Author |
Topic |
Bat Baterton
Average Member
Serbia
782 Posts
Member since 10/08/2010 |
Posted - 29/08/2011 : 23:57:15
|
quote: Originally posted by velka031
quote: Originally posted by King Warrior
Demon ludila je nesto sto se jednom dogodilo i sto je neponovljivo. Citirat cu Djoletov vec sada legendarni komentar:
"Krug života je izgubio svoj centar." Nemoguće je ukratko sažeti broj stvari koje je Sclavi rekao sa ovom pričom. Dao nam je kraj Zagora. Dao nam je sumrak boga našeg detinjstva. Dao nam je Manitua. Dao nam je oduzimanje dečije nevinosti. A to je samo početak. Ali taj krug koji je izgubio taj centar, to mi je ostavilo najjači utisak. Odmah iza toga ide ludilo sa paralelnim dimenzijama i epskim arhetipovima Zagora i Hellingena, ali taj krug...! U načelu, Zagor je samo imao jedan loš dan. Samo jedan loš dan, i sve što je decenijama zidao u Darkwoodu se raspalo, i našao se u jednom drugačijem, realnijem, surovijem svetu, našem svetu. Samo jedan loš dan (ili mesec, bolje rečeno), kakav nam se svima dešavao, i krug života je ostao bez centra. Zar nam je toliko lako da ostanemo bez naših spiritus moevnsa? Zar je toliko lako da sve ode bestraga, čak i kod Zagora, a kamoli kod nas, običnih smrtnika? Naravno da jeste, i jednom desetogodišnjem klincu koji je navikao na uvek pobedonosnog Zagora ovo bi mogla biti prva naznaka za mračnija vremena koja će ga čekati kada malko poratse i ostavi Zagora u nevinom dobu koje neki nazivaju detinjstvom. Ovo je, što bi rekao mcn, darknajtizacija Zagora, i kao i kod Batmana, osim ličnog, tu je i kolektivno, ai postmoderno. Šetnja Zagora kroz nekoliko dimenzija/narativnih pristupa, dok je sve to u stvari priča matorog vrača svojim unucima, uvođenje blatantnog post-modernizma i lavirinta priča u Zagora, raspravljanje o samom smislu postojanja tokom jedne mega epopeje na 500 i kusur strana je nešto čemu svi ostali stripovi mogu da teže, ali retko da dostignu. Sclavi nam kroz večni sukob Zagora i Hellingena priča o prirodi dobra i zla, o prirodi Boga maskiranog u malog indijanca, o prirodi same priče. Ovo nije jedan od najboljih Zagora ikada, kako kažu neki, ovo je jedan od najboljih stripova ikada, i sve što sledi je beldi surogat, a sve što je prethodilo, ma kako na momente debilno bilo, opravdano je jer je izrodilo ovu priču. Da nismo uz Zagora odrasli ne bi nam Divovi dobra i zla toliko značili, kao što je slučaj i sa Batmanom i Dark Knightom. Ali, Sclavi ide dalje nego što bi Miller ikada usudio, i poređenja nema. Da li je ovoj priči mesto u Zagoru? Jeste, jer svaki Bog ima svoj Sumrak, jer i mi moramo da odrastemo, i Sclavi nam to bolni stavlja do znanja. Sa ovom pričom je Zagor od jeftine kopije Tarzana prešao u legendu.
Ima na ovom forumu jako puno ljudi koji odlično barataju riječima, ali ovo je po meni stvarno najbolji komentar svih vremena ovog sajta
Ne bih baš išao na izjave najbolji svih vremena, ali svakako je fenomenalan komentar! |
|
|
Bruce Springsteen
Advanced Member
5545 Posts
Member since 28/10/2008 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member
5545 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 30/08/2011 : 00:33:53
|
Na kraju krajeva valjda je svima jasno zašto je Zagor najbolji Bonelli serijal svih vremena, upavo zbog ovakvih priča kao što su Demon i Zmija |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 30/08/2011 : 00:42:06
|
quote: Originally posted by Bruce Springsteen
Šta reći, King je zato King
Potpisujem mada, komentar je kako sam vec napisao Djoletov |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 30/08/2011 : 00:43:58
|
quote: Originally posted by Bat Baterton
quote: Originally posted by velka031
quote: Originally posted by King Warrior
Demon ludila je nesto sto se jednom dogodilo i sto je neponovljivo. Citirat cu Djoletov vec sada legendarni komentar:
"Krug života je izgubio svoj centar." Nemoguće je ukratko sažeti broj stvari koje je Sclavi rekao sa ovom pričom. Dao nam je kraj Zagora. Dao nam je sumrak boga našeg detinjstva. Dao nam je Manitua. Dao nam je oduzimanje dečije nevinosti. A to je samo početak. Ali taj krug koji je izgubio taj centar, to mi je ostavilo najjači utisak. Odmah iza toga ide ludilo sa paralelnim dimenzijama i epskim arhetipovima Zagora i Hellingena, ali taj krug...! U načelu, Zagor je samo imao jedan loš dan. Samo jedan loš dan, i sve što je decenijama zidao u Darkwoodu se raspalo, i našao se u jednom drugačijem, realnijem, surovijem svetu, našem svetu. Samo jedan loš dan (ili mesec, bolje rečeno), kakav nam se svima dešavao, i krug života je ostao bez centra. Zar nam je toliko lako da ostanemo bez naših spiritus moevnsa? Zar je toliko lako da sve ode bestraga, čak i kod Zagora, a kamoli kod nas, običnih smrtnika? Naravno da jeste, i jednom desetogodišnjem klincu koji je navikao na uvek pobedonosnog Zagora ovo bi mogla biti prva naznaka za mračnija vremena koja će ga čekati kada malko poratse i ostavi Zagora u nevinom dobu koje neki nazivaju detinjstvom. Ovo je, što bi rekao mcn, darknajtizacija Zagora, i kao i kod Batmana, osim ličnog, tu je i kolektivno, ai postmoderno. Šetnja Zagora kroz nekoliko dimenzija/narativnih pristupa, dok je sve to u stvari priča matorog vrača svojim unucima, uvođenje blatantnog post-modernizma i lavirinta priča u Zagora, raspravljanje o samom smislu postojanja tokom jedne mega epopeje na 500 i kusur strana je nešto čemu svi ostali stripovi mogu da teže, ali retko da dostignu. Sclavi nam kroz večni sukob Zagora i Hellingena priča o prirodi dobra i zla, o prirodi Boga maskiranog u malog indijanca, o prirodi same priče. Ovo nije jedan od najboljih Zagora ikada, kako kažu neki, ovo je jedan od najboljih stripova ikada, i sve što sledi je beldi surogat, a sve što je prethodilo, ma kako na momente debilno bilo, opravdano je jer je izrodilo ovu priču. Da nismo uz Zagora odrasli ne bi nam Divovi dobra i zla toliko značili, kao što je slučaj i sa Batmanom i Dark Knightom. Ali, Sclavi ide dalje nego što bi Miller ikada usudio, i poređenja nema. Da li je ovoj priči mesto u Zagoru? Jeste, jer svaki Bog ima svoj Sumrak, jer i mi moramo da odrastemo, i Sclavi nam to bolni stavlja do znanja. Sa ovom pričom je Zagor od jeftine kopije Tarzana prešao u legendu.
Ima na ovom forumu jako puno ljudi koji odlično barataju riječima, ali ovo je po meni stvarno najbolji komentar svih vremena ovog sajta
Ne bih baš išao na izjave najbolji svih vremena, ali svakako je fenomenalan komentar!
Ja sam vec jednom rekao da je ovaj komentar bolji od sve i jedne recenzije sa naseg sajta. Djole je poet. |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 30/08/2011 : 00:48:30
|
quote: Originally posted by Bruce Springsteen
Na kraju krajeva valjda je svima jasno zašto je Zagor najbolji Bonelli serijal svih vremena, upavo zbog ovakvih priča kao što su Demon i Zmija
+ minimum tridesetak drugih prica kojima se uvijek rado vracam. Ima epizoda koje sam procitao 10> puta, neke druge jedva jednom. |
Edited by - King Warrior on 30/08/2011 00:49:39 |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Member since 31/03/2009 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
|
Pajtos
Advanced Member
Sierra Leone
4678 Posts
Posted - 30/08/2011 : 08:28:02
|
quote: Originally posted by pravedni
Neka se niko ne oseti prozvanim i povredjenim zbog ovog mog komentara. To je samo razmišljanje jednog prastarog "Zagorologa"...
Taman posla,mi omladinci smo vecito gladni starih mudrosti... Salu na stranu,odlican post,Pravedni. |
|
|
marinac
Average Member
570 Posts
Member since 13/05/2011 |
Posted - 30/08/2011 : 09:04:58
|
Tiraž će sigurno da plane za kratko vreme.
Malo sam razočaran zbog naslova i naslovnice, ali nije to tako strašno.
Za mene, kao i za mnoge, ovo su Divovi. |
|
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
Member since 29/06/2009 |
|
red cloud
Advanced Member
Serbia
3925 Posts
Member since 29/06/2009 |
Posted - 30/08/2011 : 09:46:43
|
Secam se kada sam ih kupovao na kioscima. Prvo najava za demone ludila, lepa naslovnica, mada su u tom trenutku poslednjih nekoliko zagorovih prica bile lose, pa se valjda nismo nesto preterano nadali. Kad sam kupio demone, pogledam da je nastavak Invazija akronijana, sto jasno ukazuje na helingena! Kupovina akronijana na kratko donosi neizvesnost jer je sledeci na redu Komandant Mark!!! Ipak, nakon njega ide na granici stvarnog, pa povratak Helingena, pa divovi dobra i zla! Covece pet nastavaka, za to vreme vrhunsko dostignuce i vrhunska prica!!! Ko je tada kupovao te nastavke i cekao svaku sledecu nedelju kao najvaznije dane u zivotu, ko je tih dana po izlasku iz kuce trcao prema kiosku, kome je srce htelo da iskoci od srece kupovinom svakog novog broja, zna o cemu pricam. Proslo je 22 godine od tada, ali i sada se jasno secam kao da je bilo juce! |
Nasilje u Darkvudu |
|
|
alanford
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1169 Posts
Member since 31/03/2009 |
Posted - 30/08/2011 : 10:47:40
|
quote: Originally posted by marinac
Tiraž će sigurno da plane za kratko vreme.
Malo sam razočaran zbog naslova i naslovnice, ali nije to tako strašno.
Za mene, kao i za mnoge, ovo su Divovi.
Ma glavno je da ce izaci |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 30/08/2011 : 15:35:33
|
a čekajte ljudi to izlazi sad u cetvrtak (ili sutra kako gde) ili sledece nedelje (prve nedelje septembra) ? ... tuka ja sve pomešo ... |
|
|
Bat Baterton
Average Member
Serbia
782 Posts
Member since 10/08/2010 |
Posted - 30/08/2011 : 15:49:00
|
quote: Originally posted by andjelt
a čekajte ljudi to izlazi sad u cetvrtak (ili sutra kako gde) ili sledece nedelje (prve nedelje septembra) ? ... tuka ja sve pomešo ...
Sledeće nedelje, sad je MM! |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 30/08/2011 : 15:54:00
|
Ura, stize najprecenjenija Zagorova epizoda ikada, taman da sad procitam nerezanu verziju po prvi put i opet krenem u boj sa ostatkom foruma :D |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
Tonka24
Advanced Member
14713 Posts
Member since 09/11/2010 |
|
Topic |
|