forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Inkal
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 15

austin
Junior Member

Serbia
400 Posts

Member since 15/07/2009

Posted - 06/03/2011 : 11:42:35  Show Profile Show Extended Profile  Send austin a Private Message  Reply with Quote
Uzeh sve sto mi je falilo. ne znam na sta pre da nagrnem :)
samo moram da napomenem da je kod vecine primeraka Inkala koji su stigli u Beograd gornji kraj korica - coskovi (deo gde se papiri drze - rikna ? , pa ono malo korica koje preteknu iznad)blago udaren i manje-vishe savijen. Preptostavljam da je to posledica nestandardne velicine, velike tezine ove knjige i transporta......u svakom slucaju, neko je ranije pomenuo i ja sad dodajem...da, dao bih jos para (npr umesto 4500din da je 5000din)za slipcase :D Sad mi je najskuplji strip koji imam blago cvrknut gore po coskovima. od 10-ak primeraka izabrao sam najbolji, ali... :P

Dr. Evil: Quid pro-quo, Mr. Powers. Austin Powers: Yes, squid pro row.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 06/03/2011 : 12:01:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Žao mi je zbog toga. Možeš li poslati sliku da vidim točno o čemu se radi? Ali pretpostavljam da je problem bio u transportu. Ako jest, tu ne bi ni slipcase pomogao, jer bi se onda on oštetio, pa si opet nigdje. Meni su, npr. sva 4 Absolute Sandmana oštećenog slipcasea:(

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 06/03/2011 : 12:02:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shuckey
O izdanju nema smisla ista govoriti. Uspio sam na prvo citanje naci samo jedan jedini tipfeler, i to u tekstualnom dijelu (tzv. sedmom albumu).

Grrrr... Ajd, ako se sjećaš, reci gdje je, da imam zapisano, možda jednom budemo ispravljali.

Trouble will find me
Go to Top of Page

wildboar
New Member

292 Posts

Member since 29/10/2005

Posted - 06/03/2011 : 12:28:17  Show Profile Show Extended Profile  Send wildboar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by emirem

Nisam znao da je ovo izaslo,a po komentarima ste mi dali da se malo zapitam o tom izdanju i o bojama koristenim untar stripa.
Imam Humanoids comics izdanje "Incala" i u usporedbi sa bojama koje su koristene u Fibrinom izdanju( klasik boja) cini se ipak dobar izbor jer u mom izdanju su boje sve tamne i to sam malo usporedio sada sa prvom tj drugom strnicom gdje pada u ponor.
Po pticama koje lete su jako sive a ponor je jako taman ne vide se previse detalji a u originalnoj,tj Fibri su ipak slike i boje vidljive i ugodnije nekako ugodnije oku "dvodimenzionalnije", Recimo kaput je jarko crven i odvlaci oku pozornost i da ne nabrajam tu sve ostalo.
Iako su mi boje sa druge slike privlacnije zbog "modernizma" u pristupu citaocima "mladje" generacije,generaciji kompjutera i video igara, i "Marvel" fanovima,ipak biram klasiku,ne zato sto sam generacija 1976,vec i sto sam svestran u citanju stripova, imam izbora, pa mogu birati. Nema monotonije.
Ne poznajem serijal tako dobro,iako znam da su Metabaroni povezani kroz par likova,nisam niti znao do danas da ima neka prica Sedmi broj Incala koji upotpunjuje pricu ( sto me zanima!)

Clan koji nece da kupi ovo izdanje,a ceka u Maju/Svibnju preko Amazona
http://www.amazon.com/Incal-Classic-Collection-Moebius/dp/0857685864/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1298555865&sr=8-1
Za tih 26$ + postarina mozda dobije primjerak Incala,ali bez sedme epizode koja je ..
69 Eura na amazon.fr

Dakle, Fibra Incal 300 kuna, 352 str(valjda je tocno), sa sedmim dijelom price ili...
35$(sa postarinom) + 69 eura = 25.2 eura + 69 eura = 186 kuna + 511 kuna(bez postarine)= 697 kuna ( po tecaju na 4.3.2011) -plus manjak 60-tak stranica stripa!!!

Eto toliko za kolekcionara koji ce kupovati mimo Fibre! Razlika je 115% razlike pa ja cu akoBogda dodjem u ZGB uzeti to izdanje.
Ne lobiram nikoga,nemam povlastica i ne poznajem nikoga iz izdavacke kuce, ovo je samo racunica covjeka koji treba i zna usparati,pogotovo u danasnje vrijeme.
Zao mi je zbog cijene Metabarona,ali to ce pricekati drugi put.
Cestitke Fibri!

Ne kapiram sta je problem sa cenoim metabarona. Ako imas nekoga u bg-u moze da ti uzme skoro dzaba izdanje belog puta.

Novak Djokovic - Prvi teniser na svetu !!!
Go to Top of Page

vladar
Average Member

Serbia
784 Posts

Member since 05/09/2002

Posted - 06/03/2011 : 12:30:38  Show Profile Show Extended Profile  Send vladar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by austin

samo moram da napomenem da je kod vecine primeraka Inkala koji su stigli u Beograd gornji kraj korica - coskovi (deo gde se papiri drze - rikna ? , pa ono malo korica koje preteknu iznad)blago udaren i manje-vishe savijen. Preptostavljam da je to posledica nestandardne velicine, velike tezine ove knjige i transporta......u svakom slucaju, neko je ranije pomenuo i ja sad dodajem...da, dao bih jos para (npr umesto 4500din da je 5000din)za slipcase :D Sad mi je najskuplji strip koji imam blago cvrknut gore po coskovima. od 10-ak primeraka izabrao sam najbolji, ali... :P

Nisi izabrao najbolji primerak. Dva najbolja su stigla u Kraljevo.:-)
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10859 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 06/03/2011 : 13:16:16  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by wildboar

quote:
Originally posted by emirem

Nisam znao da je ovo izaslo,a po komentarima ste mi dali da se malo zapitam o tom izdanju i o bojama koristenim untar stripa.
Imam Humanoids comics izdanje "Incala" i u usporedbi sa bojama koje su koristene u Fibrinom izdanju( klasik boja) cini se ipak dobar izbor jer u mom izdanju su boje sve tamne i to sam malo usporedio sada sa prvom tj drugom strnicom gdje pada u ponor.
Po pticama koje lete su jako sive a ponor je jako taman ne vide se previse detalji a u originalnoj,tj Fibri su ipak slike i boje vidljive i ugodnije nekako ugodnije oku "dvodimenzionalnije", Recimo kaput je jarko crven i odvlaci oku pozornost i da ne nabrajam tu sve ostalo.
Iako su mi boje sa druge slike privlacnije zbog "modernizma" u pristupu citaocima "mladje" generacije,generaciji kompjutera i video igara, i "Marvel" fanovima,ipak biram klasiku,ne zato sto sam generacija 1976,vec i sto sam svestran u citanju stripova, imam izbora, pa mogu birati. Nema monotonije.
Ne poznajem serijal tako dobro,iako znam da su Metabaroni povezani kroz par likova,nisam niti znao do danas da ima neka prica Sedmi broj Incala koji upotpunjuje pricu ( sto me zanima!)

Clan koji nece da kupi ovo izdanje,a ceka u Maju/Svibnju preko Amazona
http://www.amazon.com/Incal-Classic-Collection-Moebius/dp/0857685864/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1298555865&sr=8-1
Za tih 26$ + postarina mozda dobije primjerak Incala,ali bez sedme epizode koja je ..
69 Eura na amazon.fr

Dakle, Fibra Incal 300 kuna, 352 str(valjda je tocno), sa sedmim dijelom price ili...
35$(sa postarinom) + 69 eura = 25.2 eura + 69 eura = 186 kuna + 511 kuna(bez postarine)= 697 kuna ( po tecaju na 4.3.2011) -plus manjak 60-tak stranica stripa!!!

Eto toliko za kolekcionara koji ce kupovati mimo Fibre! Razlika je 115% razlike pa ja cu akoBogda dodjem u ZGB uzeti to izdanje.
Ne lobiram nikoga,nemam povlastica i ne poznajem nikoga iz izdavacke kuce, ovo je samo racunica covjeka koji treba i zna usparati,pogotovo u danasnje vrijeme.
Zao mi je zbog cijene Metabarona,ali to ce pricekati drugi put.
Cestitke Fibri!

Ne kapiram sta je problem sa cenoim metabarona. Ako imas nekoga u bg-u moze da ti uzme skoro dzaba izdanje belog puta.

Stvar je u tome sto mi je lakse sada dati 300 za Inkala nego 500 kuna za Metabarone,nisam mislio kupiti samo jedan a znam da je 250 kuna!
Hvala na info ali imam rodjaka u Bgdu koji bi mi mogao nabaviti-kupiti i koji isto kupuje stripove tamo ali ne znam gdje nismo se culi dugo od proslog ljeta,znam da je sada sa 46 godina poceo opet kupovati A.Forda i K.marka..

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

Shuckey
Average Member

Croatia
733 Posts

Member since 18/12/2008

Posted - 06/03/2011 : 13:46:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Shuckey a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

quote:
Originally posted by Shuckey
O izdanju nema smisla ista govoriti. Uspio sam na prvo citanje naci samo jedan jedini tipfeler, i to u tekstualnom dijelu (tzv. sedmom albumu).

Grrrr... Ajd, ako se sjećaš, reci gdje je, da imam zapisano, možda jednom budemo ispravljali.

Ma, jedno slovo na str. 317, zadnja recenica. Sad mi je zao sto sam uopce spomenuo tu pizdariju cak i u pozitivnom kontekstu.

Hrvoje Bratanic AKA Šuki
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 06/03/2011 : 14:13:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Sve ok, hvala!

Trouble will find me
Go to Top of Page

austin
Junior Member

Serbia
400 Posts

Member since 15/07/2009

Posted - 06/03/2011 : 14:58:09  Show Profile Show Extended Profile  Send austin a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vladar

quote:

Nisi izabrao najbolji primerak. Dva najbolja su stigla u Kraljevo.:-)

hehe, mrzelo me u petak da odem cim je tura stigla, a sutradan mi ne bi pomoglo ni da sam ranije dosao...cuo sam da si ti bio tamo od pola 10am :D moro sam prvo oko dece da se pozabavim pre nego sto se ukazal prilika da zbrisem :)

@marko > okacicu sliku cim stignem kuci (trenutno sam kod babe i dede i cekam da se starijem sinu istrose baterije...al mu mama ugradila duracell izgleda, mali olos nikako da se umori :P )

Go to Top of Page

Elesar
New Member

Serbia
261 Posts

Member since 14/03/2009

Posted - 06/03/2011 : 15:52:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Elesar a Private Message  Reply with Quote
Ja bejah vec oko 11h u petak u DW, Vlada i ja smo otvorili sve pakete i svi su imali to nagnjecenje na vrhu rikne.
Marko je verovatno u pravu, do transporta je (obimno izdanje, papir unutra jako tezak i korice moraju da nose tu tezinu, dovoljno je samo malo nepazljivije da se manipulise paketima). No, sve u svemu, ono sto je unutra je mnogo bitnije - kapitalna stvar!

strenvvm et virtvte
Go to Top of Page

austin
Junior Member

Serbia
400 Posts

Member since 15/07/2009

Posted - 06/03/2011 : 18:20:33  Show Profile Show Extended Profile  Send austin a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elesar

Ja bejah vec oko 11h u petak u DW, Vlada i ja smo otvorili sve pakete i svi su imali to nagnjecenje na vrhu rikne.
Marko je verovatno u pravu, do transporta je (obimno izdanje, papir unutra jako tezak i korice moraju da nose tu tezinu, dovoljno je samo malo nepazljivije da se manipulise paketima). No, sve u svemu, ono sto je unutra je mnogo bitnije - kapitalna stvar!

nije do transporta definitivno....na 20-ak komada koje sam video u DW, AF i BP-u svi su imali apsolutno perfektno ocuvan donji deo rikne (crveni coskovi) i nagnjecene gornje (crne coskove) , a u kutijama su stojali naizmenicno...cas je dno, cas vrh stripa bio na dnu/vrhu. inace ovo sam primetio samo na inkalu...koji je jedini te debljine/formata.....Tehnoocevi su dosta tanji i kod njih taj problem ne postoji. Verovatno je taj format u toj debljini bio na granici mogucnosti opreme u stampariji (sad sam se izlupetao , ali ko laiku, samo mi to pada na pamet :P)

Edited by - austin on 06/03/2011 18:24:23
Go to Top of Page

vladar
Average Member

Serbia
784 Posts

Member since 05/09/2002

Posted - 06/03/2011 : 21:22:36  Show Profile Show Extended Profile  Send vladar a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Elesar

nije do transporta definitivno....na 20-ak komada koje sam video u DW, AF i BP-u svi su imali apsolutno perfektno ocuvan donji deo rikne (crveni coskovi) i nagnjecene gornje (crne coskove) , a u kutijama su stojali naizmenicno...cas je dno, cas vrh stripa bio na dnu/vrhu. inace ovo sam primetio samo na inkalu...koji je jedini te debljine/formata.....Tehnoocevi su dosta tanji i kod njih taj problem ne postoji. Verovatno je taj format u toj debljini bio na granici mogucnosti opreme u stampariji (sad sam se izlupetao , ali ko laiku, samo mi to pada na pamet :P)

Drugar je poranio u subotu kako bi izabrao najbolje primerke.
Slozio bih se sa tobom da verovatno nije problem u transportu i da su vec bili takvi kada su pakovani. I meni se desilo nekoliko puta da, kada otvorim paket, stripovi u njemu budu osteceni (mozda ovo pregrubo zvuci, jer su to bila ostecenja koja mnogi ne bi ni primetili) na istom mestu i ako su bili naizmenicno pakovani, kako si vec opisao.
Da je doslo do ostecenja u transportu svi bi stripovi bili osteceni sa iste strane paketa, na mestu gde je paket pao ili udaren, sto nije slucaj kod Inkala.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 06/03/2011 : 21:46:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Mislim da imam ideju o čemu se radi, ali moram prvo vidit sliku. Ali po svemu sudeći, onda je vjerojatno stvar uveza.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Nostromo
Junior Member

Croatia
476 Posts

Member since 16/12/2008

Posted - 06/03/2011 : 22:11:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Nostromo a Private Message  Reply with Quote
Malo sam sad bacio pogled i jedva skužio to o čemu pričate. Ako se baš zagledaš vidi se da je gornji rub kao malo nagnječen (definitivno preteška riječ). Ja sam svoj primjerak pregledavao prilikom kupovine i uopće nisam primjetio to tako da o tome ne treba trošiti riječi. Btw kupio sam ga u Đakovu tako da su svi primjerci očigledno takvi a ne samo oni koji su otišli za Srbiju.

There Is a Light That Never Goes Out
Go to Top of Page

Ignus
Senior Member

1357 Posts

Member since 22/06/2009

Posted - 06/03/2011 : 22:41:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Ignus a Private Message  Reply with Quote
ja na svom primjerku ne mogu primjetiti ništa 'falično' dajte zbilja uslikajte pa da vidim o čemu se radi

Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu?
Go to Top of Page

skviki
Average Member

Serbia
723 Posts

Member since 29/12/2006

Posted - 07/03/2011 : 23:02:39  Show Profile Show Extended Profile  Send skviki a Private Message  Reply with Quote
Na svakom primerku na gornjoj levoj strani imaju neki tragovi za koje mislim da su sa proizvodne trake. Nije nista drasticno ali meni bode oci ( koje zamalo ne ispadose kad videh cenu ). :-)

Bolje je biti bogat nego ne biti !!!
Go to Top of Page

Ignus
Senior Member

1357 Posts

Member since 22/06/2009

Posted - 07/03/2011 : 23:26:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Ignus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by skviki

Na svakom primerku na gornjoj levoj strani imaju neki tragovi za koje mislim da su sa proizvodne trake. Nije nista drasticno ali meni bode oci ( koje zamalo ne ispadose kad videh cenu ). :-)

da, evo i ja sam sad pronašao, neki malecki zarez...teško da bih ga sam pronašao bez upozorenja

Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu?
Go to Top of Page

austin
Junior Member

Serbia
400 Posts

Member since 15/07/2009

Posted - 08/03/2011 : 14:28:07  Show Profile Show Extended Profile  Send austin a Private Message  Reply with Quote
nisam stigao...veceras cu okaciti sliku, mada je moj od boljih primeraka koje sam video. Da se razumemo, nije u pitanju nista katastrofalno (osim na pojedinim primercima na kojima su oba gornja coska (ili jedan od , najcesce levi) bas savijena/blago naguzvana ka unutra), ali kad se uzme da polovina fanova stripa (ukljucujuci potpisnika ovih redova) pati od blazeg oblika opsesivno-kompulsivnog poremecaja i ko zna kog jos psihickog stanja sa fancy nazivom :P , takav "ludak" kad uporedi gornji i donji deo rikne itekako vidi razliku :) I cinjenica je da su na svim ostalim izdanjima i coskovi na gornjem delu rikne savrseni.
Cesto za sebe pomislim da sam ekstreman primer fanatika, ali u prici sa prodavcima , na moje veliko iznenadjenje, otkrijem da ima i daleko "gorih" slucajeva :P Ja obicno gledam da korice budu netaknute, da listovi i korice ne idu u sreh (ukrivo), i da su sa riknom pod pravim uglom. Odavno sam prestao da gledam unutar , da nema zalepljenih listova, defekata u stampi i slicno....jedino sto ne podnosim je kad papir postane talasast od stampe (los papir, previshe boje il nesto trece ?), ali protiv toga se ne moze nista preduzeti, jer su obicno celi tirazi pojedinih izdanja takvi (pojedini Tornjevi Boa Morija od Marketprinta npr.)

Edited by - austin on 08/03/2011 14:29:29
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 08/03/2011 : 15:35:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Ma to svizac nije smicao noktove.

Eto, sad necu da kupim svoj primjerak.

Odmah svizcu kupiti raspu!

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Vorador
Senior Member

Croatia
1587 Posts

Member since 29/09/2004

Posted - 09/03/2011 : 00:05:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit Vorador's Homepage  Send Vorador a Private Message  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=OBktKOQGBYA
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 09/03/2011 : 08:51:55  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
prelistao uživo, primerak koji mu je tutnut u ruku jeste bio kanda malo raskliman; no, uprkos animozitetu koji negujem prema jodu, priznajem da je izdanje vredno oduševljenja, a i boja osetno bolja nego sistemova, iako sam na istu navikao...

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

JAH WOBBLE
Average Member

646 Posts

Member since 20/01/2009

Posted - 09/03/2011 : 13:34:31  Show Profile Show Extended Profile  Send JAH WOBBLE a Private Message  Reply with Quote
Poredio sam Fibrino izdanje sa Vistinim, Les Humanoides Associes i Titan Books.
Sva su mi draga ali Fibrino je najbolje. Razlozi su brojni i neću o njima. Postalo mi je malo neprijatno da stalno hvalim Fibru.

Bolje da napišem šta mi je zasmetalo.
Zamerka br. 1
Dimenzije Fibrinog i francuskog izdanja su iste, međutim, veličina štampane table Fibre je 20,8 x 26,6 a kod francuza je 21,8 x 27,7. Razumem da u Fibrinoj varijanti sama stranica izgleda lepše, margine su proporcionalnije, dok su kod francuza leva i desna margina svedene na minimum, ipak, meni se više sviđa da tabla bude što veća, kad već ima prostora.

Vidim da je "Les Mysteres de l'Incal" ("Inkalove tajne") prekomponovan i nije kompletan. Bilo je više ilustracija i više stranica, ukupno 65. Sada ima četrdesetak.
Nedostaje pregled dešavanja u svakom tomu koji obuhvata pet strana. Trebao bi da bude između "Sve u svemu" i "Inkalov svemir". Nosi naziv "Le Scenario de l'Incal". "Les Mysteres de l'Incal" je išao kao zasebno izdanje pa je rekapitulacija sadržaja Inkala imala svoju funciju. Nije velika šteta što je ovo preskočeno. Međutim, u ovom poglavlju upotrebljene su dve jako dobre, velike ilustracije u boji koje su poslužile kao naslovne strane za drugi i treći tom Titan Booksa. Nema ih kod Fibre a nema ni ilustracije za prvi tom Titanovog izdanja koja je bila u poglavlju "John Difool". To je Zamerka br. 2

Ilustracija za prvi tom Titan Books/Epic izdanja iz 1988. godine.

Zamerka br. 3
Izostalo je i neobjavljeno poglavlje (štampano na zadnjim stranama "Les Mysteres de l'Incal") u kome Animah predaje Lunasola Metabaronu. Ima osam strana. Pretpostavljam da Fibra nije imala kvalitetan materijal za štampanje ovog poglavlja, čime bi se ono, da je išlo, dosta razlikovalo od glavnog sadržaja. Šteta, meni su upravo ove stranice bile najveći motiv za nabavku "Les Mysteres de l'Incal".

Neobjavljeno poglavlje Inkala može se naći u drugom broju Megatrona i u Moebiusovom piratskom albumu "Reintegracija dezintegracije".

Slažem se da je Inkal najverovatnije izdanje godine, osim ako nas Fibra u 2011. godini ne obraduje i sa Moebiusovim "Godinama Metal Hurlanta". Pitam se samo u kom formatu će ići ovaj album?

Markos je imao ideju (od koje je izgleda odustao), da izda i crno-belu verziju Inkala u manjem tiražu. Koliko bi nas bilo raspoloženo da kupi ovo izdanje?!
Ja sam za!

Edited by - JAH WOBBLE on 09/03/2011 13:37:00
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 09/03/2011 : 14:28:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by JAH WOBBLE

Poredio sam Fibrino izdanje sa Vistinim, Les Humanoides Associes i Titan Books.
Sva su mi draga ali Fibrino je najbolje. Razlozi su brojni i neću o njima. Postalo mi je malo neprijatno da stalno hvalim Fibru.

:)

quote:
Bolje da napišem šta mi je zasmetalo.
Zamerka br. 1
Dimenzije Fibrinog i francuskog izdanja su iste, međutim, veličina štampane table Fibre je 20,8 x 26,6 a kod francuza je 21,8 x 27,7. Razumem da u Fibrinoj varijanti sama stranica izgleda lepše, margine su proporcionalnije, dok su kod francuza leva i desna margina svedene na minimum, ipak, meni se više sviđa da tabla bude što veća, kad već ima prostora.

Problem je što kod tako obimne knjige moraš ostaviti dovoljno veliku marginu s unutarnje strane, tamo gdje ide šivanje, tako da kad je rastvoriš table ne ide previše u uvez, tj. da se lijepo vide bez da je ne rastvaraš divljački. Budući da je ovaj format ionako dovoljno veći od originalnog formata, nisam htio pretjerivati s maksimalnim povećanjem koliko to format dopušta.

quote:
Vidim da je "Les Mysteres de l'Incal" ("Inkalove tajne") prekomponovan i nije kompletan. Bilo je više ilustracija i više stranica, ukupno 65. Sada ima četrdesetak.
Nedostaje pregled dešavanja u svakom tomu koji obuhvata pet strana. Trebao bi da bude između "Sve u svemu" i "Inkalov svemir". Nosi naziv "Le Scenario de l'Incal". "Les Mysteres de l'Incal" je išao kao zasebno izdanje pa je rekapitulacija sadržaja Inkala imala svoju funciju. Nije velika šteta što je ovo preskočeno. Međutim, u ovom poglavlju upotrebljene su dve jako dobre, velike ilustracije u boji koje su poslužile kao naslovne strane za drugi i treći tom Titan Booksa. Nema ih kod Fibre a nema ni ilustracije za prvi tom Titanovog izdanja koja je bila u poglavlju "John Difool". To je Zamerka br. 2

Presložen je zato jer je originalni dizajn ružnjikav, a i dio sadržaja nam je bio viška (čemu sažetak sadržaja, kad je netko tko čita taj tekst očito već pročitao strip koji se nalazi prije. Ista stvar i za par stranica Jodowog scenarija. Dvije ilustracije koje navodiš... pa recimo da su kolateralna žrtva.

quote:
Zamerka br. 3
Izostalo je i neobjavljeno poglavlje (štampano na zadnjim stranama "Les Mysteres de l'Incal") u kome Animah predaje Lunasola Metabaronu. Ima osam strana. Pretpostavljam da Fibra nije imala kvalitetan materijal za štampanje ovog poglavlja, čime bi se ono, da je išlo, dosta razlikovalo od glavnog sadržaja. Šteta, meni su upravo ove stranice bile najveći motiv za nabavku "Les Mysteres de l'Incal".

Neobjavljeno poglavlje Inkala može se naći u drugom broju Megatrona i u Moebiusovom piratskom albumu "Reintegracija dezintegracije".

I materijali, ali i činjenica da smo to poglavlje već objavili u Metabarunima, u dodatku, zato nisam objavio i u Inkalu. Ali, sad kad sam išao provjeriti, u Metabarunima nije bilo teksta, nego samo table, tako da sam mogao i trebao to uvrstiti u Inkal, tako da ti ova zamjerka stoji.

quote:
Slažem se da je Inkal najverovatnije izdanje godine, osim ako nas Fibra u 2011. godini ne obraduje i sa Moebiusovim "Godinama Metal Hurlanta". Pitam se samo u kom formatu će ići ovaj album?

Biti će isti format, a nisam siguran hoćemo li stići ove godine.

quote:
Markos je imao ideju (od koje je izgleda odustao), da izda i crno-belu verziju Inkala u manjem tiražu. Koliko bi nas bilo raspoloženo da kupi ovo izdanje?!
Ja sam za!

A gle, Inkala sam, zbog stjecaja nesretnih okolnosti dvaput tiskao, pošto je prvo otisnuta verzija bez naknadno unesenih ispravki, što je strašno veliki izdatak bio i to me malo ohladilo od crno-bijele verzije. Ali jednom bih to volio napraviti!

Uglavnom, žao mi je zbog ovih zamjerki, žao mi je zbog tih sitnih detalja oko uveza, ali očito, na neke stvari jednostavno ne možeš utjecati, a greške se, koliko god se trudio, ponekad ne mogu izbjeći.

Ja sam shvatio da je po moje zdravlje i živce bolje prihvatiti to kao neminovnost i ukoliko je odgovor na pitanje: "jesi li dao sve od sebe da napraviš što kvalitetnije izdanje" potvrdan, ne gristi se dalje zbog njih.

Trouble will find me
Go to Top of Page

JAH WOBBLE
Average Member

646 Posts

Member since 20/01/2009

Posted - 09/03/2011 : 14:44:51  Show Profile Show Extended Profile  Send JAH WOBBLE a Private Message  Reply with Quote
Hvala na iscrpnom objašnjenju!
Go to Top of Page

austin
Junior Member

Serbia
400 Posts

Member since 15/07/2009

Posted - 09/03/2011 : 19:34:08  Show Profile Show Extended Profile  Send austin a Private Message  Reply with Quote
Samo da dodam da mi je posle svega navedenog (ukljucujuci sitne zamerke sa moje i strane ostalih koje su tu cisto da ne bude bas sve perfektno uvek :P i bez obzira sto imam i francuske originalne albume, i gorepomenuti Epic-ove u 3 sveske, kao i vistu i SC) beskrajno drago sto je ovo Fibrino izdanje ugledalo svetlo dana! Cim pokrijem minus na tekucem , krecem da skupljam parice za sledecu turu :D

Go to Top of Page
Page: of 15 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000