jel ti misliš da su Prstenova Družina, Dvije Kule i Povratak kralja 3 različite priče s eventualnim/slućajnim poveznicama likova ili su ipak jedna priča?
Mislim da je razlika izmneđu filmova Kieslowskog ili Leonea (trilogija s Clintom u ulozi lovca na glave) i Jacksonovog LOTR-a dovoljno očita da se shvati razlika....a različito nemremo nazivati istim pojmovima, ne mogu i jedno i drugo biti isto, u ovom slučaju trilogija!
...ako tu ljudi ne vide razliku sve ostalo stvarno ne vredi!
inače s Gandom (i još par likova) sam pred par godina raspravljal o toj razlici između toga kaj nazivamo trilogija (kvadrologija i dalje) a kaj djelo u nastavcima. To je bilo vrijeme kad se sve s 3 svrstavalo u trilogije, a sve nekak započelo kad su počeli Matrix nazivati trilogijom
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
Originally posted by sawitch A nije mi jasno kako se ni jedna izdavacka kuca nije dohvatila Tolkinovog kompletnog opusa i objavila neko kapitalno izdanje, komplet... Ja bih prvi zajmio pare da to kupim.. :)
O da, to bi bilo sjajno I kad bi neko objavio onu istoriju srednje zemlje, pa da ne razmišljam o uzimanju na engleskom..
inače s Gandom (i još par likova) sam pred par godina raspravljal o toj razlici između toga kaj nazivamo trilogija (kvadrologija i dalje) a kaj djelo u nastavcima. To je bilo vrijeme kad se sve s 3 svrstavalo u trilogije, a sve nekak započelo kad su počeli Matrix nazivati trilogijom
Shvaćam razliku, malo pogledao problematiku, vidio i opaske da Gospodara kao krivo stavljaju u kategoriju trilogije kao književne forme... Samo ne znam zašto bi bilo krivo nazivati nešto "trilogijom" mimo ove književne forme? Trilogijom općenito, u širem smislu, izdavačkom, ekonomskom, nazivnom, tematskom. Gospodari nisu trilogija, no svi to nazivaju trilogijom i piše okolo...
Što onda s filmovima? Oni su podijeljeni u tri dijela i koncipirani tako da svaki film može tvoriti zaokruženu cjelinu (više-manje ili ovisi o gledištu). Moraju li svi plotovi biti završeni? Jel Star Wars trilogija x 2 ili ne?
Jel egzaktna definicija trilogije - 3 različite priče s eventualnim/slučajnim poveznicama likova? Postoji li vremenski limit kad se događaji moraju odvijati? Postoji li limit na količini motiva, tema, likova koji moraju/ne moraju postajati da bi djelo zadovoljilo formu trilogije?
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Shvaćam razliku, malo pogledao problematiku, vidio i opaske da Gospodara kao krivo stavljaju u kategoriju trilogije kao književne forme... Samo ne znam zašto bi bilo krivo nazivati nešto "trilogijom" mimo ove književne forme? Trilogijom općenito, u širem smislu, izdavačkom, ekonomskom, nazivnom, tematskom. Gospodari nisu trilogija, no svi to nazivaju trilogijom i piše okolo...
svašta piše na internetima, ali valjda ima onih kojima je u interesu da se ne pišu gluposti i tam gde ne treba...
Originally posted by DeeCay Što onda s filmovima? Oni su podijeljeni u tri dijela i koncipirani tako da svaki film može tvoriti zaokruženu cjelinu (više-manje ili ovisi o gledištu). Moraju li svi plotovi biti završeni? Jel Star Wars trilogija x 2 ili ne?
SW su filmovi u nastavcima, kao i neka TV serija...poput Mučki, koja funkcionira i kao pojedinačne epizode (baš su SW čak i imenuju kao epizoda V, VI i sl.)!
Originally posted by DeeCay Jel egzaktna definicija trilogije - 3 različite priče s eventualnim/slučajnim poveznicama likova? Postoji li vremenski limit kad se događaji moraju odvijati? Postoji li limit na količini motiva, tema, likova koji moraju/ne moraju postajati da bi djelo zadovoljilo formu trilogije?
samo u znanosti postoje egzaktne stvari, ne u i u umjetnosti... vremensko ograničenje ne postoji, bitno je da se oni tematski slažu. Evo, Leone ima jednu takvu trilogiju na umu koju nije provel baš do kraja kak je zamislil...američka povijest kroz filmove Bilo jednom.... Zbog toga se "Giù la testa" ponegdje prikazival pod nazivom "Bila jednom revolucija"! Ni ikakvih drugih ograničenja nema...
inače, od J.R.R.-a imam samo LOTR! Ne volim čitat pa nisam pročital ni njih, osim onog djela kaj se događa sa Sarumanom i Shireom kad nije isto ekranizirano kao kaj je prikazano u knjizi! [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/685/lotrs.jpg/][/URL]
Od Tolkiena imam sve tri knjige LOTR i to u dva izdanja, Algoritmovo i srpskog Stilosa iz Bog te pita koje godine s kutijom i zemljovidom kao poklonom, a imam i Algoritmovo izdanje Roverandoma.
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti...