Author |
Topic  |
REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
Posted - 06/02/2011 : 19:49:18
|
Bekstvo od ljigavog licemernog modernog drustva.Povratak korenima,poseta bratu i vidjenje sa roditeljima i Foksom.Sve u svemu povratak na izumiruci zapad gde pripada.Wooow ,kako sam ovo mocno srocio,i Bernardi bi mi pruzio ruku podrske.  |
http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk
Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!
|
 |
|
Combatrock
Advanced Member

Serbia
4910 Posts
Member since 26/12/2009 |
|
elfak nish
Advanced Member

Serbia
5707 Posts
Member since 23/02/2009 |
Posted - 07/02/2011 : 00:01:15
|
quote: Originally posted by pravedni
quote: Originally posted by King Warrior
ja upravo mislim da bi trebao pozitivno da se zavrsi, kao dokaz da pravda ipak na kraju pobjedi. Poslije mnogih negativnih stvari sto su se izdesavale, bilo bi porazavajuce da se zavrsi tragicno. Ostalo bi pitanje da li vrijedi vjerovati u ljudske vrline i vrijednosti, ako na kraju ipak zavrsimo lose.
Trebalo bi da se završi sa bar delimično srećnim krajem,recimo kao serijal "Priče sa Divljeg Zapada". Oba serijala su slična po dužini,imaju nekoliko dodirnih tačaka - prate u dosta epizoda nesrećnu sudbinu indijanskih plemena i njihovu tragičnu sudbinu,u njima su opisani ključni dogadjaji iz američke istorije 19.veka (u oba je obradjena i bitka kod Liltl Big Horna),slični su i po elementima tragike i melanholije,tako da sam ja kao stari čitalac ipak za jedan srećan kraj neponovljivog Kena!!!
Porediti Ken Parkera i PSDZ bi trebalo biti kaznjivo zakonom.  
I ,jel zna neko sta bi sa nastavkom?? |
Soundgarden - Halfway There http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
|
 |
|
pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 07/02/2011 : 16:21:49
|
quote: Originally posted by elfak nish
ja upravo mislim da bi trebao pozitivno da se zavrsi, kao dokaz da pravda ipak na kraju pobjedi. Poslije mnogih negativnih stvari sto su se izdesavale, bilo bi porazavajuce da se zavrsi tragicno. Ostalo bi pitanje da li vrijedi vjerovati u ljudske vrline i vrijednosti, ako na kraju ipak zavrsimo lose.
Trebalo bi da se završi sa bar delimično srećnim krajem,recimo kao serijal "Priče sa Divljeg Zapada". Oba serijala su slična po dužini,imaju nekoliko dodirnih tačaka - prate u dosta epizoda nesrećnu sudbinu indijanskih plemena i njihovu tragičnu sudbinu,u njima su opisani ključni dogadjaji iz američke istorije 19.veka (u oba je obradjena i bitka kod Liltl Big Horna),slični su i po elementima tragike i melanholije,tako da sam ja kao stari čitalac ipak za jedan srećan kraj neponovljivog Kena!!!
I ,jel zna neko sta bi sa nastavkom??
Malac,da si pročitao makar polovinu epizoda serijala "Priče sa Divljeg Zapada" ne bi lupao gluposti. To je jedan od najboljih serijala kuće Boneli. Znači,opet si sa pogrešne strane zakona...   |
 |
|
Sekta
Average Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
769 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 07/02/2011 : 16:40:10
|
Slažem se sa Pravednim. PSDZ su odličan serijal. |
???? ????? ???? 100, ??? ?? ?? ?????? ??? |
Edited by - Sekta on 08/02/2011 23:26:25 |
 |
|
legaz
Senior Member

.jpg)
Serbia
2430 Posts
Member since 13/08/2009 |
Posted - 07/02/2011 : 17:52:39
|
quote: Originally posted by elfak nish
I ,jel zna neko sta bi sa nastavkom??
Malac,da si pročitao makar polovinu epizoda serijala "Priče sa Divljeg Zapada" ne bi lupao gluposti. To je jedan od najboljih serijala kuće Boneli. Znači,opet si sa pogrešne strane zakona...  
Potpisujem |
Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane. |
 |
|
Combatrock
Advanced Member

Serbia
4910 Posts
|
REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
Posted - 08/02/2011 : 00:33:09
|
Tacno ne mogu se uporediti.Oba serijala spadaju u legendarne i odskacu po ozbiljnosti od ostalih.Ali mora se priznati da je i nepotrebno uporedjivati.Mislim da je Ken kompletniji i za nijansu bolji,ali zato Price sa Divljeg Zapada imaju odredjene epizode ili bar pola njih koje spadaju u sam vrh 9 umetnosti. |
http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk
Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!
|
 |
|
draskomisterno
Senior Member

Serbia
1003 Posts
Member since 28/03/2004 |
|
pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts
Member since 03/12/2009 |
Posted - 08/02/2011 : 21:51:24
|
quote: Originally posted by REJS
Tacno ne mogu se uporediti.Oba serijala spadaju u legendarne i odskacu po ozbiljnosti od ostalih.Ali mora se priznati da je i nepotrebno uporedjivati.Mislim da je Ken kompletniji i za nijansu bolji,ali zato Price sa Divljeg Zapada imaju odredjene epizode ili bar pola njih koje spadaju u sam vrh 9 umetnosti.
Pravo zboriš,drugar! |
 |
|
Combatrock
Advanced Member

Serbia
4910 Posts
Posted - 09/02/2011 : 16:06:35
|
quote: Originally posted by REJS
Tacno ne mogu se uporediti.Oba serijala spadaju u legendarne i odskacu po ozbiljnosti od ostalih.Ali mora se priznati da je i nepotrebno uporedjivati.Mislim da je Ken kompletniji i za nijansu bolji,ali zato Price sa Divljeg Zapada imaju odredjene epizode ili bar pola njih koje spadaju u sam vrh 9 umetnosti.
nepotrebno... prava rec... |
sangue navajo |
 |
|
Combatrock
Advanced Member

Serbia
4910 Posts
Posted - 11/02/2011 : 23:00:35
|
19 - ta knjiga ''suvisan'' se zavrsava rodjenjem deteta... uslovno srecan zavrsetak jer sve vreme se bavimo starenjem narednika mc cabea, njegovim penzionisanjem, posetom groba zene i sina... 20 - ta knjiga ''prica o oruzju i prevarama'' ima komican zavrsetak, epizoda u kojoj niko nije izgubio zivot, a ima i lepe scene trke magaraca (setio sam se tribunja, malog mesta blizu sibenika i vodica u kojem sam letovao 2008 godine)... 21 - va knjiga ''bozji sud'' krimi prica o silovanju i ubistvu, mucan zavrsetak 22 - ga knjiga ''dan kada je gorjela chatanooga'' ili ''catanuga u plamenu'' to je bio prvi ken parker koji sam kupio na kiosku... sad imam lms i fibrino izdanje... sigurno ne najveci ali meni vrlo drag strip... 23 - ca knjiga ''kraljica missourija'' i 24 - ta ''montana'' nekako sam pretrcao preko njih jer je 25 - ta ''lovceva lily'' zavrsetak je srecan za kena... ali je strip nabijen emocijama... ubitacne bele epizode u kojima se tretira glad... |
sangue navajo |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22370 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 12/02/2011 : 10:05:03
|
Nova tema:
Koji su razlozi za Kenov neuspjeh kod citalaca?

Poznato je da Ken nikada nije imao uspjeh nekih drugih SBE junaka, iako je jedno vrijeme bio sastavni dio ove izdavacke kuce. Koji su razlozi za to? Zasto Ken nije mogao da se mjeri sa prodajom jednog Texa, iako je po mnogima interesantiji i kvalitetniji?
Isto tako, zasto Ken kod nas nikada nije privukao sire mase? Nije moguce da se radi samo o naslovnicama, jer vecina nas govori da naslovnice nisu toliko vazne za pricu unutar stripa. Takodje, ne moze biti zbog sitnih cenzura i izbacene poneke vinjete, jer su i drugi junaci prolazili slicnu torturu. Dakle, sta mislite o cemu se u stvari radi? |
Edited by - King Warrior on 12/02/2011 10:10:46 |
 |
|
Zagor12
Advanced Member

- kopija.jpg)
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
Posted - 12/02/2011 : 10:11:02
|
Zato što je bio jednostavno ozbiljniji i kvalitetniji od ostalih. Čitatelji su bili naviknuti na jednostavnije i lepršavije priče. Da je Corto Maltese izlazio u Bonellija ni on ne bi bio baš čitan... |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22370 Posts
Posted - 12/02/2011 : 10:15:59
|
quote: Originally posted by Zagor12
Zato što je bio jednostavno ozbiljniji i kvalitetniji od ostalih. Čitatelji su bili naviknuti na jednostavnije i lepršavije priče.
Ne znam , nije mi ovo bas dobro objasnjenje, pogotovo ovaj dio da ga ljudi slabo citaju jer je kvalitetniji. Zvuci mi kao potcjenjivanje citalaca. I Tex ima ozbiljne price.
|
 |
|
wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts
Member since 21/12/2009 |
|
Zagor12
Advanced Member

- kopija.jpg)
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
Posted - 12/02/2011 : 10:22:58
|
quote: Originally posted by Zagor12
Zato što je bio jednostavno ozbiljniji i kvalitetniji od ostalih. Čitatelji su bili naviknuti na jednostavnije i lepršavije priče.
Ne znam , nije mi ovo bas dobro objasnjenje, pogotovo ovaj dio da ga ljudi slabo citaju jer je kvalitetniji. Zvuci mi kao potcjenjivanje citalaca. I Tex ima ozbiljne price.
Mislio sam za čitatelje toga vremena. Ken je startao '74. Temama je svakako odskakao od ostalih Bonellijevih stripova i mogu reći da je bio desetak godina ispred svoga vremena. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
 |
|
legaz
Senior Member

.jpg)
Serbia
2430 Posts
Member since 13/08/2009 |
Posted - 12/02/2011 : 10:34:10
|
Po meni za ono vreme neobičan crtež(nazovi prljav) sa ne tako jasno izraženim linijama kao kod ostalih.I možda u jednom realnom i običnom junaku. Bez super moći, snage, sekire, ne izlezi iz zasede u klanvu kada ga je opkolilo 456732 indijab+nca ili razbojnika. |
Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane. |
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 12/02/2011 : 11:13:29
|
Poznato je da Ken nikada nije imao uspjeh nekih drugih SBE junaka, iako je jedno vrijeme bio sastavni dio ove izdavacke kuce.
Isto tako, zasto Ken kod nas nikada nije privukao sire mase? Dakle, sta mislite o cemu se u stvari radi?
Da je ostao vestern kakav je bio u prvim brojevima, koji je meni kao klincu bio prihvatljiv, mozda bih kupovao 80tih uz Zagora, Telera, Dilana. Ovako nit je bio horor, nit vestern, nit misterija nego prica o ljudima, a takva tematika dolazi u interes kasnije. Kena sam prihvatio negde 1999 (22 godine). Bonelli se pelcuje na sire narodne mase dok je ta ista masa u stadijumu mladje dobi zivota. A za kraj i da se ne lazemo, ima Ken dosta prosecnih, nebitnih prica, narocito tokom svog prvog zivota, negde do broja 60. |
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Posted - 12/02/2011 : 11:18:06
|
Nego da dam jedan veliki + Kenu. Prljave scene ovde (nasilje, ubijanje) u ono vreme (kraj 70tih i pocetak 80tih) su bila daleko socnije nego u bilo kom drugom Boneliju tada. |
Edited by - kasper on 12/02/2011 11:22:12 |
 |
|
Combatrock
Advanced Member

Serbia
4910 Posts
Posted - 12/02/2011 : 11:20:07
|
cini mi se rodjace da je standard pokvario ljude ... jedu govna i sanjare... previse realizma zatim nijedno obelezje klasicnog superheroja. obican covek koji nikada nikog nije savladao bez upotrebe svojih sposobnosti (snage i inteligencije)... mnogo elemenata knjizevnih dela, jednostavno nije za opustanje... ima puno istine da je vremenski interval i mas produkcija u to vreme bila na strani drugih junaka... crtez... sigurno da je marafa ili alesandrini tezi i losiji crtez nego erio nicolo kod texa... u mojoj kolekciji ima najvise texa pa zagora i mr noa... i sad pokusavam da se setim gde kod texa ima eksplicitnih scena samoubistva, silovanja i tesko da mogu da nadjem nesto... pa recimo homoseksualizam, u kenu jos u jednoj od prvih 10 svesaka imamo kineza homoseksualca da bismo u ''pravo i krivo'' imali kompletan strip koji se bavi time... da ne govorim o rasizmu... kod texa/zagora je to sve jednostavno crnac/kinez/indijanac je ili negativan ili pozitivan lik i prema karakteru se uspostavlja odnos prema pripadniku druge rase... kod kena je to mnogo komplikovanije... ''dnevnik adah'' crknjina prostitutka... prosto odgovor je u tome da se kvalitet tesko nosi sa komercijalnoscu... ken je previse zahtevan za prosecnog citaoca... epizode ''dah i san'', ''ljudi stoka i junaci'', ''pravo i krivo'', ''aveti proslosti'', ''dnevnik adah'', ''zemlja junaka'', ''strajk'' ... potpuno su daleko od sbe standarda vise su albumi nego klasican sbe strip... bas dobra tema, odlicna... mozda bismo mogli da odgovaramo na pitanje kroz posebne teme 1 scenario 2 crtez 3 korice 4 karakter junaka... |
sangue navajo |
 |
|
Combatrock
Advanced Member

Serbia
4910 Posts
Posted - 12/02/2011 : 11:30:25
|
neke od stvari koje nisam nasao (ili ne u tolikoj meri) kod drugih junaka... ubistvo bebe, samoubistvo vesanjem majke cije dete ubijaju, hanibalizam (cak u dve epizode od kojih je ''donoverov karavan'' do krajnih granica u temi), rasizam prema crncima (u vise epizoda od ''kraljice misurija'' pa do samog kraja), eksplicitne scene seksa (do pojave dylan doga toga kod ostalih nema), odnos prema zivotinjama (uporedite odnos texa prema dinamitu i kena prema lily)... |
sangue navajo |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22370 Posts
Posted - 12/02/2011 : 11:45:54
|
quote: Originally posted by Combatrock
neke od stvari koje nisam nasao (ili ne u tolikoj meri) kod drugih junaka... ubistvo bebe, samoubistvo vesanjem majke cije dete ubijaju, hanibalizam (cak u dve epizode od kojih je ''donoverov karavan'' do krajnih granica u temi), rasizam prema crncima (u vise epizoda od ''kraljice misurija'' pa do samog kraja), eksplicitne scene seksa (do pojave dylan doga toga kod ostalih nema), odnos prema zivotinjama (uporedite odnos texa prema dinamitu i kena prema lily)...
ovo se ipak sve stvari koje se pojavljuju i kod drugih SBE junaka tog vremena. Sve te stvari se mogu naci i kod Zagora, cak i u to vrijeme(osim sexa).
Da li se ipak radi vise o nacinu pripovjedanja koji sira masa nije prihvatila, a manje o tome o cemu se pricalo?
I da li je Ken stvarno obican covjek , jedan od nas?
-Za kratko vrijeme je uspjeo da postane prvak u boksu. -Nepogresiv je strijelac. -Njegov karakter je isuvise cist, kao da je svetac.
Da li su to stvari zbog kojih je jedan od mnogih ili cak superiorniji od ostalih SBE junaka?
Koliko je Milazzov crtez prihvatljiv za siru masu?
Da li je upravo crtez taj koji je mnogima djelovao odbojno? Zasto je to danas nekima drugacije? Ima li to veze sa odrastanjem? Zasto se onda svidja Zagoru12 koji ima 13 godina i njegovom vrsnjaku clanu Milazzu, pokretacu ove teme? Zasto je clanu Coltu omiljeni junak Tex, a nije Ken?
Da li je dramski podzanr ovog serijala bio taj koji je odbio ljude, jer su htjeli da vide vise akcije, kao u Texu?
|
Edited by - King Warrior on 12/02/2011 11:48:42 |
 |
|
Upperslice
New Member

Serbia
103 Posts
Member since 31/05/2009 |
Posted - 12/02/2011 : 11:48:48
|
a ja odavno hocu da kupujem kena, ali veze nemam kako sta gde.. procitao sam par epizoda iz biblioteke nekad i mnogo mi se svidelo bio sam u darkvudu, tamo imaju neka stara raspala polovna srpska izdanja i imaju hrvatska nova lepa, ali epizoda kosta soma i nesto ne daje mi se toliko za jednu epizodu jel to system? ta srpska polovna izdanja? i gde izlaze uopste stripovi system-a? nista mi nije jasno oko tog kena :D ko to sve izdaje, gde ima da se kupi i za koje pare? hvala edit: ima tema ken parker izdanja, ali na njoj nemaju odgovori na sva ova moja pitanja :z |
Edited by - Upperslice on 12/02/2011 11:49:37 |
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Posted - 12/02/2011 : 11:54:02
|
quote: Originally posted by Upperslice
jel to system? ta srpska polovna izdanja? i gde izlaze uopste stripovi system-a?
kloni si se sistema, izdanja su uzasna. Ja kao veliki fan Kena nisam mogao da ih ispratim do kraja, pa sam cekao Libellus & Fibru, a Sistem sam dao za dzabaka. Imaju katastrofalan prevod, stampa u nekim brojevima razmuljana. Jedino sto od njih valja imati je Princ po Normi, kojeg Markos nije izdao u boji . Drz se ti Hrvatskih izdanja, ako ikako mozes.
|
Edited by - kasper on 12/02/2011 11:54:51 |
 |
|
Topic  |
|