaju a njih je bas malo) ,,,ispada da su kolekcionari glupi i nemaju internet pa ne znaju koliko vrede,,,/////Stampa se to samo przi.....,,////ali ja kazem ako je neko maher u tom poslu i uspeva da to napravi identicno ,,onda mu svaka cast i treba da ih prodaje,ako jos koristi stari papir od kupus stripova pa onda je to to...samo nek stampaju ,,zivim u nadi kada ce doci vreme da mi neko ponudi celu kolekciju za 1000-2000 evra ..i to kloniranu...

Nema,nema niko tako lepe dragane.

Edited by - radulovic marko on 19/01/2011 17:00:42
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40316 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 19/01/2011 : 17:33:30  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Znaju oni koliko to vredi ali koliko ljudi ima te pare da to izbroji na gomili... Da li ce oni na svoje nepoznato ime dobiti iste cene kao Dveribad, BO, Dubac ili neko treci... Nije to bas tako... A kad prigusti, prodajes da sve zvoni....

Go to Top of Page

miskod66
New Member

Serbia
170 Posts

Member since 13/04/2010

Posted - 19/01/2011 : 20:27:45  Show Profile Show Extended Profile  Send miskod66 a Private Message  Reply with Quote
Mnogo puta "zvakana" tema o falsifikatima. Uostalom ako neko i stampa ne verujem da bi bilo kome od vas uspeo da proda kao original. Meni ne . Cemu onda sekiracija? Neki ljudi prepoznaju original farmerke dok je meni to sve isto
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7721 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 19/01/2011 : 20:58:26  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by okiboki

Ja sam vec jednom rekao.Ovako ocuvati stip tog kvaliteta star 40 godina moze samo ako ga je drzao u vakumu.I ajde da ima jedan dva nego malo malo pa se pojavi po neki.I to sve ti prvi brojevi,niko da postavi neki broj sa 500 ovako ocuvan.

teško da je bilo ko od nas kupio taj strip daleke '68 na kiosku ili gdje već,pa ga čuvao...
tako da ne znamo kako bi to i izgledalo...
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 19/01/2011 : 21:48:26  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zlatan bihac

quote:
Originally posted by okiboki

teško da je bilo ko od nas kupio taj strip daleke '68 na kiosku ili gdje već,pa ga čuvao...
tako da ne znamo kako bi to i izgledalo...

Pa to kazem.Pa kako onda da ovako izgleda?

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

hua
Average Member

Serbia
768 Posts

Member since 04/01/2003

Posted - 19/01/2011 : 22:12:41  Show Profile Show Extended Profile  Send hua a Private Message  Reply with Quote
Recimo ovako:
Neko je kupio na kiosku i pročitao i stavio na neko čisto i suvo mestu u nekoj kutiji između ostalih stripova.
Posle je taj neko to prodao neke 1997.godine, na primer i to je sadšnji vlasnik čuvao u plastičnoj kesi u ormaru i recimo sad pokazuje na forumu ili prodaje na aukcijama...
Meni zvuči skroz realno s obzirom da bivša Jugoslavija ima preko 20 miliona stanovnika, a stripovi su štampani u velikom tiražu... A prvi brojevi su imali kartonske korice :)
Go to Top of Page

miskod66
New Member

Serbia
170 Posts

Member since 13/04/2010

Posted - 19/01/2011 : 22:51:58  Show Profile Show Extended Profile  Send miskod66 a Private Message  Reply with Quote
Moze da se sacuva. Ja ko klinac imao sam ZS 1 - Cetiri obracuna, suvi glanc, koji sam zamenio na platou za "belu masku" srednje ocuvanu(3/4) :D i nisam ga sacuvao. Najmerodavniji za ovu pricu su godiste '50-55 koji su te stripove kupovali na kioscima.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40316 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 19/01/2011 : 22:54:44  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
A da li vi razmisljate o tome da postoje ljudi koji su picajzle kao Hua ili Misko... I da su cuvali sve sto imaju u vitrinama... Pa moja uciteljica bivsa je na primer imala novine i knjige kao iz stamparije da su izasle a stare po 50 godina.... Zena cuvala, bila pedantna, slagala u zatvorenu vitrinu, gde prasina nije mogla dospeti, cak je novine i pakovala u kese... A zamislite da to nije radio neko ko je voleo stripove... pffff...

Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 19/01/2011 : 22:57:45  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message  Reply with Quote
Bas me zanimaju tirazi stripova do 80 godine,,cenim da to uopste nije bilo puno ,posle 8o-te sigurno jeste bilo malo vise ,, kad se uzmu svi faktori ,mislim na ljudske koji prate coveka kroz zivot ,pa ratovi i sve te godine ,,mislim da u celoj jugoslaviji vise od 100 ljudi nije imalo te kolekcije,,a i to je previse,,,....Sigurno da toga ima jos po tavanima,,ja sam letos od nekog cice na ulici kupio 20 zagora ispod 500 i to bas dobro ocuvanih za 1000 din ,,covek nije imao pojma.. prodaje kuvare i burde da prezivi...a jedan clan sa ovog sajta necu ga imenovati (samo pozdrav za njega)kupio je celu kolekciju za 1000 evra ...koliko znam da je zena bila udovica i prodala muzevu kolekciju ne znajuci koliko vredi..on je ipak bio fer dao joj 1000 evra a mogao je i manje....Tako da ja i dalje mislim da se stancaju ali ipak kad cujem takve stvari opet nisam siguran....

Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 19/01/2011 : 23:03:51  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message  Reply with Quote
Ja sam imao i prodao ZENITH ORGINAL ZAGOR 1,3,4, i jos par vrhunskih italijanskih naslova starih 50 godina i svi su bili skoro glanc,,stojali su na tavanu jednog coveka,,,ja ne bih trebao prvi da mislim da se stampaju ali jebiga otkud znam ,mozda sam previse gledao filmove...

Edited by - radulovic marko on 19/01/2011 23:04:28
Go to Top of Page

hua
Average Member

Serbia
768 Posts

Member since 04/01/2003

Posted - 20/01/2011 : 00:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Send hua a Private Message  Reply with Quote
"A da li vi razmisljate o tome da postoje ljudi koji su picajzle kao Hua ili Misko... "

Takvi ljude ne postoje u nasem svetu
Go to Top of Page

alterdm
New Member

Serbia
108 Posts

Member since 09/10/2005

Posted - 20/01/2011 : 21:32:00  Show Profile Show Extended Profile  Send alterdm a Private Message  Reply with Quote
Ovde se kao etalon uzima Bonelli, ali eto imate i stripove koji su stariji od LMS i ZS koji koštaju po nekoliko evra, znači skuplja bi bila štampa nego cena za koju možeš sada da ga prodaš, a isto su perverzno očuvani. Ako su to originali, jer se nikome ne isplati da više potroši na štampu, nego što može da zaradi, zašto toliko sumnje oko očuvanosti Bonellija.

Da, moguće je odštampati par najskupljih brojeva i da se to isplati, ali teško da bi to moglo da se proda ikome ko ima bar malo iskustva. A da neko odštampa cele kolekcije, pa recimo da bih voleo da vidim ko će sve to odraditi, skeniranje, priprema za štampu, znam sada će se neko javiti i reći da je to sve već skenirano, ali ako neko misli da to štampa, debelo će se razočarati. I ne zaboravite da su to stripovi koji su decenijama izlazili, na različitom papiru i sa različitim kvalitetom štampe, kada bi neko sada to odštampao, svi bi imali isti papir i kvalitet štampe, to se kao ne bi primetilo. I nije isto odštampati 1000 primeraka istog stripa i 1000 različitih stripova, pitajte štampara za cenu, pa ćete brzo odustati.

Bilo je pirata, stavljane su i slike ranije na forumu, ali se vidi iz aviona da nije original, jer da bi se kvalitetno odradila priprema za štampu, mora se imati dobar primerak, teško da će neko uspeti da odradi kvalitetno pripremu za štampu, ako mora da potroši desetak dana na retuširanje svakog broja, a isto tako teško da će neko upropastiti odličan primerak da bi odradio pripremu za štampu.

Još jedan veliki problem je što je većina ljudi ovde mlađa od 40 godina, tako da kada su napunili 20-tak godina i LMS i ZS su već prestali da izlaze, jednostavno pre toga teško da iko ima pojma šta je to kolekcionarstvo, nisu znali kako se čuvaju stripovi, nije se ranije toliko obraćala pažnja na takve stvari, stripovi su se kupovali da se čitaju, potrošna roba. Tek je sa rasprostranjenošću interneta počela bolest glancera, koja je gle čuda upravo vezana za Bonelli, oni koji čitaju druge stripove ne pate toliko od toga, glanc Bonelli je postao statusni simbol, predmet obožavanja, niko se i ne usuđuje da pročita neki od tih stripova, a i zašto bi, imamo reprinte za čitanje, ovo je za vakumiranje i trezor. Tako da dolazimo do toga da su glanceri bili u vlasništvu kolekcionara koji su rođeni pre 60-te godine ili je neko nasledio njihovu kolekciju, jednostavno ne može dete od 5 godina da sačuva recimo LMS 4 jer i ne zna kako.

Uglavnom svi misle, današnja tehnologija je napredna, pa može sve da se napravi, upravo je suprotno, ne može da se napravi nešto tako loše kao što su bili recimo brojevi od sredine 80-tih pa do kraja izlaženja, stalne nestašice papira su uticale na to da su stripovi već na izlasku iz štampe prestajali da budu glanceri, kakvih je tada škartova bilo, možda je tu i objašnjenje zašto stripovi iz 70-tih izgledaju bolje nego oni koji su štampani 10-15 godina kasnije. To sam video na gomili primera, znači ne pričamo o Bonelliju, već o drugim normalnim stripovima koji nisu tako popularni i apsolutno nema nikakve svrhe da se kopiraju.

Ali naravno ova priča nikada neće prestati, uglavnom savet svima koji sumnjaju, probajte da odradite i javite nam rezultate. Uglavnom se sve svodi na priče neki prijatelj, moga prijatelja, prijatelja prijatelj, je rekao da može da mi napravi celu kolekciju LMS i ZS za 100 evra, ma da sigurno.
Go to Top of Page

miskod66
New Member

Serbia
170 Posts

Member since 13/04/2010

Posted - 21/01/2011 : 12:57:13  Show Profile Show Extended Profile  Send miskod66 a Private Message  Reply with Quote
Meni takodje nije jasna citava ta prica i mistifikacija oko falsifikata kad bi vecini ljudi sa ovog foruma bilo nemoguce "uvaliti" tako nesto.

Sve to je upravo zato sto ih nema a ne sto ih ima na prodaju. Da ih ima na tone, ne bi bilo interesnatno, niko ih ne bi ni spominjao.

Go to Top of Page

regar
Senior Member

Serbia
1187 Posts

Member since 15/02/2008

Posted - 21/01/2011 : 16:18:35  Show Profile Show Extended Profile  Send regar a Private Message  Reply with Quote
Apsolutno se slazem sa ovim sto je alterdm napisao.

Žene imaju PROBLEM za svako rješenje!-
Stephen W. Howking
Go to Top of Page

Zorgoljub
Starting Member

Serbia
16 Posts

Member since 04/01/2009

Posted - 13/02/2011 : 11:08:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Zorgoljub a Private Message  Reply with Quote
Napokon sam otrio piratski LMS da je dobro odradjen, doduse moze da zezne neiskusne ali mene ne. Pogledajte sami i otrijte gresku. Molim moderatora da mi oprosti sto ne znam pravilno unositi slike. http://www.limundo.com/originalslika-2707860.jpg
http://www.limundo.com/originalslika-2707861.jpg i http://www.limundo.com/originalslika-2751886.jpg.
Go to Top of Page

Ultras
Advanced Member

Serbia
10048 Posts

Member since 17/10/2008

Posted - 13/02/2011 : 12:34:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Ultras's Homepage  Send Ultras a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zorgoljub
Napokon sam otrio piratski LMS da je dobro odradjen, doduse moze da zezne neiskusne ali mene ne. Pogledajte sami i otrijte gresku. Molim moderatora da mi oprosti sto ne znam pravilno unositi slike. http://www.limundo.com/originalslika-2707860.jpg

Zorgoljub, nije frka za slike

Povodom ove aukcije je već otvoren topik
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=39133
ali može i ovde da se nastavi diskusija

Inače, nije dobro odrađen Iz aviona se vidi da je skenirana naslovna
Verovatno je strip original a urađena naknadno naslovna...
Ono što je "propust" to je komentar prodavca koji kaže:
"Strip je kompletan, u odličnom stanju što se vidi i na slikama."
Trebao je detaljno da napiše stanje stripa i prepravke na njemu.
Da samo dodam da prodavac nema ni jednu negativnu i neutralnu ocenu tako da i mene interesuje ishod aukcije i komentar kupca.

Inače - strip je u ovom trenutku (još traje aukcija) dostigao je cifru od preko 1500 dinara
http://www.limundo.com/kupovina/Casopisi-i-Stripovi/Stripovi/Boneli/LMS-17-Morske-hijene/2249415

Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter
Go to Top of Page

legaz
Senior Member

Serbia
2417 Posts

Member since 13/08/2009

Posted - 13/02/2011 : 12:50:05  Show Profile Show Extended Profile  Send legaz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ultras

quote:
Originally posted by Zorgoljub

Zorgoljub, nije frka za slike

Povodom ove aukcije je već otvoren topik
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=39133
ali može i ovde da se nastavi diskusija

Inače, nije dobro odrađen Iz aviona se vidi da je skenirana naslovna
Verovatno je strip original a urađena naknadno naslovna...
Ono što je "propust" to je komentar prodavca koji kaže:
"Strip je kompletan, u odličnom stanju što se vidi i na slikama."
Trebao je detaljno da napiše stanje stripa i prepravke na njemu.
Da samo dodam da prodavac nema ni jednu negativnu i neutralnu ocenu tako da i mene interesuje ishod aukcije i komentar kupca.

Inače - strip je u ovom trenutku (još traje aukcija) dostigao je cifru od preko 1500 dinara
http://www.limundo.com/kupovina/Casopisi-i-Stripovi/Stripovi/Boneli/LMS-17-Morske-hijene/2249415

Video sa čom se pojavila aukcija. Pa i slepac vidi da su naslovnica i zadnja strana skenirane.

Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane.
Go to Top of Page
Page: of 26 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000