Author |
Topic  |
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 07/11/2012 : 10:52:47
|
Da, vidim sad, u Outer Limits antologiji... Ta i Twilight zone razvili su puno ekranizacija raznih kratkih priča. Šteta što nema i danas nekakvog takvog serijala. Puno bolje kad se napravi jedna epizoda na temelju kratke priče, nego da je razvuku na film.
Pisao je Martin osamdesetih dosta za televiziju. A što se njega tiče, bio je dosta zastupljen u Siriusu, čak je i dosta rano u Siriusu napravljen tekst o njemu, bigorafija, kao o nadarenom piscu. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17910 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 07/11/2012 : 11:03:30
|
ima jedna zanimljiva priča u sirius... neki svemirski brodolomnik padne na planetu i tu se sprijatelji s domorocima koji izgleda žive u raju i on skonta da će ih uništiti kolonizacija i sve što dolazi uz napredak velike svemirske zajednice te ih počne podučavati univerzalnom jeziku i svemirskoj birokratiji kako bi spriječio buduće kolonizatore
pravo dobra priča... |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 07/11/2012 : 13:38:58
|
Ta priča se zove SPOMENIK ispada među najbolje priče objavljene u SIRIUSU. Mislim da je među prvim brojevima, tam gdje je Claire i Solandre... |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
Edited by - mladjo on 07/11/2012 13:39:09 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 07/11/2012 : 13:49:57
|
Luis McMaster Bujold:ZIMOSLAVNI DAROVI

Kratka Zimoslavna novela dolazi između Građanske dužnosti i Diplomatskog imuniteta, te taman popunjava priču o vjenčanju Milesa i Ekaterine, oslanjajući se prvenstveno na likove a manje na radnju, te je shodno tome zaplet pomalo lagan ali ipak dovoljno dobar da se ova kratka kjniga pročita brzo i sa guštom. Naglasak je više stavljen na oružnika Roica i njegove simpatije prema narednici Tauri, a i drugi likovi su čisto solidno predstavljeni. Za knjigu od 90-ak strana radnja je taman zaokružena kako treba, a same likove se razrađuje tek onoliko koliko je potebno što je donekle problem i ne može se tažiti objašnjenje u kratkoći novele ali ipak, nećemo to uzeti spisateljici za zlo. Miles je na kraju vjenčan, spojen sa Ekaterinom i spreman krenuti putevima očinstva. sam odnos i cijelokupna priča između njih dvoje odiše ženskim pogledom na ljubav i zajednički život (što je ponekad pomalo i pretjerano) ali ipak je to u granicama normale tako da muški svijet može bez problema čitati ovu novelu:)) na kraju krajeva ako ste izdržali opise vjenčanice, cipela i ostalog u Građanskoj dužnosti, ovo će biti pravi mačji kašalj:))
Simpatično. |
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 07/11/2012 : 14:23:29
|
Hehe, vidi se da je priču ipak pisala žena... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 07/11/2012 : 14:33:25
|
Nego, potaknut željacovim postom o Asimovu, bacio sam se čitanje Carstva, odnosno s noveletom "Car Cleon" koja je objavljena u Futuri #48 (dio Ususret Fondaciji). Dvorski zapleti, igra šaha između pristaša ne demokracije, odnosno sekte koja zastupa sudjelovanje naroda u vladanju (što zapravo podrazumijeva njihovo vladanje u sjeni marionetom od cara) i s druge strane Carskog ministra, psihohistoričara Harija Seldona i njegovog sina Rycha.
Definitivno ću morati nabaviti i ostalo, davno je prošlo od mojih posuđivanja u knjižnici... |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Member since 29/12/2010 |
Posted - 07/11/2012 : 15:16:23
|
quote: Originally posted by DeeCay
Nego, potaknut željacovim postom o Asimovu, bacio sam se čitanje Carstva, odnosno s noveletom "Car Cleon" koja je objavljena u Futuri #48 (dio Ususret Fondaciji). Dvorski zapleti, igra šaha između pristaša ne demokracije, odnosno sekte koja zastupa sudjelovanje naroda u vladanju (što zapravo podrazumijeva njihovo vladanje u sjeni marionetom od cara) i s druge strane Carskog ministra, psihohistoričara Harija Seldona i njegovog sina Rycha.
Definitivno ću morati nabaviti i ostalo, davno je prošlo od mojih posuđivanja u knjižnici...
E vidiš, ja ti to lijepo imam sve na policama...s tim da nemam fondaciju na engleskom, ali robote imam:))) A netkoje tamo negdje rekao kako je bezveze skupljat knjige...MOj savjet ti je da si kupiš sve djelove i onda, za deset godine kad ti se opet čefne da čitaš, lijepo skineš s police i uživaš... |
The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 07/11/2012 : 15:45:50
|
Bezveze je skupljati knjige? mah, kada su ljudi govorili išta pametno, čast izuzecima:)) |
|
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17910 Posts
Posted - 07/11/2012 : 16:10:09
|
ja sam nedavno došao do zaključka da je bezveze sakupiti toliko knjiga koje nećeš sve za života moći pročuitati barem 2 puta ja imam oko 600 knjiga mnoge još nisam pročitao nijednom a mnoge sam pročitao devedesetih tako da kao da i nisam :D
a svaki dan nešto čitam jednostavno ili sporo čitam ili vrijeme brzo leti :D
tako da ne vidim smisao u pravljenju noeve arke za knjige ako neće biti sve pročitane :D
car cleon... jedna od prvih nabavljenih futura...uz onu zelenu sa podmornicom :D |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17910 Posts
Posted - 07/11/2012 : 16:11:06
|
imal koja dobra duša da se mijenja sa mnom za ovog martina il da mu pošaljem lovu ako mu se nije svidjela knjiga :D |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17910 Posts
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 07/11/2012 : 19:46:59
|
quote: Originally posted by zeljko
imal koja dobra duša da se mijenja sa mnom za ovog martina il da mu pošaljem lovu ako mu se nije svidjela knjiga :D
možemo se mijenjat za kojeg polarisa ako želiš? |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17910 Posts
Posted - 07/11/2012 : 19:52:47
|
reci šta te zanima možda nadjem na pijaci... ima tranzitna stanica :D i još nekoliko kentaura :D uslikam pa pošaljem
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 07/11/2012 : 20:31:58
|
quote: Originally posted by zeljko
reci šta te zanima možda nadjem na pijaci... ima tranzitna stanica :D i još nekoliko kentaura :D uslikam pa pošaljem
Ako su dobro očuvani može... Ajd uslikaj! |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 07/11/2012 : 20:40:24
|
quote: Originally posted by Pirgavi E vidiš, ja ti to lijepo imam sve na policama...s tim da nemam fondaciju na engleskom, ali robote imam:))) A netkoje tamo negdje rekao kako je bezveze skupljat knjige...MOj savjet ti je da si kupiš sve djelove i onda, za deset godine kad ti se opet čefne da čitaš, lijepo skineš s police i uživaš...
I sad sam gledao na stranici od izdavača Izvori, uopće nemaju nijednu Fondaciju, kao da je sve rasprodano... Sada bi se trebalo malo bolje potruditi da se to nabavi. DOlazi Interliber, što je dobra prilika da se pronađu neke stvari. |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 07/11/2012 : 22:39:33
|
quote: [i]Originally posted by DeeCay[/i I sad sam gledao na stranici od izdavača Izvori, uopće nemaju nijednu Fondaciju, kao da je sve rasprodano... Sada bi se trebalo malo bolje potruditi da se to nabavi. DOlazi Interliber, što je dobra prilika da se pronađu neke stvari.
Već se nekako mogu naći fondacije..ali Ususret fondaciji je kao suho zlato...ja sam je 5 godina tražio....nešto kao Crveni mars od Robinsona, kao da je u zemlju propao...i onda ga nađem u nekom antikvarijatu u Rijeci za 50 kn :))) |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 08/11/2012 : 00:09:22
|
Danas je 165. rodjendan Brama Stokera:))
Kak sam saznal? Ima linkić na GOOGLE-u:)) |
|
 |
|
nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts
Member since 06/03/2010 |
Posted - 09/11/2012 : 16:04:51
|
Nesto sasvim drugacije nego sto sam do sada citao, zanimljivo i zabavno.

Razlog zasto sam zavole fantastiku. Procitao opet prve dve, jedina zamerka na kraju druge knjige je je onaj pederast odnos izmedju Forda i Sema.
 |
Nisi se okrenula, zato nisi videla igrale su sene.
|
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 09/11/2012 : 17:27:39
|
quote: Originally posted by nemanja93
...jedina zamerka na kraju druge knjige je je onaj pederast odnos izmedju Forda i Sema.

|
 |
|
nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts
Member since 06/03/2010 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 10/11/2012 : 00:19:35
|
Pokusavam napraviti listu 10 najboljih SF prica/novela/noveleta i listam Siriuse, Alefe, Future i nesto Asimova i F&SF. Iznenadjen sam kvalitetom prica u Futuri. Sad mi to puno bolje izgleda nego kad sam prvi put citao. Kako se sad cini, barem tri price iz Future ce biti medju deset. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 10/11/2012 : 08:04:40
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
Pokusavam napraviti listu 10 najboljih SF prica/novela/noveleta i listam Siriuse, Alefe, Future i nesto Asimova i F&SF. Iznenadjen sam kvalitetom prica u Futuri. Sad mi to puno bolje izgleda nego kad sam prvi put citao. Kako se sad cini, barem tri price iz Future ce biti medju deset.
To je jakooo velik posao...sretno |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 10/11/2012 : 09:30:13
|
quote: Originally posted by mladjo
Znam da još nije konačno ali - koje?
Resnick: " Sedam pogleda na klanac Olduvai" McIntyre: " O magli, i travi, i pijesku" Bujold: " Planine korote"
Tu su jos u igri i Willis i Kress.
Dobrih prica je jako puno i mozda na kraju i ne udju u top 10, ali su za sada unutra. LeGuin, Zelazny, Ellison, Russel, Anderson, Dickson, Gibson, Varley, Clarke, Asimov, Heinlein, Bear, Haldeman, Varley, ... Svako od nih ima i vise od jedne price koja zasluzuje ozbiljno razmatranje. |
 |
|
Topic  |
|