forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Inkal
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 15

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 09/03/2011 : 20:09:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Samo jedna stvar: ne postoji savršena knjiga:)

Trouble will find me
Go to Top of Page

JAH WOBBLE
Average Member

646 Posts

Member since 20/01/2009

Posted - 09/03/2011 : 21:07:51  Show Profile Show Extended Profile  Send JAH WOBBLE a Private Message  Reply with Quote
Za austina:
Možeš li da uključiš privatne poruke, pošto vidim da si veliki fan Moebiusa kao i ja hteo bih nešto da te pitam u vezi sabranih dela na francuskom. Da ne bi spamovali topik.

EDIT:
Kad malo bolje razmislim, postaviću pitanje na podforumu Bande dessinée, na topiku Moebius (na donjem linku).
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=39229

Edited by - JAH WOBBLE on 10/03/2011 12:52:37
Go to Top of Page

zlikovski
Senior Member

Croatia
1090 Posts

Member since 21/03/2008

Posted - 10/03/2011 : 10:29:34  Show Profile Show Extended Profile  Send zlikovski a Private Message  Reply with Quote
http://www.jutarnji.hr/inkal--strip-koji-je-sve-promijenio-/930462/

danas u jutarnjem!

Grad - to ste vi.
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 10/03/2011 : 14:32:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
Uz dužno poštovanje prema novinaru, ali ovaj je članak totalno bezvezan i priprost.

Čovjek je kopipejstao sedmi album Inakala i raspisao se o stvarima koje saznaš kada na Wikipediji potražiš Inkal, tu nešto Jodo/Moebius itd. Dobro je da se piše o ovakvim vrhuncima devete umjetnosti, ali...

Pri tome niti riječi o hrvatskom izdanju, niti riječi o tome da je ovaj kapitalac uopće izdan na hrvatskom jeziku po prvi put u povijesti i da ta činjenica predstavlja veliku stvar za strip u nas. Niti riječi o ekipi koja je radila ovo izdanje, o prevoditelju, dizajnu, kako je došlo do objave u originalnom izgledu itd. Pa nije valjda bio takav problem nazvati Marka ili Macana ili Melinu ili babu vlasnika tiskare da kaže koju riječ o činjenici izdavanja ovog djela kod nas. Daj neku informaciju, pa za to novine služe! Da ljudi izvan ovog sitea i foruma o stripovima koji nemaju pojma dobiju nekakav pojam..

Totalni propuh od novinarstva! Doduše, od JL drugo nisam niti očekivao. Na žalost.

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.

Edited by - Amos on 10/03/2011 14:39:24
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 10/03/2011 : 14:37:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Gle, čovjek piše članak za Jutarnji, ne za Zarez. Normalno da će biti ovakav i dobro da je ovakav.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 10/03/2011 : 14:40:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
Ma daj, kako dobar? Ne traži se literalni esej, ali neku temeljnu informaciju. Nešto da se zagrize..

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 10/03/2011 : 14:45:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Pa ekipa samo čeka kako ga napasti da reklamira/protežira/gura/ovo ono Fibru, pa ... Vidi se naslovnica i logo izdavača i to je sasvim ok. Eventualno je mogao spomenuti darkov prijevod i melinin dizajn, ali pretpostavljam da je i stvar prostora...

Trouble will find me
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 10/03/2011 : 15:02:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
A u "klinac" sada! Ne znam kakvu politiku čovjek trpi u novinama i pred kritičarima..

Ono što kao čitatelj želim vidjeti je podatak. Informaciju. Da se nešto dogodilo. Posebno u visokotiražnim dnevnim novinama. Čak i da tebe ne spomene, moglo se više. Ovo o prostoru ti ne stoji jer je članak ogroman i bilo je mjesta da se sve složi. Usput, logo Fibre se nigdje ne vidi, barem ne na mom kompjutoru.

Ali, ajde. Vjerujem da je napravljeno najviše i najbolje što se moglo, jer Inkal to zaslužuje. Neka mi Vladimir ne zamjeri ako sam bio pregrub.

Go to Top of Page

Škrky
Junior Member

Croatia
410 Posts

Member since 11/11/2008

Posted - 10/03/2011 : 15:32:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Škrky's Homepage  Send Škrky a Private Message  Reply with Quote
Ajmo svi sad: "Hura za Vladu!", al ne preglasno da nas prosvjednici ne čuju i ne shvate krivo :)

Odgovorno tvrdim da sam možda u pravu!
https://scribbltom.wixsite.com/illustration
Go to Top of Page

vladimir
New Member

Croatia
194 Posts

Member since 21/01/2005

Posted - 10/03/2011 : 15:44:13  Show Profile Show Extended Profile  Send vladimir a Private Message  Reply with Quote
ma ne zamjeram.
dosta je teksta pokraćeno...
mislim, o inkalu se može napisati i do 40 kartica,
a da ne spomenes fabulu. nijednom.
kad sam napisao prvu verziju, uzasnuto sam shvatio
da nemam biografske podatke o Moebiusu, kao svi ih znamo, jel tako.
pa sam onda poceo rezat i prekrajati, jer se uvijek suocis s cinjenicom
da svaki tekst o stripu u nestrucnim novinama (dakle, u svima osim "Kvadrata")
je tekst u kojem moras afirmirat strip (objasnjavati sam medij).
Inkal? Moebius? Jodorowsky? Nitko nema pojma o cemu pricas...
I onda ispocetka sve, od ameba pa nadalje.
Jebiga, tako je. I onda se raspises, i skuzis da si na pola teksta i da si na 9000 znakova, a da
cijeli tekst treba biti do 8000.
Da, kopipejstao sam sedmog inkala, sto sam trebao? Cuj, kad procitam cetiri puta inkala u dva tjedna,
jedino sto zelim jest prenijeti ljudima koliko je to dobro i kako je to velicanstven strip.
I pakiranje mi nije bitno, bitna je ljubav. Jer ljudima rijeci ishlape iz glave, ostane dojam.
A da ga jebes, ja se stvarno palim na inkala, poput neke tinejdzerice...
Nazalost, ne radi se o tekstovima za ljude iz stripovskog svijeta,
ponajmanje za upucene ljude poput Amosa.
Stari moj, tebi ne treba info tekst o inkalu u nasim novinama.
Eh da, i masa opreme ispadne u web-izdanju.
Nadnaslov teksta u printu govori o tome da je Inkal po
prvi put u integralnoj formi i bogatom izdanju izasao kod nas.
Sto se tice loga fibre, nadljudskim naporom sam se svladao ne hvaliti izdavaca,
prevoditelja i dizajnericu, jer mi uvijek nalijepe nekakvu korist i
svima spomenutima ostane gorak okus u ustima.
A kako se radi o mojim poznanicima, suradnicima, kolegama i prijateljima... necu.

A sto se tice mog novinarstva, prihvacam kritike.
Sam bih sebe ocijenio ocjenom izmedju 2 i 3 (izmedju dovoljnog i dobrog).
Zasad imam priliku afirmirati neke naslove koji su mi super.
Dao bog da tamo dodje jak novinar i da prati strip,
samostalno cu se maknuti i - prigovarati ;)
Priznajem, ja ne znam pisati. Ali znam izgurati stvar u tim mocvarama od novina...
Jedino sto ne priznajem nikome na svijetu da strip voli vise od mene ;) i
sto ne zelim nikome dati da pljuje po mom obrazu i casti.
Nisam materijalist i takve stvari su mi bitne.
Go to Top of Page

Babilon
Advanced Member

Croatia
3083 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 10/03/2011 : 19:45:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Babilon's Homepage  Send Babilon a Private Message  Reply with Quote
Za one koji Fibrin Inkal nisu imali prilike prelistati, evo kratki presjek na 38 fotografija ...

... ostale 33 fotke pogledajte na:
http://www.babilon-strip.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=tpflypage.tpl&product_id=2326&category_id=210&keyword=inkal&option=com_virtuemart&Itemid=53

Pozdrav iz Babilona!

Strip knjižara Babilon / Web shop : www.babilon-strip.com
info@babilon-strip.com / Mob. 098-776-766
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 10/03/2011 : 23:40:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
A moj Vlado, tek sam poslije shvatio da si i ti kolega forumaš, nakon što mi je tekst u JL već sjeo na volej pa sam iskritizirao.

Da sam znao da piše čovjek s ovog sitea, valjda bi mi palo na pamet da ima razlog da članak bude takav kakav je (kao što Marko kaže) i ne bi bilo onako đonom na novinara. Iskreno, postao sam nešto čangrizav prema kvaliteti novinarstva u nas, pa kada sam naletio na članak o stripu kojega volim onda to gledam pod povećalom i tako. Tebe dopalo da stradaš pod rafalom.

Drago mi je da shvaćaš da nije ništa osobno (na kraju krajeva, mi se niti ne poznamo) i želim ti i dalje puno uspješnih tekstova o stripu.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 11/03/2011 : 10:20:45  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Gdje god nađeš neki članak o stripu u novinama, eto Vladimira kako piše... I to mi je drago, kao o stripu piše čovjek koji to zapravo voli i koji to zapravo "čita".

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts

Member since 20/03/2002

Posted - 12/03/2011 : 00:24:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gand's Homepage  Send Gand a Private Message  Reply with Quote
Kupio veceras Inkala, ja sam inace fan tog serijala od kad se pojavio, a ovo izdanje je upravo ono sto svaki fan zeli dozivjeti. Da moram zapaliti sve stripove osim jednoga, ne bih dvojio kojeg bi sacuvao.
Go to Top of Page

tejo
Starting Member

Croatia
28 Posts

Member since 18/04/2006

Posted - 18/03/2011 : 15:40:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit tejo's Homepage  Send tejo a Private Message  Reply with Quote
Da se i ja osvrnem, kupio sam Inkal na otvaranju strip knjižare u Palachu i to je bio predzadnji primjerak. Nije mi bila namjera tako skoro ga uzimati ali nisam požalio. Kvaliteta opreme i sam dizajn knjige je sjajan kao i prijevod (barem u usporedbi sa engleskim, francuski nisam čitao).
Originalni kolor izgleda fantastično mada je meni zanimljivo vidjeti i retuširanu verziju (puno više nego c/b o kojem je bilo spomena).

Oba engleska integrala (od Humanoidsa i Titan Booksa) koliko primjećujem ne sadrže Tajnu Inkala koja se pokazala kao jako koristan dodatak pošto je na mnogo toga bacila dodatno svijetlo i ukazala na stvari koje sigurno ne bih sam primjetio tako da dodatnih stotinjak kuna koliko je Fibrino izdanje skuplje su posve opravdani, da ne spominjem koliko 7. album bolje izgleda ovdje u odnosu na fr. izdanje (koliko sam vidio preko skena), usprkos nedostatku onih par ilustracija i stranica (Table priče o Metabarunu su ionako objavljene u Metabarunima a pošto su kasnije precrtane u serijalu zna se priča i bez teksta).

Jedina greška koju sam našao je zamjena teksta u oblačićima na str. 287 (drugi kadar), možda je bio još jedan ili dva tipfelera ali ništa vrijedno spomena, ovaj tekst spominjem jedino Markosu za evidenciju ako dođe do printanja 2. izdanja. E, da druga zamjerka mi je što je Inkal ispao baš knjižurina masivna pa zna bit nezgodna za čitanje u krevetu ali kod stripa se ionako vodim onim "veće je bolje" :)

Što se stripa tiče, ne treba posebno naglašavati koliko je izvrsno nacrtan i ispričan, uz dovoljno dubine da ponovna čitanja donesu nešto novo a i spinovi su odlični (posebno Metabaruni).

Nadam se da ćemo uskoro dobiti i prequel u jednakom izdanju (uz og. boju naravno).

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 18/03/2011 : 18:18:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Provjerio sam i u pravu si, da:( Zamijenjena su dva oblačića, pretpostavljam da nam je promaklo jer kad provjeravaš upisani tekst, uglavnom provjeravaš je li prijevod točan/tečan i ima li tipfelera, a zamjenu oblačića, pogotovo kad je ovog tipa - jedni drugima kažu zbogom ("zbogom, drevni arhati" i " zbogom i pobijedite") baš i ne (em je jako rijetka, em je uglavnom očita). Eto, ovaj put se omaklo. Ako se ikad bude radio reprint, popravit ćemo. Do tada, isprika.

Trouble will find me
Go to Top of Page

tejo
Starting Member

Croatia
28 Posts

Member since 18/04/2006

Posted - 16/04/2011 : 17:22:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit tejo's Homepage  Send tejo a Private Message  Reply with Quote
Napokon, i u današnjem Novom listu:

http://www.novilist.hr/hr/Kultura/Ostalo/Cooltura/Kako-su-Alejandro-Jodorowsky-i-Moebius-stvorili-remek-djelo-znastvene-fantastike
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29689 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 17/04/2011 : 11:28:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Izvrstan tekst, bravo.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Raspucin
Senior Member

Barbados
2411 Posts

Member since 17/10/2006

Posted - 17/04/2011 : 21:10:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Raspucin's Homepage  Send Raspucin a Yahoo! Message  Send Raspucin a Private Message  Reply with Quote
Postoje li negde objavljeni crtezi scenografije koje je Moebius radio za film Dina?

JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 17/04/2011 : 21:22:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
odlicno pitanje, meni taj projekat probudi toliku zainteresovanost, jos od kada sam prvi put procitao za njega :D :)
bilo bi dobro ako negde ima za naci vise materijala na tu temu :)

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27616 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 17/04/2011 : 22:29:09  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Raspucin

Postoje li negde objavljeni crtezi scenografije koje je Moebius radio za film Dina?

Ima.vidio sam na nekom blogu o Moebiusu.potraži na netu.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 17/04/2011 : 22:35:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Google je cudo. :D

http://www.duneinfo.com/unseen/moebius.asp

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Mozen
New Member

Croatia
142 Posts

Member since 28/02/2009

Posted - 19/04/2011 : 08:05:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mozen a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tejo

Napokon, i u današnjem Novom listu:

http://www.novilist.hr/hr/Kultura/Ostalo/Cooltura/Kako-su-Alejandro-Jodorowsky-i-Moebius-stvorili-remek-djelo-znastvene-fantastike

Članak odličan, ali je žalosno da autor članka očito nikad nije čuo za H.R. Gigera, jer ga u članku nekoliko puta naziva "Ginger". Istina da spomenuti legendarni gospodin nema veze s Inkalom, ali ipak... No, nema veze, nitko nije savršen... osim g. Norrisa.
Go to Top of Page

tejo
Starting Member

Croatia
28 Posts

Member since 18/04/2006

Posted - 19/04/2011 : 16:55:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit tejo's Homepage  Send tejo a Private Message  Reply with Quote
Istina, s Gigerom nisam pretjerano upoznat no to nije isprika za krivo navođenje imena. Priznajem grešku i evo, barem je na portalu ispravljena.

Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 19/04/2011 : 17:14:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Mmmm, Gigerovi radovi su meni totalno genijalni, super mi je njegov spoj organskih i tehnoloških elemenata. Čovik koji je uspija izbacit svoje radove na razne strane... Njegovi radovi su bili omoti glazbenih albuma, naslovnice knjiga, dizajn za čudovišta iz filmova, itd itd... Sry na offtopicu.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page
Page: of 15 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000