Bezuspesno sam pokusavao da pronadjem podatke na sajtu pa rekoh da pitam ko zna. Ko je sve od ex Yu drzava izdavao Najamnika (Vicente Segrelles - Il Mercenario), koliko ima brojeva u originalu a koliko je od toga kod nas izaslo. Hvala unapred na odgovorima !
Evo za početak da pokrenemo topik sa mrtve tačke. Najamnika sam prvi puta vidio i pročitao cijeli strip (jedna ili dvije epizode) u novosadskoj Stripoteci, tamo nekih 70.-ih godina. Posebno me impresionirao kolor i tehnika (štampan u koloru u nastavcima, po tablu dvije - koliko me sjećanje služi)tempera ili ulje. Tematika također jako zanimljiva. Kadriranje kao na filmu. Anatomski, pa savršeno, jedino što su mu figure rekli bismo zaleđene.
Koliko se sjećam rečeno je negdje u uvodniku stripa, ili sam to pročitao tih godina da je svoj prvi strip nacrtao u svojim 50.-im godinama. To je bio slučaj bez presedana, do tada kad je strip u pitanju nije bilo starijeg autora stripa koji je tek započinjao svoju stripovsku karijeru. Kad je likovna umjetnost u pitanju bilo je slikara koji su krenuli također tek negdje sa 40 godina da se ozbiljnije angažiraju na polju umjetnosti.
Bezuspesno sam pokusavao da pronadjem podatke na sajtu pa rekoh da pitam ko zna. Ko je sve od ex Yu drzava izdavao Najamnika (Vicente Segrelles - Il Mercenario), koliko ima brojeva u originalu a koliko je od toga kod nas izaslo. Hvala unapred na odgovorima !
E to je umjetnost.. Kao klinac sam uvijek razmisljao kako je i na koji nacin nacrtao odsjaj na zmajevoj glavi i realnost prikaza... Mislim da mi je taj crtez u "Najamniku" dao krila da pocnem kao dijete crtati i motivirati na likovno izrazavanje.
Nemam nista u kolekciji,ali volio bih nabaviti na "papiru" te stripove..
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
loš strip.onda je bija nešto drukčije ali danas tražiti najamnika/plačenika je bespotrebno. scenarij je užasan a crtež/slikanje je ukočeno.zadnjih par albuma je radio uz pomoć kompjutera.
Čak se i ja sjećam tog stripa iz Stripoteke, uglavnom nasilja, golotinje, sexa i fotografskog crteža... Volio bih svejedno to vidjeti kod nas u lijepom albumu.
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Čak se i ja sjećam tog stripa iz Stripoteke, uglavnom nasilja, golotinje, sexa i fotografskog crteža... Volio bih svejedno to vidjeti kod nas u lijepom albumu.
Loše se sećaš, daleko je ovaj strip od nasilja i seksa. A i stil slikanja (uljanim bojama, valjda) isuviše je zamućen za foto/hiper idr realizam.
Originally posted by alexts Loše se sećaš, daleko je ovaj strip od nasilja i seksa. A i stil slikanja (uljanim bojama, valjda) isuviše je zamućen za foto/hiper idr realizam.
Očito sam onda nešto grdno zamijenio... Idem prosurfati o čemu sam to zapravo govorio.
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Originally posted by alexts Loše se sećaš, daleko je ovaj strip od nasilja i seksa. A i stil slikanja (uljanim bojama, valjda) isuviše je zamućen za foto/hiper idr realizam.
Očito sam onda nešto grdno zamijenio... Idem prosurfati o čemu sam to zapravo govorio.
E da, Corbenov Den (ćelavi golać), to je to... Jel izlazio u Stripoteci negdje kad i Segrellesov Najamnik? Pa sam amalgamirao sjećanja u jedan strip? Bilo bi dobro odraditi koji integral i Dena i Najamnika. Volio bih to sad pročitati kao stariji, onoga se sjećam kao dijete.
E da, Corbenov Den (ćelavi golać), to je to... Jel izlazio u Stripoteci negdje kad i Segrellesov Najamnik? Pa sam amalgamirao sjećanja u jedan strip? Bilo bi dobro odraditi koji integral i Dena i Najamnika. Volio bih to sad pročitati kao stariji, onoga se sjećam kao dijete.
dena će teško iko vidjeti još x godina a najamnik nevrijedan je truda
Postavljam pitanje onima koji znaju da li se suska sta Fibra itd da li izdaju skoro sta od ovoga jer evo snimam da kupim prvi dvobroj na engleskom, pa ne bih zurio dok ne dobijem kakve odgovore od "informiranih"... Hvala!
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"