forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 555

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 25/05/2012 : 23:38:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Također, mislim da riječ "adaptacija" nije baš najsretniji izbor kad se govori o filmovima koji obrađuju obračun kod O. K. Corrala. To je subjektivni doživljaj jednog povijesnog događaja.

filmovi o "Obračunu kod OK korala" je ajmo tako reć prepričavanje ovog povijesnog događaja. njega sam samo naveo da pogledaš koliko su svi glumci (osim Costnera) rasturili ulogu Wyatta Earpa.

quote:
Heh, kad se samo sjetim kako su ljudi za Scottovog Robina Hooda govorili kako je loša adaptacija. Adaptacija čega? Par pjesama i molitvi?

mislim da je fora u tome kako je prikazan sav taj mit. jer, kad te netko pita: "Tko je Robin Hood?" tebi bi, ako si barem malo upoznat s tom legendom, trebalo past na pamet: "on je odmetnik, čovjek koji krade bogatima i daje siromašnima, borac za socijalnu pravdu". Scottova verzija je upravo to izostavila, odnosno ona je nastojala baš objasnit kako je Robin postao odmetnikom.

e sad, ako mene pitaš, ja bih i rekao da je film loš sam po sebi. toliko loš da čak i Costner naspram Crowea izgleda dobro u toj ulozi.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 25/05/2012 : 23:48:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Felagund

Mene fascinira kako ima ljudi koji toliko vole Coppolinog Draculu, a onda seru po novom Sherlocku, govoreci da je to glupost koja nema veze sa Sherlockom i koji nije ni najmanje vjeran originalu. Da, hvala Bogu da nema do sad vec ne znam koliko Sherlock filmova koji su dosta vjerni knjigama, pa je stvarno takva strahota pokusati napraviti malo drukciji prikaz Sherlocka.

gledaj, za mene osobno nije bitno da li će neki film bit vjeran knjizi 100%, 50% ili koliko već. uvijek se u filmu koji je rađen po knjizi naprave neke promjene, to je praktički nužno. ali, ono što je ipak važno je sama suština djela, atmosfera, pouka i poanta. a to je ono gdje je Coppolin film fulao.

quote:
Problem sa Coppolom je to sto je on sam najavljivao da ce njegov film biti najvjerniji knjizi od svih filmova do sad napravljenih i jos u ime filma gurnuo ime autora knjige i onda skroz fula poantu glavnog lika.

upravo je i najveći problem to što Coppola na kraju nije imao hrabrosti priznati da je to njegov Drakula.

quote:
A Dracula sam po sebi nije manjkav lik, iako mi nije bas ni najomiljeniji iz vampirskih filmova, a sto se samog filma tice, on isto funkcionira, ali mi je u najboljem slucaju solidan.

Potpisujem.

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 26/05/2012 00:25:12
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 25/05/2012 : 23:55:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Je li Coppola doista fulao poantu glavnog lika? Element seksualnosti je bio prisutan i u Stokerovoj knjizi, samo možda ne u toliko eksplicitnoj mjeri. Coppola je samo naglasio taj aspekt. A i bio bi lud da to ne napravi u filmu koji je vizualno tako bogato zamišljen.

ajde ti onda odgovori na pitanje: zašto se ovaj Stokerov roman svrstava u horor žanr?

taj ljubavni/seksualni aspekt u knjizi je jako malo prisutan. konkretno, samo ljubav između Harkera i Mine. čak i da velimo da je Coppola naglasio taj seksualni aspekt, jedino što je on time napravio jest da je fulao samu karakterizaciju glavnog lika, jer Drakula nikad nije bio neki zavodljivi mladić, nego čudovište, monstrum koji nema osjećaja. e sad, zašto bi Coppola u vizualno privlačnom filmu napravio ljubavnu priču, a ne horor priču? to pitajte njega. po meni je mogao zadržati tu horor atmosferu i sve bi opet ispalo super, još i bolje.

quote:
A to da Dracula u filmu nije čudovište i monstrum? Doista imam osjećaj kao da smo gledali dvije različite verzije filma.

ne, on je u filmu najobičniji Don Juan koji je došao u London da pronađe svoju uskrsnulu ženu. ako ciljaš na Drakulu kao monstruma koji je došao u London da stvori još vampira, Bela Lugosi je tu ipak no1.

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 26/05/2012 00:43:51
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 26/05/2012 : 00:04:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Onda mi je dala dio gdje gdje su ova cetvorica otisla na grob probosti Lucy. Istina u tom opisu njezinog ubijanja se mogu iscitati seksualni elementi, ali eto, ja dok sam citao Draculu, citao sam ga po noci u mraku sa svjetlom od mobitela (radi ambijenta) i u tom prizoru nisam vidio nista seksualno, dapace, meni je taj prizor bio potpuno suprotan.

odlično rečeno.

ono što bi moglo bit kao "seksualno" u svemu tome je onaj prizor kad se Lucy približava Arthuru i govori (zapamtio cijeli citat ): "Dođi k meni, Arthure, ostavi njih i dođi meni...moje ruke žude za tobom, dođi moj mužu, dođi!"
meni osobno je to bio čisti horor prizor. isto kao i recimo onaj dio u kojem Harker u dvorcu nailazi na one tri Drakuline nevjeste. iz moje perspektive, sve te scene bi se mogle protumačiti kao seksualne, ali istovremeno i jezive. dok u Coppolinom slučaju je sve to komedija, ništa više.

quote:
U filmu se ti prizori ne mogu iscitati kao strasni, neg sam cekam kad ce pocet orgijat svi, prakticki sve vodi tome.
Sto se tice samog Dracule, ne, on u filmu nije monstrum. Izlazi sa Minom na kavu il sta vec, cijelo vrijeme se objasnjava kako je on nekada bio covjek sa ljudskoscu, pa i sam kraj gdje izgleda kao da Mina pati i zali za Draculom.

i kaže joj jednu od onih rečenica kao što su: "Prošao sam oceane vremena da bih te pronašao". a ona mu na kraju filma kaže: "Ljubavi moja..."

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 26/05/2012 00:12:44
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12917 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 26/05/2012 : 00:58:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Darth Ivan

e sad, zašto bi Coppola u vizualno privlačnom filmu napravio ljubavnu priču, a ne horor priču?

Zašto misliš da jedno nužno isključuje drugo?

To što ima elemenata erotičnosti i tragične ljubavi ne čini ga išta manje horrorom. Dapače, često se prožimaju. Dovoljno je samo vidjeti scenu u kojoj Dracula u obliku čudovišta siluje Lucy. Ako ga to ne čini monstrumom...

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 26/05/2012 : 01:16:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zašto misliš da jedno nužno isključuje drugo?

To što ima elemenata erotičnosti i tragične ljubavi ne čini ga išta manje horrorom. Dapače, često se prožimaju.

da, čini ga manje hororom, jer je film pretvoren u ljubavnu priču.

quote:
Dovoljno je samo vidjeti scenu u kojoj Dracula u obliku čudovišta siluje Lucy. Ako ga to ne čini monstrumom...

imaš pravo, zbog te jedne jedine scene (naspram svih ostalih u kojima je ljubazni džentlmen) ćemo ga proglasiti monstrumom.

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 26/05/2012 01:17:21
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25292 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 26/05/2012 : 09:02:52  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Mene fascinira kako ima ljudi koji toliko vole Coppolinog Draculu, a onda seru po novom Sherlocku, govoreci da je to glupost koja nema veze sa Sherlockom i koji nije ni najmanje vjeran originalu. Da, hvala Bogu da nema do sad vec ne znam koliko Sherlock filmova koji su dosta vjerni knjigama, pa je stvarno takva strahota pokusati napraviti malo drukciji prikaz Sherlocka.

gledaj, za mene osobno nije bitno da li će neki film bit vjeran knjizi 100%, 50% ili koliko već. uvijek se u filmu koji je rađen po knjizi naprave neke promjene, to je praktički nužno. ali, ono što je ipak važno je sama suština djela, atmosfera, pouka i poanta. a to je ono gdje je Coppolin film fulao.

Upravo ovo je to zašto je film dobar. Uspeo je da prenese atmosferu i ideju knjige. Film nije čista ekranizacija knjige, naravno, već više interpretacija iste.
To što je malčice "romantičniji" ne vidim kao problem, naprotiv. Odlično je prikazano upravo ono zašto je Vlad postao Drakula, zašto se pobunio protiv Boga i ljudi. Ta naglašena seksualnost koja mnogima smeta je baš dobar momenat i vidi se da su ljudi malčice više razmišljali i istraživali legende o vampirima.

Vampiri su uvek predstavljani kao bića u ljudskom obliku koja sisaju krv i otimaju mlade devojke da bi opštili sa njima (ne sećam se nekog prikaza vampira sa mladićem u naručju, osim gej uratka Intervju sa vampirom ). Upravo kroz to je predstavljena razlika između "civilizovanog sveta" i životinja, kojima je samo to i važno- zadovoljavanje primarnih potreba. Ne zaboravimo ni momenat crkvenog učenja i njihovih stavova prema seksu. A Drakula je upravo suprotnost tog učenja, onaj koji se odmetnuo od Crkve. A ipak, bio je i ostao plemić i Oldman ga je odlično prikazao kao takvog.

"Nedostatak horora" takođe vidim kao plus. Šta je trebalo, da imamo još jedan film sa Drakulom koji maše svojim plaštom i svaka dva minuta teatralno širi usta da bi pokazao svoje zube? Ono što se u filmu vidi od "klasičnih" horor momenata je sasvim dovoljno. Ko hoće "pravi horor sa Drakulom" ima onaj Cravenov uradak, to je valjda filmčina po takvim merilima.

Zato kažem, poenta knjige je prenesena dosta dobro, glumačka ekipa je odlična, osim Nea, scenografija je odlično pozorišno-naglašena i odlično ukomponovana. Meni dovoljno za dobar film.

I kao što smo svi mi knjigu doživeli na pomalo drugačiji način, tako je i sa filmom.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 26/05/2012 09:09:14
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 26/05/2012 : 09:42:24  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Imao sam vec gotovo identicnu diskusiju glede Coppolinog Dracule sa clanom dosada u neko dosljedno vrijeme i vidim da vi sada ponovo preljevate vodu iz supljeg u prazno.
Film ocigledno polarizira i samim tim cini zatvoreni krug te nas podjeca na dobru staru izreku "Kad svi misle isto, znači da niko ne misli dovoljno."

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 26/05/2012 : 11:47:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Ivane, ne mozes tvrditi da je film los zato sto ti tvrdis da je tako, pa se jos potkrepljujes "objektivnim" misljenjem.

Objektivno, ja ti mogu reci da mislim da je Leo Messi top 3 fudbaler danasnje ere, iako subjektivno mislim da je slina. U filmu, jedino objektivno mozes reci da traje toliko i toliko minuta i da je snimljen te godine, eventualno objektivno mozes i reci da li je kamera dobro postavljena. Sve ostalo je tvoj licni tj. subjektivni dojam, i svaki pokusaj da tvoje subjektivno misljenje predstavis kao strucnu objektivnu tacku gledista samo dalje degradira tvoj kredibilitet u ovoj (i bilo kakvoj) diskusiji. Pogotovo je uvredljivo sto pokusavas ljude uveriti u superiornost svojeg misljenja i time nehajno degradirati njihove stavove.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

Felagund
Average Member

Croatia
872 Posts

Member since 01/10/2010

Posted - 26/05/2012 : 14:04:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Felagund a Private Message  Reply with Quote
Da, ova rasprava na temu Dracule nema vise smisla, nije imala ni na pocetku, ali eto, ja sam htio iznijet i obrazloziti svoj stav da ne ispadne da sam samo obican hater filma zato sto odudara od knjige. Kao sto sam vec napisao, ako gledam film zasebno, solidan mi je, no posto je film najavljen kao najbliza ekranizacija i posto je gurnuto piscevo ime u naslov filma, onda ga ne mogu gledati odvojeno od knjige. No eto, to je samo moje misljenje (i Ivanovo ocito) i ja shvacam i uvazavam da taj film mnogima moze biti jako dobar. Naravno da se nece svima svidati isti filmovi
Eto, toliko od mene na ovu temu.

Sve je relativno (E = mc^2)
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 26/05/2012 : 15:47:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Upravo ovo je to zašto je film dobar. Uspeo je da prenese atmosferu i ideju knjige.

ne, nije uspio, nego promašio, a već sam rekao zašto. zato jer knjiga ima baš onu gotičku horor atmosferu za manjim ljubavnim elementima, dok je u filmu obratno: prevladava ta ljubavna atmosfera sa malim horor elementima. ideja same knjige se isto potpuno razlikuje od one u filmu. Stoker je naime želio da čitatelji razumiju da je Drakula, premda jedno jako moćno biće, ipak netko tko nije nepobjediv. odnosno, da mu se ipak nekolicina ljudi svojom hrabrošću i odanošću može suprotstaviti. svi oni motivi u knjizi - ljubav Harkera i Mine, prijateljstvo Arthura, Quinceya i doktora Sewarda i njihova hrabrost i odanost, zatim van Helsing i njegova mudrost i odlučnost - to je ono što je na kraju zapečatilo Drakulinu sudbinu. poanta cijele knjige jest da je zlo, premda moćno samo po sebi, ipak nešto što se uz pomoć hrabrosti i odlučnosti, i iznad svega prijateljstva, može prevladati.

a koja je poanta Coppolinog filma? to da je netko spreman proći i učiniti sve da bi bio s osobom koju voli. nešto u tom stilu. dakle nešto potpuno drugačije u odnosu na knjigu.

quote:
Film nije čista ekranizacija knjige, naravno, već više interpretacija iste.

to je istina. i upravo je u tome i problem. jer s obzirom da se film zove "Bram Stoker's Dracula", to implicira da će film biti ekranizacija knjige, ali nije, nego je interpretacija. tako da film na kraju laže gledatelju. da se film zvao "Coppola's Dracula" ili samo "Dracula" to bi već bilo nešto drugo.

quote:
To što je malčice "romantičniji" ne vidim kao problem, naprotiv. Odlično je prikazano upravo ono zašto je Vlad postao Drakula, zašto se pobunio protiv Boga i ljudi. Ta naglašena seksualnost koja mnogima smeta je baš dobar momenat i vidi se da su ljudi malčice više razmišljali i istraživali legende o vampirima.

ne vidim ni ja da je to problem samo po sebi, ali rekao sam već - ako je film nazvan "Bram Stoker's Dracula", onda je on i trebao biti blizak knjizi što se karakterizacije likova tiče.

quote:
"Nedostatak horora" takođe vidim kao plus. Šta je trebalo, da imamo još jedan film sa Drakulom koji maše svojim plaštom i svaka dva minuta teatralno širi usta da bi pokazao svoje zube?

ako se u naslovu filma spominje ime glavnog autora knjige, onda da.

quote:
Zato kažem, poenta knjige je prenesena dosta dobro, glumačka ekipa je odlična, osim Nea, scenografija je odlično pozorišno-naglašena i odlično ukomponovana. Meni dovoljno za dobar film.

poanta knjige je skroz promašena. glumačka ekipa je ok, osim Reevesa i Winone Ryder, a scenografija je super. rezultat? solidan film, kao stand-alone.

quote:
I kao što smo svi mi knjigu doživeli na pomalo drugačiji način, tako je i sa filmom.

očito si knjigu krivo shvatio. pročitaj je još jednom.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 26/05/2012 : 15:51:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mairosu

U filmu, jedino objektivno mozes reci da traje toliko i toliko minuta i da je snimljen te godine, eventualno objektivno mozes i reci da li je kamera dobro postavljena. Sve ostalo je tvoj licni tj. subjektivni dojam, i svaki pokusaj da tvoje subjektivno misljenje predstavis kao strucnu objektivnu tacku gledista samo dalje degradira tvoj kredibilitet u ovoj (i bilo kakvoj) diskusiji. Pogotovo je uvredljivo sto pokusavas ljude uveriti u superiornost svojeg misljenja i time nehajno degradirati njihove stavove.

a reci, s čime se ne slažeš? jel ima nešto što sam krivo rekao?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 26/05/2012 : 15:52:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Eto, toliko od mene na ovu temu.

Time out.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 26/05/2012 : 16:13:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

U filmu, jedino objektivno mozes reci da traje toliko i toliko minuta i da je snimljen te godine, eventualno objektivno mozes i reci da li je kamera dobro postavljena. Sve ostalo je tvoj licni tj. subjektivni dojam, i svaki pokusaj da tvoje subjektivno misljenje predstavis kao strucnu objektivnu tacku gledista samo dalje degradira tvoj kredibilitet u ovoj (i bilo kakvoj) diskusiji. Pogotovo je uvredljivo sto pokusavas ljude uveriti u superiornost svojeg misljenja i time nehajno degradirati njihove stavove.

a reci, s čime se ne slažeš? jel ima nešto što sam krivo rekao?

Ovo je k'o da pricas sa zidom. Jos kazes hunteru da nije dobro shvatio knjigu :D Jebote, tebi dok neko fizicki, licno ne nalupa samare, nista nismo dobili :D

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 26/05/2012 : 16:17:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ovo je k'o da pricas sa zidom. Jos kazes hunteru da nije dobro shvatio knjigu :D Jebote, tebi dok neko fizicki, licno ne nalupa samare, nista nismo dobili :D

pa evo, pitao sam te. u čemu se ne slažeš, recimo u vezi "Drakule"?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 26/05/2012 : 16:30:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Pa nije poenta slagati se i ne slagati se. Poenta je da ti masis pojmove subjektivnog i objektivnog. Bushido ti je rekao. Ja sam ti rekao. Ja ne znam sta dalje ? Reci brate meni se ne svidja, nemoj uveravati druge da nije dobro jer ti mislis tako :D

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 26/05/2012 : 17:12:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Opet pretjeruješ Ivane jebiga. Dobro ti je Mairosu rekao haha pa ti bi do preksutra mogao nekoga uvjeravat da promijeni mišljenje izvlačeći svaku sitnicu u svoju korist. Malo je ''brainwashing'' žišku

Ne slažem se ni ja sa sa statusom mnogih filmova ali kaj sad? Bolje je obratiti pozornost na to što se nekom drugom svidjelo pa sljedeće gledanje obratiti pozornost na to. Ne treba odmah ići u ofenzivu :D

Nije ni meni Drakula tako fenomenalan kao većini ljudi ali bogme nije niti tak loš kako ga ti silom želiš prikazati.

Evo da dam svoje razmišljanje makar sam ga zadnji put gledao i pročitao knjigu prije nekih 6-7 godina
(minusi)- nema gotičke atmosfere (JAKO BITNO), nema jezive kripte i dugih scena među kamenim zidovima, nema niti cigana, Grof u dvorcu na početku izgleda ko moja suseda, taj ljubavni odnos koji je prenaglašen u 3 pm (to su mogli sačuvat za neku ekranizaciju romana od Anne Rice a ne Stokera!) Keanu ko da je sljepljen od govana itd...

Ali zato ima desetak jako dobrih stvari na koje vrijedi obratiti pozornost (plusevi) na početku onaj siluetni prikaz borbe, pa scene na brodu, općenito igranje sa sjenama i najbolje: glazba koja se jako dobro integrirala u film. Da ne kažem majstorski :))

Bok, kako si.

Edited by - Cromwell on 26/05/2012 17:13:34
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 26/05/2012 : 17:30:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Meni se recimo u Coppolinom filmu sviđa naglašavanje seksualnosti i romantične veze Mine i Dracule, za razliku od prenaglašenih stilizacija koje svako malo otklizavaju u kič i pretencioznost. Reeves je jako loš kao i u većini uloga, ali i Hopkins je slab i sklon preglumljivanju.
Imam dojam da je ime pisca u naslovu filma Coppola stavio prvenstveno kao alibi za sve slabosti. Daleko je ovo od njegovih vrhova i mogućnosti, ali nije uopće loše ako ga se prihvati u pomaknutom i stiliziranom ključu.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 26/05/2012 : 20:43:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa nije poenta slagati se i ne slagati se. Poenta je da ti masis pojmove subjektivnog i objektivnog. Bushido ti je rekao. Ja sam ti rekao. Ja ne znam sta dalje ? Reci brate meni se ne svidja, nemoj uveravati druge da nije dobro jer ti mislis tako :D

ok, pomiješao sam pojmove subjektivno i objektivno. i priznajem, malo sam prenaglio, ali ne želim reći ovim svime što sam naveo da je film loš per se. čisto je solidan. samo sam vam želio istaknuti (sad, vi se možete složit s tim a i ne morate) da je velika šteta i razočaranje što film nije onakav kakav je mogao biti. s obzirom na to da je ipak u pitanju bio vrhunski redatelj i poznata glumačka postava.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 26/05/2012 : 20:52:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Opet pretjeruješ Ivane jebiga. Dobro ti je Mairosu rekao haha pa ti bi do preksutra mogao nekoga uvjeravat da promijeni mišljenje izvlačeći svaku sitnicu u svoju korist. Malo je ''brainwashing'' žišku

da, malo i jesam prenaglio, priznajem. ali, da ne bi netko krivo shvatio, nisam nikog želio tamo forsirat i uvjeravat da je moje i samo moje mišljenje ispravno i to je to. samo sam želio istaknut da sam pročitao istoimenu knjigu koja me oduševila, zatim pogledao film koji je dobio odlične kritike, imao veliku ekipu, i na kraju se razočarao.

quote:
Nije ni meni Drakula tako fenomenalan kao većini ljudi ali bogme nije niti tak loš kako ga ti silom želiš prikazati.

nije loš, solidan je. ali definitivno nije ostvario svoj potencijal s obzirom na izvorno djelo i ekipu koja je na njemu radila.

quote:
Evo da dam svoje razmišljanje makar sam ga zadnji put gledao i pročitao knjigu prije nekih 6-7 godina
(minusi)- nema gotičke atmosfere (JAKO BITNO), nema jezive kripte i dugih scena među kamenim zidovima, nema niti cigana, Grof u dvorcu na početku izgleda ko moja suseda, taj ljubavni odnos koji je prenaglašen u 3 pm (to su mogli sačuvat za neku ekranizaciju romana od Anne Rice a ne Stokera!) Keanu ko da je sljepljen od govana itd...

Ali zato ima desetak jako dobrih stvari na koje vrijedi obratiti pozornost (plusevi) na početku onaj siluetni prikaz borbe, pa scene na brodu, općenito igranje sa sjenama i najbolje: glazba koja se jako dobro integrirala u film. Da ne kažem majstorski :))

i to je to. ali negativni baš balansiraju sa pozitivnima.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 26/05/2012 : 20:57:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Reeves je jako loš kao i u većini uloga, ali i Hopkins je slab i sklon preglumljivanju.

LOL pogledajte ovo! ista rečenica nekoliko puta zaredom. iskreno, što sam više puta ovo vidio, svaki put mi je sve smješnije!

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 26/05/2012 : 21:48:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Bel Ami, r. Declan Donnellan i Nick Ormerod, Velika Britanija / Francuska / Italija, 2012.

Izvorno objavljen davne 1885. godine, roman „Bel Ami“ drugo je romaneskno djelo znamenitog, plodnog i kontroverznog naturalista Guya de Maupassanta („Jedan život“, „Lovačke pripovijesti“). Okvirno priča o siromašnom no ambicioznom mladiću koji se zahvaljujući svom naočitom izgledu i uspjehu kod žena brzo uspinje društvenom ljestvicom Pariza tijekom 90-ih godina 19. stoljeća, „Bel Ami“ je i storija o mizoginiji i socijalnoj patologiji te o korupciji u novinarskim i političkim krugovima dekadentnog društva koje se sprema za rat (napad na Maroko). U tom kontekstu, i kao svojevrsna kronika onodobnih francuskih socijalnih prilika s prikazom klasnih društvenih odnosa i prijetvorne kolonijalne politike, de Maupassantova klasična proza i danas je podjednako aktualna kao i u vrijeme nastanka, kada je smatrana šokantnom i neprihvatljivom. Kroz priču o siromašnom mladiću skromnih sposobnosti koji se preko utjecajnih žena strelovito uspinje u društvu, de Maupassant je nadahnuto oslikao i mnoge nijanse često kompleksnih muško-ženskih odnosa. Nije stoga neobično što je njegov roman doživio brojne adaptacije, od uspješnih kazališnih predstava do filmskih i televizijskih prilagodbi. Među filmskim obradama kakvoćom se osobito izdvajaju djelo Willija Forsta realizirano u tadašnjoj nacističkoj Njemačkoj 1939. godine, te izvrstan naslov „The Private Affairs of Bel Ami“ Alberta Lewina iz 1947., u kojem je naslovnog antijunaka utjelovio sjajni George Sanders.

Nažalost, recentna holivudsko-europska produkcija u režiji Declana Donnellana i Nicka Ormeroda ni po čemu se ne može uspoređivati sa spomenutim adaptacijama. Georgesa Duroya posve neuvjerljivo interpretira čini se nedaroviti Robert Pattinson, koji u svaki svoj filmski lik unosi osobine vampira Bretta Cullena iz megapopularnog serijala „Sumrak“. Georgesa na početku zatječemo prljavog i razočaranog u jednoj pariškoj krčmi, gdje ga kao svog nekadašnjeg suborca iz vojne službe u Alžiru prepozna Charles Forestier (Philip Glenister), urednik u utjecajnom listu La Vie Francaise čiji je vlasnik prijetvorni Rousset (Colm Meaney). Kad Georgesu ponudi pisanje kolumne o uspomenama iz Alžira, što ovaj nevoljko mučen besparicom i prihvati, Forestier ni ne sluti što je pokrenuo. Iako bez spisateljskog dara, Georges će sve iznenaditi kakvoćom svojih tekstova koje piše uz pomoć manipulacijama sklone Forestierove supruge Madeleine (Uma Thurman). Istodobno, mladić će započeti ljubavnu vezu s romantičnom Clotilde de Marelle (Christina Ricci), suprugom često odsutnog bogataša koja će se u njega snažno zaljubiti. A nakon što mu Forestier sluteći prirodu njegova odnosa s Madeleine dade otkaz, Georges će se zahvaljujući ljubavnoj vezi s Roussetovom suprugom Virginie (Kristin Scott Thomas) ubrzo vratiti na mjesto urednika trač-rubrike. Istodobno će postati svjestan Madeleinova neobičnog odnosa s grofom de Vaudrecom, njezinim zaštitnikom i mogućim ljubavnikom. Upravo će Madeleine Georgesu otkriti da vlada priprema napad na Maroko, što će on znati dobro iskoristiti.

Realizirana u američko – britansko – talijanskoj suprodukciji, ekranizacija romana „Bel Ami“ iznenađujuće je suhoparno i nenadahnuto djelo koje se doima poput prosječnog TV- filma. Ono što vrijedi izdvojiti je neosporno atmosferična na klasične akorde oslonjena glazba Rachel Portman i Lakshama Josepha De Sarama, koja ipak povremeno ne odgovara zbivanjima na ekranu i djeluje uspavljujuće, potom elegantna fotografija Stefana Falivenea kojoj pak nedostaje sugestivnosti, kao i očekivano atraktivna scenografija i raskošna kostimografija. Artificijelnost, površnost i trivijalnost su pridjevi koji najjezgrovitije i najpreciznije opisuju čitav film položen na nesigurna leđa manirizmima i preglumljivanju sklonog Roberta Pattinsona. Njegov Georges je zapravo Brett Cullen zalutao u pogrešan film, on pariškog „social climbera“ interpretira na identičan način kao i vampira iz američke provincije, s laganim dvosmislenim osmijehom te s nekoliko facijalnih grimasa i tikova koji djeluju prilično iritantno. Da nema pomalo zaboravljene no izvrsne i vrlo mladolike Christine Ricci („Obitelj Addams“, „Sanjiva dolina“), u čitavom filmu ne bismo vidjeli nijednu uvjerljivu emociju. Iznenađujuće mladolika je i Uma Thurman, čiji je lik u osnovi tragične manipulatorice Madeleine oprečan onom mlade i naivne Cécile de Volanges iz kultnih Frearsovih „Opasnih veza“. Nažalost, za afektiranjem i manirizmima poseže i inače odlična Kristin Scott Thomas („Četiri vjenčanja i sprovod“, „Engleski pacijent“), kompleksnost muško-ženskih odnosa iz de Maupassantova romana pretvorena je u karikaturu, a troma i statična režija kino-debitanata Declana Donnellana i Nicka Ormeroda zaokružuje negativne dojmove o ovom filmu. Kad u završnom kadru Georges nakon vjenčanja s djevojkom s kojom će zacementirati svoj društveni status izlazi iz crkve, njegovo lice pod sunčevim zrakama postaje sve bljeđe i bljeđe te gotovo nestaje u bjelini, čime je izjednačavanje Bretta Cullena i Georgesa Duroya završeno.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 27/05/2012 : 11:56:53  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
da se ne ponavljam, pročitaj istoimeni Stokerov roman (to je prava definicija odličnog) pa pogledaj film i vidjet ćeš da nije ni približno onakav kakvim ga smatraš.

kakve veze ima knjiga...mene ona ne zanima, zanima me film a film je odličan!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 27/05/2012 : 12:17:27  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Prije par tjedana mi je frendica sa ff-a imala iz komparativne Draculu za procitat i onda mi je pricala o svim tim seksualnim elementima i kako knjiga vrvi time, a ja sam ju prakticki zbunjeno gledao, iako sam prije toga 2 puta citao knjigu. Onda mi je dala dio gdje gdje su ova cetvorica otisla na grob probosti Lucy. Istina u tom opisu njezinog ubijanja se mogu iscitati seksualni elementi, ali eto, ja dok sam citao Draculu, citao sam ga po noci u mraku sa svjetlom od mobitela (radi ambijenta) i u tom prizoru nisam vidio nista seksualno, dapace, meni je taj prizor bio potpuno suprotan.

to je ključ čitave priče...Coppola je videl u knjizi ono kaj neki od vas nisu i to fantastično postavil na drugi medij - FILM!

Njegova interpratacija djela se očito bazirala na neki stvari koje nekima nisu zanimljive i sad zbog toga pričaju da film ne valja. Razumljivo je da vas određene stvari ne zanimjau, ali to nema veze s tim da film kao film nije dobar. U filmu jednostavno sve štima, a vizualno (a to npr. mene najviše zanima kod ovakvog filma - povijesno-"biografskog") je nepriokosnoven!

Osbno najbolja verzija, a onda ide BBC-ijeva koju spominjal bohemijski kaplar, te Nosfertu W. Herzoga!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 27/05/2012 : 12:30:17  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
i zaboravih....vrlo je jednostavno zakaj se film zove Drakula Brama Stokera, iz poštavanja prema autoru književnog predloška!

Go to Top of Page
Page: of 555  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.91 seconds. Snitz Forums 2000