Author |
Topic |
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 15/12/2011 : 21:21:00
|
quote: Originally posted by Markos
Da ne bi ostalo samo na "pričam ti priču", ja ću dogodine probati s nekoliko eksperimenata
mange na kioske? |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 15/12/2011 : 21:25:35
|
quote: Originally posted by King Warrior
Da ne bi ostalo samo na "pričam ti priču", ja ću dogodine probati s nekoliko eksperimenata
mange na kioske?
Jesam lud, ali ne baš toliko:) |
Trouble will find me |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 15/12/2011 : 22:01:32
|
quote: Originally posted by goksi
quote: Originally posted by anto
Bolje da SC izda tri integrala u A4 formatu sa tvrdim uvezom i koji će da koštaju po 1500 - 1700 dinara, nego tri B5 albuma u mekom uvezu za 900 din/alb. A osnovaćemo fond za Imrahila/Krešu i ostale đake/studente/nezaposlene, gde će svako od nas zaposlenih da donira po 200-300 dinara.Eto, ja mogu biti blagajnik.
Govori u svoje ime, i eventualno axleovo. Ostali ne dele vaše mišljenje kao ni ja. Naravno da nije bolje. Nemam nameru više da dajem neke desetine evra na ta hc-perverzna-skupopapirna-debelomasna-podpravimuglom-nadrkana-koričenapodposebnimuglom izdanja. Zajebite više tu priču, želim da mogu da kupim strip.
Koji to ostali? Veruj mi da ovde većina razmišlja kao ja, a Axle i Markos su ti na najlogičniji mogući način pokazali da nisi u pravu.
Evo ti moj slučaj - radim zadnjih godina kao profesor, supruga takođe (mada na fakultetu gde je nešto veća plata). Primanja su mi 43000 dinara, odnosno nešto manje od 430 evra.Nemam nijedan kredit i vozim kola stara 25 godina .Imam troje dece i mogu ti reći, da život petočlane porodice uopšte nije jeftin. Malo radim sa kompjuterima privatno i tu se dođe do neke siće. Misliš da je meni malo da dam za Inkala od 4500 dinara desetinu svoje plate, pored troje dece.Jesi li ti normalan?? Rekoh već, malo šljakam privatno, uzmem nešto extra kinte, nemam nikakve prohteve kao što su cigare,izlasci,kladionice,odeća/obuća na nmesečnom nivou.Znam sa parama iako nisam ekonomista i mogu da odvojim mesečno 50-100 evra za strip albume u zavisnosti od raznih sitauacija (nepredviđenih troškova,raznih poslića). I da, izbacio sam Bonelija, skoro celog (nisam Juliju i još par stvari) a i tu bi mesečno otišlo par somića. Znači, uzimam samo stripove koje zaistra volim, odnosno za koje mislim da će mi se stvarno svideti. A to što uzimam i za šta dajem lepu kintu hoću da imam lepo i odrađeno. A tomi ne pruža Sistem i ostali izdavači sa njihovim mekokoričenim-smanjenogformata-šatrojeftinim-austvaripaprenoskupimzaonoštonude stripovima.
kako to da Slobo izdaje onakve bisere u tvrdom uvezu extra large formata za 1800 dinara ??? A što tako nešto ne urade SC i ostali izdavači,kad je već Slobo pokazao da je tako nešto i te kako ostvarljivo?? |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
goksi
Senior Member
Serbia
1950 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 15/12/2011 : 22:19:06
|
Prijatelju, ja ti iz iskustva mogu reći da kod velike vecine stripova cijena NIJE presudna, nego sam strip, tj. da li ga ljudi žele ili ne. Dva Fibrina najskuplja naslova su ujedno i najbrže prodavana: From Hell i Inkal, cijena 300 kn, prvi se rasprodao u manje od godina dana, drugi je na dobrom putu.
Okej, verujem ti. Samo sam bio iziritiran tim konstantnim pisanjem jednog te istog od jednih te istih po forumu, gde u fazonu ako strip nije u tvrdim koricama onda nije ni strip. Zna užasno da iznervira.
Nisam maltene ni mislio na ovog Torpeda, nisam to ni čitao. Axle, tebe sam tu ubacio jer mislim da od tebe nikada nisam video nikakav drugi post osim "kakve su korice" "kakav je papir" "da li je mat" i slično.
edit: i da, da budem iskren do kraja, kupio sam i ja Fibrine Špagete iako idu u Stripoteci. Dakle, ne radi se o tome. Nisam ja zagovornik "što jeftinije" već užasno iritira što se više na forumu ne može pročitati ništa više osim kakve su tehnikalihe nekog stripa. I što deluje kao da ljudi mole da im se nešto servira što luksuznije i skuplje. |
Edited by - goksi on 15/12/2011 22:24:48 |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 15/12/2011 : 22:22:46
|
quote: Originally posted by anto A što tako nešto ne urade SC i ostali izdavači,kad je već Slobo pokazao da je tako nešto i te kako ostvarljivo??
Nego, drugi izdavaci u Srbiji ako mogu da rade ko Besna kobila, optimalna forma za dati strip. |
Edited by - kasper on 15/12/2011 22:28:37 |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 15/12/2011 : 22:34:29
|
quote: Originally posted by goksi Nisam ja zagovornik "što jeftinije" već užasno iritira što se više na forumu ne može pročitati ništa više osim kakve su tehnikalihe nekog stripa. I što deluje kao da ljudi mole da im se nešto servira što luksuznije i skuplje.
Po stoti put: Ako neće Muhamed brdu... Forum nisu svi ostali, forum si i ti. Ako želiš promjenu, budi primjer. Želiš raspravljati o stripu? Pa započni temu. Ljudi koji imaju što reći su se povukli pred šačicom galamdžija i onda kukaju... Ne ide to tako. |
Trouble will find me |
|
|
goksi
Senior Member
Serbia
1950 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 15/12/2011 : 22:38:41
|
Po stoti put: Ako neće Muhamed brdu... Forum nisu svi ostali, forum si i ti. Ako želiš promjenu, budi primjer. Želiš raspravljati o stripu? Pa započni temu. Ljudi koji imaju što reći su se povukli pred šačicom galamdžija i onda kukaju... Ne ide to tako.
I to je tačno . |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 15/12/2011 : 22:54:45
|
Samo jedan primjer: zar nije bolje da je Beli put izdao dva relativno luksuzna integrala Thorgala A4 formata s HC-om, nego da je stripove stisnuo na A5 i s mekim koricama - uz ne puno nižu cijenu - napravio nešto slično onim piratskim izdanjima s kraja 90-ih. U pravoj umjetnosti treba uživati na pravi način, bez obzira na cijenu i bez kalkuliranja. Pokušajte zamisliti Inkala - kojeg već imamo u 3 izdanja - stisnutog na A5. Ja ne mogu... |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 15/12/2011 : 23:02:04
|
jbt, trebalo mi dva minuta da skontam sta si hteo da kazes samo zbog jedne jbne rec(c)e :D |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
axle munshine
Senior Member
Serbia
2351 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 15/12/2011 : 23:07:24
|
Prijatelju, ja ti iz iskustva mogu reći da kod velike vecine stripova cijena NIJE presudna, nego sam strip, tj. da li ga ljudi žele ili ne. Dva Fibrina najskuplja naslova su ujedno i najbrže prodavana: From Hell i Inkal, cijena 300 kn, prvi se rasprodao u manje od godina dana, drugi je na dobrom putu.
Axle, tebe sam tu ubacio jer mislim da od tebe nikada nisam video nikakav drugi post osim "kakve su korice" "kakav je papir" "da li je mat" i slično.
Tu si mozda i u pravu,jbga,sta cu kad i mene iritiraju neki izdavaci sa tim odnosom prema vrhunskom stripu.Ako vec dajem ogroman novac za stripove koje vec imam u raznim strip revijama,znaci sadrzaj je vec poznat, onda zelim da to bude vrhunski odradjeno.Ali ako neko pod etiketom "jeftino" i "niska cena" podvaljuje opet za solidan novac e,vidis,to me iritira.Voleo bih i ja sve jeftino i kvalitetno,ali slozices se da je to tesko izvesti.Zato,ako trazim kvalitet spreman sam i da platim,i onda nema podvaljivanja.A da imamo sve sto pozelimo,to je nemoguce,tako da svako kupuje onoliko koliko moze...valjda sam sad bio jasniji,i shvatas poentu... |
...BD, c'est la vie... |
|
|
axle munshine
Senior Member
Serbia
2351 Posts
Member since 14/06/2006 |
Posted - 15/12/2011 : 23:11:10
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Samo jedan primjer: zar nije bolje da je Beli put izdao dva relativno luksuzna integrala Thorgala A4 formata s HC-om, nego da je stripove stisnuo na A5 i s mekim koricama - uz ne puno nižu cijenu - napravio nešto slično onim piratskim izdanjima s kraja 90-ih. U pravoj umjetnosti treba uživati na pravi način, bez obzira na cijenu i bez kalkuliranja. Pokušajte zamisliti Inkala - kojeg već imamo u 3 izdanja - stisnutog na A5. Ja ne mogu...
Upravo tako Johnny...vrhunska dela traze vrhunsku opremu,i kao takva ce naci svoje kupce...Markos je objasnio koja su se izdanja najbrze prodavala,treba izvuci pouke... |
...BD, c'est la vie... |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13463 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 15/12/2011 : 23:20:03
|
quote: Originally posted by Markos Prijatelju, ja ti iz iskustva mogu reći da kod velike vecine stripova cijena NIJE presudna, nego sam strip, tj. da li ga ljudi žele ili ne. Dva Fibrina najskuplja naslova su ujedno i najbrže prodavana: From Hell i Inkal, cijena 300 kn, prvi se rasprodao u manje od godina dana, drugi je na dobrom putu. A mozda ce ih sve prestici Rip Kirby koji se u prva 3 mjeseca prodao kao ništa do sada. To su stripovi koji su poznati, ljudi ih zele i ako ih dobro uradis, tako da za tu cijenu pruzis adekvatan kvalitet, proci ce. S druge strane, nekih se stvari ne možeš riješiti ni da ih pokloniš, tako da tu lošije i jeftinije izdanje ne čini razliku (prodat ćeš neki primjerak više, svakako, ali ćeš, na kraju, izgubiti više). E sad, pitanje je procjene urednika koji strip spada u tu kategoriju "kultnih" koji će proći. Ali, buduci da ja radim stripove u prvom redu za sebe i budući da smatram da su tih 2-3 Eura razlike u cijeni mekog i tvrdog uveza premalo da se opravda lošije izdanje, ja ću uvijek izabrati kvalitetnije nasuprot lošijeg izdanja.
S druge strane, tu je i Darkwoodov poučak s Konanom koji kaže da izdanje može biti i fantastično i jeftino.
Da ne bi ostalo samo na "pričam ti priču", ja ću dogodine probati s nekoliko eksperimenata, neke manje ili više atraktivne naslove ponuditi po jako niskim cijenama, pa ćemo vidjeti kako će ljudi reagirati, tj. je li moja tvrdnja "nije bitna cijena nego strip" točna.
Da, kad nemaju alternativu i to izdanje od 4000 im je jedina opcija. Pa koga interesuje, on mora da ga kupi, hteo ili ne. Pitanje da li bi svi koji su kupili npr. From Hell od Fibre to uradili da postoji duplo jeftinija varijanta? |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Posted - 15/12/2011 : 23:26:58
|
Ja sam kupio od Belog Puta Žibru i Metabarone za duplo manje pare nego Fibrina izdanja. I da mi BP opet ponudi bilo šta što je izdala Fibra za manje pare, pa neka je to i 10%, normalno da bih kupio Beli Put, jer ima kvalitet isti kao i Fibra, aprevod je moj maternji. Jebeno je samo što Belog Puta više nema. |
Edited by - anto on 15/12/2011 23:30:12 |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13463 Posts
Posted - 15/12/2011 : 23:30:00
|
Ja sam kupio od Belog Puta Žibru i Metabarone za duplo manje pare. I da mi BP opet ponudi bilo šta što je izdala Fibra za manje pare, pa neka je to i 10%, opet bih kupio Beli Put. Jebeno je samo što Belog Puta više nema.
O tome pričam. Fibra vizuelno ima fantastične stripove, ali da je Beli Put npr objavio Mort Cindera, kupio bih izdanje BP-a, jer bi bilo duplo jeftinije, a ovako sam morao da uzmem Fibru. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Posted - 15/12/2011 : 23:34:58
|
Pa o čemu pričaš kad je BP ugašen. Neki kažu da je dobro poslovao a da je ugašen zbog kraha očinske firme (pod kojom je funkcionisao). Priče za malu decu - a što je onda izdavao album-dva godišnje za poslednjih par godina.
Ali ja se ipak nadam da će vaskrsnuti na neki način i nastaviti tamo gde je stao - ali znam i da će tiraži biti dosta manji, a cene dosta veće nego nekada. |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13463 Posts
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4748 Posts
Member since 26/01/2009 |
Posted - 15/12/2011 : 23:40:57
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Samo jedan primjer: zar nije bolje da je Beli put izdao dva relativno luksuzna integrala Thorgala A4 formata s HC-om, nego da je stripove stisnuo na A5 i s mekim koricama - uz ne puno nižu cijenu - napravio nešto slično onim piratskim izdanjima s kraja 90-ih. U pravoj umjetnosti treba uživati na pravi način, bez obzira na cijenu i bez kalkuliranja. Pokušajte zamisliti Inkala - kojeg već imamo u 3 izdanja - stisnutog na A5. Ja ne mogu...
I u tom stripu će da uživa trocifren broj ljudi. Izdanje će za nekolike godine nestati i kasnije će se prodavati po basnoslovnim cenama. Ovaj trend je prešao i na izdanja koja zaslužuju šlj papir i meke korice, koja će takođe nestati sa kioska (na sreću, postoji šačica izdavača koji rade na tome, nasuprot mnogo većem broju knjižara). I onda se postavlja pitanje - ko će da čita strip za 50 godina ako se mladima u korenu satre mogućnost za čitanje i kupovinu? |
https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html https://www.delfi.rs/starway |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21126 Posts
Posted - 16/12/2011 : 00:11:37
|
Bolje da SC izda tri integrala u A4 formatu sa tvrdim uvezom i koji će da koštaju po 1500 - 1700 dinara, nego tri B5 albuma u mekom uvezu za 900 din/alb. A osnovaćemo fond za Imrahila/Krešu i ostale đake/studente/nezaposlene, gde će svako od nas zaposlenih da donira po 200-300 dinara.Eto, ja mogu biti blagajnik.
Govori u svoje ime, i eventualno axleovo. Ostali ne dele vaše mišljenje kao ni ja. Naravno da nije bolje. Nemam nameru više da dajem neke desetine evra na ta hc-perverzna-skupopapirna-debelomasna-podpravimuglom-nadrkana-koričenapodposebnimuglom izdanja. Zajebite više tu priču, želim da mogu da kupim strip.
Prijatelju, ja ti iz iskustva mogu reći da kod velike vecine stripova cijena NIJE presudna, nego sam strip, tj. da li ga ljudi žele ili ne. Dva Fibrina najskuplja naslova su ujedno i najbrže prodavana: From Hell i Inkal, cijena 300 kn, prvi se rasprodao u manje od godina dana, drugi je na dobrom putu. A mozda ce ih sve prestici Rip Kirby koji se u prva 3 mjeseca prodao kao ništa do sada. To su stripovi koji su poznati, ljudi ih zele i ako ih dobro uradis, tako da za tu cijenu pruzis adekvatan kvalitet, proci ce. S druge strane, nekih se stvari ne možeš riješiti ni da ih pokloniš, tako da tu lošije i jeftinije izdanje ne čini razliku (prodat ćeš neki primjerak više, svakako, ali ćeš, na kraju, izgubiti više). E sad, pitanje je procjene urednika koji strip spada u tu kategoriju "kultnih" koji će proći. Ali, buduci da ja radim stripove u prvom redu za sebe i budući da smatram da su tih 2-3 Eura razlike u cijeni mekog i tvrdog uveza premalo da se opravda lošije izdanje, ja ću uvijek izabrati kvalitetnije nasuprot lošijeg izdanja.
S druge strane, tu je i Darkwoodov poučak s Konanom koji kaže da izdanje može biti i fantastično i jeftino.
Da ne bi ostalo samo na "pričam ti priču", ja ću dogodine probati s nekoliko eksperimenata, neke manje ili više atraktivne naslove ponuditi po jako niskim cijenama, pa ćemo vidjeti kako će ljudi reagirati, tj. je li moja tvrdnja "nije bitna cijena nego strip" točna.
pretpostavljam mekokoričene mange. |
Edited by - anto on 16/12/2011 00:12:40 |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 16/12/2011 : 00:26:45
|
quote: Originally posted by Imrahil Da, kad nemaju alternativu i to izdanje od 4000 im je jedina opcija. Pa koga interesuje, on mora da ga kupi, hteo ili ne. Pitanje da li bi svi koji su kupili npr. From Hell od Fibre to uradili da postoji duplo jeftinija varijanta?
Za Inkala nema alternative? A što je sa Systemovim i Vistinim izdanjima? Za Rip Kirbyja nema alternative? Pa bar je Rip Kirby objavljivan godinama. Za From Hell nema alternative? Pa redoviti odgovor je da ga se moze kupiti na amazonu/BD-u za 20 eura. Sve su to itekako dobre alternative.
quote: Originally posted by Imrahil O tome pričam. Fibra vizuelno ima fantastične stripove, ali da je Beli Put npr objavio Mort Cindera, kupio bih izdanje BP-a, jer bi bilo duplo jeftinije, a ovako sam morao da uzmem Fibru.
Mislim da ti BP nije dobar primjer dobre izdavačke politike, po meni. S druge strane, oni su dijelom dokaz moje teorije da stvari koje ljudi ne zele ne možeš rasprodati ni da ih poklanjaš, zar ne? |
Trouble will find me |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Posted - 16/12/2011 : 00:29:16
|
quote: Originally posted by kreŠa I u tom stripu će da uživa trocifren broj ljudi. Izdanje će za nekolike godine nestati i kasnije će se prodavati po basnoslovnim cenama. Ovaj trend je prešao i na izdanja koja zaslužuju šlj papir i meke korice, koja će takođe nestati sa kioska (na sreću, postoji šačica izdavača koji rade na tome, nasuprot mnogo većem broju knjižara). I onda se postavlja pitanje - ko će da čita strip za 50 godina ako se mladima u korenu satre mogućnost za čitanje i kupovinu?
A što bismo mi trebali, tiskati 27.000 primjeraka, tako da ga za 50 godina tvoj praunuk još može kupiti?
Što se Fibre tiče, svi naslovi su dostupni u javnim knjižnicama, besplatno. Posudiš, pročitaš i vratiš. I tako u krug. Tko hoće čitati, može. |
Trouble will find me |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13463 Posts
Posted - 16/12/2011 : 00:36:28
|
quote: Originally posted by Markos Za Inkala nema alternative? A što je sa Systemovim i Vistinim izdanjima? Za Rip Kirbyja nema alternative? Pa bar je Rip Kirby objavljivan godinama. Za From Hell nema alternative? Pa redoviti odgovor je da ga se moze kupiti na amazonu/BD-u za 20 eura. Sve su to itekako dobre alternative.
Inkal, moja greška. Rip Kirbi, pa ovakva alternativa, čini mi se nema. From Hell, na srpskom ili htvatskom je nema. |
|
|
feniks
Senior Member
1922 Posts
Member since 08/05/2004 |
Posted - 16/12/2011 : 00:45:35
|
Naravno da nije bolje A4 1500x3>4500 B5 900x3>2700 1800 dinara razlike
|
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26834 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 16/12/2011 : 01:21:11
|
Što se Fibre tiče, svi naslovi su dostupni u javnim knjižnicama, besplatno. Posudiš, pročitaš i vratiš. I tako u krug. Tko hoće čitati, može.
Pa u STu koji je drugi po veličini grad baš i nisu svi.Čini mi se da nemaju ni upola tvojih stripova a da ne govorimo da neke imaju po 1 komad pa ih treba godinama čekati. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26834 Posts
Posted - 16/12/2011 : 01:23:56
|
quote: Originally posted by Markos Ali, buduci da ja radim stripove u prvom redu za sebe i budući da smatram da su tih 2-3 Eura razlike u cijeni mekog i tvrdog uveza premalo da se opravda lošije izdanje, ja ću uvijek izabrati kvalitetnije nasuprot lošijeg izdanja.
Zašto bi meki uvez bilo lošije izdanje? Zbog tvrdoće korica? Najbolje onda metalne korice pravit.Evo kad propadne škver možeš im omogučiti zamjensku djelatnost |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26834 Posts
Posted - 16/12/2011 : 01:31:09
|
Svi bi mi hteli izdanja kakva nam odgovaraju a izdavači rade izdanja kakva njima odgovaraju i sada je na nam da odlučimo šta ćemo kupiti a šta ne. Meni ne smeta manji format,ne smetaju me meke korice,ne smeta mi obićan papir a pogotovu me ne smeta manja cijena.I kad bi imao uvijek priliku birati između ovakvog i HC/A4/glossy$$ izdanja uvijek bi uzeo prvo.Ali ti slučajevi su rijetki ali ih ima i Torpedo će biti takav. Zato nam dopustite da se radujemo jer vi ionako imate veliku večinu izdanja po vašem ukusu a imate i Torpeda po vašim željama od strane SA.Nema potrebe za viku protiv Systema. |
|
|
Topic |
|
|
|