Bušido, svaka čast na živcima. Ja ću samo dodati, kao što sam originalno i namjeravao, zatim odustavši:
Ne postoji "manga crtež". Postoje različiti autori sa svojim stilovima i međusobnim uticajima, kao i u svakoj drugoj školi stripa. Neki obraza, uniformirani "crtež" koji vam se "mora" svidjeti ako želite čitati mange - ne postoji, ponavljam.
Ne postoji "manga crtež". Postoje različiti autori sa svojim stilovima i međusobnim uticajima, kao i u svakoj drugoj školi stripa. Neki obraza, uniformirani "crtež" koji vam se "mora" svidjeti ako želite čitati mange - ne postoji, ponavljam.
Znas kako, ukoliko covjek nije u dodiru sa mangama, onda mu zaista svi ovi stilovi nekako slicno izgledaju. Znam po sebi iz vremena dok nisam citao mange. To ti je isto kao i stvar sa ljudima Japancima, covjek nekako misli da svi isto izgledaju, dok ih malo bolje ne upozna.
Pa ne znam baš. Evo, recimo, uzmi početnika koji nasumice lista tankobone. Dohvaća neku horor-storiju Hidešija Hina (njegovu "Hell Baby" kupujem ovih dana ), i, zašto da ne, "Berserka" Kentaura Miure (koji je sjajan početak za mnoge). Kako mu ta dva crtača mogu biti ista? Možda sam ja "japaniziran", ali stvarno ne shvatam.
Vrh bogova jednako je vrh stripa.Nikad me niti jedan strip nije toliko uvukao u priču i držao me u toj istoj priči danima nakon što sam je pročitao i ako nemam blage veze o planinarenju. Do sad sam u životu pročitao možda dvije ili tri mange, ali Vrh bogova je nešto više i od mange i od stripa.Vrh bogova je život na papiru. Vrhunska priča,vrhunski crtež,vrhunsko izdanje. Bolje od ovoga ne može.
Genijalno nešto. Vrhunski strip s toliko živim pripovijedanjem da te jednostavno uvuče u sve to. Jedna velika priča ispričana na toliko stranica koja i dalje djeluje sažeto. Vrh bogova je odgovor na pitanje što nas tjera da dajemo sve od sebe stvarima koje nam nisu najpotrebnije. Vrh bogova je pustolovina i žao mi je da je gotova (do ponovnog čitanja). Vrh bogova je Vrh.
Evo i ja se pridružujem ekipi očaranoj ovim vrhunskim stripom.
Ne znam zaista šta je bolje, crtež ili priča.......sve je vrhunski. Nema većeg dosega za bilo koji vid umjetnosti nego kad čovjeka natjera da o tome razmišlja i nakon što se od iste makne (u ovom slučaju pročita).
Na sredini sam 4. knjige i jedva čekam da dođem doma i nastavim čitati.
Samo pitanje jedno, budući da je i meni ovo vjerojatno prva manga koju sam pročitao......one vrhunske slike planina i okoliša općenito....je li to crtano sve rukom ili tu ima i pomoći kompjutera?
Mislim nije mi jasno da sam u životu pročitao valjda milijon stripova i nikada, ali baš nikada nisam naletio na ovakav prikaz.
The sea was angry that day, my friends - like an old man trying to send back soup in a deli.