forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1208

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 26/11/2012 : 16:04:18  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Sclavi je strip genije i to prije svega zbog Dylan Doga sa kojim je dignuo Bonelli na višu razinu. Na Zagoru drži rekord najduže priče i najjačeg pokušaja – Demona ludila, priče sa previše psihološke fantastike i premalo događaja. Da, znam, bilo je tu i Titana i svemirskih brodova, mini nuklearnih ekplozija i smrti glavnih junaka ali svejedno je moj ukupni (prvi) dojam razvučenost i neiskorišteni potencijal.

Na Zagoru su najjači Boselli, Nollita, Burattini, Toninelli i tek onda Sclavi, odnosno Sclavi i Toninelli su se odlično nadopunjivali i izmjenjivali.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9391 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 26/11/2012 : 16:17:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

quote:
Originally posted by Deers

quote:

Dobra tema ....

Da li si čitao neku njegovu knjigu?

Samo Dellamorte Dellamore...na polici stoje jos cetiri koje cekaju da im prilozim diplomu. Trenutno nemam vremena da citam bilo sta osim fakultativnog stiva, i po kojeg stripa pre spavanja

Ajde navedi i ostale 4 tako da ako kad naletim na njih da znam koje da uzmem.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11857 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 26/11/2012 : 16:29:27  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Nova tema subotom

Tiziano Sclavi - Genije ili precijenjeni ekscentrik?

Nisam upoznat sa Sclavijevim radom na Mister NOu {tek sam na 34.broju} A nije mi se ni na Zagoru previse pokazao sem nenadmasivih Demaona Ludila koji su strip za sebe i treba ih posmatrari tako.

Dok se u DD vidi njegova genijalnost! Pravi neke od najboljih epizoda ikada tog junaka ali po meni posle 121 broja DD ide nizlaznom putanjom... Izuzetak je jedino Rekijoni, novi pisac koji mnogoo obecava. Omiljeni DD su mi Dugacki pozdrav i Zora Zivih mrtvaca
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/11/2012 : 17:35:25  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote

quote:
Originally posted by nagor
Sclavi je strip genije i to prije svega zbog Dylan Doga sa kojim je dignuo Bonelli na višu razinu. Na Zagoru drži rekord najduže priče i najjačeg pokušaja – Demona ludila, priče sa previše psihološke fantastike i premalo događaja. Da, znam, bilo je tu i Titana i svemirskih brodova, mini nuklearnih ekplozija i smrti glavnih junaka ali svejedno je moj ukupni (prvi) dojam razvučenost i neiskorišteni potencijal.

Na Zagoru su najjači Boselli, Nollita, Burattini, Toninelli i tek onda Sclavi, odnosno Sclavi i Toninelli su se odlično nadopunjivali i izmjenjivali.

Ne mogu se složiti

Sclavijev autorski pečat je psihološka priča glavnog junaka, a šarolikost u epizodama poput "Planina bogova" i "Thunderman" je samo posledica njegovog debitovanja u avanturističkom serijalu kakav je Zagor, čisto zagrevanje pred ono šta će se kasnije usuditi da servira. "Horde Zla" malo više pristaju njegovom opusu sa svojim bajkovitim horrorom a "Ludi Hakaram" takođe, rame uz rame "Demonskoj maski" i "Vuku Samotnjaku" sa svojom jasno naglašenom tematikom karakterizacije Zagora kao Gospodara Darkwooda, ali i kao čoveka sa svojim unutrašnjim demonima i ljudskim manama.

Ako obratiš pažnju primetićeš - sve te mane su najviše vezane za njegovo samoprozivanjem Gospodarom indijanskog naroda u regiji Darkwooda. Pogledaj u kakve ga situacije stavlja gde mora da odbrani svoj status gospodara, obrati pažnju na način (govorni pre svega) na koji to radi. Ako je Zagor uveren u to šta priča i radi Sclavi nije, i zato da li svesno ili nesvesno postavlja samog čitaoca u nedoumicu: da li je ovo ispravno? Ko je ovde u pravu- Zagor koji guši bunu ili indijanac koji se buni?

"Ne kajem se...raskrinkao sam jednu prevaru, lažan san...i nadu da će vladati mir...sada kada je tvoja slava prošla...a ja pobedio...i moje srce krvari kao i tvoje, Zagore." (Šalak, "Demon Ludila")

U "Demonu Ludila" obrađuje dve svoje omiljene teme:

Psihološka slika Gospodara Darkwooda
Tema koju je načeo u "Ludom Hakaramu" i "Devil Masku" a fantastično izložio u "Vuku Samotnjaku" (ukratko:Ne znam odakle dolaziš (prethodno: samo to te poštedelo mog besa), ali ovde u Darkwoodu sva plemena žive u miru. Slušaju zakon Zagora, prijatelja crvenokožaca. I ti ćeš se, hteo ti to ili ne, podvrgnuti mojoj volji). Sclavijev Zagor u mnogo slučajeva, previše da bi bilo slušajno, u svom ponašanju graniči sa drskošću, a to je sve nekako slatko nadovezano na njegove nagle napade besa pod Nolittinim perom. Nema tu niti slova o čistom junaku. Dobro u njemu je samo plemenita ambicija mira između dvaju rasa, kao i herojstvo.
U skladu s time mu remeti psihološku ravnotežu. Obrati pažnju na njegovo ponašanje u situacijama sa vojskom u utvrđenju, Akotom (pri susretu), sa svima u selu plemena Mohawk. Primetićeš opsednutost svojim autoritetom i nadmoći.

Fikcija Zagorovog sveta
Mašta radi svašta. Ovim će se baviti u Dilanu Dogu kasnije. Mašta jednog pojedinca u stanju je da menja stvarnost oko sebe (pogledaj moj post na prethodnoj stranici), tj. da stvara "paralelne dimenzije".
Korak dalje je da stavlja pod upitnik stvarnost same stvarnosti tj. "pravog" Darkwooda (stari vrač koji priča priču deci). To je neka vrsta narativnog šoka za čitaoca koji se pri čitanju udubi u priču, u svojoj glavi prima svet iz priče kao da je pravi. Sclavi se voli igrati takvim stvarima, a tako i manje-više objašnjava sve nemoguće stvari koje se u toj epizodi dešavaju. Filozofija tipa: ovo je samo stvarnost iz pera ludog naučnika/pisca

Slično će pokušati uraditi i Burattini u "Dvorcu na nebu", samo manje uspešno.

Sclavijev "Demon Ludila" je, da zaključim, sve samo ne nedorečen i neiskorišten. Svaki kaiš i svako slovo su na svom mestu, svaka misao je dovršena a dinamika priče nije narušena njenim obimom. Preporučujem ti da uzmeš opet priču u ruke i gledaš sa ovih aspekata. Kao i "Hakarama", "Devil Maska" i "Vuka Samotnjaka"

Tiziano Sclavi je genije u svetu stripa
Meni se samo ne da to ponavljati, jer se uvek raspišem

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/11/2012 : 17:39:46  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Dobra tema ....

Da li si čitao neku njegovu knjigu?

Samo Dellamorte Dellamore...na polici stoje jos cetiri koje cekaju da im prilozim diplomu. Trenutno nemam vremena da citam bilo sta osim fakultativnog stiva, i po kojeg stripa pre spavanja

Ajde navedi i ostale 4 tako da ako kad naletim na njih da znam koje da uzmem.

Dakle, Dellamorte Dellamore preporučujem.

Ostale su mi preporučili profesori, ja ih još nisam pročitao

Sogni di sangue,
Apocalisse,
Nel Buio, canzoni e ballate di morte e d'amore,
Mostri

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9391 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 26/11/2012 : 17:59:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sogni di sangue,
Apocalisse,
Mostri

Zahvaljujem!

Zanimljivo, nisu ti preporučili Nero, Tre i Non e successo niente o kojima je bilo riječ na THE topicu

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11857 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 26/11/2012 : 18:12:17  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Znam da je Sclavi odlican ali nikada nisam ukapirao epizodu Demonska maska i zbog cega je ona tako dobra.

Meni je to zanimljiva prica koja je trebalo da stane kad se on bacio sa litice a ne da posle uvlace onog momka koji je ustvari mesanac i koji je pokusavao da se osveti... Mislim da je ovo posle bilo nepotrebno.
Sam lik Demonska maska je i vise nego intrigantan i zanimljiv ali mi scenario nekako nije seo.

A posle je Burattini vratio Demonsku Masku i ubio ga {ZAGOR 500} ali nismo dobili objasnjenje ni ko je on ni nista... Zagor cak nije ni skinuo njegovu masku da vidi ko je on!
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11857 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 26/11/2012 : 18:13:49  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
A ovo za Demone ludila se potpuno slazem sa Patkom! Odlicno je protumacio epizodu.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 26/11/2012 : 18:21:15  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:

Potpisujem.

Edited by - solar on 26/11/2012 18:21:44
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/11/2012 : 18:34:22  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Sogni di sangue,
Apocalisse,
Mostri

Zahvaljujem!

Zanimljivo, nisu ti preporučili Nero, Tre i Non e successo niente o kojima je bilo riječ na THE topicu

Sve je moguće.
Knjige koje sam ti naveo mi je poklonio profa. Mnogo je krigli kružilo dok smo mi raspravljali o nekim piscima, Tiziano Sclavi je jedan od njih. On je poznavao celokupan njegov opus, stripovski i književni, dok ja samo stripovski, ali je ispalo da sam kompetentan za raspravu zato što su Sclavijevi Dilan Dogovi i "Demon Ludila" i književni Sclavi ustvari isto, a ja sam uvek imao jasne ideje o tome šta pisac želi da kaže.

Zbog te rasprave su ostali profesori sa odseka samovoljno uzeli i "Demona..." i popriličan broj epizoda dd-a, jednostavno su ih zagolicale teorije i šeme koje smo švrljali po papiru.

Posle letnje pauze mi je samo dao ovih pet knjiga kao materijal za elaborativni tekst koji bih mogao da napišem posle diplome i eventualno objavim na oba jezika.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/11/2012 : 18:35:58  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:

Potpisujem.

to je nagorova izjava, da ne bude zabune. Nekako mi je otišla van koda quote

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9391 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 26/11/2012 : 18:39:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sve je moguće.
Knjige koje sam ti naveo mi je poklonio profa. Mnogo je krigli kružilo dok smo mi raspravljali o nekim piscima, Tiziano Sclavi je jedan od njih. On je poznavao celokupan njegov opus, stripovski i književni, dok ja samo stripovski, ali je ispalo da sam kompetentan za raspravu zato što su Sclavijevi Dilan Dogovi i "Demon Ludila" i književni Sclavi ustvari isto, a ja sam uvek imao jasne ideje o tome šta pisac želi da kaže.

Zbog te rasprave su ostali profesori sa odseka samovoljno uzeli i "Demona..." i popriličan broj epizoda dd-a, jednostavno su ih zagolicale teorije i šeme koje smo švrljali po papiru.

Posle letnje pauze mi je samo dao ovih pet knjiga kao materijal za elaborativni tekst koji bih mogao da napišem posle diplome i eventualno objavim na oba jezika.

Čovječe, ti bi onda mogao magistrirati na Sclaviju

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/11/2012 : 18:44:57  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Nemam ambicije prema magistraturi, ali i da imam ne bih se uhvatio Sclavija. Ima u it.književnosti mnogo jačih pisaca, kritički neobrađenih.

Od ovoga sada mogao bi da iznikne samo dobar članak

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 26/11/2012 : 18:52:54  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
@Patak

Zagorovo samoprozivanje gospodarem Darkwooda, nasilna dekonstrukcija te pozicije i njegov konačan poraz je centralna tema »Demona«, ali Sclavi nije ni prvi ni zadnji scenarist, koji shvaća da je Zagorova uloga Manituovog poslanika na vrlo klimavim nogama. Nollita se te teme u prvoj i većoj mjeri dotaknuo već u Iron-manu (15. broj).

Sclavi je srušio Zagora na tla na impresivan način, ali prije svega na svoj način – previše je uložio u neku psihološku fantastiku i premalo u tečnost radnje i »stvarnost« događaja, ali to mu je bio i cilj – napraviti nesvakidašnju Zagorovu priču sa više i na više dimenzija.

Zašto ja mislim da su »Demoni« mogli i trebali biti puno više od ovog što jesu leži između ove dvije najmoćnije vinjete cijelog stripa:

Sclavi je te dvije vinjete razdvojio sa 6 stranica. Ja Između te dvije vinjete vidim cijeli jedan strip, milijun puta bolji od Sclavijevih »Demona«, ali mi ga nećemo nikad vidjeti jer je Sclavi trošio stranice na predugačak i loš uvod i razčlanjivanje Zagorovog mentalnog stanja (nepotrebno jer svaki zagorov čitatelj odlično upoznao Zagora - za to se je pobrinuo Nollita).

Mogli smo imati Zagorov »Dances with Wolves«, a dobili smo lagano pretenciozan Sclavijev »Inception«. Zbog toga nisam fan Sclavijevih »Demona«. Nollita mu je dao prektički otvorene ruke i 500 stranica, a on se odlučio za psihologiju i Hellingena.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9391 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 26/11/2012 : 18:59:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Naravno, mada bi nama bio zanimljiviju Sclavi. (usput, zar nije i vas ulovila ta nesretna bolonja?)

Inače, meni je Sclavi jako drag scenarist. Čovjek možda piše iste priče ali čovjek zna pisati. Bez problema se uvuče u likove koje su stvorili drugi autori i piše neobične priče ali i dalje poštujući likove.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/11/2012 : 19:02:23  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

Znam da je Sclavi odlican ali nikada nisam ukapirao epizodu Demonska maska i zbog cega je ona tako dobra.

Demonska Maska je samo jedan u nizu likova koji pokušavaju da Zagora zbace sa trona. Stoji uz Iron-mana, Supermikea, Obojenog Čoveka i Black Axea (ima tu još i drugih likova ali su ovi tematski jako slični)

Ukratko, nabolji mogući karakter za Sclavijev narativni cilj. Devil Mask ide malo dalje od ostalih (parira jedino Supermajk): nakon što je doveo Zagorov autoritet u pitanje baca se na psihički uticaj. Iako mu je protivnik mrtav, Duh sa sekirom je pod utiskom - ima noćne more (a svi znamo da Tiziano prosto obooožava noćne more), da li kada spava ili kada traži njegovo mrtvo telo pod vodom. Demonska Maska je večinu epizode apstraktan pojam, nema niti imena niti lica, i kao takav uzrok čistog straha. Da je Zagor ikada video njegovo lice, stvari bi se postavile drugačije i mi bismo imali samo još jedan dosadan western.

Posle bacanja sa litice strip ide dalje upravo zbog tog psihološkog utiska na glavnog junaka. Western priča sa Meningom i njegovim "paralitičnim" sinom je samo podloga po kojoj se Sclavi može igrati. To nije loše urađeno nego samo drugačije od svega ostalog. Mi nismo navikli osim na ovakav tok: čikov geg, zagorovo upoznavanje sa novom teškom situacijom da li preko poruka ili nekako drugačije, put, možda po koji mali obračun sa glavnim negativcem gde Zagor izvlači deblji kraj ili gde negativac beži, Zagorova odlučnost da zlikovcu naplati račun, finalni obračun, i neki lep kraj. A Sclavi završava priču već na samom početku, i to je na neki način inovativno, a rizikuje da bude osuđen zato što je novo.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/11/2012 : 19:11:07  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
u jebote, napišem jedan post, a izniknu dva na koje MORAM da odgovorim
Dobra tema, King. Ako ovako nastavimo sledeću ćeš dati tek za dve sedmice

@Deers
nisam na bolonji. Moja generacija je poslednja po starom sistemu. Slažem se u vezi svega što si rekao za Sclavija (pogotovo to da bi nama ovde bio zanimljiviji) ali on je toliko obrađen u italiji da ne bih postigao ama baš ništa kada bih njega preuzeo za magistraturu. Mogao bih, ali ja to ne želim. Veći mi je izazov nešto na šta se niko nije bacio

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9391 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 26/11/2012 : 19:27:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
@ PijaniPatak

razumijem, inače pod magisterij mislio sam na ovaj bolonjski master stupanj.

Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9391 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 26/11/2012 : 19:34:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
@ nagor

Zamjeraš Sclaviju što je bio Sclavi i što nije pokušao biti Nolitta? Jedan strip između te dvije vinjete bi čitatelju dao nadu da će sve biti dobro, da će sve Zagor popravit ali to nije ta priča o Zagoru

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/11/2012 : 20:09:20  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Dobar post, nagore
Pre nego što počnem želim samo da ti kažem da poštujem tvoje lično mišljenje. Skoro da se u potpunosti slažem sa tobom. Razlika je u tome što ti govoriš o svom ličnom utisku a ja o onome "šta je pisac hteo da kaže"
Obojica smo u pravu, ali 'ajde da ne stavljamo tačku. Obooooožavam diskusije

quote:
Originally posted by nagor

@Patak

Zagorovo samoprozivanje gospodarem Darkwooda, nasilna dekonstrukcija te pozicije i njegov konačan poraz je centralna tema »Demona«, ali Sclavi nije ni prvi ni zadnji scenarist, koji shvaća da je Zagorova uloga Manituovog poslanika na vrlo klimavim nogama. Nollita se te teme u prvoj i većoj mjeri dotaknuo već u Iron-manu (15. broj).

Tačno, baš kako sam maločas spomenuo. Meni lično je sukob sa Iron-manom jedan od najdražih momenata u serijalu. No, Nolitta je Zagora brzo vratio na noge i dao mu priliku da poravna račune. Kada je Iron-man poražen, prethodni događaji kao da se nisu ni desili.Više je Čiko patio zbog Zagorovog poraza nego sami Zagor. A Sclavi puca baš na njegovu psihologiju.

quote:
Sclavi je srušio Zagora na tla na impresivan način, ali prije svega na svoj način – previše je uložio u neku psihološku fantastiku i premalo u tečnost radnje i »stvarnost« događaja, ali to mu je bio i cilj – napraviti nesvakidašnju Zagorovu priču sa više i na više dimenzija.

Da, to mu je bio cilj, recimo to tako ugrubo da ne dužimo. Obojica smo se tu našli. Ali oko tečnosti događaja...
Zamisli da si italijan dalekih osamdesetih godina prošlog veka koji jednom mesečno kupi na kiosku redovno Zagorovo izdanje. Tako kupiš "Noćne more" posle jedne prilično naivne Toninelijeve priče, i onda pratiš sledeće četiri sveske bez da naslućuješ šta će u poslednjoj da se dešava.
Sclavi nije tipičan scenarista, već sam to spomenuo u prethodnom postu u kojem pričam o Demonskoj Maski. On krene jednim tokom bi nepredviđeno nastavio drugim, neuobičajenim. Priča nije razvodnjena već naprotiv veoma gusta ali u drugom smislu. Ponavljam, psihologija je kod Sclavija ključ. Igranje sa realnim pogotovo. A u irealnom svetu koji opisuje jedan strip tada tri decenije šta imamo?
Imamo jednog tipa u šarenom kostimu koji se bori protiv svih a još uvek stoji na nogama. Imamo jednog labilnog debelog meksikanca koji pored njega sve trpi. Imamo vanzemaljce. Imamo naučnika koji gaji ambicije prema letenju, na način mnogo ispred svog vremena, a kako god da pade nekako preživljava. Imamo indijance kojima jedan tip maže oči već godinama. Imamo razbucanog robota koji je uprkos rđi i propadanju metala zbog niza godina koje je proveo na dnu jezera uspeo da se sastavi i ustane na komandu običnog daljinskog upravljača. Imamo eksploziju koja je uništila sve (ni jedna eksplozija ne može da uništi baš sve!).Imamo debelog meksikanca koji bljuje vatru i leti samo zato što je progutao pogonsko gorivo...
Sve nenormalno i predmet Sclavijeve zajebancije. On zahteva na tome da ukaže na moć ljudske mašte, i negde od polovine stripa kreće da ukazuje i na to da je ovaj strip obična fikcija, podseća te na to dok još čitaš.
A kako je to uradio? Samo je napisao priču u onom maniru kako Zagorove priče inače idu. "Demon Ludila" je mogao ladno da stane sa te tri sveske. Niko se ne bi bunio, a priča bi i dalje imala smisla.
Ali posle sukoba sa Hellingenom u Rakumovoj pećini namerno ne stavlja tačku, nego odskočnu dasku za dalje.
I Hellingen je samo instrument njegove naracije, nikako centralni događaj. Primetićete da ga u svoj ovoj višednevnoj raspravi jedva i spomenemo.
Ukratko, Sclavijev cilj je bila upravo psiholoska igra, a ne avantura.

quote:
Zašto ja mislim da su »Demoni« mogli i trebali biti puno više od ovog što jesu leži između ove dvije najmoćnije vinjete cijelog stripa:

http://i47.tinypic.com/2hehu9l.jpg

Sclavi je te dvije vinjete razdvojio sa 6 stranica. Ja Između te dvije vinjete vidim cijeli jedan strip, milijun puta bolji od Sclavijevih »Demona«, ali mi ga nećemo nikad vidjeti jer je Sclavi trošio stranice na predugačak i loš uvod i razčlanjivanje Zagorovog mentalnog stanja (nepotrebno jer svaki zagorov čitatelj odlično upoznao Zagora - za to se je pobrinuo Nollita).

Upravo, te table su veliko finale, uvod u vrhunac cele kulminacije. Opet ti kažem da nije potrošio niti jedne stranice, čak bih rekao da te vinjete koje si pokazao, da su trajale duže, bi izrasle u čistu patetiku i ne bi imale ni približno isto snage koliko imaju u ovako malenom prostoru. One su nikle niodakle, jedva najavljeno. I zbog toga su tako efektne. TO je ono što Sclavija čini genijalcem, a "Demone ludila" pravom poslasticom. Krenuli smo od ludila, pa preko Hellingena da bi odjednom došli do totalnog rasula Zagorovog sveta: rata epskih razmera, odricanja sopstvene rase i stajanje na stranu jedne uopšte, samoubistvo. Pa to su stvari koje ne smeju da se dese! A kako je krenulo? Običnim individualnim ludilom i laganom i tihom psihološkom pričom. Grozote takvih dešavanja su i više nego jasne, samim tim su i više nego efektne. Šokantne su. A Sclavi tu opet nameće psihologiju. Zagor se priklonio jednoj strani, ali više nije kao nekada siguran u ispravnost svojih postupaka, cela konstrukcija njegovog sveta je izgubila svoje stubove, krug je ostao bez centra.

Ceo "predugački" uvod je bio potreban da bi se dala težina finalu, spori tempo uspavljuje publiku da bi ih se brzim šokiralo. A šok koji postižeš kod čitaoca kada napišeš priču je jednom piscu sve.

quote:
Mogli smo imati Zagorov »Dances with Wolves«, a dobili smo lagano pretenciozan Sclavijev »Inception«. Zbog toga nisam fan Sclavijevih »Demona«. Nollita mu je dao prektički otvorene ruke i 500 stranica, a on se odlučio za psihologiju i Hellingena.

Da bi napravio "Dances with Wolves" ne treba imati previše mašte. To bi bila lepa priča, ali bi u serijalu mnogo toga promenila. I previše. Zagor ne bi više bio Zagor. Ovako je Sclavi doveo do tog momenta, pokazao posledice toga i onda sve "restartovao" tako da serijal može da ide dalje.
Da je bilo drugačije Nolitta bi Demone Ludila samo bacio u korpu za otpatke. Ovako, Sclavi mu je dao priču koja je dala sve, a nije uslovila ništa.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 26/11/2012 : 20:50:06  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
@ Patak

U diskusiji dva Zagorovca, pobjednik moze biti samo Zagor. : )

Kasnije cu se malo opsirnije javit, jer sam sada na poslu.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/11/2012 : 20:58:55  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
King, ubiću te! Dao si temu o kojoj se ne može pisati u samo red-dva. Pokušao sam da ignorišem ali mi je danas puklo! Ko će sad umesto mene da polaže ispit u petak?

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 26/11/2012 : 23:20:15  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

King, ubiću te! Dao si temu o kojoj se ne može pisati u samo red-dva. Pokušao sam da ignorišem ali mi je danas puklo! Ko će sad umesto mene da polaže ispit u petak?

Samo nastavite, milina vas je citati.
Preko 300 stranica ima ova tema o Zagoru, zadovoljstvo je vidjeti da je jedan od najkvalitetnijih topika na forumu.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 27/11/2012 : 05:28:40  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote

@Patak
Diskutiramo, a slažemo se skoro u svemu. Dobro si rekao... Ti na „Demone“ pokušavaš gledati objektivno kroz Sclavijeve oči i oči publike, koja je tu priču prvi put doživjela u sada već dalekim 80-ima. Ja afektivno kritiziram, jer, osobno, vidim neki veći potencijal u idejama i događajima, koje kod Sclavija nisu u centru, nego ih je samo usputno iskoristio za svoju priču.

Spomenuo si Sclavijevu zajebanciju... neki su čak spominjali i Sclavijevo ruganje Zagoru. Tu se ne bih složio. Sclavi je „Demone“ shvatio onako kako je ta priča zaslužila, da je se shvati – smrtno ozbiljno. Oni gegovi sa Čikom i Ikarovim Perom su samo komične upadice u ozbiljnoj, odnosno Zagorovoj još uvijek najozbiljnijoj, priči.

Znam samo, da su me najviše udarile one močne vinjete na kraju, ali ne toliko zbog Sclavijevog vještog vođenja priče i scenarističkog poentiranja, koliko zbog močne epike tih slika i ujedno neiskorištenog potencijala. Priznajem, da je pretenciozno s moje strani reći, da bi „Demoni“ bila bolja priča, da se je Sclavi više držao fizičkih događaja i naše realnosti i smanjio na psihološkom planu, ali one krupne vinjete mi ne daju mira. Sergio Bonelli mu je dao praktički potpunu slobodu, pod uvjetom da se sve na kraju vrati u normalu restartom, kojeg si spomenuo. On je to sve odlučio izvesti na nekoj intimnijoj, osebnijoj sferi Zagora, tj samo oko Zagora i njegovog mentalnog stanja i pritom je namjerno zapostavio epiku, odnosno nije išao u širinu događaja.

To je to što si rekao. Sclavi je išao na kartu psihološke igre, a ne avanture. Meni je žao što nema jednog i drugog, jer stvarno mislim, da je na 515 stranica Sclavi mogao iskombinirat jedno i drugo. Ajmo zamisliti što bi bilo, da je neki „manje psihološki“ i „više realno orientirani“ scenarist dobio takvu slobodu, odnosno dopuštenje od Bonellija, da totalno porazi, ponizi i ubije Zagora i da na kraju sve to završi restartom, odnosno intevencijom Kiki Manitua. Što bi jedan Toninelli učinio, ili prije svih, što bi jedan Boselli učinio. Mislim da si Bosselijev Zagor ne bi stavio pištolj u usta. Ako već mora umrijeti, Bosselijev (moj) Zagor bi u maniri Toma Cruisa iz „Poslednjeg Samuraja“, okružen Tonkom, Winter Snake-om i ostalim darkwoodskim prijateljima okončao život u epskom jurišu na vojsku SAD-a. Ok, sa spominjanjem Toma Cruisa ispadam plitak, jer izgleda, da želim samo akciju, ali nije o tome riječ. Mislim, da nije fer, da se ispriča priča o propasti Zagora i Darkwooda i da pritom više prostora dobije svemirski brod (OK, Hellingenov pakao, ali svejedno...) od Darkwooda i njegovih stanovnika.

Zbog toga sam i spomenuo „Dances with wolves“. Ne zbog simpatije sa bizonima, nego zbog jedne epike kako na vizualnoj tako i na duhovnoj razini.
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7114 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 27/11/2012 : 08:13:09  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Bravo Patak, lijepo analiziras! Slazem se u potpunosti za Demona ludila.
Niti jedan od Bonellijevih scenarista ne bi mogao napisati nesto ovako ludo, a da ne se ne izgubi "srz junaka." Pa Zagor iz Demona ludila je vise onaj "pravi", Nolittin Zagor od Bosellijeog.

Niti jedan Zagorov scenarista ne bih napisao nesto ovako dugacko, a mocno: Castelli bi mogao doci blizu po nepredvidljivosti, Nolitta po emocionalnosti, Boselli po slozenosti, dok Toninelli i Burattini ne bi ni primirisali, iako je Burattinijev Kameni div fenomenalan.
Hmm, billo bi zanimljivo vidjeti jednu "tvrdu" Berardijevu epizode Zagora!

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page
Page: of 1208 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.61 seconds. Snitz Forums 2000