forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 10/11/2012 : 10:38:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ernie Pike

quote:
Originally posted by mladjo

Znam da još nije konačno ali - koje?

Resnick: " Sedam pogleda na klanac Olduvai"
McIntyre: " O magli, i travi, i pijesku"
Bujold: " Planine korote"

Tu su jos u igri i Willis i Kress.

Dobrih prica je jako puno i mozda na kraju i ne udju u top 10, ali su za sada unutra.
LeGuin, Zelazny, Ellison, Russel, Anderson, Dickson, Gibson, Varley, Clarke, Asimov, Heinlein, Bear, Haldeman, Varley, ... Svako od nih ima i vise od jedne price koja zasluzuje ozbiljno razmatranje.

Oni što napuštaju Omelas - LeGuin.... ta je preeeemoćna

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

Elesar
New Member

Serbia
261 Posts

Member since 14/03/2009

Posted - 10/11/2012 : 12:37:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Elesar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pirgavi

quote:

quote:

Znam da još nije konačno ali - koje?

McIntyre: " O magli, i travi, i pijesku"
Bujold: " Planine korote"

Tu su jos u igri i Willis i Kress.

Dobrih prica je jako puno i mozda na kraju i ne udju u top 10, ali su za sada unutra.
LeGuin, Zelazny, Ellison, Russel, Anderson, Dickson, Gibson, Varley, Clarke, Asimov, Heinlein, Bear, Haldeman, Varley, ... Svako od nih ima i vise od jedne price koja zasluzuje ozbiljno razmatranje.

Oni što napuštaju Omelas - LeGuin.... ta je preeeemoćna

+1
Jedna od najupecatljivijih parafraza Legende o Velikom inkvizitoru Dostojevskog.

strenvvm et virtvte
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 10/11/2012 : 13:12:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
"Oni sto napustaju Omelas" je i meni jedna od najboljih (i jedna od sigurnih za prvih deset).
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 11/11/2012 : 04:02:41  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ova je odlicna, bas odlicna.

...
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 11/11/2012 : 04:03:25  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
A evo i ulova iz Amerike:

...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 11/11/2012 : 10:18:12  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
lepo, lepo...
Nekako mi se čini da voliš Stephena Kinga:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 11/11/2012 : 12:34:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Puno dobrih knjiga Vope. Ghost Brigades mi je pri vrhu liste za citanje (Old Man's War mi je dosta dobar). Za Bearovu bilogiju isto preporuke.
Mozes li napisati koju rjec o Cyteen kad procitas.
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 11/11/2012 : 23:46:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Izisla je nova Bujoldicina knjiga, Captain Vorpatril's Alliance. Sad treba vidjeti tko ce biti brzi, Algoritam ili Ameri s paperbackom.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 13/11/2012 : 13:32:28  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Ljudi, odite na Interliber, dobar je Sf ulov tamo... Primjerice na SFErinom štandu sve po 10kn, Ubiq-ovi, Ivan Gavran i ostalo (gomile SF-a)!

Izvori imaju po 40% popusta, tako da su Rame ili Fondacije, Orson Card po 70ili 80kn, Mievellov Stanica Perdido 120kn (mislim da je ovako 180kn?)... Btw. općenito su rasprodane Rama II i prve tri Fondacije, kronološki gledano.

Zagrebačka naklada isto ima dobre cijene, 30-40% popusta; Monolithi po 50kn, horor antologije po 70kn, i Lovecraft isto, gomile starih Nexusa po 5kn, itd.

Algoritam ima po 20, 40 i 60% popusta, mislim da ima Milesa Vorkosigana jako jeftino...

A uvijek se može malo pregledati po antikvarničkim štandovima.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 13/11/2012 14:26:07
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 13/11/2012 : 14:47:54  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Ljudi, kakav vam je Stanica Perdido, Chine Mievilla? vidim da su mišljenja podijeljena, jel to uopće itko pročitao do kraja? Razmišljam dal da uzmem...

I Gavranove knjige, Sablja ili Božja jednadžba? Po 10kn su, ali ne znam hoću li ih ikad pročitati.

Uzet ću i prvu Ramu, Fondacije mi ne da uzimati kad nemam Preludij i Ususret Fondaciji...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

sandyboy
Average Member

628 Posts

Member since 09/09/2010

Posted - 13/11/2012 : 16:33:50  Show Profile Show Extended Profile  Send sandyboy a Private Message  Reply with Quote
Sablja je super i samostojeća je. Božja Jednadžba je loša i tek je prvi dio a čini se da nastavka neće biti...
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 13/11/2012 : 17:55:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Ljudi, kakav vam je Stanica Perdido, Chine Mievilla? vidim da su mišljenja podijeljena, jel to uopće itko pročitao do kraja? Razmišljam dal da uzmem...

kako funkcionira u prijevodu nemam pojma...citah ga na engleskom - world building i jezik su mu sjajni, priča mu je malo žalosna

meni je puno bolji "Scar" (iz istog svijeta, premda i tu sjeben zadnjih sto stranica)

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 13/11/2012 : 19:13:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Ljudi, odite na Interliber, dobar je Sf ulov tamo... Primjerice na SFErinom štandu sve po 10kn, Ubiq-ovi, Ivan Gavran i ostalo (gomile SF-a)!

Izvori imaju po 40% popusta, tako da su Rame ili Fondacije, Orson Card po 70ili 80kn, Mievellov Stanica Perdido 120kn (mislim da je ovako 180kn?)... Btw. općenito su rasprodane Rama II i prve tri Fondacije, kronološki gledano.

Zagrebačka naklada isto ima dobre cijene, 30-40% popusta; Monolithi po 50kn, horor antologije po 70kn, i Lovecraft isto, gomile starih Nexusa po 5kn, itd.

Algoritam ima po 20, 40 i 60% popusta, mislim da ima Milesa Vorkosigana jako jeftino...

A uvijek se može malo pregledati po antikvarničkim štandovima.

Idem na Interliber u subotu s busom punim učenika:)))

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 14/11/2012 : 03:07:38  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Dee:
Stanica Perdido mi se jako svidjela, Mjevil zna da tka dobru priču.

Ljudi pogledajte mi da li ima monolith#2 na interliberu, nikako da kompletiram monolite.

...
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 14/11/2012 : 13:53:23  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope
Ljudi pogledajte mi da li ima monolith#2 na interliberu, nikako da kompletiram monolite.

Nema stari, tražim i ja brojeve 1 i 2, pitao ih, sve rasprodano! Uzeo sam trojku koja mi je falila za pedesetaka.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 14/11/2012 : 17:16:00  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Intervju s Asimovom, legendom... Baš me zanimalo kako čovjek zvuči uživo.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/11/2012 : 19:42:54  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Jednom riječju - velikan.

samo, čini se da je nizak:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/11/2012 : 21:21:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Da ne bi bilo da na Interliberu kupujem samo stripove, dosad sam pazario i ovo:

- Raymond Carver: "Krijesovi"

- Paul Auster: "U zemlji posljednjih stvari"

- Antologija francuske kratke priče "Mramor u mraku"

- Antologija nizozemske kratke priče "Protiv mora"

- P. D. James: "Svjetionik"

- Knut Hamsun: "Misteriji"

Ima još vremena za o-ho-ho toga...

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 16/11/2012 : 09:41:24  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
baš sam onako na prvi pogled htio reći, difoole, vidim za tebe su uglavnom krimići... Pa sam onda pogledao što su ove ostale stvari koje si nabacio.

I ja bih mogao staviti to sam uzeo, a uzeo sam gomilu!

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 16/11/2012 : 09:58:46  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jednom riječju - velikan.
samo, čini se da je nizak:))

Da, na onako sklupčan na stolici prekoputa visokog voditelja i izgleda malecki...

Dobar je, kao veli, SF je predvidio puno stavi nego što su se desile, kao npr. iz neke starije priče iz 191x i neke je saznao što bi se desilo da uskoro nestanu zalihe ugljena i nafte i počeo o tome već tada razmišljati, da bi kao svijet to saznao 40 godina kasnije kad je izražena zabrinutost zbog prevelike eksploatacije fosilnih izvora energije.

Ili onu da ispočetka nije imao na umu tri zakona robotike nego mu je izdavač rekao da je primijetio da mu se roboti u njegovim pričama uvijek ponašao prema nekim zakonitostima, i tako su onda nastala tri zakona.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/11/2012 : 12:30:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Krimići su mi odavno omiljena zabava, ali oni kompleksniji koji nude više od standardnog whoduneita. Recimo dama Phyllis Dorothy James odozgor, pa Patricia Highsmith, Nesbo, Larsson i takve stvari.

Ali prolaze i jednostavnije ali efektne pa i donekle slojevitije krimi-priče, npr. Chandler, Robert B. Parks, Ngaio Marsh itd.

Otprilike onako kako ti i mladjo padate na SF, a Ernie Pike i na SF i na krimiće.

Ali Hamsun, Auster, Carver, Flannery O´Connor, Frode Grytten, Cormack McCarthy i njima slični, egzistencijalizam, pesimizam i mrak, e to mi je osobiti gušt!

Edited by - Johnny Difool on 16/11/2012 12:31:38
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/11/2012 : 12:40:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ovo sam nedavno opet pročitao (i pogledao!). Ne tople, nego vruće preporuke!!!

Podrijetlom poljski Židov romskih korijena rođen 1933. godine u gradu Łódźu pod imenom Jerzy Nikodem Lewinkopf, Kosiński je bio pisac filmične biografije koji se tijekom života bavio najrazličitijim poslovima. Često proganjan i kao Židov i kao Rom, Kosiński je u djetinjstvu zbog jedne tučnjave nekoliko godina bio i nijem, a holokaust je preživio zahvaljujući falsificiranju dokumenata i lažnom predstavljanju kao katolik. Motivi laži, privida, nerazumijevanja, nepripadanja i lažnih identiteta postat će česti u njegovim proznim djelima, baš kao i umetanje mnogih autobiografskih elemenata, a tomu se i nije za čuditi znamo li da je pisac u Ameriku stigao zahvaljujući još jednom falsifikatu. Riječ je bila o lažnom dvogodišnjem dopisivanju s izmišljenim članovima Akademije znanosti, nepostojećim pokroviteljima i raznim državnim ustanovama, a na temelju te navodne korespondencije naposljetku mu je 1957. odobren posjet također izmišljenoj američkoj zakladi.

U Novi Svijet stigavši kao 24-godišnjak, Kosiński je za život isprva zarađivao među ostalim i kao kino-operater, čuvar parkirališta, učitelj skijanja, umjetnički fotograf, vozač kamiona i filmski glumac, da bi prvi veliki uspjeh doživio nakon objavljivanja snažno antikomunistički usmjerene non-fiction kritike totalitarizma naslovljene «Budućnost je naša, druže: Razgovori s Rusima». U djelu koje je, baš kao i tematski srodnu sljedeću prozu naslova «Nema trećeg puta», Kosiński potpisao pseudonimom Joseph Novak, postala su razvidna osnovna tematska i stilska obilježja njegova autorskog rukopisa. Pored spomenutog umetanja velikog broja autobiografskih detalja što uključuje i iskustvo holokausta, djela Jerzyja Kosińskog odlikuju bogatstvo leksika i savršeno snalaženje u nematerinjem jeziku, precizan osjećaj za ritam i naraciju, empatičan odnos prema nerijetko bizarnim i pomaknutim protagonistima, sjajni i ubojito subverzivni satirički žalci kojima se izriču suptilne društvene opservacije i socijalni komentari, te vrhunski stil zbog kojeg je pisac često uspoređivan sa svojim znamenitim zemljakom Josephom Conradom.

Te će osobine ostati značajkama i piščevih sljedećih djela, podjednako prvog romana «Obojena ptica» za koji je ovjenčan francuskom nagradom za najbolju inozemnu knjigu, kao i hvaljenih i nagrađivanih naslova «Koraci», «Vražje drvo», «Cockpit» itd. Zbog čestog posezanja za autobiografskim elementima, proza Jerzyja Kosińskog često je uspoređivana s onima Henryja Millera i Isaaca Bashevisa Singera, a ta autobiografičnost jasno odlikuje i roman «Prisutnost».

Naime, poznavatelji piščeva osobnog života tvrde da je lik Elizabeth Eve, supruge umirućeg washingtonskog biznismena Benjamina «Bena» Randa koja vrtlara Chancea nakon manje prometne nezgode inicijalno uvodi u raskošni dvorac i političko-poslovne krugove svog muža, zapravo temeljen na osobnosti autorove prve supruge Mary Weir, izuzetno bogate udovice industrijskog magnata. Isto tako, način na koji se katatonični antijunak Chance unatoč mnoštvu hendikepa i otegotnih okolnosti vrtoglavo uspinje društvenom ljestvicom Washingtona na prijelazu 60-ih u 70-e godine, mnoge asocira na životni put i književni uspjeh nominalnog autsajdera Kosińskog.

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2990 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 16/11/2012 : 16:21:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Kosinski je zaista bio čudan lik, a i romani su mu puni čudnih likova. CIP je početkom 80-tih izdao pet ili šest romana koji se mogu naći u antikvarijatima i zaista su vrijedni čitanja. Upozoravam da neki, a posebno "Obojena ptica" nisu za ljude slaboga želuca.
Being There (Prisutnost u hr. prijevodu) je sjajna satira i aktualna i danas (filma se Sellersom se inače jedva sječam).

Njegov stil i stranice bez suvišnog teksta mi se i dalje sviđaju i povremeno pročitam nanovo neki od romana bez obzira na slabiji želudac :-)
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17910 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 16/11/2012 : 20:40:01  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
being there mi je odličan film
jedan od najboljih...

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 17/11/2012 : 21:51:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
Šoping Interliber:

Sablja - Gavran
Pročitaj i daj dalje - Macan (Ljubazno se potpisao na primjerak)
Kamon se vraća kući - Krušvar(POklon uz knjige s Mentorovog štanda)
Plavi Mars - Robinson
Iskoristi noć - Koontz
POsljednji preživjeli - Koontz
Pod svjetlom mjeseca - Koontz
8 - Nexusa koji mi fale
Novi Sirius B
Monolith 3...i tu sam se zaustavio... cca 260 hrvatskih životinja

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.59 seconds. Snitz Forums 2000