forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Prometheus
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 14

andi
Junior Member

Croatia
306 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 19/07/2012 : 15:29:03  Show Profile Show Extended Profile  Send andi a Private Message  Reply with Quote
quote:

...ja gledam na to kao personifikaciju ljubavi stroja prema ljudima i obrnuto ili je li ljubav prepreka znanosti...

...cilj ubiti sve znanstvenika da misterija vječitosti i dalje ostane...

??? Otkud si to izveo?

Kada bi iz ovoga filma mogao donjeti gore citirane zaključke onda bi u svakom filmu mogao naći smisao i poruku i ne bi bilo lošeg filma.

Edited by - andi on 19/07/2012 15:30:52
Go to Top of Page

andi
Junior Member

Croatia
306 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 19/07/2012 : 15:32:09  Show Profile Show Extended Profile  Send andi a Private Message  Reply with Quote
quote:

glavni pokretač akcije je starac koji ne želi umrijeti i njega zanima samo kako živjeti što duže....

Ma koji glavni pokretač? - lik se pojavljuje u prvih 5 i zadnjih 5 minuta filma, možeš ga slobodno izbaciti iz čitavog filma i ništa se neće promijeniti.

Edited by - andi on 19/07/2012 15:33:11
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 19/07/2012 : 15:32:59  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

quote:
Originally posted by andi

quote:
Originally posted by acestroke

Ne slazem se s clanom andi da je Prometheus los film, ali covjek je makar fino objasnio zasto mu se ne svidja, i to se mora postovat. Neke poente i jesu validne, ali jebi ga, meni bas pase to sto puno stvari nisu rijesene, i sto producenti nisu odgovorili na sva pitanja koja su gledaoci imali.

Da su barem na nešto odgovorili, ali ovako...

odgovoril su na sve kaj je tema filma!
Tema nisu ni inženjeri, ni alieni, ni androidi, oni su samo sredstvo uz čiju se pomoć piše glavna radnja/tema filma. A to je želja čovjeka za besmrtnošću...i odgovor na tu besmrtnost smo u filmu dobili!

Da, bitna je poenta...
Film je bezveze, andi je nabrojao samo nekoliko stvari, ovaj film ima nebuloza na svakih minut-dva. Loše, jako loše...
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 15:46:31  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lorda

- da se razumijemo, ja sam odmah nakon odgledanog filma imamo nešto bolje mišljenje o filmu nego što ga imam sad, mada sam i tada kolutao očima na neke stvari, internet rasprave su samo produbile moje loše mišljenje o filmu, stvarno sam htio da mi se film svidi ali ne ide...

moj ti je savjet ne forsiraj da ti se sviđaju stvari koje ti ne sjednu odmah, ne sviđa ti se i ok!
Ali isto tak ne znači da nekaj kaj ti se ne sviđa moraš popljuvat i vidjet odmah sve negativno u tome, nauči cijeniti i stvari koje ti se ne sviđaju...

quote:
Originally posted by Lorda
- ali da sad opet ne idem na raspravu o rupama u scenariju ima još jedan problem a to je što mi film uopće nije bio napet... ovo je bio više sf akcić nego nekakav sf horror, u filmu po meni uopće nema nekog opakog protivnika, nisam osjećao nikakvu nelagodu ili jezu kakvu su u meni izazivali stari alieni (a to je bit aliena), jasno sad kad gledam po stoti put stare aliene i kad već točno znam gdje se i što događa više mi nije tako strašno ali se dobro sjećam osjećaja koje sam imao kao klinac kad sam gledao te filmove...

točno, ovaj film nije nikakv film strave...po meni čak ni akcijski, vec (kak sam rekel) čista drama s elementima ZF-a. A još manje ima veze s ranijim verzijama filmo o Alienima i ljudi strahovito griješe kaj povezuju Prometeja s ostalim Alien filmovima. A cijela ta fama o povezanosti je ustvari marketinški potez za što boljom zaradom....i mnogi su nasjeli na to (toliko o tome kak mislimo svojom glavom)

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 15:53:24  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

glavni pokretač akcije je starac koji ne želi umrijeti i njega zanima samo kako živjeti što duže....

Ma koji glavni pokretač? - lik se pojavljuje u prvih 5 i zadnjih 5 minuta filma, možeš ga slobodno izbaciti iz čitavog filma i ništa se neće promijeniti.

kad gledaš film onda je dobro neke stvari shvati malo više od doslovnog...

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 16:01:22  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

quote:

quote:

quote:

Ne slazem se s clanom andi da je Prometheus los film, ali covjek je makar fino objasnio zasto mu se ne svidja, i to se mora postovat. Neke poente i jesu validne, ali jebi ga, meni bas pase to sto puno stvari nisu rijesene, i sto producenti nisu odgovorili na sva pitanja koja su gledaoci imali.

Da su barem na nešto odgovorili, ali ovako...

odgovoril su na sve kaj je tema filma!
Tema nisu ni inženjeri, ni alieni, ni androidi, oni su samo sredstvo uz čiju se pomoć piše glavna radnja/tema filma. A to je želja čovjeka za besmrtnošću...i odgovor na tu besmrtnost smo u filmu dobili!

Da, bitna je poenta...
Film je bezveze, andi je nabrojao samo nekoliko stvari, ovaj film ima nebuloza na svakih minut-dva. Loše, jako loše...

gle nekome su filmovi/glazba zabava a drugima umjetnost...neki se zabavljaju tražeći odgovore na pitanja zakaj sad ima crvena majicu a u prošloj sceni je imala plavu, dok drugi u tome vidi zatamnje/otamnjenje i zna kaj to predstavlja u filmu...

Edited by - dosada on 19/07/2012 16:02:43
Go to Top of Page

andi
Junior Member

Croatia
306 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 19/07/2012 : 16:05:35  Show Profile Show Extended Profile  Send andi a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ma kako god da shvatim, meni je i dalje čitavo pojavljivanje starog Waylanda na kraju totalno nepotrebno. Bolje da su to vrijeme potrošili na rješavanje nekih drugih zapleta koje su započeli. Umjesto toga, oni uvađaju novi zaplet, koji nema nikakvog pametnog kraja. I tek tada se spominje ta besmrtnost kao motiv.

Znači - gledaš čitav film neka 2 sata gdje se zapleti nizaju u nekom potpuno nelogičnom nizu, i onda ti na kraju u zadnjih 5 min zbog te priče o besmrtnosti treba sve sjesti na mjesto i imati smisla? Moš mislit.

Jedina kakva-takva "poruka" koja po meni slijedi iz zapleta sa Waylandom je ona o odnosima otac-kćer, jer je u toj završnici potencirana želja Vikersove da se osamostali (odraste, odvoji) od oca i preuzme njegove poslove.

Edited by - andi on 19/07/2012 16:06:14
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 16:36:30  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Ma kako god da shvatim, meni je i dalje čitavo pojavljivanje starog Waylanda na kraju totalno nepotrebno. Bolje da su to vrijeme potrošili na rješavanje nekih drugih zapleta koje su započeli. Umjesto toga, oni uvađaju novi zaplet, koji nema nikakvog pametnog kraja. I tek tada se spominje ta besmrtnost kao motiv.

Znači - gledaš čitav film neka 2 sata gdje se zapleti nizaju u nekom potpuno nelogičnom nizu, i onda ti na kraju u zadnjih 5 min zbog te priče o besmrtnosti treba sve sjesti na mjesto i imati smisla? Moš mislit.

Jedina kakva-takva "poruka" koja po meni slijedi iz zapleta sa Waylandom je ona o odnosima otac-kćer, jer je u toj završnici potencirana želja Vikersove da se osamostali (odraste, odvoji) od oca i preuzme njegove poslove.

ne, taj motiv je jasan prilikom predstavljanja posadi (početak filma) kad se on (stari) pojavi kao hologram. Od tog trenutka je jasno da je cijela ekspedicija organizirana s ciljem da se pronađe "eleksir mladosti" koji bi starog vratil u život ( u tom trenutku je postavljeno da je on mrtav i zaleđen čeka da ga se oživi)!

Go to Top of Page

andi
Junior Member

Croatia
306 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 19/07/2012 : 19:03:13  Show Profile Show Extended Profile  Send andi a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

ne, taj motiv je jasan prilikom predstavljanja posadi (početak filma) kad se on (stari) pojavi kao hologram. Od tog trenutka je jasno da je cijela ekspedicija organizirana s ciljem da se pronađe "eleksir mladosti" koji bi starog vratil u život ( u tom trenutku je postavljeno da je on mrtav i zaleđen čeka da ga se oživi)!

Ti si prvi za kojeg čujem da mu je to na taj način jasno. Tvoje pravo je, naravno, da si film objasniš kako ti paše, samo je čudno kako su svi shvatili pogrešno, a ti si shvatio baš kako je zamišljeno. Po meni, film je promašio prenjeti poruku/tezu/misao ako je od 199 ljudi shvati samo jedna osoba.
Ili je možda logičnije da poruke u ovom filmu jednostavno - nema.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25325 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 19/07/2012 : 19:20:34  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Uffff, smorili ste sa ovim porukama filma.

Kad smo već kod toga, koja je poruka iz četiri Alien filma?

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

andi
Junior Member

Croatia
306 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 19/07/2012 : 19:23:41  Show Profile Show Extended Profile  Send andi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

U tim filmovima nema vremena razmišljati o porukama. Niti potrebe za time. I zato su to dobri filmovi, a ovaj loš.
Go to Top of Page

acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts

Member since 16/04/2009

Posted - 19/07/2012 : 19:24:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit acestroke's Homepage  Send acestroke a Private Message  Reply with Quote
quote:

Koliko sam ja shvatio, poruka je "Don't fuck with Alien!"

http://www.acestroke.blogspot.com
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 20:08:53  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ti si prvi za kojeg čujem da mu je to na taj način jasno. Tvoje pravo je, naravno, da si film objasniš kako ti paše, samo je čudno kako su svi shvatili pogrešno, a ti si shvatio baš kako je zamišljeno. Po meni, film je promašio prenjeti poruku/tezu/misao ako je od 199 ljudi shvati samo jedna osoba.
Ili je možda logičnije da poruke u ovom filmu jednostavno - nema.

interpretacija, pa to bi trebala biti bit filmova koje smatramo da su više od puke zabave (Prometej, nema gotovo veze s tim da zabavi)...

za mene su filmovi zamišljeni da funkcioniraju kao samostalno djelo, a Prometej funkcionira...nisam ti odgovaral na sva tvoja seciranja scena i likova/pojava (obično se dogodi situacija od silnog drveća ne vidimo šumu), ali na neka sam ti dal odgovor koji logički funkcionira. Kaj pokazuje da film stvarno funkcionira....

buka oko Prometeja, zbog ovakvog seciranja pojedinih scena koje si velik broj ljudi ne može dovoljno povezano interpretirati/percipirati mi je relativno nejasna. Nejasno mi je jer, npr. u TDK-u (kojeg se proglašavalo kao ultimativnim filmom od mladih ljubitelja filmske industrije) u samo 15 min se može nabrojati 10-tke lapsusa (ako batmobil shvatimo kao svjetovne automobile i sl.) se ne raspravlja. Nolan je to fino zapakiral u brze kadrove i ritmički povezanu montažu, dok Scott ostavlja prostora za razmišljenje nekim laganijim kadriranjem....Nolan je vrhunski odradil psihologiju i zathjeve (sad sve i odmah)današnjih gledatelja i uz svoj talent snimil dobar filma, isto kao i Scott čiji je film izvan današnjih zbivanja. Scottovom film predviđam dobru budućnost i status i za 20-tak godina!

Edited by - dosada on 19/07/2012 20:09:47
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25325 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 19/07/2012 : 20:15:15  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

U tim filmovima nema vremena razmišljati o porukama. Niti potrebe za time. I zato su to dobri filmovi, a ovaj loš.

Po ovoj logici, Fast and furious, XXX, MI i slični spadaju u istu grupu?

Ja Prometheusa još nisam odgledao, ali čisto sumnjam da je baš toliko loš. A to da li je ovo ili ono logično može da se primeni na svaki film i da svaki ispadne nelogičan i loš. Matrix prvi deo vrvi od nelogičnosti, drugi deo Aliena, Kill Bill, samo neki koji mi padaju na pamet. A svi su ok filmovi.

Sa druge strane imamo primer da je Pulp fiction veoma logičan film, iako većina to ne bi isprva pomislila. Najozbiljnije. Ali dobro, to je već druga liga.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25325 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 19/07/2012 : 20:18:44  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
I što reče dosada, Scott ne snima fast food filmove. I kad ubode u trend vremena u kome snima odredjen film, uvek ostavi nešto što bude aktuelno i posle više godina. Da spomenemo samo Aliena, Runnera i Gladiatora.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25325 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 19/07/2012 : 20:19:35  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ovo sam i ja pomislio dok sam pisao.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 20:26:56  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ovo sam i ja pomislio dok sam pisao.

rekoh vec da nisu mi legli, po onom kaj sam od njih videl najviše kad su bili na programu, ali upravo sam dobil dojam da je riječ o filmovima u kojima prevladavaju neke opake face, nabrijalni dijalozi (a to mi često vleče na patetiku) i sl. atmosfera. Mirna atmosfera prometeja s povremnom akcijom mi je zato i sjela...

p.s. ....da sad ne raspravljamo o tome kak komentiram filmove koje nisam gledal/ne znam nikaj o njima, ali obicno se dobro upoznam s filmovima prije gledanja i večinom je to ono kaj i mislim da bum dobil, stvarno rijetko da promašim film.....ne sjećam se da sam u zadnjih par godina pogledal više od 3 slaba filma. Pomno ih biram!

Edited by - dosada on 19/07/2012 20:29:10
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/07/2012 : 22:08:27  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Pogledaj barem prvi dio od pocetka do kraja, ipak je to jedan od najvecih klasika.
Uzmi u obzir godinu kada je snimljen.
Alien 1 je po meni jedan od top 5 filmova svih vremena, vanvremenski klasik.
Bas sam nedavno pregledao sve dijelove po ko zna koji put, odusevljenje nije nimalo popustilo.

Inace mislim da se previse bavite analiziranjem Prometheusa, mislim da ovaj film nije zalsuzio toliku paznju. Ok je da se pogleda jednom ili dvaputa, ali to je onda to.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 19/07/2012 : 22:10:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja Prometheusa još nisam odgledao, ali čisto sumnjam da je baš toliko loš. A to da li je ovo ili ono logično može da se primeni na svaki film i da svaki ispadne nelogičan i loš. Matrix prvi deo vrvi od nelogičnosti, drugi deo Aliena, Kill Bill, samo neki koji mi padaju na pamet. A svi su ok filmovi.

Sa druge strane imamo primer da je Pulp fiction veoma logičan film, iako većina to ne bi isprva pomislila. Najozbiljnije. Ali dobro, to je već druga liga.

što se nelogičnosti tiče, ja bi još tu nadodao "Sedmoricu veličanstvenih"

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 19/07/2012 : 22:30:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ DeeCay

Sorry što kasnim s odgovorom: Prometej poprilici u prvoj trećini ima vrlo dobru atmosferu koja dosta vuče na original, plus jake asocijacije na Odiseju 2001. i posvetu Lawrenceu od Arabije, i tu sve funkcionira prilično dobro. No nakon što ekipa iziđe iz letjelice za koju vjeruju da je pećina na planetu sve se polako počinje raspadati.
Ali opet, možda se tebi i nastavak svidi, tko zna?

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38104 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 19/07/2012 : 22:31:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Matrix prvi deo vrvi od nelogičnosti,

Na sta tacno mislis? Iskreno, zanima me.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 22:43:28  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Pogledaj barem prvi dio od pocetka do kraja, ipak je to jedan od najvecih klasika.
Bas sam nedavno pregledao sve dijelove po ko zna koji put, odusevljenje nije nimalo popustilo.

Inace mislim da se previse bavite analiziranjem Prometheusa, mislim da ovaj film nije zalsuzio toliku paznju. Ok je da se pogleda jednom ili dvaputa, ali to je onda to.

za mene ne postoje mladi i stari filmovi...uostalom sve u životu uzimam u kontekstu vremena!

a ne znam, ne gleda mi se zasad, puno je klasika koje jednostavno nemam volje gledat...
i za Prometeja se slažem da ga se nema razloga gledati više od par puta, nije toliko dobar, tj. ima puno filmova takve tematike koji su vrijedni gledanja kao i on!

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 19/07/2012 : 22:46:40  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
jel moguće snimit ZF bez asocijacija na Odiseju?

Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 20/07/2012 : 13:09:25  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by King Warrior

za mene ne postoje mladi i stari filmovi...uostalom sve u životu uzimam u kontekstu vremena!

a ne znam, ne gleda mi se zasad, puno je klasika koje jednostavno nemam volje gledat...
i za Prometeja se slažem da ga se nema razloga gledati više od par puta, nije toliko dobar, tj. ima puno filmova takve tematike koji su vrijedni gledanja kao i on!

Mislim da se u Alienu uopšte ne treba obraćati pažnja na to kada je snimljen. Efekti su dobri, ali se 90% filma odvija u mračnim hodnicima i kabinama, i da nije bilo efekata broda, planete, itd., film bi opet bio fantastičan.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 20/07/2012 : 13:30:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Alien je odlican vizuelno, cak i za "vreme u kom je snimljen"
Jedino sto bih mu danas zamerio je to sto bi imao malo bolji interfejs sa brodom, ako nista drugo, onda nesto bolje od CRT monitora :D

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page
Page: of 14 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000