Author |
Topic |
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 06/11/2012 : 13:26:15
|
pa u sustini ne. Neka Varge, samo mi se ne svidja njeno zadnje pojavljivanje u prici "Vampirica Ylenia", u sustini radi se o cistoj kopiji epizode "Crni brod". Na taj nacin kao da su autori stavili do znanja da je Varga vec sada istrosen lik pa kao da nisu imali dobru ideju za njen povratak, ali su htjeli nazor da je vrate. dobar scenarista je uvijek u stanju da napravi dobru pricu, bez obzira o kojem se liku radi. A sto se tice Rakosija, pa najbolje bi bilo da se pojavi za neko vrijeme, ali ovoga puta sa nekom velikom pricom gdje je on opet centralni lik. Po mogucnosti da to sve onda Nuccio nacrta. Cisto da potvrdi jos jednom status nemesisa velika trojke. Ukoliko bi ga stavili u neku prosjecnu epizodu, onda bolje neka ga ostave na miru dok se ne nadje neko ko bi zaista znao nesto veliko da napravi sa ovim likom. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
|
-jeremija-
Senior Member
Serbia
1611 Posts
Member since 14/08/2012 |
Posted - 06/11/2012 : 14:10:14
|
Ta vrata prosto ne mogu biti toliko "raširena" ako je ovaj lik proleteo kroz njih 3-4 sekunde ranije |
Edited by - -jeremija- on 30/02/2014 00:00:15 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 06/11/2012 : 14:22:57
|
quote: Originally posted by grofica Varga
Imam i jedno pitanje za Zagorove fanove, kad smo se već uhvatili Rakosija i Varge... Smeta li vam što je Varga izbacila Rakosija s vampirskog trona u Zagiju i nedostaje li vam on u zadnjim pričama o vampirima?
Ne. Smeta mi što je cela inicijativa rezultirala promašajem na oba fronta. Ilenija Varga je odlično funkcionisala samo zajedno sa Rakosijem. A Rakosi je zbog njene pojave izgubio dosta od svoje harizme i mističnosti iz prethodnih delova. To bi bilo super da je opravdano Ilenijinim kasnijim pojavama u serijalu, što nije bio slučaj, makar po meni ne.
Da se razumemo, ovde govorim o neiskorištenom kapacitetu lika od strane scenarista. Inače su mi obe priče odlično odrađene, i Crni Brod i Crna krila noći, i scenaristički i crtački (Della Monica svakim brojem sve izvrsniji), samo što je Varga, ponavljam, ostala nedorečena
p.s. dobrodošla nazad, grofice. Veliko je zadovoljstvo ponovo te videti na ovim stranicama dobrih sagovornika nikad dosta |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9395 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 06/11/2012 : 14:31:16
|
Ne. Rakosi je sada više manje karikatura vampira i u trećem nastavku funkcionira samo zato jer je tu i Varga koja je mogla (tada) ponudit nešto novo. Crni brod je ok kao intermezzo a Crna krila noći još nisam čitao. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Brdar
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Member since 22/10/2003 |
Posted - 06/11/2012 : 14:45:32
|
Imam i jedno pitanje za Zagorove fanove, kad smo se već uhvatili Rakosija i Varge... Smeta li vam što je Varga izbacila Rakosija s vampirskog trona u Zagiju i nedostaje li vam on u zadnjim pričama o vampirima?
Ne. Problem sa Rakosijem po meni dolazi vec u drugom pojavljivanju Rakosija kad on zeli da svijet pretvori u kraljevstvo tame, a ziva bica, tj. ljude u svoje podanike, zive mrtvace. Recimo da uspije u tome. Pa od cega ce onda zivjeti on i njegovi podanici kad je poznato da se vampiri hrane krvlju? Nece valjda preci na zivotinje?
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 06/11/2012 : 14:47:38
|
Smeta li vam što je Varga izbacila Rakosija s vampirskog trona u Zagiju i nedostaje li vam on u zadnjim pričama o vampirima?
Nisam odgovorio na poslednji deo pitanja:
Da, nedostaje mi Rakosi, ali ne želim više da ga vidim. Jednostavno sam realan. U Zagorovoj stvaralačkoj ekipi nema niti jednog scenariste koji bi Rakosijev povratak uradio kako treba. Tu se ne uzdam ni u Bosellija, pošto je uništio lika prebacujući ga u vode SF žanra. Niko od njih ne bi mogao da ponovi Nolittin (i Castellijev) osećaj za horror atmosferu, što preko uputa crtaču (ne mora to nužno biti Ferri) što preko svojih fantastičnih didaskalskih deskripcija, svojevrsnim šlagom na torti već izvrne radnje sa izvrsnim crtežom.
Bosellijev Rakosi, iako i on odličan i veličanstveno prilagođen čitaocima sa prelaza sa 20. na 21. vek, je izgubio sve što ga je obeležilo u prethodnim nastavcima. Umesto mitološkog bića iz "narodnih" predanja, dobili smo super-čoveka ogromne snage, zastrašujućim fizičkim izgledom i sposobnostima da se pretvori u slepog miša i mnog štošta. Ništa dalje od toga.
Fali ono...znaš ono što se opisuje kada nemo palcem trljaš ostale prste na ruci? |
|
|
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 06/11/2012 : 14:50:41
|
quote: Originally posted by PijaniPatak Bosellijev Rakosi, iako i on odličan i veličanstveno prilagođen čitaocima sa prelaza sa 20. na 21. vek, je izgubio sve što ga je obeležilo u prethodnim nastavcima. Umesto mitološkog bića iz "narodnih" predanja, dobili smo super-čoveka ogromne snage, zastrašujućim fizičkim izgledom i sposobnostima da se pretvori u slepog miša i mnog štošta. Ništa dalje od toga.
Cek bre, pa u drugom delu Rakosi oce da osvoji svet zarazom? Pride ga ima i kao slepog misa, a ozivljava iz pepela. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Posted - 06/11/2012 : 15:00:37
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Ali ima šmek koji nismo videli u trećem nastavku
ima, ima, al to delom i Ferri vuce. |
Edited by - kasper on 06/11/2012 15:00:57 |
|
|
PAJDO
Senior Member
Croatia
2236 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 06/11/2012 : 15:01:03
|
Kao i kod svakog novog negativca kod Zagora smeta mi previše priče naspram manje akcije. Inače, Varga mi je skroz OK vampir za novo doba. Rakosi je obilježio jedno razdoblje, a Varga definitivno ima taj potencijal za novo doba. |
In spite of my rage I´m still rat in a cage... |
|
|
maddox031
Senior Member
Croatia
1941 Posts
Member since 23/09/2011 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 06/11/2012 : 15:10:32
|
quote: Originally posted by kasper
Ali ima šmek koji nismo videli u trećem nastavku
ima, ima, al to delom i Ferri vuce.
Samo delom, druze. Niko ne moze da negira Ferrijeve majstorije na tablama, ali seti se da crtac ne moze nista bez dobrog vodica, tj. scenariste. Glumac ne moze nista bez rezisera. Nolitta je znao iskoristiti Ferrijev talenat. Ali i pored toga, seti se samo Nolittinih didaskalija koje su uveliko davale na horror atmosferi |
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Posted - 06/11/2012 : 15:12:09
|
quote: Originally posted by PijaniPatak Samo delom, druze. Niko ne moze da negira Ferrijeve majstorije na tablama, ali seti se da crtac ne moze nista bez dobrog vodica, tj. scenariste. Glumac ne moze nista bez rezisera.
Recimo da ovde imamo odnos scenarista - reziser . U svakom slucaju velika epizoda, tu nema govora. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Posted - 06/11/2012 : 15:18:57
|
A onda mi je zasmetalo sto kasnije nisu iskoristili njen kapacitet
Meni je Crni brod dobra epizoda, iako Vampirica iskoricena kako treba. A ovi Krijumcari su potpuni promasaj, sto se tice nje, iako je epizoda dobra. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Posted - 06/11/2012 : 15:34:17
|
quote: Originally posted by Deers
Rakosi je sada više manje karikatura vampira i u trećem nastavku funkcionira samo zato jer je tu i Varga koja je mogla (tada) ponudit nešto novo.
Evo ja sam upravo na prosloj strani objasnio to. Uopste nije vazna karakterizacija jednog lika, vec kako je postavljen u scenu. Obojeni Covjek, Zagijev neprijatelj, je u stvari omaz jednom od najpopularnijih zlikovaca u stripu, Jokeru, ali ta prica i sam lik su ispali toliko banalni da je to katastrofa. Dakle, sve je do autora, dobra prica moze podici bilo kojeg lika u nebesa, bez obzira da li je originlan ili ne, ali isto tako i obrnuto. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Posted - 06/11/2012 : 15:34:37
|
Moguće je da je Rakosi u 3. pojavljivanju također bio lik - navlakuša, ali kako rekoh u prvom postu, kada se potrude napraviti dobru priču oko njega to niti malo ne smeta.
Sumnjam. Mislim da je više fora u Bosellijevoj sklonosti ka multipliciranju nosioca radnje. Zagor mora da dela kao član grupe, nikako kao "usamljeni konjanik", a ni njegovi neprijatelji ne smeju da funkcionišu sami po sebi. Hellingena je upario sa Wendigom Kandraxa sa malim milionom likova (ne mogu precizno da se setim, epizodu sam poslao u zaborav bez volje da se podsećam) Richterove epizode nikad se ne bave samo Richterom Barin Wolfingham iza leđa ima Boga Ponora Kusitski negromanti su uvek dvojica, plus armija živih mrtvaca (svakom epizodom specijalniji nego u prošloj)
Tako je uz Rakosija pripojena grofica Varga, Farkaskoldoi i indijanci.
Vise nego navlakusa, i pored toga što je to definitivno jedan od osnovnih Bosellijevih stilova naracije (bogatstvo radnje dobija mnoštvom precizno karakterizovanih likova, neću reći "bogato karakterizovanim" pošto je njihovo individualno bogatstvo ustvari rezultat naseg poređenja sa ostalim nametnutim karakterima), mislim da se ovde radi više o filozofiji "kad smo već tu, ajde da iskoristimo priliku da umesto istrošenog Rakosija kojeg fanovi toliko traže stavimo njegovu dostojnu zamenu" Nije tajna da su u SBE bili pod pritiskom fanova oko vampirovog povratka.
|
|
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 06/11/2012 : 15:42:32
|
Moguće je da je Rakosi u 3. pojavljivanju također bio lik - navlakuša, ali kako rekoh u prvom postu, kada se potrude napraviti dobru priču oko njega to niti malo ne smeta.
Sumnjam. Mislim da je više fora u Bosellijevoj sklonosti ka multipliciranju nosioca radnje. Zagor mora da dela kao član grupe, nikako kao "usamljeni konjanik", a ni njegovi neprijatelji ne smeju da funkcionišu sami po sebi. Hellingena je upario sa Wendigom Kandraxa sa malim milionom likova (ne mogu precizno da se setim, epizodu sam poslao u zaborav bez volje da se podsećam) Richterove epizode nikad se ne bave samo Richterom Barin Wolfingham iza leđa ima Boga Ponora Kusitski negromanti su uvek dvojica, plus armija živih mrtvaca (svakom epizodom specijalniji nego u prošloj)
Tako je uz Rakosija pripojena grofica Varga, Farkaskoldoi i indijanci.
Vise nego navlakusa, i pored toga što je to definitivno jedan od osnovnih Bosellijevih stilova naracije (bogatstvo radnje dobija mnoštvom precizno karakterizovanih likova, neću reći "bogato karakterizovanim" pošto je njihovo individualno bogatstvo ustvari rezultat naseg poređenja sa ostalim nametnutim karakterima), mislim da se ovde radi više o filozofiji "kad smo već tu, ajde da iskoristimo priliku da umesto istrošenog Rakosija kojeg fanovi toliko traže stavimo njegovu dostojnu zamenu" Nije tajna da su u SBE bili pod pritiskom fanova oko vampirovog povratka.
Zbog ovoga sto si napisao o Boseliju, meni je on broj 1 scenarista Zagora. Onda ide prazno mjesto, pa Nollita. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Posted - 06/11/2012 : 15:54:32
|
quote: Originally posted by Brdar
Problem sa Rakosijem po meni dolazi vec u drugom pojavljivanju Rakosija kad on zeli da svijet pretvori u kraljevstvo tame, a ziva bica, tj. ljude u svoje podanike, zive mrtvace. Recimo da uspije u tome. Pa od cega ce onda zivjeti on i njegovi podanici kad je poznato da se vampiri hrane krvlju? Nece valjda preci na zivotinje?
Ovo je jedno odlicno pitanje koje nije samo problem u Zagoru, vec i u gotovo svim vampirskim filmovima. Bas sam nedavno gledao film Priest, gdje bi ovo pitanje bilo itekako na mjestu. |
|
|
Rick
Average Member
Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 06/11/2012 : 15:54:46
|
Manje Zagora radi priče, a više priče radi Zagora, i Boseli bi bio rame uz rame sa Nolitom. Ovako, on jeste legitimni naslednik Zagorovog oca i jedini dostojni, ali samo zato što je jedini na tom nivou pripovedanja.
"Oživeti" skoro pa svaki lik u Zagorovom univerzumu je relativno lako, vampira pogotovo.
Mali stepen narativne evolucije Zagorove priče su ostvarile upravo u Boselijevim pričama. Ali o pravoj evoluciji koja će Zagorovm svetu dati novi kvalitet ne može se ni govoriti sve dok niko u Boneliju nema problema sa scenarijem u kojem na prvom kadru table sidro pada s broda, u drugom pljusne u vodu, a u trećem kapetan vikne "Svi na kopno!", po principu što je sigurno, sigurno je- da čitalac zna da je brod u luci.
Ali, tako se priča bzrazložno razvuče na tri ili četiri sveske umesto da stane u dve ili specijalac.
Toliko likova, toliko svetova, a Zagor ništa više tajnovit, opasan, ništa više legenda, miljenik Manitua, nego što je bio pre, recimo, deset godina.
Da baš niko od scenarista ne želi da kaže: "Dajte mi polugu i pokrenuću svet!" |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
Edited by - Rick on 06/11/2012 16:05:38 |
|
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Posted - 06/11/2012 : 16:00:32
|
quote: Originally posted by PijaniPatak Bitnije je to da Zagoru trebaju upravo takvi...A Burattiniju oduzeti vodeću stolicu
. Predhodno bih ga pitao, u vezi sa zadnjim Mortimerom i ovom novom Gambit, zasto? |
Edited by - kasper on 06/11/2012 16:01:42 |
|
|
Topic |
|