forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Drugi pogled na strip: bolje ili losije?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

DKoor
Senior Member

Croatia
1592 Posts

Member since 18/12/2006

Posted - 14/09/2011 : 00:16:58  Show Profile Show Extended Profile  Send DKoor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by acestroke

Imate li vi istog iskustva? Ima li nesto sto ste procitali, sto vam se nije svidjalo prvi put, pa ste onda posle par godina uzeli isti strip u ruke, i bili ste iznenadjeni sa svim stvarima koje ste prvi put propustili? Neke vinjete kao da niste vidjeli po prvom citanju, ili neki tekst koji prakticno 'nije postojao' na prvi pogled?

Imam... nekako mislim najbolji primjer je paralela sa muzikom... kad sam kao tinejdžer čuo prvi puta Nirvanu smatrao sam je za nešto loše da bi nakon nekog vremena (zapravo vrlo brzo imam osjećaj unutar godine dana) promijenio mišljenje.
I dan danas u tridesetima volim ih poslušati, premda im muzika nije prekomplicirana smatram da su imali što za reći i pokazati.

Uglavnom, nije da mi se to puno puta događalo u umjetnosti/glazbi/stripu ali moram primijetiti da mi se ipak događalo (promjena mišljenja).

EDIT
Samo da se osvrnem na one promjene mišljenja o stripovima kad smo bili djeca, to se zove odrastanje , i mislim da nije puno zanimljivo pratiti taj aspekt... ono što je u ovom smislu zanimljivo je naše mijenjanje mišljenja u odrasloj dobi... meni se općenito ne događa baš često ali se svakako događa u mnogim sferama života.

Moje aukcije u prodaji

Edited by - DKoor on 14/09/2011 00:28:26
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 14/09/2011 : 01:02:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
Sjetio sam se par starijih Zagorovih prica koje trenutno imaju kompletno drugaciji utisak na mene danas nego sto su imale u 1980-im kad sam ih prvi put citao.

"Demonska Maska" mi se prvi put uopste nije svidjala, ali kad sam je ponovo procitao prosle godine, vidim koliko sam toga propustio, i koliko trenutno cijenim tu pricu.
Medjutim, epizoda "Jednooki Djek", koju sam volio kao djete, mi je sad totalno sranje: dosadna, preduga, totalno nezanimljiva. Dvije price iz istog perioda, ali posle ponovnog citanja, imam kompletno drugacije misljenje o njima. Jednu volim, jednu ne volim.

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 14/09/2011 : 01:20:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Sumnjam. U pravilu neamerički stripovi slabo prolaze na američkom tržištu.

Izgleda da jedina stvar u koju ti ne sumnjas je to da je Zagor super-junak, eh?

Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1799 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 14/09/2011 : 02:05:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Mislim da to dosta ovisi o tome kakvog smo raspoloženja tijekom čitanja. Znam da sam dosta puta pročitao neki strip i da mi tog prvog puta nije baš sjeo, a pri tome sam krenuo čitati strip čisto da se oraspoložim ili odmorim od učenja/posla. Mislim da je tako bilo sa DD "Ponor". Ono, pročitao ga i nije mi bio nešto posebno, a i tjedan dana nakon toga nisam imao pojma o čemu se radi u stripu. Nekoliko godina nakon toga ponovno uzmem strip i naprosto sam se oduševio ( ironično, to mi je danas najdraža Dylanova epizoda). Tako je nešto slično bilo i sa DD mačje oko, nekoliko brojeva Lazarusa (pada mi na pamet "čast i mač" i "heroji" te dosta zagorovih starijih epizoda.

Također, mislim da dojam dosta ovisi o tome koliko se posvetimo samom stripu, koliko ga "detaljno" čitamo. To sam primjetio pri recenziranja kada bih imao drugačiji pristup čitanju ( tada obraćam pozornost na još neke druge stvari, kritičko sagledavanje tijeka randnje, dijaloge, i slično) te bi mi nakon toga čak i strip koji mi je i nakon nekoliko čitanja bio loš nekako ispao sasvim solidan. Lilith mi onak na prvo čitanje nije sjela baš nešto, no kad sam tijekom drugog čitanja probao pohvatati čak i najsitnije detalje, dojam je bio puno, puno bolji.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12924 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 14/09/2011 : 02:56:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ne kužim.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 14/09/2011 : 03:02:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ne kužim.

Zezam se na to da se skoro nikad nisi slozio sa bilo kojim mojim postom, niti ja s tvojim.
Ja kazem, "mozda je ovo moglo biti uspjesno...", a onda ti kontriras, i das razloge. Naravno, ovo je sasvim ok, i dao si svoje argumente, i tu se ne bunim. Ali cekam taj dan kad ces ti nesto napisat na ovom forumu, i da cu se ja s time slozit (ili obrnuto). Nije big deal, samo obzervacija, that's all.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12924 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 14/09/2011 : 03:14:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Ne kužim.

Zezam se na to da se skoro nikad nisi slozio sa bilo kojim mojim postom, niti ja s tvojim.
Ja kazem, "mozda je ovo moglo biti uspjesno...", a onda ti kontriras, i das razloge. Naravno, ovo je sasvim ok, i dao si svoje argumente, i tu se ne bunim. Ali cekam taj dan kad ces ti nesto napisat na ovom forumu, i da cu se ja s time slozit (ili obrnuto). Nije big deal, samo obzervacija, that's all.

Koliko si ti mojih postova pročitao koji nisu na ovome podforumu?

I ne slažeš se sa mnom da je Ken Parker sjajan strip?

A za ovo drugo, nisam iznosio svoje mišljenje nego čisto činjenično stanje. Ne možeš se ti tu ništa složiti ili ne složiti.

Jebga, to je tako.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 14/09/2011 : 03:21:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
quote:

I ne slažeš se sa mnom da je Ken Parker sjajan strip?

Jebga, to je tako.

Ovo je dobar pocetak, jebga, first time for everything.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/09/2011 : 09:15:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Sva je stvar u dobi u kojoj smo kad čitamo neki strip ili knjigu, gledamo film i slušamo glazbu. Točnije, stvar je u stupnju naše načitanosti i naslušanosti, odnosno u stupnju intelektualnog, mentalnog i emotivnog razvoja - dakle zrelosti. Kad sam kao klinac čitao Zagora, Marka, Bleka itd. to mi je bilo super jer je odgovaralo razini na kojoj sam tada bio i jer nisam znao za bolje. Štoviše, kao 10 - 12 godišnjak nisam se mogao načuditi kako netko uopće može čitati Corta Maltesea, s "dvodimenzionalnim" crtežom i filozofskim pričama, a slično je vrijedilo i za "dosadnog" Kena koji mnogo više pozornosti posvećuje karakterima, njihovim odnosima i atmosferi nego akciji. Onda sam najprije otkrio Asterixa i Taličnog Toma (boja i smijeh do suza), pa u Stripoteci (njojzi hvala!) Blueberryja i Najamnika, pa Bena Bolta i Valerijana, u Super Eksu i Gigantu Riđobradog, Tangyja i Laverdurea, Jerryja Springa, Thorgala itd., u Strip Artu Natašu, Kapetana Rogersa, Ratove zvijezda (oduševljen zbog filmova) itsl., i tako pomalo ušao u svijet francusko-belgijskog stripa. Ubrzo je došlo do toga da sam Bonellijeve stripove počao smatrati bezveznima i bezvrijednima te sam potpuno odustao od njih i od šunda se okrenuo pravoj "umjetnosti", među ostalima baš i Cortu. Onda je stigao rat i novih stripova uopće nije bilo, pa sam se zadovoljavao starim Stripotekama s buvljaka. A kraj rata i postupna obnova izdavaštva su se poprilici poklopili s mojim sazrijevanjem, i postao sam otvoren za sve. Danas tako bande desinee u startu nerijetko dobiva isti tretman kao i bolji i draži mi Bonelli (Nathan, Magični, Caravan), uz ogradu da Zagora svakako ne čitam na isti način i s istim guštom kao recimo Blacksada ili Spaghetti Brothers, dok primjerice naivne i djetinjaste Marka, Bleka ili Mikija više uopće ne mogu čitati. Jednostavno, neki stripovi trenutno nimalo ne odgovaraju stupnju moje načitanosti te intelektualnog i mentalnog stanja, odnosno u najkraćem - zrelosti! A da sam se umeđuvremenu navukao na Nietzschea i Kirkegaarda i da sam u stanju satima drviti o bitku, vjerojatno bi mi kompletni Bonelli i sad bio smeće, što (srećom?) ipak nije. I to je sve.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Charlito de la Vega
Junior Member

Croatia
328 Posts

Member since 26/07/2011

Posted - 14/09/2011 : 11:17:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Charlito de la Vega a Private Message  Reply with Quote
Moje mišljenje je da je stvar u tome koliko očekujete od neke epizode (svaki junak ima boljih i lošijih).
Oko nekih likova i epizoda se razvila mitologija svoje vrste.
Koliko vas je ranih devedesetih sa nekih 8-10 godina čitalo starije epizode Zagora recimo...i imalo kompletne epizode? Imali ste svi nekog starijeg rodjaka ili brata koji vam je stalno tupio o prvom pojavljivanju Hellingena, Kandraxu itd. ili ste imali neke epizode po dva broja, a kraj nigdje niste mogli nabaviti, ili imate početak i kraj, a nemate sredinu?
To je moj slučaj.
Pa evo i sada sa "Hordom zla". Neobično, ali...ta priča mi je bila puno bolja dok je nisam pročitao do kraja(jednom sam je kao mulac samo brzinski pročitao tako da je se uopće nisam sjećao). Valjda sam ja u svojoj dječačkoj glavi nadoknadio tu frustraciju tako što sam si rekao da to mora biti nešto fenomenalno, a sad kad je pročitam s tako velikim očekivanjem normalno da pada sve u vodu.
A recimo "Ludog Hakarama" uopće nisam čitao kao mulac i bio mi je odličan.
MM mi je uvijek bio naporan i kada ga sad čitam nije mi se promijenilo mišljenje, a Nathan mi je uvijek bio drag no tu mi je crtež nekako...ne znam...svakih par godina mu dam priliku i uvijek isto. Super je i sve, ali...
Trenutno mi je veći gušt čitati i otkrivati nove stripove (Skriveno lice, Magični, Pssdz, jbg meni su novi), nego kopat po starima.

I don't want to be one wave in the water
but sea will drag me deep: one more haggard drowned man.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21131 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/09/2011 : 15:12:07  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

Mislim da sam Nathana Nevera pokusavao probaviti jedno 5-6 puta minimum dok mi nije "krenulo". I sa Zagorom sam se mucio, ali sam onda downtuneovao mozak na taj neki nivo i otad smo super prijatelji (uglavnom).

E pa prijatelju nije ni čudo da ne variš Trondhajma, odnosno Zekana i Tvrđu, kad se još družiš sa Zagorom!!!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average Member

Serbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 14/09/2011 : 15:55:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Meni je na primer Demonska maska bila vrh kad sam je ranije citao, a onda sam je procitao u Odabranim pricama i smorio se, totalno neinteresantna mi je bila, bas dosadna.

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 14/09/2011 : 16:17:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by Mairosu

Mislim da sam Nathana Nevera pokusavao probaviti jedno 5-6 puta minimum dok mi nije "krenulo". I sa Zagorom sam se mucio, ali sam onda downtuneovao mozak na taj neki nivo i otad smo super prijatelji (uglavnom).

E pa prijatelju nije ni čudo da ne variš Trondhajma, odnosno Zekana i Tvrđu, kad se još družiš sa Zagorom!!!

http://www.youtube.com/watch?v=1c_MuL5bL-8

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21131 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/09/2011 : 17:45:26  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=gnQVwD7KG50&feature=related

Edited by - anto on 14/09/2011 17:46:27
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 14/09/2011 : 17:49:58  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=majPzL6mrMU
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21131 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/09/2011 : 17:50:48  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

http://www.youtube.com/watch?v=majPzL6mrMU

.
Dobra !!!!!

Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 14/09/2011 : 17:54:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=ZXlexVut3Co
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21131 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/09/2011 : 18:11:51  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
http://www.youtube.com/watch?v=Sisajtegazagorovciidampirovci

Go to Top of Page

Charlito de la Vega
Junior Member

Croatia
328 Posts

Member since 26/07/2011

Posted - 15/09/2011 : 11:18:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Charlito de la Vega a Private Message  Reply with Quote
Evo baš jučer sam ponovo nakon dugo vremena pročitao Lazarusa "Zarobljenik vremena" i baš mi je dobro sjela.
Svatko tko je čitao tu epizodu zna da je riječ "oscilira"...za crtež preblaga.
To mi je bila prije prepreka, no sada kad sam prešao preko toga, epizoda mi je bila baš gušt. Lako, zabavno štivo.

I don't want to be one wave in the water
but sea will drag me deep: one more haggard drowned man.
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 15/09/2011 : 12:15:46  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

quote:

quote:

Ja sam od Kena pročitao samo jednu epizodu, ali je bio isti slučaj. Potpuno mi je bila nezanimljiva kao klincu, a kad sam je skoro čitao, oduševio sam se.

Koja je epizoda u pitanju? sjecas li se...?

kako se ne bih sećao Ledeni čovek ili Lily i lovac, zavisi kako je ko preveo
Fantastična epizoda.

Jedna od najboljih!
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 27/09/2011 : 23:42:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
Neki dan sam ponovo pokusao da procitam Komandant Marka, posle onoliko godina, i jedino sto mogu da kazem je: katastrofa! Kad mi je bilo 11 ili 12, nekako sam i mogao neki stvari progutat (ali i u to doba trebo sam bit pametniji), ali nevjerovatno je kako je Mark slab kad ga citas kao sijedo-kosni covjek.

Ovo ne bi bas rekao za svakog junaka... Neke epizode Zagora, Texa, Mister Noa i Dylana su jos uvijek citljive, i dan danas ostavljaju dobar utisak na odrasle, pa posle i 20 ili 30 godina. Ali neki junaci su jednostavno zauvijek zakrzljali, na zalost.

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8169 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 28/09/2011 : 00:55:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pravedni

quote:

quote:

quote:

Ja sam od Kena pročitao samo jednu epizodu, ali je bio isti slučaj. Potpuno mi je bila nezanimljiva kao klincu, a kad sam je skoro čitao, oduševio sam se.

Koja je epizoda u pitanju? sjecas li se...?

kako se ne bih sećao Ledeni čovek ili Lily i lovac, zavisi kako je ko preveo
Fantastična epizoda.

Jedna od najboljih!

ja sam ju kao klinac pročitao 10 puta
još par puta u mladosti
i još barem dva puta u srednjim godinama
i uvijek mi je bila predivna
kenova epizoda koja me je najugodnije iznenadila kada sam je čitao nakon dugo godina je 'bilo jednom...' odnosno 'klopka za kena' - kako je to dobra priča, a prije mi nije bila u samom vrhu

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 28/09/2011 : 01:40:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

kenova epizoda koja me je najugodnije iznenadila kada sam je čitao nakon dugo godina je 'bilo jednom...' odnosno 'klopka za kena' - kako je to dobra priča, a prije mi nije bila u samom vrhu

Jebote, pa ja se totalno sjecam da si mi ovo rekao dok smo pili pivo u Makarskoj. jeste dobra epizoda, veoma lagana, bez puno akcije ili nasilja.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000