Iako sam čuo puno zamerki na rad ''Dnevnika''moramo priznati da je kašnjenje od samo 11-12 meseci za epizodama u matičnoj zemlji ipak bilo prihvatljivo.
Danas imamo sasvim drugu situaciju.
Ludens za redovnom serijom Dilana Doga kasni već nekih 8-9 godina, za Zagorom ''samo'' pet, Tex -105!
Ako je razlog održavanje kontinuiteta za SD, zašto nisu napravili neko ubrzanje, bilo je prostora a i potražnje.
Ali šta je onda sa VČ, nisu morali da hvataju kontinuitet, zašto su odabrali da kasne punih četiri godina, zar nisu mogli da budu u toku i da zaostaju par meseci?
Zar nemogu sada da umesto već zagašenih Texa i Dampira ubrzaju ritam i sustignu originalnu seriju?
Stvarno ko vodi izdavačke kuće sa ovakvom politikom ? Zašto smo uvek ovde bili srednji vek umesto da pratimo korak sa svetom?
Izdavači se još i sprdaju tako da nas u uvodniku zadnjeg Dilana VČ obaveštava da će neka epizoda Dampira uskoro i kod nas apokaliptične 2028!Sramota!
Zašto moramo da čekamo godinama da bi pročitali epizode koje danas izlaze u Italiji
Molim bez glupavih komentara - nauči italijanski, gde se žuriš život je pred nama i sl.
Bio je prekid od par godina (dvije?) početkom devedetih kada na ovim prostorima nisu izlazili nikakvi stripovi. Slobodna Dalmacija je počela objavljivanje 93 i u početku je to išlo dosta dobro- svaki petak jedan junak pa tako u krug mjesečnim ritmom. Nažalost nakon par godina su počeli posustajati, pred kraj izlaženja (2000-2001) Zagor se pojavljivao svaka tri mjeseca, a ostali su bili praktički posve obustavljeni, s vremena na vrijeme bi se ukazao Dylan. Onda je SD posve prestala sa strip izdavaštvom i opet pola godine nije bilo ničeg. U jesen 2001. izdavaštvo je preuzeo Ludens koji redovno objavljuje običnu ediciju Zagora mjesečno, Dylana dvomjesečno, a Texa u početku tromjesečno da bi kasnije "ubrzao" na dvomjesečni ritam. Jasno da se zaostatak Dylana i Texa povećava jer u Italiji izađe 12 brojeva , a kod nas 6. Tu ne možeš ništa.
Voleo bih da mogu da pročitam JA Zagora sada a ne kroz pet godina, voleo bih novije Dilane, fanovi Texa su odavno zaostali. Možda se Tex i slabo prodaje, ali zašto ne ubrzaju Zagora?
Voleo bih da mogu da pročitam JA Zagora sada a ne kroz pet godina, voleo bih novije Dilane, fanovi Texa su odavno zaostali. Možda se Tex i slabo prodaje, ali zašto ne ubrzaju Zagora?
Nemoguće je ubrzati Zagora, jer je on i onako, čini mi se, ide brže od Italijana, na četiri nedelje, dok kod njih na mesec dana, što je razlika 2-3 dana Ali slažem se da bi mogla da se pokrene još jedna Super Zagor edicja koja bi izdavala JA, a kad se ova redovna spoji sa njom, da tu i stane, a ova nastavi dalje
Pavel ti je vec sve lijepo odgovorio. Kasnimo zato sto 3 godine nismo imali stripova nikako, i onda su (SD) krenuli od onog broja gdje je ZS/LMS stala. To je meni potpuno normalan potez izdavaca.
Sto se tice VC, pojma nemam zasto su poceli izdavat Zagor i Dylana bas od onih brojeva. To jeste dobro pitanje...
Ubrzavanje izlazenja nije dobra ideja (mozda samo u Dylan/Tex Ludens, jer izlaze 6 put godisnje), ali da jedan junak izlazi 2 put mjesecno ne bi bio dobar potez, ionako ljudi jedva stignu da kupe i mjesecna izdanja, ipak u nasim prostorima niko ne sere pare. Sve u svemu, nisu stripovi jeftini, da ih ima vise u manje vremena bi poremetilo financiju mnogih stripofila ovdje.
Zagora ne ubrzavaju jer im se valjda čini da je mjesečni ritam redovne edicije zadovoljavajuć. Ruku na srce, tržište je zasićeno Zagorom, mjesečno u prosjeku izađu barem 3 Zagora: redovni, extra (ponekad i dva ekstra u jednom mjesecu) i neki od vanserijskih izdanja (specijal, maxi, almanah, Chico). Kad je SD počela izdavati Bonellija u Hrvatskoj, nastojala je zadržati kakav-takav kontinuitet sa Zlatnom serijom (mada su preskočili neke brojeve koje je Ludens naknadno objavljivao). Međutim, nije mi jasno zašto je Veseli četvrtak odlučio započeti s objavljivanjem Zagora samo par brojeva ispred Ludensa. Da su htjeli, mogli su objavljivati epizode koje istovremeno izlaze u Italiji. U tom slučaju bi njihova izdanja imala bolju prođu ovdje jer se mnogima ne bi dalo čekati 4 i pol godine da to objavi Ludens.
Pavel ti je vec sve lijepo odgovorio. Kasnimo zato sto 3 godine nismo imali stripova nikako, i onda su (SD) krenuli od onog broja gdje je ZS/LMS stala. To je meni potpuno normalan potez izdavaca.
Sto se tice VC, pojma nemam zasto su poceli izdavat Zagor i Dylana bas od onih brojeva. To jeste dobro pitanje...
Ubrzavanje izlazenja nije dobra ideja (mozda samo u Dylan/Tex Ludens, jer izlaze 6 put godisnje), ali da jedan junak izlazi 2 put mjesecno ne bi bio dobar potez, ionako ljudi jedva stignu da kupe i mjesecna izdanja, ipak u nasim prostorima niko ne sere pare. Sve u svemu, nisu stripovi jeftini, da ih ima vise u manje vremena bi poremetilo financiju mnogih stripofila ovdje.
Znam ali to ubrzanje redovnog Zagora ne bi bilo večno, a ni investicija od 2 evra mesečno ne bi bila baš kapitalna za nikoga od nas, tako da tvoja priča o krizi koja istina postoji nije baš validna.
A i VČ zaista za razliku od Ludensa nema opravdanje. Nema ga ni Ludens, mogao je da izdaje redovni na 24 dana kao i ehtra.
Zagora stvarno ima puno, ali nije isključeno da Berni neće ubrzati redovnu ediciju sad kad je ispucao sve specijale i Chica. Za Dylana i Texa nema nade da će ikada stići talijansko izdanje. Ja sam odlučio skupljati talijansko izdanje Texa s obzirom da znam talijanski, ali to je skup sport.
Ludens je polako ispucao propratna izdanja i stigao Italijane, na tome im svaka čast, ipak se može kada se hoće, mada i da požure sa redovnom prvo moraju da stignu VČ. Tako da je bolje da VČ ubrza
Ludens je polako ispucao propratna izdanja i stigao Italijane, na tome im svaka čast, ipak se može kada se hoće, mada i da požure sa redovnom prvo moraju da stignu VČ. Tako da je bolje da VČ ubrza
ko bude brzi,bice profitabilniji!ja ga tako cenim.
Da, chico gotov, spec i gigant smo isto kao i talijani. Ili neka sad ubrza almanah, da i to rijesimo, ili redovnu seriju ubrzati!
Da, chico gotov, spec i gigant smo isto kao i talijani. Ili neka sad ubrza almanah, da i to rijesimo, ili redovnu seriju ubrzati!
redno je da se utrka v.c-ludens zavrsi realno. za sad v.c vodi,ali ce bernard najverovatnije ubrzati izdanja kako bi bio top 1 na rang listi.
Bio je prekid od par godina (dvije?) početkom devedetih kada na ovim prostorima nisu izlazili nikakvi stripovi. Slobodna Dalmacija je počela objavljivanje 93 i u početku je to išlo dosta dobro- svaki petak jedan junak pa tako u krug mjesečnim ritmom. Nažalost nakon par godina su počeli posustajati, pred kraj izlaženja (2000-2001) Zagor se pojavljivao svaka tri mjeseca, a ostali su bili praktički posve obustavljeni, s vremena na vrijeme bi se ukazao Dylan. Onda je SD posve prestala sa strip izdavaštvom i opet pola godine nije bilo ničeg. U jesen 2001. izdavaštvo je preuzeo Ludens koji redovno objavljuje običnu ediciju Zagora mjesečno, Dylana dvomjesečno, a Texa u početku tromjesečno da bi kasnije "ubrzao" na dvomjesečni ritam. Jasno da se zaostatak Dylana i Texa povećava jer u Italiji izađe 12 brojeva , a kod nas 6. Tu ne možeš ništa.