Author |
Topic  |
mike
Senior Member

Slovenia
2871 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
SenG
Junior Member

Canada
393 Posts
Member since 23/04/2006 |
Posted - 26/10/2012 : 20:34:26
|
to i mene zanima. ako je suditi po fibrinom websajtu, izašla je Zlatka, Polyp, Habibi, Daleko Susjedstvo i Perzepolis |
Ich bin nur ein Schauspieler |
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9955 Posts
Member since 28/02/2004 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9955 Posts
Member since 28/02/2004 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 26/10/2012 : 23:53:48
|
quote: Originally posted by SenG
to i mene zanima. ako je suditi po fibrinom websajtu, izašla je Zlatka, Polyp, Habibi, Daleko Susjedstvo i Perzepolis
Ne, nije izašla i očito neće.
Na fibrinom sajtu sam isprogramirao da autmatski prebaci izdanja iz najave u nova izdanja čim istekne najavljeni datum objavljivanja. Dakle, moram pomaknuti datum ovih "novih" izdanja za unaprijed, pa neće više biti kao nova, nego i dalje u najavi, samo ne znam koji bi datum stavio, jer očito nema smisla pouzdavati se u dogovorene i obećanje rokove od tiskare. |
Trouble will find me |
 |
|
SenG
Junior Member

Canada
393 Posts
Posted - 27/10/2012 : 21:37:24
|
ja stvarno ne znam kako te tiskare mogu toliko zajebavati. očito je golema rupa na tržištu čim im ovakvo ponašanje prolazi. Markose, jesi li razmišljao možda da se prebaciš u izdavače 100% i nabaviš svoju tiskarsku opremu? perfekcionist kakav jesi, napokon bi mogao izdavati izdanja kakva god želiš (Steve Jobs je rekao “People who are really serious about software should make their own hardware", a ovo je analogno tome), a ako je na tržištu stvarno potražnja za tiskarskim uslugama, mogao bi štampati i kojekakve letke za pečenjarnice i tako povratiti uloženo i dodatno zaraditi (tim više što bi u tvom slučaju vjerojatnije štampao ultra-high-quality photobookove sa vjenčanja i slično jer bi imao znanja i tehnologiju za takvo nešto s obzirom na svoje standarde) |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Posted - 27/10/2012 : 22:06:54
|
Gle, budi siguran da će ih ovo koštati. S druge strane, ovi prijedlozi bi mozda imali smisla kad bi me zanimalo izdavaštvo van stripa, jer sumnjam da je u Hrvatskoj moguće preživjeti od strip-izdavaštva koje je bazirano na albumima. A tiskare su posebna priča, ja o tom poslu nemam pojma, to bi bilo suludo. |
Trouble will find me |
 |
|
SenG
Junior Member

Canada
393 Posts
Posted - 28/10/2012 : 01:33:04
|
istina, ti bi vjerojatno u 6 mjeseci izbacio 200 novih naslova i odmah bankrotirao :)
kažem ti, photobookovi sa vjenčanja su prava stvar. baš sam danas nakon CRŠ-a bio na sajmu vjenčanja i vidio kakvu to ima prođu. zarađuješ fino na malograđanskom šundu i to financira izdavanje radova visoke umjetnosti - gdje ćeš ljepše od toga? ideja možda zvuči suludo, ali Steve Jobs je također rekao: "People who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do" ;) |
 |
|
danielp
Senior Member

Serbia
1386 Posts
Member since 29/05/2004 |
Posted - 28/10/2012 : 23:22:13
|
Pozdrav Markose,
Kupio sam na Sajmu u BG-u vašeg Inkala. Među najboljim izdanjima koje sam ikada video! Ne znam da li je bilo reči, ali da li se planira i Integral Mladost Johna Defoola? |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4238 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 29/10/2012 : 00:24:02
|
quote: Originally posted by Markos
Gle, budi siguran da će ih ovo koštati. S druge strane, ovi prijedlozi bi mozda imali smisla kad bi me zanimalo izdavaštvo van stripa, jer sumnjam da je u Hrvatskoj moguće preživjeti od strip-izdavaštva koje je bazirano na albumima. A tiskare su posebna priča, ja o tom poslu nemam pojma, to bi bilo suludo.
Ovo je SenGova sjajna ideja, i ona bi mogla zainteresirati i ostale izdavače, ne treba je apriori odbaciti, ti i ne moraš da imaš (za početak) pojma o štampariji (tiskari), ali uz saradnike koji imaju pojma, mogao bi krenuti od manje tiskare, uz stručnjake (priprema tiskarske forme, prijenos na ploče, tisak, dorada i knjigoveznica)koje bi uposlio vremenom bi ti se višestruko isplatilo; ovako daješ velike novce za štampu. |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
 |
|
Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts
Member since 03/01/2011 |
Posted - 29/10/2012 : 10:08:31
|
quote: Originally posted by all_ba
Ovo je SenGova sjajna ideja, i ona bi mogla zainteresirati i ostale izdavače, ne treba je apriori odbaciti, ti i ne moraš da imaš (za početak) pojma o štampariji (tiskari), ali uz saradnike koji imaju pojma, mogao bi krenuti od manje tiskare, uz stručnjake (priprema tiskarske forme, prijenos na ploče, tisak, dorada i knjigoveznica)koje bi uposlio vremenom bi ti se višestruko isplatilo; ovako daješ velike novce za štampu.
Nisam baš siguran da bi se netko tko se ne misli vrlo ozbiljno baviti tiskarstvom trebao upuštati u takav posao. Nedavno sam bio u jednoj privatnoj tiskari i kada je gazda počeo nabrajati koliko košta svaki od strojeva ima da pamet stane. Tiskarstvo je biznis koji traži strahovito inicijalno ulaganje i podrazumijeva velike troškovi servisiranja i održavanja i stalan presing da strojevi ne smiju stajati.
Mislim da je ovo kako Marko radi puno pametnije. Istina jest da ponekad tiskare seruckaju (iako da je njih pitati, vjerujem da bi našli 20 dobrih/loših razloga za kašnjenje), ali onda se lijepo kod svakog posla ugovore penali za kašnjenje, pa ako kasne derne ih se po džepu. I pri tome se ne mora brinuti niti o strojevima niti ljudima zaposlenima u tiskari. Plati se usluga i basta. Ne znam koliko košta usluga tiskanja 500 primjeraka nekog stripa u boji i tvrdom uvezu, ali sam siguran da bi za cijenu jednog stroja moga tiskati jako, jako puno stripova. |
Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa. |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27589 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Posted - 29/10/2012 : 10:34:53
|
quote: Originally posted by Amos
quote: Originally posted by all_ba
Ovo je SenGova sjajna ideja, i ona bi mogla zainteresirati i ostale izdavače, ne treba je apriori odbaciti, ti i ne moraš da imaš (za početak) pojma o štampariji (tiskari), ali uz saradnike koji imaju pojma, mogao bi krenuti od manje tiskare, uz stručnjake (priprema tiskarske forme, prijenos na ploče, tisak, dorada i knjigoveznica)koje bi uposlio vremenom bi ti se višestruko isplatilo; ovako daješ velike novce za štampu.
Nisam baš siguran da bi se netko tko se ne misli vrlo ozbiljno baviti tiskarstvom trebao upuštati u takav posao. Nedavno sam bio u jednoj privatnoj tiskari i kada je gazda počeo nabrajati koliko košta svaki od strojeva ima da pamet stane. Tiskarstvo je biznis koji traži strahovito inicijalno ulaganje i podrazumijeva velike troškovi servisiranja i održavanja i stalan presing da strojevi ne smiju stajati.
Mislim da je ovo kako Marko radi puno pametnije. Istina jest da ponekad tiskare seruckaju (iako da je njih pitati, vjerujem da bi našli 20 dobrih/loših razloga za kašnjenje), ali onda se lijepo kod svakog posla ugovore penali za kašnjenje, pa ako kasne derne ih se po džepu. I pri tome se ne mora brinuti niti o strojevima niti ljudima zaposlenima u tiskari. Plati se usluga i basta. Ne znam koliko košta usluga tiskanja 500 primjeraka nekog stripa u boji i tvrdom uvezu, ali sam siguran da bi za cijenu jednog stroja moga tiskati jako, jako puno stripova.
Ma naravno. Ozbiljan tiskarski stroj košta nekoliko milijuna eura... |
Trouble will find me |
 |
|
maram
Starting Member

40 Posts
Member since 17/10/2012 |
Posted - 29/10/2012 : 13:22:18
|
Da bi jedna osoba/tvrtka ušla u tiskarski posao i to samo na ideji tiskanja vlastitog materijala ista bi morala imati profit minimalno jednak početnom ulaganju i dvogodišnjem održavanju uz minimalno 2-4 zaposlenika. Naravno, sumnjam da itko ima tako dobar profit na ovim prostorima. Shodno tome, ta ideja nije toliko neisplativa koliko bi eventualnog vlasnika ograničavala u ostvarivanju pozitivnog poslovanja. No, kad bi recimo 4-5 strip izdavača zajedno ušli u takav projekt, onda bi situacija bila znatno drugačija. Međutim, u današnje vrijeme ljudi vade noževe za parkirna mjesta, pa... Mislim da, u ovom slučaju Fibra, ima dobar omjer ponude i potražnje pa ni ne mora nužno razmišljati o takvom potezu. Ovakve situacije s kašnjenjima se znaju događati i najboljima, pa čak i u jednoj Americi. Oko toga se ne treba toliko živcirati; bitno je da roba dođe i da sve bude u redu. Inače, krajem devedesetih veliki broj tadašnjih tiskara i nekih ustanova nabavljale su polovne strojeve u Češkoj, a cifre su se kretale oko pola milijuna eura, manje-više. Kakva je sad situacija ne bih znao. |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27589 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12972 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
danielp
Senior Member

Serbia
1386 Posts
Member since 29/05/2004 |
Posted - 29/10/2012 : 19:07:09
|
hebote! Odlično Kolko će ovo biti u dinarima? Hoće li u Darkwoodu npr biti prvih mesec dana promo cena kao na tom CRŠ-u ili kom već festivalu gde je cena 500 kuna |
 |
|
maddox031
Senior Member

Croatia
1941 Posts
Member since 23/09/2011 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Posted - 29/10/2012 : 22:20:02
|
quote: Originally posted by danielp
hebote! Odlično Kolko će ovo biti u dinarima? Hoće li u Darkwoodu npr biti prvih mesec dana promo cena kao na tom CRŠ-u ili kom već festivalu gde je cena 500 kuna
ne znam cijenu u dinarima, nju ne odredjujem ja. A promo cijena neće biti u Beogradu. Promo cijenu možemo ponuditi samo na sajmovima gdje nema posrednika između nas i kupca. |
Trouble will find me |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 29/10/2012 : 23:33:52
|
quote: Originally posted by maddox031
nagodinu se ocekuje inkal mladost ;) preveden je
Da, piše gore na ovoj stranici. Nije baš trebalo puno tražiti.  Još samo info kakav će biti kolor tj. postoji li više opcija za ovaj strip... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 29/10/2012 23:34:13 |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
|
kibocaj
Starting Member
41 Posts
Member since 31/03/2012 |
Posted - 30/10/2012 : 07:36:27
|
Markose, 2012 si izdao poprilican broj stripova (ukljucujuci najave za novembar). Da li da ocekujemo istu kolicinu za 2013-tu ili...
|
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts
Posted - 30/10/2012 : 08:07:23
|
Teško je reći, uvijek dođe do nekih nepredviđenih komplikacija i problema, ali namjeravam držati sličan ritam produkcije... |
Trouble will find me |
 |
|
maram
Starting Member

40 Posts
Member since 17/10/2012 |
Posted - 30/10/2012 : 08:43:36
|
Sve više i više imam utisak da će ovaj slipcase biti najbrže rasprodano izdanje od Fibre. 
quote: Originally posted by Markos
...ali namjeravam držati sličan ritam produkcije...
Dok god tržište odgovara jednakom mjerom na taj ritam, svi sretni... |
 |
|
Topic  |
|