forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Ridjobradi - Libellus
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 34

anto
Advanced Member

Serbia
21450 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 25/12/2011 : 20:50:09  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Ja sam postao dežurni galamdžija i kritičar na strip forumima.
Na libelus forum stalno kreštim za bržim ritmom za gusara i spiroua, mada nisam neki pobornik jakog ritma stripova zbog finansija, ali mislim da je dva albuma godišnje za ova dva junaka presporo, jer trebaju izdati 35 ili 36 Riđobrada i 50 i kusur Spiroua.

Rekli su da će navodno preći na ritam od 4 godišnje sledeće godine - živi bili pa videli

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

tutto maxim
Senior Member

Serbia
1355 Posts

Member since 07/01/2007

Posted - 25/12/2011 : 21:14:45  Show Profile Show Extended Profile  Send tutto maxim a Private Message  Reply with Quote
Dva je definitivno presporo.
Cetiri bi bilo optimalno.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21450 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 01/01/2012 : 10:58:25  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Hmmmm :
u broju dvanaest se daje razlika između pirata i korsara (gusara).
Sad tek primetih da se reč gusar nigde i ne koristi u albumima Riđobradog - doduše,prelistah na brzinu, ali ne nađoh ni na jednom mestu.
Koliko znam, gusar se koristi i u hrvatskom jeziku;ili grešim??

Edited by - anto on 01/01/2012 16:29:39
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10519 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 01/01/2012 : 18:03:12  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Hmmmm :
u broju dvanaest se daje razlika između pirata i korsara (gusara).
Sad tek primetih da se reč gusar nigde i ne koristi u albumima Riđobradog - doduše,prelistah na brzinu, ali ne nađoh ni na jednom mestu.

Koristi, i u principu ima isto značenje kao i korsar.
Al vidiš, uopće nisan iša za tin da se gusari uopće ne spominju.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21450 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 01/01/2012 : 18:28:15  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Možda i grešim - na brzinu sam preleteo preko 12 albuma ali u tom preletu ne spazih reč gusar, već samo pirat - ali ne tvrdim da sam u pravu, bukvalno sam preleteo svih 12 albuma - pitaću u stvari Sergeja (Romella); pa ko zna bolje da mi kaže nego sam prevodilac.

Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 01/01/2012 : 19:51:14  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Koristi se. Osim gusara može i korsar, nisam 100% siguran, ali mislim da su i korsari imali nekakvu dozvolu svog kralja za napade i pljačkanje neprijatelja svoje zemlje.
Što se "pirata" tiče, nisu pogriješili što tako nazivaju Riđobradog i njegove razbojnike, jer dok nisu od kralja dobili "letter of marque", bili su pirati (pljačkali su samo za sebe i svoju korist). Nakon toga postaju kraljevski gusari.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12955 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 01/01/2012 : 19:59:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Da, riječ "gusar" se normalno koristi u hrvatskom jeziku.

Ali se ne primjenjuje jednako kao i riječ "pirat" zato što nemaju isto značenje.

Kao što je već rečeno, gusari su djelovali za vrijeme ratnog stanja, napadali su neprijateljske brodove i nakon zarobljavanja postali bi ratni zarobljenici.

Pirati su bili najobičniji morski razbojnici.

Ta će se promjena statusa i terminologije vidjeti i u Riđobradom.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 01/01/2012 : 20:52:36  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
Pod gusarima se podrazumijevaju i bukaniri, korsari, filibusteri, privateers...razni nazivi koji su se koristili u raznim razdobljima, označavaju isto: gusare, dakle one koji su pljačkali neprijatelje svoje zemlje u ratnim uvjetima i imali za to dozvolu svog kralja ("Letter of marque").
Pirati su pljačkali samo za sebe, nisu bili u ničijoj službi.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 02/01/2012 : 03:34:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
ja sam u LB-u uvijek poticao tu strogu distinkciju.
međutim, jezik se vremenom mijenja i (nazalost) danas je ona gotovo potpuno nestala.
naime, sve ove oblike potpuno je zamijenila rijec GUSAR (da je danas preveden prvi dio filma, zvao bi se gusari s kariba, budite sigurni).
iznimka su slavni (stvarni i literarni) likovi - njih nikad nismo zvalti piratima kad ih navodimo cak i ako su iskljucivo to bili, uvijek je to bio gusar "xyz".
za utjehu, mnogi od njih bili su i pirati i gusari.
no LB ce sigurno nastaviti ovo razlikovati jer im je to vazno i za sam tijek radnje.
ali, ponavljam, u standardnome jezicnom izricaju te razlike u hrvatskom vise nema.

korsar (corsair), iako izvorno francuski gusar, vise se koristi za obicne pirate uz sjevernoafricku obalu.
ali to su sad finese.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.

Edited by - Curunir on 02/01/2012 03:40:05
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 02/01/2012 : 20:24:39  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
Još kao klinac, tamo krajem 70-ih, čitajući svakakve stripove naučio sam razlikovati pirate od gusara.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 02/01/2012 : 21:08:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
pa o cemu ja govorim???
naravno da jesi tada, svi smo, bar u hr (srpski izgleda nikad nije ni poznavao razliku, bar se ne sjecam u stripovima).
da si danas klinac, ne bi.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29624 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 08/01/2012 : 23:58:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dsormaz1

Imaš u strip knjižari u Zagrebu u Gajevoj (bivši Libellus, nikako da zapamtim novo ime :)) za 80 kuna.
Nije Zaprešić 100 km od Zagreba ;)

zna li tko imaju li ranije brojeve?
5, pa na dalje
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29624 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 09/01/2012 : 00:11:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
usput, kako kostaju 80kn u asteroidu kad na libellusovoj stranici pise 90kn
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12955 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 09/01/2012 : 00:39:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

quote:

Imaš u strip knjižari u Zagrebu u Gajevoj (bivši Libellus, nikako da zapamtim novo ime :)) za 80 kuna.

5, pa na dalje

Sigurno imaju primjerke od broja 7 pa nadalje. Nisam siguran, ali mislim da sam zadnji puta vidio barem jedan primjerak broja 6. Veliko možda.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12955 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 09/01/2012 : 00:40:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

dsormaz se zeznuo, prvih mjesec dana je cijena bila 80 kuna, a kasnije 90.

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29624 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 09/01/2012 : 00:49:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

quote:

5, pa na dalje

Sigurno imaju primjerke od broja 7 pa nadalje. Nisam siguran, ali mislim da sam zadnji puta vidio barem jedan primjerak broja 6. Veliko možda.

imam 6 i 7, ali fali mi petica...
a naci cu na aukcijama, ali skupo mi je 130kn za 48 stranica
a i inace su preskupi, kao sto rekoh, 90kn za 48 stranica... stvarno pretjerivanje
ali kad su odlicni
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 09/01/2012 : 07:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Da, imaš pravo, ja sam uvijek uzimao u prvih mjesec dana pa mi je ostalo u sjećanju da sam plaćao 90 kuna.
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 09/01/2012 : 07:45:41  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
Ne pratim aukcije, zar toliko deru na tim prvim brojevima?
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29624 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 09/01/2012 : 11:20:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Da, imaš pravo, ja sam uvijek uzimao u prvih mjesec dana pa mi je ostalo u sjećanju da sam plaćao 90 kuna.

hehe, mislis 80
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29624 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 09/01/2012 : 11:21:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

da, nazalost

http://www.stripovi.com/index.asp?page=auctions-list&Title=ri%F0obradi
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 09/01/2012 : 13:07:40  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

hehe, mislis 80

Da, 80, jbg-a, jutro i prvi radni dan u tjednu...
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 09/01/2012 : 13:11:52  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

da, nazalost

http://www.stripovi.com/index.asp?page=auctions-list&Title=ri%F0obradi

Zato uvijek treba kupiti prvih par brojeva nekog stripa koji volimo. Kasnije ih više nema u redovnoj prodaji pa se nabijaju cijene.
I ja sam se tako opekao kod nekih drugih stripova prije par godina. Nisam htio odmah kupovati, mislio sam ima vremena, bit će ih, lako će se nabaviti. Dobro da nisam pogriješio s Riđobradim.
Go to Top of Page

tutto maxim
Senior Member

Serbia
1355 Posts

Member since 07/01/2007

Posted - 18/01/2012 : 16:16:34  Show Profile Show Extended Profile  Send tutto maxim a Private Message  Reply with Quote
Gde je sve kod nas objavljen prvi broj Ridjobradog?
Znam za Libellus,Stripoteku i Eks Almanah 18.
Da li je jos negde objavljena ta prva epizoda?
Go to Top of Page

fikus
Senior Member

1966 Posts

Member since 02/11/2010

Posted - 18/01/2012 : 17:13:43  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Strip magazin Spunk (u boji)

always progressive, never conventional!
Go to Top of Page

fikus
Senior Member

1966 Posts

Member since 02/11/2010

Posted - 18/01/2012 : 21:13:44  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
E zeznuo sam se za Spunk. Evo idem sam u katran pa na perje. Nisam siguran, ali mislim da je nešto izdano u Gigantu (br 3?) ali neznam da li je bila prva epizoda.

always progressive, never conventional!
Go to Top of Page
Page: of 34 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.44 seconds. Snitz Forums 2000