Author |
Topic |
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 27/11/2012 : 14:10:44
|
@nagor Kada sam rekao "zajebancija" mislio sam na Sclavijevo igranje sa kartama u ruci koje su mu dali prethodne zagorove price a koje je on gledao na sebi svojstven nacin. Niko osim njega ne bi bio u stanju da Demone Ludila uzdigne na ove visine, samim tim sto je on idejni autor.
Cak ni Nolitta koji mu je eto najblizi po ambiciji ili Capone koji po meni stoji rame uz rame i Sclaviju i Nolitti po vizionarstvu. Burattini bi sve upropastio nepotrebnim dijalozima i prepricavanjima "sta se pre deset strana desilo" Boselli bi dao vise prostora fantastici, kidajuci time glavnu nit price. Evo nedavno sam procitao "Skiptar Tin Hinan" (koja ce kod nas doci tek za par godina) koji je po duzini otprilike blizu demonima. Po kolicini akcije jebe cak i "Demone..." ali opet prema "Demonu...." zbog gomile drugih elemenata izgleda kao mrtvo slovo na papiru.
Ostale scenariste ne vredi ni pominjati.
Drugo, ta epska slika koja te je fascinirala, zasto je u celom Z serijalu bila samo u tih par stranica? Kap vode u okenu, zasto?
Jednostavno, Zagor po svom potencijalu moze da postane savrseno dubok strip, ali ga u SBE zadrzavaju na trenutnoj skali. Zagor oznacava jednog malog coveka koji pokusava da iskoreni ljudsko u ljudima koji ga okruzuju tj. da iskoreni mrznju izmdju dvaju rasa sto je u realnom svetu Sizifov posao. No, Zagor nekako uvek odrzava ravnotezu (fiktivno da fiktivnije ne moze biti), bune nikad ne budu potpune nego samo u vidu grupe ratnika/jednog plemena/dva-tri plemena. Nesto sa cime jedan Zagor moze da se nosi, da resetuje stanje bez divinske pomoci. No kada je u pitanju sveopsta buna, reset je nemoguc. Da onako velika vojska indijanaca napadne samo jedno utvrdjenje posledice bi bile fatalne. Ne samo po mir, nego i po serijal. Tada Zagor vise ne bi bio Zagor, doslo bi do rata u kojem on ne bio vise centralni lik (opet po serijal pogubno), do masakra koji ne bi mogao da se popravi. Takva prica ne bi imala nastavka. Ne u Zagorovom svetu. Sad, tu se postavlja pitanje: ako je ceo serijal fiktivni svet, da li je Sclavi prebacio Zagora u realniji samo da bi nama dao mogucnosti vidimo takvu scenu i njene posledice, da li zbog toga dimenzioni skokovi tipa: e sad cu vam pokazati koliko je labilna ravnoteza u regiji poput Darkwooda (mogu se povuci paralele sa Bosnom i, uopste, bivsom Jugoslavijom) i koliko je irealno samo njeno postojanje u tolikoj kolicini medjurasne nepravde i mrznje.
Ukratko, jedini nacin da se serijal dovede do te tacke jeste da se nikad i ne desi. Takva je SBE politika, nacin na koji se jedan serijal drzi aktivnim koliko je god to moguce.
Evo i sam sam napisao jednu zg pricu u kojima dolazi do rata epskih razmera pokusavajuci da ne "kopiram" Sclavija i njegov metod razresenja. Veruj mi da je tesko, brisao sam cele delove vise puta, uvek drugacije rasporedjivao likove i izmisljao totalno nove scene i menjao aktere. Nimalo, nimalo lako. |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 27/11/2012 : 15:30:20
|
malo sam van zagora u posljednje vrijeme, ali da se uključim prije, sad već to izgleda mi poodavno, razmišljao bih kao Patak. dizao bih Sclavija i Demone. sada, sada mi je Nolitta puno bolji. čak su njegove epizode sjajne za razne analize i mogu se prepoznati vrlo duboke suptilnosti. razlika je što Nolitta radi klasično, Sclavi postmoderno. Demoni su dobar strip, pa i velik, ali to meni ne spada ni među 10 najboljih Zagora. epizode Tigar, prvi Kandrax, to je meni daleko bolje. Sclavi je moguće i bolji autor od Nolitte (na Zagoru NE!, tek se izdigao sa DDogom), no ako ostajem unutar stripovskog zagorovskog svijeta, Nolitta je tu nedodirljiv.
Demoni ludila, jednom ću sigurno uraditi analizu tog stripa. posljednjih godina stojim na poziciji iz koje NE MOGU cijeniti takve pokušaje. kažem, dobar je strip, i velik, i sve, ali sama ta ideja i namjera ne izgleda mi više nešto duboko. to je određeni cinizam, a nevolja je što se tu upravo radi o "duhu vremena", o slučaju današnjeg intelektualca. dovoditi nešto u pitanje nije iznimka, nego pravilo. sve je to već uračunato (i proračunato). tako da onakvo sklavijevsko podrivanje Zagora - ne cijenim to. ne mogu to cijeniti. kako bih to upće predočio? na neki način, upravo taj postupak jest pomalo naivan, jer tu dolazi autor i kaže: "e vidite, taj svijet u koji vi vjerujete i taj junak koji vam znači, sve je to lažno i naivno. nema plošnosti koju slijedite kroz epizode, već se u dubini i takvog lika mogu kriti psihološke nijanse, dvojbe, ovo ono. sada ću vam pokazati." ali čitatelji i sami znaju to. svatko se može toliko zamisliti ili reflektirati o Zagorovim psihološkim stanjima, ako se baš time okupira. one koje ne zanima, koji dječački primaju sve priče i slijepo gutaju avanture, ne vjerujem ni da će Sclavi potaknuti na preispitivanje. osim toga, nije da se Demoni jedinstveni. ne, to upravo jest Sclavi (pa on već u banalnoj epizodi Noć užasa podsmjehuje se Zagoru povukavši paralelu sa Olimpom i polubogom. on ismijava postavku Zagor-Darkwood-duhsasjekirom kroz jednu priču o herkulovim zadacima i slično). i to je sljedeći razlog zašto ne mogu cijeniti Demone kao neki vrh. Sclavi nije taj tip i ne može shvaćati herojstvo. sam njegov masterpis, DDog je podrivanje heroja, pomalo parodija heroja. volio sam DDoga najviše, pa i ludo. posljednjih godina, Zagor mi je daleko draži lik. i njegova postavka. ne može se psihoanalizirati heroj. to je igrarija. heroj nikad ne gubi centar, on ide dalje i preuzima odgovornost. Zagor koji sumnja, koji preispituje. ma to ne ide i ne može biti. jedino kao takav ekskurs, nešto što je po strani i govroi: eto, sad imate i to, tobože psihološki realnog zagora. Nolitta tako ne bi uradio, iako svakako uvodi u priče motive "Zagorove ljudskosti", malih sitnih posrnuća. ali njegov Zagor zna svoj put, ne sumnja (zato i jest heroj) i po meni, to je najbolji način.
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 27/11/2012 : 16:27:19
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Boselli bi dao vise prostora fantastici, kidajuci time glavnu nit price. Evo nedavno sam procitao "Skiptar Tin Hinan" (koja ce kod nas doci tek za par godina) koji je po duzini otprilike blizu demonima. Po kolicini akcije jebe cak i "Demone..." ali opet prema "Demonu...." zbog gomile drugih elemenata izgleda kao mrtvo slovo na papiru.
Mislim da bi najveci problem kod Bosellija bio taj sto u njegovoj prici ne bi emotivno suosjecali sa Zagorom. On bi nanizao velike dogadjaje jedan za drugim, Zagor bi mu bio u drugom planu sto bi ovdje to bilo pogresno. Ovo nije prica o nekom ratu ili istrebljenju Indijanaca, ovo je prica iskljucivo o Zagoru. Da je Boselli napisao Demone, to bi sasvim nesto drugacije ispalo. |
Edited by - King Warrior on 27/11/2012 16:27:56 |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 27/11/2012 : 17:10:31
|
Što se tiče Demona, oni su nastali pod pokroviteljstvom Sergia Bonellija i u vrijeme ponajvećeg napona SBE kuće. Baš me zanima, kako će stvari teći sada kad nema više Bonellija, odnosno, sada kada je Boselli skinut sa lanca i kada se treba boriti za čitatelje. Možda je sada vrijeme za jednu žestoku priču i to bez zaštitne mreže u vidu restarta sa božanskom intervencijom. Mislim, da će do nećeg takvog prije ili kasnije sigurno doći.
To bi mogao biti onaj skok, o kojemu pričaš Patak, ali ujedno postoji opravdani strah, da se ne pretjera sa »kreativnošću«. Ne bih volio, da se naš junak pretvori u super junaka, jer to Zagor nije. Boselli, koliko vidim, se poigrava sa Zagorovim podrijetlom. Iz toga svega bi moglo na kraju ispasti nešto stvarno dobro ili nešto stvarno pretjerano.
Po drugoj strani, možda se odluče za neki skroz drugi pravac. U svakom slučaju, mislim, da budućnost leži u pričama sa kontinuitetom, koje se protežu preko desetak, dvadesetak brojeva. Od raznih geografskih odiseja, do nekih intimnijih priča (potencijalni storyline sa Fridom ili nešto slično).
|
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 27/11/2012 : 18:26:05
|
Zagoru treba hitan restart serijala. Koliko bi dobro bilo da neko opet napise Hiljadu zamki, npr. Boselli, u mnogo mracnijim i realnijim bojama, i da sve krene ispocetka... I King, sto Sclavi u Zagoru, ipak on tu nije ne znam kakav trag ostavio... |
Edited by - Elderane84 on 27/11/2012 18:27:32 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11857 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 27/11/2012 : 19:22:22
|
quote: Originally posted by Elderane84
Zagoru treba hitan restart serijala. Koliko bi dobro bilo da neko opet napise Hiljadu zamki, npr. Boselli, u mnogo mracnijim i realnijim bojama, i da sve krene ispocetka... I King, sto Sclavi u Zagoru, ipak on tu nije ne znam kakav trag ostavio...
Elderane mislim da si previse pod utiskom americkog stripa gde ima 1001 reboot i pricanje price ispocetka. Kolko li samo ima izdanja Spidermana na rebotovani nacin?
Mislim da bi to bio potpuni promasaj kod Italijankse a i kod nase publike. Ne treba menjati i stvarati novog lika i nesto novo od necega sto vec postoji i sto je dobro. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2267 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 27/11/2012 : 22:16:51
|
Što se Demona tiče, ja čak ne bi rekao da se tu radi o psihoanalizi Zagora, već ga se samo stavlja u poziciju da gubi. U serijalu, Zagor je uvijek u povlaštenom položaju pošto se avanture koje proživljava dešavaju u svijetu koji je izmišljen da on njime može vladati. Kada se Zagor nađe u paralelnom svijetu, sličnom ovom našem, on doživljava poraz (jer igra više nije namještena) i prestaje biti Heroj! (Možda se iz toga može izvući sumnjivi zaključak da heroja ne može ni biti, osim u pričama). Kad se tako okrutno poigrao, Sklavi ipak odlučuje da je Zagor nešto više, zaključuje da Zagorova veličina ne izlazi samo iz nepobjedivosti već i iz njegove plemenitosti (kada pokazuje samilost prema Helingenu) pa za nagradu ponovno uspostavlja prvotni Darkvud (a Helingen se vraća u grob jer je zloban, makar je i on nepobjedivi div zla). I sve opet bude isto kao prije. Kad sam čitao demone, stekao sam dojam da je sretni kraj nemoguć , a da nam ga je Sklavi servirao kao lažnu utjehu, makar pritom i mi i on znamo kako stvari zapravo stoje (tako da je sve propalo). Možda to i nije tako, u biti svak tu epizodu interpretira kako mu se svidi, ja bi rekao da je u top 5 ili 10 Zagora, ali ne i prva, jer ne bi vrijedila da Zagor nije imao svoju povijest i bezbrojne pobjede iza sebe u trenutku kada se pojavila. Kapetan zmija je bolji.
|
|
|
kasper
Advanced Member
10878 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 27/11/2012 : 22:27:47
|
Zagoru treba hitan restart serijala. Koliko bi dobro bilo da neko opet napise Hiljadu zamki, npr. Boselli, u mnogo mracnijim i realnijim bojama, i da sve krene ispocetka...ostavio...
JA saga ce malo da izvuce stvar, doduse posle Mortimera, Hagota i Gambit i nije tesko biti bolji. Sto se tice nekog veceg reseta kod Bonelija je to nemoguce, sve tone, neko brze neko sporije. |
Edited by - kasper on 27/11/2012 22:28:43 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 27/11/2012 : 23:38:23
|
I King, sto Sclavi u Zagoru, ipak on tu nije ne znam kakav trag ostavio...
Za neke jeste, kao sto mozes da vidis dao je svojim pricama toliko materijala za diskusiju da 25 godina kasnije se jos uvijek na veliko prica o njegovom runu.
Zagoru treba hitan restart serijala. Koliko bi dobro bilo da neko opet napise Hiljadu zamki, npr. Boselli, u mnogo mracnijim i realnijim bojama, i da sve krene ispocetka...
Nisam siguran da taj restart moze dobro da funkcionise, kao sto je to npr. slucaj kod superheroja. Ono sto bi bilo zanimljivije je uvesti "elseworlds" ediciju, gdje bi autori, pored redovnih serija, mogli da startuju Zagora u nekom novom svijetu i sa novim avanturama. Naravno, tu bi trebalo malo i opticki poraditi na nasem junaku. Jedna od najboljih verzija je svakako Dark Zagor, koji je stvoren od jednog naseg umjetnika. Cak mislim da bi kao takav mogao dobro proci i u fra-bel podrucju kao BD album.
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
Solid Snake
Senior Member
Djibouti
2359 Posts
Member since 30/12/2003 |
|
split85
Advanced Member
Croatia
8249 Posts
Member since 25/01/2010 |
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19671 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 28/11/2012 : 14:27:38
|
i milju pzdrava pcoru. momka vidim prvi put, a pametno zbori. topla dobrodoslica u svet s.coma
p.s.molim da mi se ne zameri gornji post, sutra idem dalje
čini mi se da je ovdje duže nego ti, nego ja, nego većina aktualnih članova (koliko sam primjetio najveća navala je bila 2009-2010.)
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
www2
Senior Member
Croatia
1046 Posts
Member since 11/02/2009 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 28/11/2012 : 15:12:34
|
quote: Originally posted by www2
http://news-bar.hr/news/izlazak-iz-ormara-zagor-i-ciko-priznali-da-su-u-dugogodisnjoj-vezi/
Ispod clanka postoji mogucnost da se ostavi komentar, pa popljujte tamo malo ovog novinarskog retarda kako to i zasluzuje. Incijali kod teksta su V.Š., u impresumu ima samo jedan novinar sa tim incijalima - Vladimir Šagadin. To sto je Vladimir homic je ok, treba postovati, ali nije u redu ukoliko svoje perverzije istresa preko novinskih clanaka. Jos jednom, da ne bude nesporazum, postujem homoseksualnost Vladimira Šagadina, jednostavno sam protiv toga da naseg omiljenog junaka stavlja u istu grupu sa sobom i pripisuje mu sopstvene vlazne snove. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6224 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 28/11/2012 : 15:31:35
|
quote: Originally posted by King Warrior
Ispod clanka postoji mogucnost da se ostavi komentar, pa popljujte tamo malo ovog novinarskog retarda kako to i zasluzuje. Incijali kod teksta su V.Š., u impresumu ima samo jedan novinar sa tim incijalima - Vladimir Šagadin. To sto je Vladimir homic je ok, treba postovati, ali nije u redu ukoliko svoje perverzije istresa preko novinskih clanaka. Jos jednom, da ne bude nesporazum, postujem homoseksualnost Vladimira Šagadina, jednostavno sam protiv toga da naseg omiljenog junaka stavlja u istu grupu sa sobom i pripisuje mu sopstvene vlazne snove.
uhhh, napisao
idiot
Ko je idiot, vrlo je diskutabilno.
Ovo su satiricne vesti, nalik "Njuzu".
|
|
|
Topic |
|
|
|