Author |
Topic |
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4748 Posts
Member since 26/01/2009 |
Posted - 16/12/2011 : 08:01:52
|
quote: Originally posted by Markos
quote: Originally posted by kreŠa I u tom stripu će da uživa trocifren broj ljudi. Izdanje će za nekolike godine nestati i kasnije će se prodavati po basnoslovnim cenama. Ovaj trend je prešao i na izdanja koja zaslužuju šlj papir i meke korice, koja će takođe nestati sa kioska (na sreću, postoji šačica izdavača koji rade na tome, nasuprot mnogo većem broju knjižara). I onda se postavlja pitanje - ko će da čita strip za 50 godina ako se mladima u korenu satre mogućnost za čitanje i kupovinu?
A što bismo mi trebali, tiskati 27.000 primjeraka, tako da ga za 50 godina tvoj praunuk još može kupiti?
Što se Fibre tiče, svi naslovi su dostupni u javnim knjižnicama, besplatno. Posudiš, pročitaš i vratiš. I tako u krug. Tko hoće čitati, može.
Da se tako nastavilo i posle rata, te da se nije počinjalo sa ograničavanjem na 500 komada možda bi i bilo takvih tiraža. :) A to je možda u Hrvatskoj, ovde u Srbiji mogu da nađem samo albume Dečijih novina. :D |
https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html https://www.delfi.rs/starway |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 16/12/2011 : 12:35:14
|
quote: Originally posted by feniks
quote: Originally posted by anto
Bolje da SC izda tri integrala u A4 formatu sa tvrdim uvezom i koji će da koštaju po 1500 - 1700 dinara, nego tri B5 albuma u mekom uvezu za 900 din/alb. A osnovaćemo fond za Imrahila/Krešu i ostale đake/studente/nezaposlene, gde će svako od nas zaposlenih da donira po 200-300 dinara.Eto, ja mogu biti blagajnik.
Naravno da nije bolje A4 1500x3>4500 B5 900x3>2700 1800 dinara razlike
Ako tih 1800 dinara potrošiš na druge stripove, možda je i bolje (ali ne sa mog stanovišta). Ako tih 1800 dinara potrošiš na kladionicu,2kg ćevapa ili neki ženin/devojčin hir, onda nije. Ako tih 1800 dinara potrošiš na pomoć nekome kome te pare znače, onda je definitivno bolje. Ako tih 1800 dinara potrošiš na 250 petardi, to je onda najbolje. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 16/12/2011 12:35:33 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Posted - 16/12/2011 : 12:38:16
|
quote: Originally posted by kreŠa
quote: Originally posted by kreŠa I u tom stripu će da uživa trocifren broj ljudi. Izdanje će za nekolike godine nestati i kasnije će se prodavati po basnoslovnim cenama. Ovaj trend je prešao i na izdanja koja zaslužuju šlj papir i meke korice, koja će takođe nestati sa kioska (na sreću, postoji šačica izdavača koji rade na tome, nasuprot mnogo većem broju knjižara). I onda se postavlja pitanje - ko će da čita strip za 50 godina ako se mladima u korenu satre mogućnost za čitanje i kupovinu?
A što bismo mi trebali, tiskati 27.000 primjeraka, tako da ga za 50 godina tvoj praunuk još može kupiti?
Što se Fibre tiče, svi naslovi su dostupni u javnim knjižnicama, besplatno. Posudiš, pročitaš i vratiš. I tako u krug. Tko hoće čitati, može.
Da se tako nastavilo i posle rata, te da se nije počinjalo sa ograničavanjem na 500 komada možda bi i bilo takvih tiraža. :) A to je možda u Hrvatskoj, ovde u Srbiji mogu da nađem samo albume Dečijih novina. :D
Krešo, sine, kada sam bio u tvojim godinama, jedina stvar koja mi je bila bitna da li je HC ili SC, je bila moja vlastita kita - i ništa više. Tako da ,idi tamo juri neke pice, i pusti nas starije da se bavimo ozbiljnim pitanjima! |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13463 Posts
Member since 21/08/2005 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Posted - 16/12/2011 : 14:23:33
|
Prijatelju, kad zađeš u moje godine, tvrdi ili meki postaje jako ozbilnjo pitanje! Uvez, naravno. |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13463 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 16/12/2011 : 14:30:34
|
Gospode Bože, čega se sve ne načitasmo u ovih nekoliko paralelnih rasprava na dva foruma...
-anto ima čarobnu ormarčinu koja se "sama" puni stripovima -mlađi čitaoci: svjedočili smo gomili korisnih savjeta koji će pravu vrijednost u našim očima steći tek kada postanemo "papučari", i moramo da biramo između pelene i Astera Blistoka -neko voli meko, nekome je svejedno, a profiliše se i odabrana družina all-hc ljubitelja. meni lično su svi sumnjivi, frojda mi
E da, jel' izašao "Torpedo"? |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Posted - 16/12/2011 : 14:32:29
|
quote: Originally posted by Mhejl
Gospode Bože, čega se sve ne načitasmo u ovih nekoliko paralelnih rasprava na dva foruma...
-anto ima čarobnu ormarčinu koja se "sama" puni stripovima -mlađi čitaoci: svjedočili smo gomili korisnih savjeta koji će pravu vrijednost u našim očima steći tek kada postanemo "papučari", i moramo da biramo između pelene i Astera Blistoka -neko voli meko, nekome je svejedno, a profiliše se i odabrana družina all-hc ljubitelja. meni lično su svi sumnjivi, frojda mi
E da, jel' izašao "Torpedo"?
Još jedan dokaz da se svaka rasprava na scom-u završi na raspravi o pederima. |
Edited by - anto on 16/12/2011 14:33:01 |
|
|
ponki
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3112 Posts
Member since 20/09/2008 |
Posted - 16/12/2011 : 14:34:57
|
Još jedan dokaz da se svaka rasprava na scom-u završi na raspravi o pederima.
A jel' ti zao zbog toga |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Posted - 16/12/2011 : 14:38:08
|
Videću da sledeće godine u Kragujevcu održim predavanje na temu "Kako uskratiti porodici osnovne potrepštine a učiniti policu sa stripovima bogatiju tvrdoukoričenim albumima"! Nakon toga ćemo otići kod Džekadenijelsa (čija je profesija lekar - psihijatar) koji će zakazati tribinu pod nazivom "Kako sa stripova preći na heroin (eventualno alkohol), kao vid lakše zavisnosti?" |
|
|
feniks
Senior Member
1922 Posts
Member since 08/05/2004 |
Posted - 16/12/2011 : 15:06:27
|
quote: Originally posted by feniks
Bolje da SC izda tri integrala u A4 formatu sa tvrdim uvezom i koji će da koštaju po 1500 - 1700 dinara, nego tri B5 albuma u mekom uvezu za 900 din/alb. A osnovaćemo fond za Imrahila/Krešu i ostale đake/studente/nezaposlene, gde će svako od nas zaposlenih da donira po 200-300 dinara.Eto, ja mogu biti blagajnik.
Naravno da nije bolje A4 1500x3>4500 B5 900x3>2700 1800 dinara razlike
Ako tih 1800 dinara potrošiš na druge stripove, možda je i bolje (ali ne sa mog stanovišta).KUPOVINA KONANA SA TVOG STANOVIŠTA JE LOŠ POSTUPAK? Ako tih 1800 dinara potrošiš na kladionicu,2kg ćevapa ili neki ženin/devojčin hir, onda nije. AKO PROĐEŠ TIKET? RIJEŠIŠ PITANJE OBROKA TAJ DAN. OBRADUJEŠ SUPROTNI POL. TO JE LOŠE? Ako tih 1800 dinara potrošiš na pomoć nekome kome te pare znače, onda je definitivno bolje. ZNAČE MENI. Ako tih 1800 dinara potrošiš na 250 petardi, to je onda najbolje.
Komentar koji su uputio Kreši nije umjesan. |
|
|
night
Senior Member
Serbia
1608 Posts
Member since 07/07/2006 |
|
feniks
Senior Member
1922 Posts
Posted - 17/12/2011 : 18:01:36
|
quote: Originally posted by night
Uh-je li izasao ovaj Torpedo?
Jos nije, koliko je zuci proliveno, mislim da cemo izbaksuzirati izdanje. |
|
|
Snake Plissken
Average Member
Serbia
707 Posts
Member since 05/07/2011 |
Posted - 17/12/2011 : 18:09:24
|
Anto, ne mogu da verujem koliko si nemoguc postao za razgovor, uopste, a pogotovo na ovu temu. Bolje je ovo ili ono, i onda "osnovacemo fond za Imrahila, Kresu itd". Nema svrhe uopste ici u dalji razgovor s tobom, bolje da svi samo citiramo tvoje postove i pisemo "What he said." |
Snake Plissken wasn't born. He escaped from the womb. |
|
|
feniks
Senior Member
1922 Posts
Posted - 17/12/2011 : 18:12:50
|
quote: Originally posted by Snake Plissken
Anto, ne mogu da verujem koliko si nemoguc postao za razgovor, uopste, a pogotovo na ovu temu. Bolje je ovo ili ono, i onda "osnovacemo fond za Imrahila, Kresu itd". Nema svrhe uopste ici u dalji razgovor s tobom, bolje da svi samo citiramo tvoje postove i pisemo "What he said."
Odlicna ideja b Baci oko na DW forum tamo ima i o vanculnoj percepciji stripova |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Posted - 17/12/2011 : 18:46:41
|
quote: Originally posted by Snake Plissken
Anto, ne mogu da verujem koliko si nemoguc postao za razgovor, uopste, a pogotovo na ovu temu. Bolje je ovo ili ono, i onda "osnovacemo fond za Imrahila, Kresu itd". Nema svrhe uopste ici u dalji razgovor s tobom, bolje da svi samo citiramo tvoje postove i pisemo "What he said."
Evo ga još jedan - jesi li i ti prijatelju glup ili glup ??? Čovek ne može ni da se pošteno više zeza bez smajlija. Jebi ga. Jebe mi se za HC ili SC, ovakav ili onakav prevod, pa jer iko misli da ove neke naše rasprave dotiču izdavače - normalno da NE, i oni će i dalje raditi kako misle da treba da se radi i kako žele i hoće da rade, što je u potpunosti normalno. A naše je da to kupimo lil ne.
Jedino gde sam preterao, je što sam previše kenjao za Komikovu Tišinu, što nije A4 ili HC za tih 1200 dinara - nakon toga kreće uglavnom diskusija u šaljivom tonu.
Ali ajde sad, nešto malo ontopik:
Malopre sam pročitao paralelo jednu Torpedovu epizodu u SA izdanju i u Stripoteci.U pitanju je epizoda Majmunska lova/Bolje ček u ruci - čisto da se podsetim koliko je loš prevod u odnosu na Stripoteku. Prevod je radila Milena Benini, žena koja prevodi bez neke autorske slobode što se da videti kad se uporedi sa Stripotekinim prevodom, ili kao što reče kasper fali joj onaj šmekerski fazon koji je prisutan u prevodu Novosađana. Pa ipak, ne mogu da kažem da ovakav prevod previše kvari ugođaj čitanja, jer Torpedo je strip bez previše reči, a čak u nekim kadrovima me je i nasmejala više nego Marketp. prevodilac (fora sa mater hari i vožnjom kola, npr.)
Samo ću reći i da ko nije veliki ljubitelj Torpeda kao ja i nije mu stalo da ga ima u velikom formatu, logičnije je da uzme SC izdanje jer je razlika u ceni trostruka.900 din protiv 250 kuna - velika razlika, in did!
|
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13463 Posts
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 17/12/2011 : 19:13:14
|
Smajliji unistavaju dobar cinizam - ja sam za Antu. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
feniks
Senior Member
1922 Posts
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Posted - 17/12/2011 : 19:17:58
|
quote: Originally posted by Mairosu
Smajliji unistavaju dobar cinizam - ja sam za Antu.
Anta |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13463 Posts
Posted - 17/12/2011 : 19:22:10
|
quote: Originally posted by Mairosu
Smajliji unistavaju dobar cinizam - ja sam za Antu.
jbg, onda nema ljutnje ako mu neko nešto kaže. |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 17/12/2011 : 20:56:36
|
quote: Originally posted by jaki
Pa u STu koji je drugi po veličini grad baš i nisu svi.Čini mi se da nemaju ni upola tvojih stripova a da ne govorimo da neke imaju po 1 komad pa ih treba godinama čekati.
Ta manja sela stvarno nemaju sreće sa knjižnicama. Evo u mojem velegradu ima gomila od Fibre, a pročita ih jedna do dvije osobe. I tako stoje lijepi novi skupi stripovi i nitko ih ne čita (osim mene). Hvala dobri ljudi iz knjižnice što me toliko volite. Ne znam o čemu to ovisi, da li su u pitanju ljudi koji rade u knjižnici (jednostavan voljni moment naručivanja stripova) ili je problem u budžetu knjižnice ili grada, no stvarno je smiješno da jedna rupa ima bolju knjižnicu od većine velikih gradova u Hrvatskoj... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 17/12/2011 20:59:12 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Posted - 18/12/2011 : 02:15:33
|
što se tiče strip asortimana u bibliotekama Srbije, ista je priča - u nekim manjim mestima se može naći kompletan Beli put,većina Systemovih izdanja,.., a u nekim većim - ništa.Nameće se zaključak da je sve do ljudi koji rade u samoj biblioteci.
No vratimo se Torpedu - dok sam vraćao pročitani album na mesto, malo prelistah i ostale albume Torpeda - vidim da ima još prevodioca pored Milene, kao što je Irena Rašeta u zadnjem broju i neki prevodilački par, zaboravih im imena, u prethodnim brojevima. Ali nije to sad bitno - jel se meni ovo čini ili je otisak Torpeda u svim brojevima osim u petnaesto JAKO,JAKO LOŠ (napomena - samo sam gledao brojeve od 9 do 15). Kada sam ga uzimao pre par godina, to mi nije bilo nešto bitno koliko da imam ovaj strip u rukama, ali sad kad gledam kako to izgleda, pa u Stripoteci od 100 dindži je kvalitetniji otisak.
|
Edited by - anto on 18/12/2011 02:45:34 |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38094 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 18/12/2011 : 13:26:23
|
quote: Originally posted by anto što se tiče strip asortimana u bibliotekama Srbije, ista je priča - u nekim manjim mestima se može naći kompletan Beli put,većina Systemovih izdanja,.., a u nekim većim - ništa. Nameće se zaključak da je sve do ljudi koji rade u samoj biblioteci.
Naravno da je tako. Ali vi u HR i SR mozete biti srecni sto uopste imate stripove po knjiznicama/bibliotekama, kod nas je... Da o tome kako slabu placaju racune zs ono sto vec naruce i ne pocnem...
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Topic |
|