forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Daredevil 1-5
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 15

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 03/05/2012 : 23:11:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
E, zainteresirali ste me, i sad jedva čekam Fibrin preview.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9076 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 03/05/2012 : 23:13:24  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

(ali samo Mooreov run, ono prije toga nije vrijedno pažnje - sem crteža).

Nepravedan si - vrlo dobre je Len Wein pisao scenarije za prve priče, a sama prva epizoda je legendarna.
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 03/05/2012 : 23:19:15  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Pa, priznajem, jesam malo nagrdio :) Ok je bio Wein, ali ništa više od toga (bar meni). Ali je Moore unijeo toliku revoluciju u lik, a opet ostao doslijedan prijašnjim epizodama, da ono prije njega nije toliko vrijedno spomena. Kažem opet, Wein-Wrighson/Redondo - ok epizode.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12956 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 03/05/2012 : 23:32:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

Kažem opet, Wein-Wrighson/Redondo - ok epizode.

Ja bih rekao i više nego ok. Malo je nezahvalno uspoređivati Weinovog i Mooreovog Swamp Thinga. To su dva potpuno različita pristupa jednom stripu. Svaki je dobar na svoj način, Wein u svojoj jednostavnosti, a Moore u svojoj kompleksnosti. A Bernie Wrightson je ipak Bernie Wrightson. Nadam se da ćemo jednom vidjeti i kolekciju tih 14 epizoda Weinovog/Wrightsonovog/Redondovog Swamp Thinga.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 03/05/2012 : 23:42:06  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Zavisi ko šta očekuje od stripa. Meni su epizode bile previše naivne i na tragu horor stripova iz sredine prošlog vijeka, koje me nimalo ne oduševljavaju, ali ipak je riječ o stripu s početka 70-ih, koliko se sjećam. Ipak, bilo je ok čitanje, a o Wrightsonovom crtežu ne vrijedi trošiti riječi, fantastičan, a i Redondo se pokazao kao jako dobra zamjena.
Go to Top of Page

goksi
Senior Member

Serbia
1957 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 04/05/2012 : 14:45:25  Show Profile Show Extended Profile  Send goksi a Private Message  Reply with Quote
Idemo dalje .

Pročitao sam kompletan drugi trejd Derdevila - Elektra. Generalni utisak je isto kao i posle prvog, a to je da je ovo jedan fenomenalan strip. Drugi utisak je da bi se ovaj trejd mogao podeliti na dva dela, od 190. strane i posle nje. Mislim sve je to isto, ali tada postaje bolje, dobija neku dodatnu dozu kvaliteta. Epizode do strane 190 su uglavnom vezane sa sukobe sa neprijateljima, od kojih bi izdvojio jedan sjajan i jedan koji mi se nimalo nije svideo. Kada sam video da će sledeća epizoda koju čitam biti sa Hulkom priznajem da sam hteo da preskočim taj deo, pošto mi je to totalno nezanimljiv lik. Ali onda nakon čitanja "hej, pa ovo je sjajno napisano". Mnogo dobra epizoda. Kao najlošiju bih izdvojio onu sa Gladijatorom, em loš lik em potpuno bezvezna epizoda. Malo je tu pokušano da se doda na zanimljivosti sa tom njegovom ljubavi prema advokatici, ali mi je generalno epizoda za momentalni zaborav.

Povratkom Elektre počinje druga stvar. Mada priznajem da mi nije jasno zašto je trejd nazvan Elektra kada nje ima na samo 24 strane. Ali okej, ona je valjda ta koja "drma Derdevila" . Epizoda sa Elektrom je sjajna, a posebno reakcija Meta. Potom dolazi meni najzanimljiviji i najmoćniji lik - Kingpin . Kako je on samo sjajno odrađen! Što priče što crtež, ma milina čitati. Jedan izuzetno zanimljiv lik, i svako ko kaže "grdosija koja vlada mafijom i tamo tuče sve" opasno greši. Mnogo je moćan lik i svakakve priče tu mogu da se ispričaju, kao što i jeste već epizoda sa njegovom ženom. Sa zadovoljstvom očekujem nove epizode sa Kingpinom! Krajnji zaključak nakon pročitana dva trejda je da sam izuzetno zadovoljan što sam kupio ovaj strip, veoma veoma dobra stvar.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27179 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 04/05/2012 : 15:13:53  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
bolje reci podjela na one koje je pisao McKenzie?? i na one koje je pisao Miller

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

goksi
Senior Member

Serbia
1957 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 04/05/2012 : 19:35:59  Show Profile Show Extended Profile  Send goksi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

bolje reci podjela na one koje je pisao McKenzie?? i na one koje je pisao Miller

Tako nekako . Ali ni ovo pre nije loše, samo je dalje podignuto na viši nivo i bolje .
Go to Top of Page

Zlix
Senior Member

Serbia
1873 Posts

Member since 20/03/2006

Posted - 06/05/2012 : 12:28:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlix a Private Message  Reply with Quote
Procitao sam Daredevil: Covjek bez straha. Fenomenalan strip. Tu ima svega, od Metovog detinjstva, do toga kako je izgubio vid, trening sa Stikom, tu je i Elektra, i svasta nesto, da ne spojlujem sada. Uglavnom Metov zivot do trenutka kada je postao Daredevil, borac za pravdu, borac protiv nasilnika i zlocinaca. Znaci prica je fenomenalna. Crtez isto tako dobar. Jedino mi se ne dopada kako je Elektra nacrtana, ali u sustini sve je super. I svidja mi se sto nema nekih super-zlikovaca. Svi negativci su najobicniji kriminalci. Osim jednog. On bas i nije obican kriminalac. Vise je kao kralj podzemlja. ;) Preporuka svima.

IG: @bricktoygrapher
Go to Top of Page

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4839 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 06/05/2012 : 13:08:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by Windwalker

A protiv kakvih se stvari bori? I koji je tip stripa, superhero ili nešt slično?

Što ga točno čini izvrsnim?

Nemojte misliti da provociram, samo me zanima. Jer, imam nula predznanja o tome, a neda mi se googlat.

Ti si idealan tip za one Fibrine foršpane. Štogod ti netko od nas kaže neće ni približno dočarati o kakvom se stripu radi dok ga ne vidiš vlastitim očima.

Mooreov Swamp Thing je mješavina superherojštine, horrora i ekologije, i jedan je od najboljih stripova koji postoje.

Zašto? Kažem, u to ćeš se najbolje uvjeriti sam.

u sred srede... i jedan je od najboljih stripova koji postoje.

daredevil vraca u detinjstvo samo sto je ovo luksuzno izdanje u odnosu na crno bela iz kasnih osamdesetih...

sangue navajo
Go to Top of Page

Zlix
Senior Member

Serbia
1873 Posts

Member since 20/03/2006

Posted - 08/05/2012 : 19:55:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlix a Private Message  Reply with Quote
Trenutno citam Daredevil 2: Elektra u izdanju Fibre. Procitao sam mozda pola knjige. Crtez je zaista dobar, Miler je rasturio ovde. Kolor jeste onako starinski, ali to mi se dopada. Krece se od neke epizode, u originalu 158, malo mi je trebalo da pohvatam ko je tu ko, ali lako se moze citati bez da se znaju neki prethodni detalji. Prvih par epizoda se moze posmatrati kao celina, Daredevil pokusava da sazna ko je unajmio neke likove da ga ubiju, kad sazna ko je krece na njega (da ne otkrivam sada detalje). Pa se onda pojavljuje nama omiljeni zeleni momak - Hulk. Zatim u jednoj epizodi se opet osvrcemo na Metovo detinjstvo i put ka tome kako je postao Daredevil. Ima dosta raznih likova, neprijatelja, i tako dok ne dodjemo do Elektre. Ali dotle jos nisam stigao. Uglavnom, epizode su jako zanimljive za citati i jedva cekam da procitam knjigu do kraja. :)

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 10/05/2012 : 22:33:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Swampyja lično nikada nisam mogao da svarim, zbog više razloga: često prenaglašene ekološke note, stila naracije američkih stripova, naročito malo starijih, koji me zna vrlo zamarati, lošeg kolora i averzije prema superherojskim "dimenzijama priče" (citius, altius, fortius - samo što više šareniša, protivnika i sukoba, po svaku cijenu). I ti uticaji se djelimično provlače i kroz Murov run, koliko god on bio sjajan pisac: teško je transformisati svaki djelić ranije tradicije lika u inovativnost talasa britanskih scenarista.

A ipak, malo koji strip sam tako oštro zapamtio. Neke epizode su uistinu nevjerovatne, prelijepe, poetične, i samo radi njih, Swamp Thingu treba priznati status ekscentričnog klasika. Ja lično preferiram drugi godišnji specijal - možda će se poznavaoci sjetiti, radi se o fantazmagoričnom putovanju kroz zagrobni život, tačnije Pakao, veličanstvenom i sveobuhvatnom, uklopljenom u evoluciju lika Aleksa Holanda, kome Mur polako otkriva djeliće istina i transformiše ga u nad-ljudskog zastupnika njegovih ideala. Iako su rane epizode dosta slabije od kasnije zahuktale faze serijala, i dalje imamo maestralni povratak ludog-starca-kome-sam-zaboravio-ime, ranijeg nemezisa, liniju priče koja je orijetnisana ka čisto horor-struji naracije, tada čuvenu po svojoj ekplicitnosti i slamanju Comic Codea. Sjajan psihološki horor, koji se, za žanr, vrlo nekonvencionalno razriješuje i još jednom potvrđuje originalnost i nepredvidljivost Swampyjeve funkcije u svijetu superheroja (od koga će se sve više distancirati, postajući jedinstven tip heroja, ili, bolje rečeno, tek na sve spremni zastupnik jedne forme života), te dubinu transformacije kroz koju je prošao od patetične gomile travuljina, kakav bješe pod palicom ranijih pisaca.

Ima još toga, naravno - događaja čije se posljedice provlače kroz kontinuitet "Sendmena", "Helblejzera" i "Lucifera", te koji su direktno ili indirektno podarili dobru narativnu i presedansku osnovu za ove nadahute nasljednike - ali i manjih, ličnih priča koje oslikavaju tu, ne-epsku, još uvijek duboko ljudsku, stranu Čudovišta iz močvare. A njegovu ljudskost održava i krijepi odnos sa Abigejl Arkejn (mislim da sam pomiješao imena, no šta mari), možda i jedan od najtoplijih i najljepših u stripu. Da, Mur je ovdje možda izgradio i najtopliji odnos likova, pored Noćne Sove i njegove ljubavnice iz "Nadzirača", u čitavom opusu, nalazeći da je odnos "ljepotice i zvjeri" savršena postavka emocinalnog života protagonste, makar i pomalo klišeiziran oblik kojim struje iznenađujuće stvarne emocije, moćni motivacioni pokretači, koji radnjama i riječima likova daju dublji smisao i veću potresnost od todašnjih "ideološko-pravedničkih" mainstream superherojskih tabačina.

Horor koji prelazi dugačak put od treša pedesetih do dubljeg užasa duše, stara ljubavna priča koja vaskrsava u pomalo bizarnom, ali dirljivom obliku, izlaganje filozofskih ideja, čvrstog odbijanja i ismijevanja antropocentrizma, te krutih dogmi, beskrajna orgija mašte koja otkriva nove horizonte, i nove, i nove, iznova šireći već kolosalne dimenzije priče... i ekološka sapunica, da. Uh... Ipak volim "Swamp Thing" - zanemarite izjavu iz prvog pasusa.

(Izvinite na skretanju sa same teme; vidjevši zainteresovanost mnogih ljudi, mislio sam da bi manja informativna poruka bila više nego dobro došla. Čini mi se da je neko pitao zašto se ovaj strip percipira kao tako dobar - i nadam se da sam uspio da pružim barem djelić odgovora. Često se sva rasprava o Muru svede na grebuckanje na površini - obuhvatanje svih slojeva njegove zamisli je titanski napor, pogotovo na ovako velikoj masi mjesečno pisanog serijala.)

Edited by - Mhejl on 10/05/2012 22:40:04
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12956 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 10/05/2012 : 22:51:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Mhejl, jesi li ikada čitao Gruenwaldov Squadron Supreme?

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 10/05/2012 : 22:53:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Nisam. Trebao bih? :)
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12956 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 10/05/2012 : 23:11:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Nisam. Trebao bih? :)

Pa, mislim da bi ti mogao biti zanimljiv.

Go to Top of Page

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4839 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 11/05/2012 : 14:59:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
suze swamp thinga se ne zaboravljaju... ni razlozi zbog koji teku... neprocenjivo...

sangue navajo
Go to Top of Page

Zlix
Senior Member

Serbia
1873 Posts

Member since 20/03/2006

Posted - 11/05/2012 : 23:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlix a Private Message  Reply with Quote
Procitao sam do kraja Daredevil 2: Elektra. Nije mi jasno zasto ova knjiga nosi podnaslov Elektra, ona jedva i da se pojavljuje. Vise se pojavljuje Bullseye, pa cak i onaj probisvet Turk. Ta epizoda sa Elektrom je malko dirljiva, kad se on priseca kako ju je upoznao i koliko ju je voleo, a zivot ih je rastavio. Uglavnom -- sve epizode su odlicne, kvalitetne, crtez fantastican (ne mogu da verujem da ovo Miler crta ), price te naprosto teraju da ih dalje citas. Pogotovo kad se pojavi ona gomila sala u pokretu, kralj podzemlja - Kingpin. Zbog odredjenog dogadjaja ponovo se vratio da vlada podzemljem. Vidi se da je Kingpin zaista mocan lik, ne samo fizicki, nego i njegov uticaj u svetu kriminala. A kako je izlemao jednog lika - brutalno. Bacio sam pogled na narednu knjigu i vidim da se nadovezuju na ove sa Kingpinom, jedva cekam da i njih procitam

Go to Top of Page

Zlix
Senior Member

Serbia
1873 Posts

Member since 20/03/2006

Posted - 13/05/2012 : 22:56:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlix a Private Message  Reply with Quote
Čitam Daredevil: Elektrin povratak. Ajme kako su dobre ove epizode, pune akcije. Tu su i Daredevil, i Elektra, i nindže, i još nindži. Ovo je naprosto ludo, pročitao sam stotinak strana kao od šale.

Go to Top of Page

Dermentor
Average Member

Croatia
689 Posts

Member since 14/06/2010

Posted - 14/05/2012 : 19:53:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Dermentor a Private Message  Reply with Quote
Ljudi moji 2. knjiga je tek zagrijavanje... 3. knjiga je fenomenalna, kao da gledam film. Ne mogu se odljepiti, poceo 4. knjigu...
Go to Top of Page

Zlix
Senior Member

Serbia
1873 Posts

Member since 20/03/2006

Posted - 14/05/2012 : 19:56:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlix a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dermentor

Ljudi moji 2. knjiga je tek zagrijavanje... 3. knjiga je fenomenalna, kao da gledam film. Ne mogu se odljepiti

Slazem se

Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29481 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 14/05/2012 : 22:28:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Knjiga 2 je definitivno najslabija karika, jer je tek zadnju trećinu knjige Miller počeo pisati scenarij.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Zlix
Senior Member

Serbia
1873 Posts

Member since 20/03/2006

Posted - 14/05/2012 : 22:37:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlix a Private Message  Reply with Quote
Meni su i epizode iz knjige dva bile interesantne, ali slazem se da su iz trojke mnogo bolje, pogotovo one sa nindzama

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27179 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 14/05/2012 : 22:52:52  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
I sad zamislite kako je bilo nama starima to čitati tamo negdje krajem osamdesetih

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9076 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 14/05/2012 : 23:38:11  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

I sad zamislite kako je bilo nama starima to čitati tamo negdje krajem osamdesetih

Pa ne krajem, u Eksu je to bilo još od 1984.
Go to Top of Page

Zlix
Senior Member

Serbia
1873 Posts

Member since 20/03/2006

Posted - 17/05/2012 : 23:09:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlix a Private Message  Reply with Quote
Procitao sam trecu knjigu Derdevila koja nosi naziv Elektrin povratak. Kod ovog junaka mi se svidja to sto se price ne vrte oko borbi protiv sinova radijacije, tj. nema tu nekih super negativaca, kao recimo kod Spajdermena. Ovde vidimo drugu, mracniju stranu Njujorka. Ima svega, kriminalaca, lopova, ubica, nindzi, dilera, i ostalih probisveta. Derdevil pokusava sa svima njima da izadje na kraj i da ih odvede pred lice pravde, kao i da pomogne nevinim osobama, medju kojima je i jedan decak.

U ovoj knjizi su malo ozbiljnije price, ali mnogo dobro napisane, i zaista sam uzivao citajuci. Preporuka.

Go to Top of Page
Page: of 15 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000