forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 A u 2012 ... (recenzirano 77/77!)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 08/07/2012 : 10:17:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message  Reply with Quote
Odlican Tzameti, meni barem bio. Odlicna low-key fotografija, oku ugodni minimalizam, i tiho izgradjena tenzija.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 09/07/2012 : 09:25:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
127 Hours (2010) Danny Boyle

Zbilja se nisam veselio ovom filmu, malo zato što sam zbog naslova mislio da će trajati dva sata i sedam minuta (znam da nema logike, okej?), ali uglavnom zbog Dannyja Boylea i onoga smeća o Suncu koje me davilo bar dvije svjetlosne godine i sedam minuta. Na kraju, film uopće nije ispao loš. Rekao bih da je i dobar, ali ... kako je mogao ne biti?

Iako su danas istinite priče i nepovjerenje u fikciju u modi, ipak se nađe par stvarnih događaja koji su jednostavno fascinantni sami po sebi. Čovjek koji pet i pol dana provede u rupi s rukom priklještenom kamenom - nije neki spoiler, toliko sam o filmu znao i sam prije nego što je krenuo - je priča koju ćemo gledati (ili čitati, ili slušati) i više puta, ma kako bila ispričana. Danny-boy se nešto tu trudi oko uvodne špice i pronalaženja zanimljivih kutova snimanja rupe i halucinacija, ali suha je činjenica da bi priča jednako tako funkcionirala uprizorena na amaterskim kazališnim daskama, pa čak i ako bi nam je neki prijatelj poneseno prepričavao. Štoviše, tako bi možda funkcionirala i bolje jer bi strah (što ga James Franco i nije najbolje odglumio, dovoljno je pogledati par sekunda izvornoga video zapisa na YouTubeu kako bi se vidjelo da Franco umije glumiti samo različite stupnjeve coola) ostavio nama na zamišljanje. Ovako ... da, ovako me priča filma zanimala i držala, ali - osim trenutka ili dva gadljivosti - ništa nisam pravo osjetio: ni zabrinutost, ni sućut, ništa.

Neka 127 HOURS bude dobar film, dakle, ali ne više od toga.

(mcn)

43 down, 34 to go!

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 10/07/2012 : 09:47:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Biyeolhan geori (2006) Ha Yu

Kad režiser filma u filmu u jednom trenutku izjavi kako mu je glavno nadahnuće bilo gledanje "Godfathera" i "Scarfacea" morao sam se nasmijati jer je to bilo baš ono što sam pomislio tijekom prve polovice filma, gledajući ubijanja na veceu i likvidacije kontrapunktirane vjenčanjem. Ne znam dovoljno o sociologiji Koreje, a nije mi ovoga časa ni stalo da saznam, ali barem su na području filma stvarno dobro proučili američke gangsterske epove i primijenili njihove obrasce na pripovjedanje o svojoj kriminalnoj kulturi.

BIYEOLHAN GEORI je okej film, ali ono što sam napomenuo na početku godine - kako vidim da će mi Koreja izlaziti na uši - pomalo se ostvaruje. Što više korejskih filmova vidim, to su mi manje egzotični i više predvidljivi. Koliko ću se za koji dan sjećati "Prljavog karnevala" kad mi se već sad čini skoro isti kao "Chingoo" i kad se ne mogu sjetiti je li scena pokolja u bircu bila u nekome od ta dva ili u posve trećem filmu? Nije to kritika, ili je kritika moga gledanja koliko i datosti žanra, i BIYEOLHAN GEORI je stvarno stvarno okej, ako vam je okej da od gangsterskog filma dobijete točno ono što ste očekivali (i jednog smiješnog karaoke svirača pride).

(mcn)

44 down, 33 to go!

Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 11/07/2012 : 07:51:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Apsolutnih sto (2001) Srdan Golubović

Mislim da sam već govorio kako s određenom nelagodnošću gledam domaće filmove, nelagodnošću koje nema kad čitam domaće stripove ili čitam domaće knjige, pa ma kako manjkavi ti potonji bili. Ni sam nisam siguran u čemu je razlog: vidim li filmove kao prodornije i konkurentnije pa posljedično strepim kakvu će recepciju doživjeti te ih zato i sam motrim s po dva skalpela u svakoj ruci, bodući si oči u očaju na svaki ugledani propust? Tko će ga znati, ali činjenica je da domaće filmove gledam kao kad ocjenjujem prozu prijatelja: s mržnjom i naklonošću, a bez opraštanja. Sve manje od savršenoga, gine.

APSOLUTNIH STO je dobar film, ali je daleko od savršenoga. To što vidljivo nije bilo previše para da ga se snimi još mu je i najmanja boljka, jer dodaje općem sirotinjskom ugođaju. Veći je problem što mu u filmsko pripovjedanje ulijeću segmenti koji mogu proći u literaturi, ali ne i na filmu (ono kad nam cijelu prošlost Igora i sjedokosog krimosa istovare u jednoj rečenici), ili kad se vidi da su neke od najboljih sekvenci kazališne, čisto dijaloške (razgovor, opet, Igora i sjedokosog). Dijalozi su generalno bili dobri (razlika između srpskih i hrvatskih filmova jest u tome da rečenice iz srpskih čovjek stvarno čuje na beogradskoj ulici dok su one iz hrvatskih životne kao preparirani medvjedi), kao i glumci, ali dramaturgija i režija su štucale cijelim putem: krešendo prvoga čina bio je jači od bilo čega što mu je uslijedilo, neke scene (mislim na nogomet na krovu) ničim nisu bile najavljene pa ničemu nisu ni poslužile, i film kao da se cijelo vrijeme kolebao koju nam to priču zapravo priča.

Na kraju se odlučio za balkansku varijantu noira - onu u kojoj protagonistu ne slijedi pad ako je publika na njegovoj strani, bez obzira na počinjeno - za neku vrstu moralnoga sivila gdje svatko, od klinca do policajca, kroji svoju pravdu kako bi ikakve pravde uopće bilo na podlozi beznađa, propalih snova, derutnih zgrada i blijedoga sunca.

(mcn)

45 down, 32 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 13/07/2012 : 09:15:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Ben X (2007) Nic Balthazar

Odat ću vam jednu tajnu: meni možete strašno lako lagati. Dokle god se vaše priče drže više manje realnoga okvira (neću vam povjerovati da ste bili na Marsu, ali ću vam povjerovati da ste vidjeli duha Dražena Petrovića), možete ispričati što god želite i ja ću vjerovati, ako ništa drugo, da vi to vjerujete. A kad otkrijem da ste lagali, bit ću ... razočaran? Tako nekako. Vjerojatno i povrijeđen jer stvarno neću vidjeti zašto je to bilo potrebno.

Tomsojerovskim krajem BENA XA bio sam pomalo razočaran pa sad, unatraške gledano, zaključujem da mi se učinio lažnim, da mi je podmetnuo prilično nategnuto razrješenje u ime hepiendinga. No imao sam problema i s početkom: ozbiljnim bojama, prestarim glumcem i eksperimentalnim režijskim rješenjima BEN X se trudio izgledati ozbiljno i odraslo, lagao mi je i lagao dok nakon nekih četrdesetak minuta nisam shvatio da zapravo gledam dječji film. Poslije toga bio mi je bolji jer je sve - nadugačko objašnjavanje, sporo odvijanje, karikaturalno karakteriziranje, vječno soljenje gledateljske pameti - imalo smisla. Nije u konačnici - uglavnom zbog soljenja koje je presolilo - bio jako dobar, ali je ostao vizualno zapamtljiv i prilično okej, za dječji film o autizmu.

A ona moja tajna ... je l' i to autizam neke vrste? Propust u odgoju? Slijepa mrlja?

(mcn)

46 down, 31 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 16/07/2012 : 15:37:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Harsh Times (2005) David Ayer

Pokušao sam si bio nabiti ritam gledanja i recenziranja i lako je bilo gledati film do film i pol dnevno - ako i ne valja, gledaš u strop, čistiš nokte, provjeravaš poštu - ali me dnevno zapisivanje nakon nekoga vremena umorilo: ono, učinilo mi se da pišem istu stvar na različite načine pa rekah sebi "odmori". Odmorio se malo jesam, ali sam zato upao u drugi problem: otvorim danas folder odgledanih i zinem. Ne mogu se sjetiti koji je q bio HARSH TIMES. A ništa, makar sam si razjasnio osjećaj da pišem istu stvar na različite načine: gledam istu stvar ispripovjedanu s varijacijama pa nije ni čudo.

HARSH TIMES je, na jedan način, kao "Apsolutnih sto" koji je bio kao "Biyeolhan geori": gledamo krimosa i čekamo da se spotakne. Pričem nema nikakve sumnje da će se spotaknuti i zanima nas samo koliko ga režiser voli, što ćemo vidjeti iz toga kakvu mu je sudbinu namijenio, i koliko smo ga zavoljeli mi, što ćemo pak saznati iz toga koliko nam se završetak bude svidio. Moj rezultat: David Ayer je pokvareno đubre koji je - spoiler! - ubio Christiana Balea samo da bi kritizirao američku administraciju, a Christian Bale je zapravo dobar glumac kojeg ja ne volim pa ne volim tako da bi me Ayerova poanta promašila i kad bi mi skvičala patka za američkom administracijom.

HARSH TIMES je, rezimirajmo, u jako lijepi celofan upakirano temeljito prožvakano i još temeljitije izlučeno sranje.

(mcn)

47 down, 30 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 17/07/2012 : 09:59:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Juno (2007) Jason Reitman

U filmovima normalno nikad ne primijetim glazbu ... ako nije riječ o mjuziklima. Al' u Juno nekako nisam mogao izbjeći cijeli set retro veselih pjesmica. Sad, il' su me pogodili u neku zaboravljenu notu djetinjstva ili se redatelj preagresivno trudio da ozbiljnu temu zaodjene u vesele note kao što ju je ogrtao i veselim bojama, ne znam.

Film je na kraju idimi-dođimi. Scenaristici je najviše bilo stalo do toga da joj junakinja (a, koliko ide, i svi ostali) ispadne kul pa su najveća vrlina filma dijalozi koji zvuče kao da se ona u svojoj glavi nadmeće u repličarenju sama sa sobom, kroz mnoga usta. A kako je samopouzdane i kul ljude lijepo gledati, onda je i JUNO bilo lijepo gledati, ali treba reći da je svaki ozbiljniji zakutak zaobiđen što je brže moguće, a završna rečenica o naročitosti glavnih likova natakarena ondje kako bismo tu činjenicu spoznali jer dotad uopće nije bila razvidna.

Bar meni nije. Vidim da sinopsis na IMDBu spominje neuobičajenu odluku glavne junakinje - koja se meni činila skroz normalna - pa je možda opet riječ o kontinentalnoj razdjelnici mene i Olivuda, ako već ne o činjenici da sam davno pao s Marsa i još odskakujem.

(mcn)

48 down, 29 to go!

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 17/07/2012 : 10:24:39  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Pa da, to je jedan lijepi i optimističan film, sa sretnim krajem... Vjerujem da bi se morao po defaultu tako svidjeti (barem odluke glavnim likova) svakom normalnom čovjeku s normalnim zdravim društvenim i moralnim vrijednostima.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 03/08/2012 : 11:10:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Monsters (2010) Gareth Edwards

Napisao sam nedavno, u promotivne svrhe, kako "mrzim znanstvenu fantastiku" i to je istovremeno i točno i netočno. Netočno je jer je konzumiram, u ovom ili onom obliku, preko trideset i pet godina, a to nije zbog mržnje. Točno je jer znanstvena fantastika ne pruža više odgovore na pitanja koja si postavljam pa se osjećam pomalo izdano. Da je moj život SF priča, onda bih ja bio čovjek koji stari dok znanstvena fantastika ostaje to vječno mlado biće za koje znam da će me nadživjeti i da nikad neće zdvajati o pitanjima koja mene muče. I otud resentiman.

MONSTERS je okej SF film od ove nove vrste (kao, rec'mo, "District 9") gdje se ne oneobičava sve već se snima svijet kakav postoji i onda se u njega ukapa CGI po potrebi. Okej je kažem, samo je već viđen (bar od "Afričke kraljice" naovamo) i premda je sve bilo na svome mjestu, nije bilo nikakvih iznenađenja: solidan jedan, mlad uradak, tek pomalo antipatičan zbog želje Zapada da i on malo bude žrtva (kao, rec'mo, "Children of Men").

Da sam dvajstpet godina manje star, volio bih MONSTERS, al' ovako mu samo zavidim na velikim temama koje ga muče, na svemiru u koji vjeruje, zamjeram mu na drskosti zbog koje smije biti mlad.

(mcn)

49 down, 28 to go!

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6034 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 03/08/2012 : 17:13:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Dvije moje preporuke zaredom, baš plodno razdoblje :)

Drago mi je da je Monsters dobio OK kritiku, za jedan niskobudžetni film meni se itekako svidio...

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213

Edited by - Beva on 03/08/2012 17:15:24
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 04/08/2012 : 10:22:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
De Zaak Alzheimer (2003) Erik Van Looy

Kad su plaćene ubojice postale normalan izbor protagonista? Jest, svi moji primjeri su stripovski, ali koliko se sjećam Golgo 13 (dobar) bio je prilična senzacija kad se sedamdesetih pojavio. U osamdesetima, Torpedo (dobar, samo ga je uspjeh malo razvodnio) je možda prvi koji sam čitao pa je djelovao svjež, do devedesetih i Hitmana (dobar) mi više ništa nije bilo čudno, dok mi se kod novostoljetnog Ubojice (sranje) činilo da smo prešli ne samo granicu dobrog ukusa (ta je fleksibilna), već i zdrave pameti: biti plaćeni ubojica je sa sobom otad nosilo samo lažne dileme i utjelovljivalo je san današnjice - radi malo, budi plaćen puno, ne brini nizašto osim za vlastiti užitak.

ZAAK ALZHEIMER je isto sranje, iako ne zbog moralnih i drugih lažnih razloga već zato što cijela konstrukcija ove naopake piramide leži na klimavoj opeki mafije koja baš mora i mora unajmiti ubojicu kojem slabi pamćenje, jedino zato što će to biti neviđeni začin u filmskoj čorbi od plaćenog ubojice. Nakon toga, ništa više u filmu nema smisla, pogotovo kad se u drugoj polovici filma zaboravi da bi deda trebao zaboravljati. Zapravo, nije funkcioniralo ni prije jer cijela uvodna scena nema nikakvog smisla, ako joj se kasnije ne da kontrapunkt, što je isto tako zaboravljeno.

Možda je Alzheimer u ovom filmu redateljev?

(mcn)

50 down, 27 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 05/08/2012 : 11:54:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Incendies (2010) Denis Villeneuve

Silom prilika, dosta sam zadnjih godina razmišljao o specifičnostima nacionalnih poetika i neprenosivosti (to ne znači nerazumljivosti) istih. Uglavnom vezano za strip, ali primjenjivo je i na film. INCENDIES, recimo, ima dvije velike "francuske" teme: obiteljsku tajnu i "actualité", što se otprilike prevodi kao "ukorijenjenost u aktualnu društveno političku situaciju" (a možda i kao "aktualitet", ne bih znao, nisam u istu ukorijenjen). I kao takav, iako je kanadski, INCENDIES je apsolutno francuski: može ga se zamisliti kako kakav Fibrin album, ali ne i kao američki film.

A je l' valja, mcne, prčili te uvodi o svemu i svačemu?! Valja. Valja poprilično. I to ne zbog razrješenja koje postaje očito petnaestak minuta prije nego što bude izrečeno, već zbog vještine sklapanja priče uslijed koje nam to što znamo ne smeta već nam svaki put dodaje jedan sloj užitka: dok čekamo da se dogodi, stižemo ispitati i preispitati kako bismo sami reagirali u danoj situaciji te onda to usporediti s reakcijama ljudi u filmu. U današnjoj industriji kojoj život ovisi od šoka o kojem će se pričati, INCENDIES strši svjesno se držeći što dalje od šoka. Kao da vam netko mirnim, mirnim glasom priča nešto najgore što možete zamisliti.

A onda kćerin jecaj kad shvati ... taj jedan zvuk naježio me više od svih horora pogledanih u zadnjih deset godina. Je l' valja INCENDIES? Ma, bogme valja.

(mcn)

51 down, 26 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 06/08/2012 : 11:15:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
El Crimen Ferpecto (2004) Alex de la Iglesia

Komedije su niža vrsta umjetnosti od tragedije kaže, a valjda, Aristotel. Manje su trajne, to svakako, jer dosta ovisi o aktualnosti, podneblju, navikama publike, pa se često isti zapleti pišu nanovo, prilagođavaju, štosvevećne, kako bi im se udahnuo privid neviđenog, kako bismo si mi, gledatelji, mogli opravdati što se smijemo starome vicu.

EL CRIMEN FERPECTO je nekoliko starih viceva na kupu - tu je stari vic o hubrisu, stara komedija zablude s nestalim truplom, stara šala o tome što se događa kad sluškinja sjedne na prijestolje, stari ritam iz starih filmova Johna Landisa (ali bez automobilskih nesreća) - ali funkcioniraju. Najbolje funkcioniraju u prvih pola sata (početak je briljantan!), ali samo zato što još ne znamo kamo priča stremi. Kad saznamo, i dalje je dobra, samo malo više poznata. Na kraju je dojam da su uživali svi, redatelj, glumci, a začudo i publika.

Jedino je kritičaru malo teže, jer o dobrim se komedijama - imao je Ari pravo - jedva što suvislo, mimo same činjenice da su dobre, može napisati.

(mcn)

52 down, 25 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 26/08/2012 : 21:25:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Dolls (2002) Takeshi Kitano

Ne volim one kritike filmova koje prepričavaju sadržaj, načelno ne volim kritike koje ističu ono što je očito (iako, kome očito?), a ne volim ni one koje ubodu nešto što je meni promaklo, iako iz posve drugog razloga: učine mi da se osjećam manje vrijednim i generalno glupim.

Tako to neko tumačenje koje kaže da je cijeli film DOLLS ono kako lutke iz predstave zamišljaju život ljudskih bića. Ne znam je li to istina, ali dobro zvuči, zvuči kao nešto što je dovoljno apstraktno da bi moglo biti autorova polazna točka (je li? nisam provjeravao) i onda me malo muči što se toga i sam nisam sjetio iako - kako sam mogao? Film me uhvatio prvim kadrom - "ono kad" vam je jasno da gledate nešto što još nije snimljeno, nije viđeno - i odvalio drugim ("vezanim prosjacima") pričem im nisam shvatio ni značenje ni povezanost, osim ako povezanost nije bila proizvoljna i samo autoru jasna, kao što je razlog vezivanja bio jasan samo prosjacima. Navedena interpretacija doživljaja lutaka nije mi uopće pala na pamet niti sam je ičim, nakon što sam ponovo odgledao početak, uspio potvrditi. No, prokleto dobro zvuči.

Kao što je prokleto dobar i film. Utjecaje Kurosawe (jake boje i omnibusnost) sam i sam uspio uhvatiti, a ono što zovu statičnošću meni se učinilo mangastičnim pripovjedanjem, no glavna kvaliteta mi je bila što su se jednostavne i patetične priče činile svježima i držale mi pozornost napetom naizgled bez truda i skoro bez ikakve naglašene drame. Na kraju mi opet ništa, kao ni na početku, nije bilo jasno, ali nije mi bilo ni krivo.

A to itekako govori u prilog ovom filmu.

(mcn)

53 down, 24 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 31/08/2012 : 22:02:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Noroi (2005) Kôji Shiraishi

Scena u kojoj prvi i možda jedini put prije finala vidimo duha izvedena je vrlo pametno i vrlo klasično: kamera je polako prošla jednim putem, a kad se vraćala u daljini smo - jasno, ali sićušno - ugledali priliku koje ondje prije nije bilo. Prilika se nije micala, nije prijetila, nije radila ništa strašno, ali ja sam - na taj jedan slastan trenutak - protrnuo od sraza s, ako već ne natprirodnim, a onda neočekivanim.

Priče o duhovima su zapravo vrlo jednostavne: one se, uzduž i poprijeko kultura, trude dokazati da lažemo kad tvrdimo da smo racionalni, da jedva čekamo da netko razmakne zavjesu sunčeve sigurnosti i pokaže nam noćnu, strašnu, stvarnu stranu našega uma. Na jednoj ili dvije mrvice vidljive neobičnosti te na puno odglumljenih posljedica straha NOROI gradi solidan žanrovski domaći rad, no ne puno više od toga. Završetak opterećen tumačenjem možda je doprinio tomu: kao što su najbolje epizode Dylana Doga one s više emocija nego logike, tako se ni NOROI nije trebao truditi naći razlog. Kad shvatimo čega bismo se trebali bojati, kad to opišemo i vidimo, onda to nekako namah postaje manje strašno.

Barem u slučaju natprirodnoga.

(mcn)

54 down, 23 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 01/09/2012 : 23:36:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Restrepo (2010) Tim Hetherington/Sebastian Junger

RESTREPO je zanimljiv film - jer je bio tamo gdje ja nisam bio pa sam mogao nazočiti svačemu novome, od ofarbanih brada pa do instant bedema - ali nekako mi se čini da su autori htjeli da bude i emocionalan, a možda i dirljiv. E, tu su me temeljito promašili.

RESTREPO je, da prepričam na brzinu, dokumentarni dnevnik boravka neke američke jedinice u afganistanskim gudurama gdje su sagradili uporištance nazvano po prvomu poginulomu iz jedinice. Pristup, svjesno ili neizbježno, imitira pomalo onaj iz Band of Brothers: scene života i ratovanja izmjenjuju se s intervjuima rađenim poslije povratka u Europu, ali dokument ovdje klecne pred fikcijom. Dok su BoB uspjeli profilirati likove u glavnoj radnji pa je onda vidjeti ih uživo bio i bonus i komentar, ovdje tijekom akcije ne raspoznajemo skoro nikoga pa se ni za koga ni ne vežemo; sav karakter koji likovi imaju dan nam je u intervjuima, kad je za sućut kasno budući nam je jasno da su preživjeli.

No, možda je problem identifikacije i empatije mrvu dublji i osobniji od čisto filmskoga? Apolitičan kakav jesam, naime, čak i ja mislim da Amerikanci nemaju što tražiti u Afganistanu pa mi nije uspjelo "love the soldier, hate the war" - navijao sam za suprotnu stranu, onu o kojoj nitko nije u tom času snimao dokumentarac.

(mcn)

55 down, 22 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 02/09/2012 : 20:55:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Hangover (2009) Todd Phillips

Sjećam se kad mi je prvi put uspjelo složiti priču od raznih niti koje su sve utjecale jedna na drugu i koje se jedna od druge nisu mogle razmrsiti. Bio je to zasluženo divan osjećaj, ta svladana vještina, no s njim je postupno došla spoznaja da je to sve što to jest: vještina. Može je se svladati, može je se uvježbati, ali ako se ne pomakne dalje, sva ta vještina postaje samo trik, samo formula.

Zabavio me HANGOVER (najdraži mi je bio vic s holokaustom), ali ne mogu zato lagati i reći kako je bila riječ o ičemu većem od formule. Likovi su poznati, ritam je poznat, struktura je poznata, osjećaj koji želi izazvati također je poznat. HANGOVER je dobro uvježban trik, a mi smo mu zapljeskali jer ... jer ponekad se uželimo hamburgera, kuruze ili predvidljivih filmova.

Ja se samo nadam - provjeravao nisam - da je film pisao netko tko je formulu tek otkrio, a ne neki rutiner. Nije velika razlika u rezultatu, možda, ali htio bih misliti da je tu bilo bar malo ljubavi, a ne samo gimnastika zanata.

(mcn)

56 down, 21 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 23/10/2012 : 00:22:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Love Exposure (2008) Shion Sono

Imam ozbiljnih problema s gledanjem filmova u zadnje vrijeme: koncentracija mi se survala na otprilike sedam minuta; nakon toga počnem se vrpoljiti, gledati poštu, surfati, jesti, spavati. Tako da su mi filmovi sad kao i knjige: kroz svaki pojedini napredujem glacijalno, trebaju mi dani da nekog pogledam, gdjekad čak i tjedni. A to sve za normalne filmove, a kad se neki raspištolji na četiri sata kao LOVE EXPOSURE, onda se dok dođem do kraja više ni ne sjećam kako je počeo.

Iako sam siguran da je bolje počeo nego što je završio. Do Youva osvetničkog pohoda sve je nekako imalo smisla - stiliziranog smisla, ali smisla, no nakon toga se stvarna drama (ma kako na momente bizarna) pretvara u žanr, a možda i farsu. Dok je dotad ... dotad je LOVE EXPOSURE bio vrlo dobar primjer kako je uvjerljivost rastezljiv pojam: koliko likovi u filmu puno ozbiljnije shvaćaju kršćanstvo od bilo kojeg kršćanina kojeg znam (i koliko to kršćanstvo bilo u pomaku od našeg), toliko je i gledatelj spreman prihvatiti umijeće slikanja gaćica kao vrijedan poduhvat. Ono što bi na Zapadu otpočetka bila burleskna premisa, u LOVE EXPOSURE je ozbiljno i napeto jer se kao ozbiljno i važno tretira. Usto, LOVE EXPOSURE ne štedi ideje ni koncepte već lijepo za svaki lik smisli novi što je pošten i dobrodošao pristup u filmskoj ponudi brze hrane.

Sad, valja li film ili ne, nisam siguran. Dug je i na svome putu ima uspone i padove. Naizmjence sam bio oduševljen i ganut, ali sam se znao i dosađivati. Na koncu sam ga uspio dovršiti, što mu valjda ide u prilog, pa isto preporučujem i vama: ako vam i ne bude posve po ukusu, okusiti ga vrijedi.

(mcn)

57 down, 20 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 24/10/2012 : 00:55:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Confessions (2010) Tetsuya Nakashima

Ponekad bi se, čitajući ove moje prikaze, moglo zaključiti kako mislim da Olivud nema pojma što radi. To bi, međutim, bilo jako daleko od istine: Olivud jako dobro zna što radi; svaka minuta olivudskog filma isplanirana je tako da bude što probavljivija, da nas bez i najmanjeg misaonog napora prenese iz minute u iduću minutu, da sat i pol do dva prođu, a da i ne trepnemo. Olivud je olivudštinu usavršio jako dobro i ostale se kinematografije trude ili da mu se pokore ili da mu se odupru.

CONFESSIONS je pokušaj otpora: relativno jednostavna priča svjesno je usložnjena s pet do sedam (nisam brojio, pričam napamet) perspektiva kako bi se do odgovora došlo, ako uopće, a onda što kasnije. Usto se svaki kadar trudi biti tako prokleto lijep da mi je u pojedinim trenutcima onih sedam spomenutih minuta koncentracije iz prošlog prikaza palo na jednu: odgledao bih minutu i zaključio kako sam dobio posve dovoljno da mogu ići raditi nešto drugo; usredotočeno gledanje bilo mi je živa muka. Svaki pojedini aspekt CONFESSIONSA - problematika, ideje, obrati, gluma, kamera - mi se sviđao, ali cjelina, priznajem i ja kad svi nešto stalno priznaju, i ne baš. Više bih volio da sam na tu temu i s tom pričom pročitao kakvu mangu.

A na kraju, što je najgore, mislim da se CONFESSIONS čak nije ni odupro Olivudu. Mislim da je samo s puno stila pokušao sakriti da igra potpuno istu igru.

(mcn)

58 down, 19 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 27/10/2012 : 08:51:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Bin-jip (2004) Ki-duk Kim

Iako se odupirem ljestvicama i davanju superlativa, gledajući BIN-JIP me posve neočekivano sačekala misao kako ovako dobar film davno nisam gledao. Totalno me očarao savršenim doziranjem informacija - nisi siguran o čemu bi mogla biti riječ, ali slutiš, a dok postaneš siguran već ti je dano nešto novo oko čega ćeš dvojiti - a sve to zajedno u divnoj tišini koja je maknula sve riječi koje bi smetale komunikaciji. Na svršetku svakog čina, recimo svakih pola sata, prepao bih se da je majstoriji kraj, da će se u sljedećem činu redatelj poskliznuti i načiniti suvišan pokret, izreći prelaku riječ, objasniti što nije trebao, ali on to nije učinio. BIN-JIP ostao je čvrst do samoga kraja.

Čak i ta zadnja rečenica, ona napisana, ona koja mi se učinila suviškom, nadokvačenim motom, čak i ona je dobila svoj smisao dok je odjava tekla i dok sam o njoj razmišljao. Preobrazila je bajku u tragediju na način na koji bi mnogi majndfak filmovi voljeli da mogu, ali ne mogu.

Savršenstvo.

(mcn)

59 down, 18 to go!

Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 03/11/2012 : 10:28:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
My Sassy Girl (2001) Jae-young Kwak

Smijao sam se. Naglas.

I to je, u biti, to. Nema u MY SASSY GIRL ničega što nismo vidjeli u, recimo, tzv. "screwball" komedijama iz četrdesetih (glazba sugerira utjecaje iz još bar dvadeset godina starijega razdoblja), ali su sve lekcije primijenjene i osvježene na stani-pa-gledaj način.

Okej, nisam stajao, ali sam sjedio i nisam mogao prestati gledati, nisam se mogao prestati sebi čuditi kako me slapstick ili grimasa još uvijek mogu tako nasmijati. No, nije bila riječ samo o slapsticku ili grimasama, već o tomu da su ovdje likovi bili likovi, a ne maske iz repertoarnog teatra pa je bilo smiješno i kad bi se ponašali prema očekivanju i kad bi odstupili od njega. I još su svi bili tretirani s respektom: svatko je klaun, ali čak i klaun ima emocije.

Zapravo, vrlina filma MY SASSY GIRL je u tome što me podsjetio da je između komedije i tragedije razlika samo u naglasku, i mjestu na kojem priča odluči završiti.

(mcn)

60 down, 17 to go!

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38094 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 03/11/2012 : 18:59:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Ah, Bin-Jip mi je uz Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (Spring, Summer, Autumn, Winter... and Spring) najdrazi Ki-Dukov film.

Zao mi je sto nisam obojicu stavio na onu listu ispred 2 godine uz Samsaru i nekoliko filmova Susanne Bier, umjesto nekoliko bz njih. Ali dobro, Jurica je stavio Palicu za golf, samo da jos cujem sta ima Macan za reci u vezi ovoga drugoga... kada dođe vrijeme za to.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 05/11/2012 : 09:26:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
Mar Adentro (2004) Alejandro Amenábar

Prednost nepripremljenog gledanja filma je u slučaju MAR ADENTRO bila u tome što sam se pola filma pitao glumi li protagonista kao mladića (zamagljeno) i starca (našminkano) isti čovjek. Da sam kojim slučajem prije toga vidio plakat ili nedajbože čitao titlove onda bih bio zakinut za taj mali slasni misterij i otpalo bi mi bilo pola zabave.

Sam film, naime, nije loš, ali nije me nešto ni dirnuo. Sve je na svom mjestu, zanat je dobar, simbolika leta i mora malo njanja, ali s obzirom da se ne uzbuđujem oko vrućih tema kao što je eutanazija, onda mi je prilično ravno bilo što će se deseiti, do te mjere ravno da sam se maločas, jedno tjedan dana nakon gledanja, imao na dugu sekundu problema sjetiti kako je film uopće završio.

Podsjetio me, pak, na jednu drugu domaću zadaću, na "Le scaphandre et le papillon" i to ne samo po uzetosti već po tome što je u oba filma izdana knjiga prikazana kao vrhunac života i što su me u oba onako pravo dirnuli jedino prizori s očevima. E da, i u oba su glavni junaci bili zapravo antipatični, što je možda pomoglo da mi bude ravno hoće li živjeti i koliko će dostojanstveno umrijeti.

(mcn)

61 down, 16 to go!

Go to Top of Page

Kable
Starting Member

Croatia
47 Posts

Member since 15/02/2012

Posted - 21/11/2012 : 13:19:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Kable a Private Message  Reply with Quote
Znam da je vec popunjeno s preporukama,ali bi volia čut tvoje mišljenje na par filmova koje (čudom) nitko nije ni spomenua :
1) City of God (2002)
2) Gomorrah (2008)
3) Police , Adjectiv (2009)
4) Amour (2012)
5) Irreversible (2002)
6) Rock'n'rolla (2009)
7) The pianist (2002)
8) Srpski film (2010)
Meni su ovi filmovi stvarno izvrsni(osim dvoje koji su mi je grotesktni do boga i imaju nerazumnan zaključak),svi su vrlo sivi (da ne kažem crni), pa me zanima kako bi ih ti krtički ocjenia

Edited by - Kable on 21/11/2012 13:58:26
Go to Top of Page

mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts

Member since 28/12/2002

Posted - 22/11/2012 : 10:07:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit mcn's Homepage  Send mcn a Private Message  Reply with Quote
>1) City of God (2002)

Mislim da sam ovo recenzirao neke od prijašnjih godina.

>5) Irreversible (2002)

Okej, ali stvarno film jedne scene.

>7) The pianist (2002)

Predoziran holokaustom, nisam mario.

(mcn)

Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000