Author |
Topic |
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 28/09/2010 : 22:48:30
|
Završio sam danas sa čitanjem ovog više nego sjajnog stripa (na nagovor jednog forumaša kome je PP najomiljeniji BD strip) i utisci su stvarno fenomenalni. A opet, ne sećam se da je bilo nekih diskusija na ovu temu zadnjih par godina. 6 nastavaka , ukupno negde oko 300 stranica, prelepog crteža i veoma zanimljive priče. Ovo bi bila priča "kako je sve počelo" pre onog Diznijevog Petra Pana; na momente surovo,perverzno ali u granicama za jednu modernu bajku. Zanimljivo je i korišćenje Džeka Trboseka u priči, ali to je jedini, po meni, slabiji deo Loazelovog scenarija. Izdanje MP korektno (šteta je što nije u tvrdom povezu, ovaj strip to definitivno zaslužuje), ali prevod,boje,dizajn,... sve za 5.Pa još kad uzmemo u obzir da su ga izdali vrlo brzo nakon Evropske premijere! U svakom slučaju, meni jedan od najboljih stripova ikad! Edit:zaboravih da napišem da na drugo čitanje (pre bih rekao isčitavanje) pre jedno pola godine, skroz se menja moj pogled na korišćenje Džek Trboseka - ovaj deo sa njim sad mi postaje možda i najbolji de cele priče.
|
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 25/09/2011 12:26:12
|
|
jova
New Member
Serbia
100 Posts
Member since 25/02/2009 |
Posted - 29/09/2010 : 11:19:28
|
Slažem se sa svim navedenim. Očekivao sam malo drugačiji rasplet, ali nije ni ovako ispalo loše. Loasel je po meni jedan od najboljih strip autora, i kao crtač i kao scenarista. Petar Pan, Ratnici sa Akbara i Velika smrt su odlični serijali. Bilo bi dobro kada bi naši izdavači posvetili više pažnje ovom autoru. |
|
|
nolo contendre
Junior Member
Serbia
411 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 29/09/2010 : 11:25:48
|
Sećam se kako me je "London" oduvao kad sam ga prvi put čitao. Ništa nisam tada znao o tom stripu. Jedino sam po naslovnici zaključio da je u pitanju dikensovska varijacija na temu.. I ostatak serijala je sjajan, ali "London" kao album, spada u red najboljih stripova koje sam u životu pročitao. |
|
|
noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Member since 11/05/2010 |
Posted - 29/09/2010 : 12:33:10
|
imao sam želju, ali ne i snage (i vremena) da odradim recenziju za ovaj strip ipak da kažem par reči i pored svih manjkavosti (npr. scena po/u-dvajanja ličnosti, odnosno "panizacije" petra, je očigledno usiljena) i pored neorginalne ideje petar pan = džek trbosek, strip je pre svega po preorkestraciji priče o petru panu izvaredan, u nekim trenucima elementi fantastičnog su na zavidnom kniževnom nivou (objasniću drugom prilikom)
iako neorginalan meni lično je najbolji deo priče o trboseku, jer se dotakao najtamnijeg vilajeta mita o petru panu, a valjda i zato što sam još davno čuo svakave pokušaje da se objasni taj najosetljiviji momenat petrovog "panovanja"
trebalo se usuditi i dati pretpostavku, pa makar i pogrešnu: poput frojda i njegovog porekla totema u kolektivnoj krivici braće koje su ubile i pojele oca, petar ubija svoju majku, tim činom zauvek blokira bilo kakav vid komunikacije izmedu imaginarnog i realnog, izmedu dečjeg i odraslog, i ostaje zauvek s one strane; time i dovršava imaginarnu majku-arhetip o kojoj je do sada samo maštao i počinje da ubija "ne-majke" tj.prostitutke po zabačenim delovima londona
ima tu još mnogo toga, likovi su odlično odrađeni, zla zvončica, tragični džek, i naravno kapetan kuka (nesrećni petrov otac u kome se vide znaci ludila koje je petra odvelo predaleko) tu je i priča o čudnovatom blagu, o svetu mašte, o moći detinjstva i imaginarnog, o sećanju...
jedno rečju, prelepo |
"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim." |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 29/09/2010 : 20:08:50
|
Uh, ovo imam več godinama i nikako da dođe na red. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 29/09/2010 20:09:02 |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 29/09/2010 : 20:25:07
|
quote: Originally posted by Obi-wan
Uh, ovo imam več godinama i nikako da dođe na red.
a ja pak, kad god odem u beograd, kazem "kupujem ovo obavezno", i tako....pojedem govno
ovi opisi koje su anto i noemis napisali me je naterao da sledeci put ne napravim istu gresku |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13462 Posts
Member since 21/08/2005 |
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13462 Posts
Posted - 07/06/2012 : 01:49:21
|
Nisam još kupio, ali krenuo da čitam i sviđa mi se itekako, na žalost mog novčanika
edit: pročitao i bilo je odlično do zadnjeg dela. Deo sa Trbosekom je sjajan, ali deo sa Zvrkom mi je previše odvratan. Šteta. |
Edited by - Imrahil on 07/06/2012 22:32:03 |
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Member since 22/09/2008 |
Posted - 10/06/2012 : 03:39:22
|
quote: Originally posted by Imrahil
Nisam još kupio, ali krenuo da čitam i sviđa mi se itekako, na žalost mog novčanika
edit: pročitao i bilo je odlično do zadnjeg dela. Deo sa Trbosekom je sjajan, ali deo sa Zvrkom mi je previše odvratan. Šteta.
U potpunosti se slazem. |
|
|
noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Member since 11/05/2010 |
Posted - 13/06/2012 : 12:42:51
|
quote: Originally posted by Imrahil
edit: pročitao i bilo je odlično do zadnjeg dela. Deo sa Trbosekom je sjajan, ali deo sa Zvrkom mi je previše odvratan. Šteta.
u kom smislu odvratan težak? nepodnošljiv? loš? |
"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim." |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 13/06/2012 : 16:34:46
|
Ponukan ovim topicom, nakom 100 godina, jučer i ja počeh čitati. Početak mi se sviđa, ne znam zašto očekivao sam nešto dječije, a ovo ozbiljno... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13462 Posts
Posted - 14/06/2012 : 18:07:11
|
quote: Originally posted by noemis u kom smislu odvratan težak? nepodnošljiv? loš?
Težak, nepodnošljiv.. Gledam njega malog kako se izgubio, a ovamo svi zaboravljuju šta je ono zlo od Zvončice uradilo.. Pa kako su ga hladno šutnuli iz tog sveta i vratili u njegov.. Previše mi je to odvratno, pitao sam se koji je problem ovom Loazelu.. |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 18/06/2012 : 15:41:55
|
Jedan od nadrazih serijala u mene. Vreme je da se ovo cita ponovo, vec su izlapela iz mozga raznorazna desavanja u serijalu. Al i dalje se secam ludila dok se svaka epizoda cekala da izadnje . To bejase zlatno vreme od Marketprinta po meni, Radnici Akbara, Petar Pan, Tornjevi Boa Morija (ne Boa Mori, Tornjevi Boa Morija), Akira. Ovo danas ko i da ne postoje. |
Edited by - kasper on 18/06/2012 15:43:46 |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
Member since 06/10/2011 |
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 02/07/2012 : 15:03:21
|
quote: Originally posted by kasper
Jedan od nadrazih serijala u mene. Vreme je da se ovo cita ponovo, vec su izlapela iz mozga raznorazna desavanja u serijalu. Al i dalje se secam ludila dok se svaka epizoda cekala da izadnje . To bejase zlatno vreme od Marketprinta po meni, Radnici Akbara, Petar Pan, Tornjevi Boa Morija (ne Boa Mori, Tornjevi Boa Morija), Akira. Ovo danas ko i da ne postoje.
|
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
Posted - 02/07/2012 : 15:47:10
|
quote: Originally posted by Mairosu
quote: Originally posted by kasper
Jedan od nadrazih serijala u mene. Vreme je da se ovo cita ponovo, vec su izlapela iz mozga raznorazna desavanja u serijalu. Al i dalje se secam ludila dok se svaka epizoda cekala da izadnje . To bejase zlatno vreme od Marketprinta po meni, Radnici Akbara, Petar Pan, Tornjevi Boa Morija (ne Boa Mori, Tornjevi Boa Morija), Akira. Ovo danas ko i da ne postoje.
Ti radis...Hvala...nekako sam propustio ovaj strip...bilo je to cudno vreme, kad sam mislio da sam prerastao stripove...amater |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 02/07/2012 : 20:47:06
|
quote: Originally posted by Dr. Zistis
Jbg, izvinjavam se na pitanju ali moram...ko je ovo izdao i gde ima da se kupi kod nas...koja je cena? unapred hvala
Pa ne piše ti u profilu odakle si... Izdavač Marketprint Novi sad. |
Edited by - Obi-wan on 02/07/2012 20:47:36 |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
Posted - 03/07/2012 : 09:30:06
|
Jbg, izvinjavam se na pitanju ali moram...ko je ovo izdao i gde ima da se kupi kod nas...koja je cena? unapred hvala
Pa ne piše ti u profilu odakle si... Izdavač Marketprint Novi sad.
E vidi stani cekaj...stvarno ne pise Hvala Obi Wanže |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 03/07/2012 : 22:43:14
|
E vidi stani cekaj...stvarno ne pise Hvala Obi Wanže
Nema na čemu. I još uvijek ti ne piše odakle si... Pitanja tipa "Ima li to kod nas" ti nemaju smisla ako ne staviš odakle si. |
|
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13462 Posts
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
Posted - 04/07/2012 : 09:20:59
|
Nema na čemu. I još uvijek ti ne piše odakle si... Pitanja tipa "Ima li to kod nas" ti nemaju smisla ako ne staviš odakle si.
Vraze mali |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Posted - 04/07/2012 : 22:24:58
|
Nema na čemu. I još uvijek ti ne piše odakle si... Pitanja tipa "Ima li to kod nas" ti nemaju smisla ako ne staviš odakle si.
Ali ja ne znam kako se stavlja država u profil.
Ma nije ni važno...
|
Edited by - Obi-wan on 04/07/2012 22:26:31 |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
Posted - 05/07/2012 : 09:19:14
|
Ali ja ne znam kako se stavlja država u profil.
Ma nije ni važno...
Ma ja ovo nisam napisao
Salu na stranu,uzeo juce prva dva broja Petra Pana...procitao prvi i zaista sam prijatno iznenadjen...jeste da sam u pocetku mislio da citam Olivera Tvista ali kad ugledah Zvoncicu stvari dodjose na svoje mesto...Bravo za ideju i naravno crtez...fantasticno nacrtano.Jedina zamerka sto ovo niko nije izdao, svih 6 delova, u jednom integralu...em bi bilo lepse i kvalitetnije,a cini mi se i jeftinije |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5415 Posts
Posted - 06/07/2012 : 11:14:29
|
Procitah i drugi broj Petra Pana...meni ovo i dalje izgleda super zanimljivo...uplasio me Imrahil,ne mogu da verujem da ce do kraja nesto da se pokvari |
|
|
Topic |
|