forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 Komiko: VELIKA KNJIGA ROBERTA KRAMBA
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 16/09/2012 : 20:42:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote

Povodom posete Roberta Kramba Srbiji početkom septembra 2012, Komiko je objavio Veliku knjigu Roberta Kramba koja na 212 strana i na povećanom B4 formatu daje presek stvaralaštva centralne ličnosti američkog andergraunda tokom gotovo pet decenija. Organizovana u 6 poglavlja, Velika Knjiga Roberta Kramba donosi njegove poznate stripove o ženama, politici, Mačku Fricu i Gosn. Prirodnom, ekologiji, ženama, muzici, kolekcionarstvu, ženama (sa snažnim nogama), "dobrim starim vremenimna", detinjstvu, ličnim fantazijama i frustracijama, porodici... O centralnim temama koje zaokupljaju Roberta Kramba od najranijeg detinjstva do danas.

Tehnički podaci:
Naslov: VELIKA KNJIGA ROBERTA KRAMBA
Autor: Robert Kramb
Priredio: Vuk Marković
Prevod: Miodrag Marković
Dizajn: Ivica Stevanović
Izrada fonta i upis: Dekara
Strana: 212
Format: 24,5x31 cm
Štampa: crno-belo/kolor
Povez: tvrdi
Tiraž: 999 primeraka

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 16/09/2012 : 21:35:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
odličan tiraž!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21122 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 16/09/2012 : 22:04:09  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Jesu li u ovoj knjizi priče koje su već objavljene u prethodnim Krambovim albumima u izdanju Komika?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 16/09/2012 : 22:09:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Jesu li u ovoj knjizi priče koje su već objavljene u prethodnim Krambovim albumima u izdanju Komika?

Samo jedna.
Zamišljeno je da knjiga dopunjava ediciju "Stripovi RK".

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/09/2012 : 22:27:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Još Crumba, jeeeeee!

Dajte još, i još, i još!

Samo naprijed!

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

bosancicigor
Average Member

Croatia
866 Posts

Member since 15/08/2009

Posted - 17/09/2012 : 18:11:00  Show Profile Show Extended Profile  Send bosancicigor a Private Message  Reply with Quote
Jeli sadržajem ista (ili vrlo slična) knjizi The R.Crumb Coffe Table Art Book?

Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 18/09/2012 : 00:01:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
Nije ista, koncepcijski je slična u smislu da daje pregled stvaralaštva tokom više decenija, ali je izbor stripova drugačiji, ima manje (6) poglavlja i odnos stripa prema ilustracijama je više u korist stripova.

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

ozelot-a
Starting Member

14 Posts

Member since 29/08/2006

Posted - 18/09/2012 : 10:28:27  Show Profile Show Extended Profile  Send ozelot-a a Private Message  Reply with Quote
kad će distribucija u zagrebačke striparnice ? dajte neki opširan izvještaj o Krambovoj posjeti Beogradu
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/09/2012 : 11:11:16  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Ovo definitivno treba uzeti... Ako je autor sam Crumb, mislim da to vrijedi!

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 18/09/2012 : 13:59:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ozelot-a

kad će distribucija u zagrebačke striparnice ? dajte neki opširan izvještaj o Krambovoj posjeti Beogradu

Koliko ja znam ide sa sledećim izvozom, verovatno krajem meseca.
Medijski izveštaji i intervjui su većinom ovde:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=42164

Slika ima gomila na fejsu - na Komikovoj grupi i stranici Salona stripa.

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

Ajkula
Senior Member

Serbia
1231 Posts

Member since 09/03/2012

Posted - 18/09/2012 : 15:04:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Ajkula a Private Message  Reply with Quote
Želim ovo!

?????? ? ???????
Go to Top of Page

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4810 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 19/09/2012 : 22:01:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
Stiglo danas. Jebeno izdanje. Kapa dole za Komiko. Svaka cast. Bravo Vuce. Bravo Komiko.

sangue navajo
Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 20/09/2012 : 00:10:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
preuzeto sa www.darkwood.co.rs

"Uh, ljudi, završih... praaaava roba!

Totalno sam uživao, posebno u drugoj polovini knjige gde su stripovi koje sam prvi put čitao.

Ovo s početka kako se Crumb razvijao mi nije toliko interesantno, možda je toga trebalo biti manje. Čitanje po četvrti put Frica kako hvata džadu je neopisivo iskustvo, humor koji uvek pali. A i dobra adaptacija prevoda, žargon je ovde jako važan.

Potom dolazimo do odeljka sa Crumbovom opsednošću stamenim ženama. Crumb sve svoje fantazije i frustracije iznosi na videlo, ničega se ne stidi i u tome je njegova veličina. U jednom momentu se njegov lik obraća pravo čitaocu:
"Da, preživeo sam... Naučio sam par stvari, video nešto od života, popio neke teške udarce... Danas sam ovejana bitanga... Moraćeš jaaako da se oznojiš ako hoćeš da nadmašiš starog R. Crumba! Zato ni ne pokušavaj, smradu!"

Svete reči

Odeljak "Crno nam se piše" je isto neverovatan. Isto nerazmrsivo klupko frustracija i problema muči čoveka (ne samo Crumba koji je taj koji osluškuje i ovekovečava to na papir za sva vremena, već uopšte) kroz ceo XX vek. Volim Crumba kada je malo disiplinovaniji u crtanju kao što je ovde.

Frosty The Snowman i njegovu ekipu gerilaca sam prvi put čitao ovde. Ovaj odeljak je čak u boji. Neuobičajeno konzistentan u fabuli, baš kao u Fritz stripovima.

Odeljak o starim folkerima i bluzerima prelep, ovo isto prvi put čitao. Mislim da ima i neko hrvatsko izdanje "Muzika" i da je o tome, ali nisam bacio pogled. Nikada se Crumb nije navikao na elektriku i decibele preko stotke i svoj bes je kroz stranice svojih stripova iskazao nemali broj puta. Priča o bluz pioniru Čarli Patonu odlična.

Jednostavno što sam više išao ka kraju nailazile sve bolje stvari. Ovo njegovo pripovedanje sa ironijskim odmakom o stondiranim šezdesetima i svim zabludama je neprocenjivo, te stripove je radio kasnije. u "Sećam se šezdesetih" je baš dobar, ne naiđoh na ovako pedatno detaljno iscrtan njegov strip, a od ubačenih ideja, događaja, detalja, pršti na sve strane.

Gadno je opleo po skupljačkim opsesijama, kod njega bejahu ploče:
"To je stvarno bolest! Budimo iskreni, nije to samo ljubav prema muzici... to je kolekcionarska manija... strast za posedovanjem! Fetiš! Opsednutost sindromom serije!!... Znam... ako bih s eotarasio kolekcije bio bih 1000 kila lakši!"

Teško sve opisati šta sve ima u ovoj sadržajnoj knjizi.
Dao Vuku ranije primedbu šta je moglo još ući da bude još savršenija.

Znam da će pri izboru stripa godine od Komika za 2012. Dredd ubedljivo pobediti, ali moj glas će ići "Velikoj knjizi Roberta Kramba".
Masthevuša realno.

Na kraju je tu Crumbov superego, gospodin Prirodni, da da interesantan komentar:
"Bobe, ne zaboravi da je sažaljenje i praštanje koje si ispoljio prema toj strašnoj istini ono što je ljude privuklo tvojim stripovima, što te je učinilo tako popularnim, omogućilo ti da nešto poševiš i zaradiš za život... Ne zaboravi to!"

Teško je na crtu Crumbu što se tiče iskrenosti i životvornosti u stripovima."

citat člana rope76

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

DKoor
Senior Member

Croatia
1592 Posts

Member since 18/12/2006

Posted - 20/09/2012 : 21:50:50  Show Profile Show Extended Profile  Send DKoor a Private Message  Reply with Quote
Ljudi nisam vidio koliko je ovaj strip košta?
Izgleda mi jako zanimljivo, imam prva tri "Kramba" i mogu reći da sam polako postao i fan.
Neobičan i zanimljiv stil.

Moje aukcije u prodaji
Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 20/09/2012 : 23:21:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
U Darkwoodu je 1850 dinara, što mu dođe oko 16 evra.

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

DKoor
Senior Member

Croatia
1592 Posts

Member since 18/12/2006

Posted - 21/09/2012 : 00:09:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DKoor a Private Message  Reply with Quote
U redu, hvala.

Moje aukcije u prodaji
Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 22/09/2012 : 11:33:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

Lastan
Senior Member

1096 Posts

Member since 22/07/2011

Posted - 22/09/2012 : 12:21:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Lastan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by KOMIKO

A to su znači ta "famozna čupava braćafrik"!!??

www.lastan.hr
https://www.facebook.com/lastan.striparnica

Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 22/09/2012 : 12:30:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
Busted!

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

Shuckey
Average Member

Croatia
730 Posts

Member since 18/12/2008

Posted - 09/11/2012 : 17:29:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Shuckey a Private Message  Reply with Quote
Kupio sam danas Veliku knjigu Roberta Kramba i nisam očekivao da je tako velika. Drago mi je da je Komiko napokon počeo izdavati prave stripove, a ne one tanke pederaste koje možeš držati jednom rukom.

Hrvoje Bratanic AKA Šuki
Go to Top of Page

Combatrock
Advanced Member

Serbia
4810 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 09/11/2012 : 17:56:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
hahaha onda su darkwood i fibra pravi strejt izdavaci... sa onim knjizuradama koje ne mozes drzati ni sa dve ruke

sangue navajo
Go to Top of Page

Vorador
Senior Member

Croatia
1583 Posts

Member since 29/09/2004

Posted - 10/11/2012 : 00:45:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit Vorador's Homepage  Send Vorador a Private Message  Reply with Quote
Prolistao malo danas. Jako lijepa knjiga.
Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 12/06/2014 : 16:18:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
Recenzija Velike knjige Roberta Kramba objavljena u nedeljnom listu Hlast Ludu na slovačkom. Zna li neko da prevede?

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

KOMIKO
Senior Member

Serbia
1950 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 16/06/2014 : 13:19:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote
Evo i prevoda:

Recenzija
Velika knjiga Roberta Kramba
(Velika knjiga Roberta Kramba. Izdavaštvo Komiko: Novi Sad 2012)

Bio je na samom početku američkog „podzemnog“ stripa, stvorio je nekoliko legendarnih crtanih heroja i uticao je na cele generacije umetnika u svetu. U našoj zemlji njegov rad se smatra kultnim i do sada je izdato više štampanih izdanja sa radovima ovog autora- od piratskih i jeftinih do onih luksuznih knjiga sa kitnjastom koricom. Prošle godine je konačno posetio Srbiju i bio je gost na 10. Salonu stripa. Tom prilikom je novosadski izdavač Komiko izdao Veliku knjigu Roberta Kramba, do sada najlepše opremljeno srpsko izdanje njegovih epizoda, realizovano na 216 strana i u velikom formatu B4.
Sedamdesetogodišnjak Robert Kramb ( rođ. 1943.) ostaje do današnjih dana zanimljivim i jedinstvenim umetnikom, zahvaljujući istančanom crtačkom stilu, koji leži na osnovi crno-belog kontrasta, ali i za nekompromisnu obradu svakodnevnih „velikih “ tema, provokaciju lažnog morala i oštru kritiku kapitalističkog društvenog uređenja.Svojim stripovima je pobuđivao kontroverzne reakcije, šokirao je čistunce i oduševljavao je ljubitelje alternativne umetnosti. Najveći broj poznatih Krambovih stripova nastao je u 60. i 70. godinama prošlog veka i samim tim zrači duhom prošlih vremena, takođe obiluje živim i svežim ironičnim humorom, postavlja direktna pitanja i nudi odgovore, koje sa posebnim uživanjem autopsije društvenog tabua.
Velika knjiga Roberta Kramba predstavlja samo izbor iz obimnog dela autora. Posebna zanimljivost su Krambovi početnički radovi, kaiševi stripa sa njegovom prvom savremenom crtanom heroinom službenicom Robertom Smit i epizode sa Ćaknutim golubovima ( The Silly Pidgeons ). Verovatno najpoznatiji od prisutnih ( pri. prev. verovatno se misli na objavljene u knjizi ) Mačak Fric ( strip verzija stvarnog Krambovog ljubimca iz detinjstva ), zastupljen je samo jednom, ali dužom epizodom pod nazivom Fric vata džadu. Petnaest strana je posvećeno ćelavom belobradom u togu obučenom Gospodinu Prirodnom, ciničkom mudracu, koga neki obični ljudi smatraju duhovnim vođom. Čitaocu, koji nije upoznat sa radom, neki delovi epizode mogu delovati vulgarno i nepristojno ( reč je o underground, ne komercijalnom stripu ). To su uglavnom epizode koje se odnose na teme seksualnosti i muške opsednutosti ženskim telom- toj temi je posvećeno posebno poglavljesa karakterističnim likovima ( Seli Blaberbat, A Gurl i par sličnih ).
Problemi modernog društva, politika i ekologija, takođe su teme, kojima se Kramb bavi u mnogim epizodama sa sarkastičnim crnim humorom i crtežima zagađene urbane sredine, velikih smetišta i apokaliptičnim vizijama. U stripovima sa tom tematikom pojavljuju se npr. Džon Kju. Pablik ( John Q. Public ) ili Sneško Smrzko sa revolucionarno-terorističkim idejama ( Frosty the Snowman )... Mržnja prema modernoj popularnoj kulturi i ljubav prema staroj kantri i bluz muzici izražava se naročito u Krambovim radovima iz 80. godina-pažnju privlači majstorski urađena biografija Čerli Patona, uticajnog crnog delta-bluz gitariste. Završni deo knjige je autobiografski i ocrtava prve Krambove momačke intimne kontakte sa devojkama, iskustvo sa LSD i otrežnjenje od iluzije o boljem svetu.
Na kraju zaista kratko: ovo je zaista dragocenost u srpskoj strip izdavačkoj produkciji.

Stevan Lenhart

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs
Go to Top of Page

zokalav
Senior Member

2036 Posts

Member since 24/08/2010

Posted - 21/06/2014 : 21:28:17  Show Profile Show Extended Profile  Send zokalav a Private Message  Reply with Quote
odlično
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.61 seconds. Snitz Forums 2000