Author |
Topic  |
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 04/10/2011 : 15:58:49
|
Poll Question:
Ne bojte se (moderatori, posebno)! Nije čika Andra započeo političku raspravu!
I nije ovo ništa specijalno novo, ali hajde da saznamo kako uvaženi drugari forumaši vide sebe!
Pogađate, pitanje se odnosi na sve svetske škole stripa, pa - iako SBE caruje diljem bivše Juge i to niko ne spori - mene zanima kakav uopšte stav imate prema drugim školama, pored italijanske?
Na Bushidovoj temi Puls čitatelja to takođe možemo videti, ali hajde da malo glasamo... I prokomentarišemo.
Naime, najveće oduševljenje, pored SBE izdanja, koliko sam primetio, izazivaju reprinti klasika, čak iako im je cena u rangu s premijerno objavljenim naslovima. Materijalna situacija je takva kakva jeste i da se ne ponavljamo po ko zna koji put...
No, i sebe sam pre neki dan uhvatio - kako me zapravo najveći broj novih naslova ne zanima previše, jer želim da kompletiram pojedine klasike... Npr. mnogo mi je da izdvojim 40 € za Komu, iako bih voleo da pročitam taj strip, ali ću zato Ripa i Fosterovog Tarzana kupiti čim se pojave, makar posle nemao za 'leba.
p.s. "Levi centar" je "više liberal, nego konzervativac", "desni centar" je "više konzervativac, nego liberal".
Dakle, za sebe mislite da ste:
|
Results: |
- nepopravljivi Bonelli konzervativac, citam samo Zagora! |
[2%] |
2 votes |
- Bonelli konzervativac, jer volim stripove u kojima sam uživao kao dete i igram na sigurno. |
[10%] |
8 votes |
- umereni Bonelli konzervativac, koji daje šansu klasicima americke i f-b škole.. |
[22%] |
18 votes |
- još umereniji Bonelli konzervativac, koji daje šansu i do sada nepoznatim naslovima. |
[7%] |
6 votes |
- Bonelli liberal, jer mi SBE izdanja ne znace mnogo više od drugih. |
[0%] |
0 votes |
- levo od centra, sve škole stripa. |
[15%] |
12 votes |
- svaštojed, jer citam bukvalno sve!!! |
[26%] |
21 votes |
- desno od centra, sve škole stripa. |
[12%] |
10 votes |
- konzervativno-liberalni ljubitelj mangi. |
[1%] |
1 votes |
- f-b/SAD konzervativni klasicar (Flash, Conan, Tarzan, Krazy Kat, Tintin, Asterix, Blueberry...) |
[1%] |
1 votes |
- SAD superhero konzervativac (Silver/ Bronze age) |
[0%] |
0 votes |
- SAD superhero liberal (Morrison, Bendis, JMS, Brubaker i dr. autori) |
[0%] |
0 votes |
- f-b/SAD |
[1%] |
1 votes |
- neoliberal, citam samo stripove koji su poslednji modni krik. |
[1%] |
1 votes |
- neokonzervativac, volim samo jednu (u komentaru navesti koju) školu! |
[0%] |
0 votes |
Poll Status:
Locked »» |
Total Votes: 81 counted »» |
Last Vote:
08/10/2011 02:19:27 |
|
|
Edited by - Gil-galad on 07/12/2011 16:10:32
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
Posted - 04/10/2011 : 16:03:00
|
Smatram da pripadam "desnom centru", jer ipak prednost dajem klasicima, s tendencijom da, kako ih vremenom budem (većinu onoga što me zanima) kupio i pročitao, svako slobodno mesto popuni neki "indie" naslov, u kojima sve više uživam, a i uglavnom su one shotovi...
I želim da uskoro krenem i sa mangama, jer nisam pročitao baš nijednu. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 04/10/2011 : 16:04:26
|
Da budem iskren najviše se prepoznajem u definiciji "levo od centra, sve škole stripa". Nemam redrasuda i podjednako uživam u svim školama stripa... mada, naravno, neke volim više od drugi. :) Doduše, moj ukus se još uvijek izgrađuje - možda se za pet-deset godina prepoznam u teškim "konzervativnim" kategorijama, ko zna!
Kako sam krenuo u zadnje vrijeme, ne bi me čudilo da svoju poziciju nađem u "konzervativni-liberalni ljubitelj mangi", he he... |
 |
|
Bat Baterton
Average Member

Serbia
782 Posts
Member since 10/08/2010 |
Posted - 04/10/2011 : 16:04:56
|
Moj odgovor je otišao na: umereni Bonelli konzervativac, koji daje šansu klasicima americke i f-b škole..
U principu, dao bih ja šansu svemu, ali pošto sam se tek pre 3 godine vratio stripu, nemam vremena ni para ni da ispratim ono što mi je primarno, a kamoli nešto više. Jednog dana se nadam da će situacija da se popravi i da ću zagaziti dublje i u druge strip vode. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 04/10/2011 : 16:08:06
|
quote: Originally posted by Gil-galad I želim da uskoro krenem i sa mangama, jer nisam pročitao baš nijednu.
Zar ne reče da si čitao Berserka? |
 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
Posted - 04/10/2011 : 16:10:21
|
quote: Originally posted by Mhejl
quote: Originally posted by Gil-galad I želim da uskoro krenem i sa mangama, jer nisam pročitao baš nijednu.
Zar ne reče da si čitao Berserka?
Samo bacio pogled, ali to mi je prvi manga pik! |
Edited by - Gil-galad on 04/10/2011 16:10:43 |
 |
|
swamp thing
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 04/10/2011 : 16:10:25
|
Lijevo od centra, ali malo naginjanje prema SAD školi, a malo prezira prema italijanskoj, šta ćeš, ne možeš stići sve škole ispratiti... |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 04/10/2011 : 16:21:07
|
Kako sam krenuo u zadnje vrijeme, ne bi me čudilo da svoju poziciju nađem u "konzervativni-liberalni ljubitelj mangi", he he...
ne brigaj, to se kod tebe menja sa godisnjim dobima   |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 04/10/2011 : 16:21:08
|
quote: Originally posted by Gil-galad
Zar ne reče da si čitao Berserka?
Samo bacio pogled, ali to mi je prvi manga pik!
Kako se vidi da smo obojica stari tolkinovci, epskom fantastikom zaraženi ( ) - baš sam prije neki dan završio prvi tom. Mislim... Ja lično volim epsku fantastiku u jednom "hladnijem", realističnijem tonu (npr "Točak Vremena" ili "Igra tronova"), ali i ovo je prilično dobro.
Najdraži potez u mom čitanju stripova mi je upoznavanje sa mangama. Mislim, možda je u pitanju dobra selekcija, niz slučajnosti ili nešto treće, ali nikada nisam ovoliko uživao u stripovima. Sad ti šaljem jednu privatnu poruku punu preporuka (znam, postajem forumski smarach ), samo se malo strpi! 
A za Lorda Vejdera, Velikog Patka - šta reći, zna me čovjek u ćudljivu dušu... (btw, Valijant je san snova, veliko hvala na linku sa privjuom ) |
Edited by - Mhejl on 04/10/2011 16:23:09 |
 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts
|
Imrahil
Advanced Member

Serbia
13542 Posts
Member since 21/08/2005 |
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
|
mikado
Senior Member

Serbia
1710 Posts
Member since 01/06/2009 |
Posted - 04/10/2011 : 16:34:17
|
quote: Originally posted by Bat Baterton
Moj odgovor je otišao na: umereni Bonelli konzervativac, koji daje šansu klasicima americke i f-b škole..
U principu, dao bih ja šansu svemu, ali pošto sam se tek pre 3 godine vratio stripu, nemam vremena ni para ni da ispratim ono što mi je primarno, a kamoli nešto više. Jednog dana se nadam da će situacija da se popravi i da ću zagaziti dublje i u druge strip vode.
Apsolutno ista pozicija. |
https://religiopedija.blogspot.com/ https://bonelistripovi.blogspot.com/ |
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 04/10/2011 : 16:45:12
|
Liberalni konzervativac, ovisno o cijeni, raspoloženju, vremenu, volji i ostalim faktora. Najslabiji s mangama, to malo teže apsorbiram, ne zbog toga što su loše, nego zato što mi nešto drugo uvijek upadne prvo. Bonelli mi je čitanje po inerciji.. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
dessa
Advanced Member

Serbia
4359 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 04/10/2011 : 16:57:56
|
Već neko vreme sam na putu od Boneli liberala ka svaštojedu, tako da zaokružujem jednu od centralnih opcija, nebitno koju. |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Member since 08/02/2006 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 04/10/2011 : 17:13:25
|
Glasao sam za lijevo od centra, sve škole stripa. Valjda je to to.
Bonelli
Danas od Bonellija uglavnom citam Dylana i Kena. Posto nove epizode Dylana ne pratim a Ken je davno zavrsio ne moze se bas reci da pratim trendove. Od starih Bonelli favorita (nekad sam ih gutao sve redom) najradje procitam Nathana. Nove serijale nisam jos citao. Nesto se mislim procitat Magico Vento, ali mi Manfredi nije bas ostavio neki dojam na Dylanu. Uglavnom uvijek iskrsne nesto drugo cemu dam prioritet.
Americka skola
Uglavnom se svodi na Vertigo i nesto alternative, iako se stvarno svemu trudim dati sansu. Dakle, Swamp thing, Hellblazer, Sandman, Preacher, Transmetropolitan, 100 Bullets, Y The Last Man, Scalped... Davno poceo citati ove naslove, jednom cu ih valjda zavrsit. Obozavam Moora i Ennisa. Ovi ostali su mi ok na navedenim serijalima ali mi nisu toliko dragi da bi ih citao bilo gdje. Od ostaloga Bone, Usagi, Love and Rockets, Maus, ... Uglavnom kod nas poznate stvari. Superheroje ne volim i cesto mi nisu dobri ni u onim malo ozbiljnijim superherojskim stripovima. Jos uvijek nisam zavrsio cijeli Millerov opus na Daredevilu i tu mi je dobar dio opusa prenaivan i glupast. Cak mi i Batman slabo kotira, i to sa svojim "odraslim" naslovima. Princ Valiant me podosta umara, za Rip Kirbija i Conana cemo vidjeti jos. Mada jesam poprilicno zainteresiran za americke klasike tipa Raymond, Caniff, Segar, Heriman, kao i za Crumba.
Mange
Svidja mi se Lone wolf and cub, Buda i Vrh bogova. Akiru i Ghost in the shell nikako da procitam do kraja. Uglavnom, ovdje sam zbilja tanak i ocekujem bitne pomake u blizoj buducnosti.
Francuzobelgijanci
Citam i klasike i noviju produkciju. Asterix, Lucky, Gil Jourdan, Spirou, Gaston, Plave bluze, Natasa, Sammy... vecina tih humoristicnih naslova mi je i danas dobra. Sto se klasicnih avanturistickih stripova tice tu stojim malo slabije, prezivio je Blueberry, Komanca, Buddy Longway i mozda jos nesto. Uglavnom western. Poginuli Aster, Ridjobradi i ostali junaci iz mladosti. Od ovih nesto novijih klasika volim Torgala, XIII, Largo Winch i slicno. Od novije produkcije pratim sve sto izadje kod nas. Tu mi bolje leze Svagdanja borba, Zekan, Linkoln, Potocici i tako neki stripovi uglavnom iz fibrinog kataloga, nego ovi nesto komercijalniji tipa Murena, Sillage, Universal War One i slicno. Blast mi je trenutno najinteresantniji i najiscekivaniji naslov koji jos izlazi u Francuskoj.
Ostalo
Trillo, Bernet, Pratt, Oesterheld, Breccia, Risso, Abuli, Berardi, Milazzo. Magnus, Font, Sclavi, Toppi, Gipi, Tardi su nekakvi autori koje volim.
Domace
Obozavam Lavrica. Sve ostalo mi je dvije klase ispod. Dobar mi je Papak i stefove Gluhe Laste, Grendeli i ponesto od Kordeja. Poneki kratki strip. S klasicima imam problema kao i obicno.
|
 |
|
dessa
Advanced Member

Serbia
4359 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 04/10/2011 : 17:15:37
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Lijevo od centra. koja je razlika u lijevo od centra i desno od centra?
I u jednoj i u drugoj opciji si otvoren prema svim šlolama s tim što si kod levog centra bliži npr. mangama, a kod desnog npr. BD-u. |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22378 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
Mairosu
Advanced Member

6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 04/10/2011 : 17:38:28
|
Citam sve, volim uglavnom sve. Jebiga. Losa osobina. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
 |
|
djukak
Senior Member

2985 Posts
Member since 28/04/2005 |
Posted - 04/10/2011 : 17:51:52
|
- umereni Bonelli konzervativac, koji daje šansu klasicima americke i f-b škole..
U stvari skoro nikako americka skola. Nesto F-B (Adler, XIII, Rahan)... |
They have money for wars, but can't feed the poor!
Allow me to introduce first, Makaveli the Don. |
 |
|
wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts
Member since 21/12/2009 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17915 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
76
Senior Member

Croatia
2662 Posts
Member since 24/12/2005 |
Posted - 04/10/2011 : 18:30:44
|
Nešto između ovo dvoje:
- umereni Bonelli konzervativac, koji daje šansu klasicima americke i f-b škole.. - još umereniji Bonelli konzervativac, koji daje šansu i do sada nepoznatim naslovima.
Čitam f-b (Blueberry, Riđobradi...), ali Amere nikako, a ne znam računaju li se Skriveno lice, Caravan, Cassidy, pa kad krenu i Shaghai Devil i Greystorm u nepoznate naslove ili ne. |
The best you can say for football is that it has given the working man a subject for conversation. |
 |
|
Topic  |
|
|
|