Author |
Topic |
noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Member since 11/05/2010 |
Posted - 15/01/2013 : 00:08:34
|
doneo deda mraz (koji jako podseća na kovicu) malo posle nove godine ovaj novogodišnji poklon (debelo plaćen)... pročitao i šta reći osim:
mebijus je tada očigledno eksperimentisao s drogom...
mebijus je ovde očigledno eksperimentisao sa stilovima...
verovatno je prolazio i kroz težak period u životu te je pokušao da sintezom oktavnih disperzija i disharmonije otelotvori emocije...
šalim se... još nisam stigao ništa da pročitam...
sve pohvale izdanju... |
"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim." |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 15/01/2013 : 08:57:40
|
quote: Originally posted by Boban
I nije valjda da nećeš doštampavati? Pa ovaj komplet ima potencijal za 5000 komada.
ja sam mišljenja da se ovo rasprodale zbog neke fame koja je nastala oko ovog stripa nego zbog samog moebiusa od prvog dana je počelo: rasprodat će se! rasprodat će se! i više ljudi je kupilo nego što je uopće mislilo kupiti |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38104 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
JAH WOBBLE
Average Member
635 Posts
Member since 20/01/2009 |
Posted - 15/01/2013 : 18:20:24
|
Sve čestitke Fibri! Izdanje godine bez konkurencije!
Ipak, nekoliko primedbi: - Mislio sam da se rešim svih onih izdanja u boji na francuskom, engleskom, holandskom... Osamdesetih i devedesetih, nije bilo jednostavno skupiti sve Moebiusove stripove iz tzv. Metalnih godina. Međutim, stara izdanja izledaju, po meni, bolje. Negde je u pitanju oštrina (Arzach, Dvostruko bekstvo...), negde prijatnije nijanse boja (Pharagonescija, Citadela...). Nije velika razlika, za nekog drugog možda jedvaprimetna. - Dosta primeraka Arzacha i Citadele sa izgužvanim predlistovima.
Sve to i nije toliko važno, ubeđen sam da je Fibra izvukla maksimum iz dobijenog materijala. Strana izdanja ću zadržati a ispravne primerke sam na vreme obezbedio.
Umesto reizdanja, bilo bi bolje da se u pet tomova objavi crno-bela varijanta. Prevod je spreman, interesovanje postoji. Ubeđen sam da bi barem polovina onih koji su uzeli kolor verziju uzeli i crno-beli komplet.
|
|
|
Boban
Junior Member
Serbia
485 Posts
Member since 05/11/2002 |
Posted - 16/01/2013 : 01:57:28
|
quote: Originally posted by Vid
Uspeh ovog izdanja leži u činjenici da je Mebijus kultni autor na ovim prostorima. Bizarno je da ovakvo izdanje praktično daruje osoba koja do pre nekoliko godina nije ni znala ko je Mebijus.
No ta osoba barem zna, kako se napiše njegov nadimak . A isto tako i sumljam, da bi kad ne bi znao, tko je Moebius njegov prvi strip izdao več 2006 godine.
Pre svega, izraz Mebijus postoji sto godina pre OVOG Mebijusa i izgovara se baš ovako kako sam ja napisao, a ja sam naučio da pišem kao što govorim. Dakle, ako je Žan Žiro preuzeo za sebe nadimak inspirisan Mebijusovom trakom onda je i on Mebijus i ne može biti ništa drugo. Takva jezička razmimoilaženja su normalna; pa Ajfelov toranj je zapravo Eifelov toranj, a Pariz Paris...
A što se tiče dal je tri ili malo više godina, svejedno je; kada smo prvi put razgovarali, Markos nije znao ni za jedan Mebijusov strip. Izgleda da vreme prolazi mnogo brže nego što bih želeo. Svejedno, izdanje je zaista urađeno izuzetno dobro i tu nema nikakve primedbe. |
__________ Put cemo naci, ili cemo ga napraviti. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10233 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 16/01/2013 : 09:38:26
|
A što se tiče dal je tri ili malo više godina, svejedno je; kada smo prvi put razgovarali, Markos nije znao ni za jedan Mebijusov strip. .
Osin tvoje potribe da pljuckaš po Marku, ovo je bitno za šta???? To šta ti 100 godina znaš za Gospodare ječma ti nije pomoglo da ih izdaš. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 16/01/2013 : 11:03:28
|
A koliko tek samo još stripova ima za koje sada ne znam, a jednom ću ih objaviti. Baš im se veselim. |
Trouble will find me |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 16/01/2013 : 17:13:07
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
A što se tiče dal je tri ili malo više godina, svejedno je; kada smo prvi put razgovarali, Markos nije znao ni za jedan Mebijusov strip. .
Osin tvoje potribe da pljuckaš po Marku, ovo je bitno za šta???? To šta ti 100 godina znaš za Gospodare ječma ti nije pomoglo da ih izdaš.
|
|
|
zmcomics
Average Member
727 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 16/01/2013 : 23:28:22
|
Moebius je svoje ime izgovarao MOEBIUS... Janjetov je to preneo, i on je izgovarao Mebijus dok nije upoznao Moebiusa... pa čuo... Möbius je nemački matematičar, i možda je problem što Francuzi drugačije transkribuju to ime od nas... ne tvrdim šta je tačno u pitanju i zašto je Žiro tako izgovarao... ali se ime crtača izgovarali MOEBIUS...
|
STRIP VESTI svakodnevno na www.stripvesti.com i www.facebook.com/StripVesti • Homepage www.zmcomics.com |
|
|
stbojan
New Member
Serbia
280 Posts
Member since 29/10/2011 |
Posted - 17/01/2013 : 00:26:27
|
procitao i poslednja tri, pa evo sve na jednom mestu komplet... utisak...
KITA UZORITA - ukratko, "nije sasvim obican strip"... pun je metafora, aluzija, nekonvencionalnosti, nestandardne komunikacije sa citaocem, nekih skrivenih znacenja ili se to barem moze tako protumaciti... Zakljucak: zabavno i nadasve interesantno "stivo"... mozda ne i remek delo, ali mislim da ni ne pretenduje na tako nesto, naprotiv... "dobra zabava"...
MAJOR NA LETOVANJU - nekoliko kratkih prica od kojih je, barem meni, odredjeni broj bilo poprilicno komplikovano za razumeti i ukaciti... pitanje je i da li sam? Da ne bese poslednje price koja je u vidu nekog "intervjua sa samim sobom" i price "Lov na turistu", mislim da bih imao dosta losiji utisak o ovom albumu. Zakljucak: manje interesantan od prethodnog, vade ga ove dve pomenute price + za mene, recimo, "Nema se para"...
ARZACH - jako zanimljivo... ko ima dovoljno maste da se prepusti uzivanju u ovom albumu, to ce mu se i desiti... fenomenalan crtez i prica bez teksta koja upravo omogucava citaocu da je isprica sam sebi, onako kako zeli i na nacin koji zeli. Tu je i prica "Zaobilaznica"... jos jedan odlican metaforcki prikaz... ovog puta na temu drustvenih normi/standarda/itd... Zakljucak: jako dobro, uzivao sam u citanju.. hm,hm... gledanju... hm,hm... kreiranju svoje price... hm,hm... sta god... uzivao sam...
ISKRCAVANJE NA PHARAGONESCIJI - opet, jako zanimljivo... ko voli sf i jos Moebiusa, ovo jednostavno mora procitati (vala i imati)... necu puno sem... uistinu procitajte. Pored ove odlicne price, izuzetnost albuma cine i dve dodatne simbolicke kratke price "Vredi li covek" i "Dvostruki beg". Zakljucak: jako dobro, prica, simbolika, poruka... jos bih rekao i "angazovani" strip...
THE LONG TOMORROW - ako se posmatra kao celina, odlicna krimi sf prica sa odlicnim crtezom... medjutim, ono sto je mene kupilo u ovom albumu je kratka prica "Artefakt"... recicu samo "genijalno". Isto vazi i za poslednju pricu u albumu... mada bih i naglasio da su sve price uistinu izvrsne.... mozda se tematski mogu podvesti pod "od sebe" i "od sudbine" jednostavno ne mozes pobeci... Zakljucak: izvrsno, od prve do poslednje stranice... sve price, ceo album...
HERMETICNA GARAZA – mogu odmah na zakljucak… odlican album… potpuno neverovatna kreacija, ideja, prica… mislim da se ne moze lako prepricati vec se jednostavno mora procitati I doziveti… apsolutna preporuka…
SLEPA CITADELA – kratke price, od kojih je svaka na svoj nacin… neka morbidna, neka izuzetno teska za rastumaciti, a bome neka I potpuno nerazumljiva (makar meni)… da ne bese price “Beli kosmar” koja je uistinu odlicna, utisak bi bio dosta losiji… Zakljucak: meni ne toliko interesantan album I price, nesto slabiji od ostalih...
COVEK SA CIGURIJA – nastavak garaze I “uvrnutog” univerzuma I kreacije koja te nakon citanja jednostavno ostavi zbunjenim, ne I ravnodusnim, ali i sa pitanjem “sta sam ja to upravo procitao”? Zakljucak: da ne bese ovakvog kraja price ili jos bolje odsustva kraja… rekao bih odlicno, ovako ipak za nijansu slabije od garaze, ali ipak dovoljno dobro I jako zanimljivo…
i na kraju... odlicno izdanje, za svaku pohvalu... ko voli Moebius-a sigurno ce mu prijati... licno, ja sam uistinu uzivao... pre[oruka ;) |
|
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 17/01/2013 : 08:32:59
|
quote: Originally posted by zmcomics
Moebius je svoje ime izgovarao MOEBIUS... Janjetov je to preneo, i on je izgovarao Mebijus dok nije upoznao Moebiusa... pa čuo... Möbius je nemački matematičar, i možda je problem što Francuzi drugačije transkribuju to ime od nas... ne tvrdim šta je tačno u pitanju i zašto je Žiro tako izgovarao... ali se ime crtača izgovarali MOEBIUS...
U stvari radi se o izgovoru Mobius, bez "e"
|
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
|
Boban
Junior Member
Serbia
485 Posts
Member since 05/11/2002 |
Posted - 18/01/2013 : 02:45:33
|
Ako ćemo tražiti dlaku u jajetu to OE se izgovara na mnogo čudnih načina a nijedan nije naše E ili O... samoglasnici se vrlo različito izgovaraju i u istom jeziku a kamoli u različitima. Na kraju krajeva, nema nikakve veze kako ga izgovaraju u Francuskoj; pa oni kažu PARIS a mi PARIZ... to su naprosto elementarne razlike u jeziku. I nisam ja počeo priču o ovome, već mi je prigovoreno da ne znam kako se čovek zaista zove.
Za potpuino razumevanje Metalnih godina treba se vratiti u sedamdesete i to šta je evropski strip bio pre Mebijusa, a u šta se pretvorio nakon toga. U mnogim kadrovima on naprosto parafrazira neke tada savremene i bitne detalje savremenih ličnosti i događaja, sasvim nerazumljive van konteksta. Ima tu i razračunavanja sa malograđanštinom i dvostrukim moralom tadašnjih kulturnih radnika. Malo je poznato da je prva tabla ove Kite uzorite cenzurisana i zabranjena za objavljivanje (evo je dole)... Mebijus je, jednostavno pomerio granice i horizonte; danas sve to može delovati ovako i onako, ali u vreme kada su ti stripovi nastajali značili su nešto sasvim drugo.
|
__________ Put cemo naci, ili cemo ga napraviti. |
|
|
wendol
Starting Member
51 Posts
Member since 06/03/2011 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
|
wendol
Starting Member
51 Posts
Member since 06/03/2011 |
|
maram
Starting Member
40 Posts
Member since 17/10/2012 |
Posted - 26/01/2013 : 20:14:19
|
Možda mi je promakla informacija, ali... Moj primjerak Čovjeka sa Cigurija ima 54 stranice i nema predgovora/uvoda. Je li to u redu? Pitam, jer sad tek vidjeh na pripadajućoj stranici od Fibre da ima 56 stranica!? |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 27/01/2013 : 19:41:02
|
Žan Žiroa duboko poštujem;jedan mi je od omiljenih crtača (Bluberi,Inkal).Kao kompletnog autora manje ga cenim, jer ne mislim da je neki veliki kalibar scenariste (a na osnovu Maršal bluberija i Mister Bluberija). Mebijusa sam poznavao površno, i na osnovu te površnosti smatrao sam da je običan nadrogirani klovn koji se razmeće sa svojim ogromnim crtačkim talentom.Ali to poznavanje je ipak bilo površno, pa sam pretpostavljao da sam možda i pogrešio u proceni sa obzirom da je toliko voljen/cenjen/poštovan kako u svetu, tako i na ovim prostorima. Moje stripovsko šesto čulo mi je ipak šaputalo da nisam pogrešio oko procene ovog kultnog strip autora.
Kada je Fibra objavila ovih osam knjiga, taj potez me nije "dirnuo" i planirao sam da uzmem album, dva za početak pa da vidim šta dalje. Rasprodaja celog tiraža i to isključivo u kompletu me je bacila u veliki rebus;a njega sam rešio krajnje racionalno. Umesto planirane kupovine za taj mesec, uzeo sam Metalne godine.Sa obzirom da je strip rasprodat za nepuna dva meseca, a da ga verovatno neće biti ni u striparnicama za izvesno vreme, pa još je i Markos rekao da ga neće reprintirati, bilo je jasno ko dan da će se ovaj komplet tražiti ko "suvo zlato". Znači - šesto čulo me je prevarilo, strip mi se svideo - ostaje u kolekciji; šesto čulo me nije prevarilo - strip ću sigurno prodati, pa čak možda na njemu i zaraditi (napominjem da mi je ovo prvi put da sam pristupio ovom preprodavačkom logikom pri kupovini stripa). I tako, kupih Metalne godine. (nastavak u mom sledećem postu ) |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 27/01/2013 19:42:19 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 27/01/2013 : 20:13:31
|
sažetak: Anto se dvoumi oko kupovine stripa koji konkuriše za izdanje godine/decenije/veka kontroverznog zagrebačkog informatičara M.Š. i nakon razbijanja "kasice-prasice", razbija svoje predrasude oko upotrebe stimulativnih sredstava za razbijanje neslobode u stripu, i nabavlja isti.
Metalne godine (Moebius) (moje viđenje)
1.Kita uzorita: Pročitah strip.WTF??Pročitah ga ponovo.Ma goni se u ...Kakvo je ovo šamaranje? Da bi se zadržao metritski ugovor i izbegao rat sa egzotama, treba zadovoljiti nesilicu,...Ma da je crtež i samo zlato priča je krajnje nebulozna i besmislena.
2.Major na letovanju: Lov na turistu odlična priča.Mebijusov intervju zanimljiv.Nema se para dobra priča.Split solidna.Ostalo sranje.
3. Arzach : Zaobilaznica -fenomenalan crtež.Arzak - očekivao sam više sa ovim albumom;ništa posebno;opet dosta besmisla.
4. Long tomorrow : LT dobra priča, možda i više, malo prevaziđen sf ipak.Varijacija na ...,Rock city i Artefakt takođe.Ostalo bzvz.Ali sve u svemu, i nije loše.
5. Iskrcavanje na Faragoneskiji : Iskrcavanje odličan sf.Na Feniksonu, Dvostruki bijeg,Valja li čovek i neka pustolovina takođe dobre priče.Ovo je već valjan album.Nije sad da nešto kreštim od sreće, ali sam zadovoljan.
6. Hermetična garaža : Ovo je album koji sam planirao da najpre kupim. I ne bih pogrešio.Pun pogodak.Opet "prangijanje" na mebijusov način, ali ovaj put sa smislenim besmisljem.Odlično,odlično,odlično - totalno otkačeni sf.
7. Slepa citadela : Najlošiji album.Beli košmar dobra priča.Ostalo blato.
8. Čovek sa Cigurija : Lošije od Garaže.Kraj mi se uopšte nije svideo.Nije za prelaznu ocenu.
Pa eto; moj predosećaj me po ko zna koji put nije prevario.Mislim da je ovo najprecenjeniji strip koji se pojavio na ovim prostorima.Cela ova priča sa hiperbrzom rasprodajom i totalnim raspamećivanjem sa mebijusom me podseća na priču "Carevo novo odelo/ruho". Čini mi se da je oko Metalnih godina napravljena fama da je sve ovo puna metafora,aluzija,simbolike,... Ma meni je ovo ipak go qurac, uzaludno traćenje jednog ogromnog talenta velikog crtača.
Zaključak:strip ide na "doboš" (za neki mesec kad postane tražen) ili ću ga menjati za komplet Dardevila od istog izdavača.Jedino mi je žao što ću ostati bez Hermetične garaže.
Fin.
|
Edited by - anto on 27/01/2013 20:30:57 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 27/01/2013 : 20:40:44
|
I da se razumemo - crtež stvarno otkida; čak i gde su mi priče bile bezveze, uživao sam u crtežu. Izdanje je monumentalno. Ali sve to meni nije dovoljno, jer priča je meni jako bitna, bitnija od crteža. A 80 evra mi je previše za knjige ilustracija.
|
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 27/01/2013 : 21:14:17
|
quote: Originally posted by anto
Ali sve to meni nije dovoljno, jer priča je meni jako bitna, bitnija od crteža. A 80 evra mi je previše za knjige ilustracija.
Ja na to gledam ovako.
Poanta svakog umjetničkog djela - bez obzira da li je riječ o stripu, filmu, knjizi ili nečemu četvrtom - jest prezentacija ideje. Ta ideja može biti štošta. To može biti neka priča, to može biti filozofsko-metafizička rasprava, to može biti nekakva gradnja atmosfere ili čak jedan eksperiment o mogućnostima medija. Ovo nisu radovi koje treba doživjeti i tumačiti na način kako bi tumačio Blueberryja, Svagdanju borbu ili Millerovog Daredevila. Niti su tako zamišljeni. Ovdje ideja djela nije priča.
Još nisam pročitao strip za koji bih rekao da je samo knjiga ilustracija. A pogotovo ne Moebiusov.
Naravno, svako djelo podložno je subjektivnoj interpretaciji. Moj ti je savjet, pročitaj stripove još jednom, pa onda odluči želiš li ih prodati ili ne.
Ako budeš opet imao isti dojam, slobodno ih prodaj. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 27/01/2013 : 21:26:11
|
pa hteo sam to da napišem, ali nisam (da bih što više skratio post, i ovako je predug) - definitivno ću pročitati sve ovo još jednom (možda i dva,tri puta). Ko zna, možda mi se tada i više dopadne, sve je moguće. Ali ne verujem - nekako, mnogo više volim konkretne stvari gde nema mnogo filozofsko-metafizičkih rasprava, a za koje ja smatram da su kvazi, kao u ovom slučaju. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8032 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 27/01/2013 : 23:31:23
|
Umetnost može biti klasično narativna, sa izraženom pričom, ali postoje i pravci u umetnosti, odnosno autorski pristupi koji negiraju priču, jer ne veruju u priču, kao izražajno sredstvo.
70-ih godina u stripu je ovakvo usmerenje bilo dosta zastupljeno i to u stripovima koji su smatrani umetničkim - nekomercijalnim.
Od Moebiusa preko Manarinog Đuzepe Bergmana do stripova Novokvadratovaca.
Ako ih čitalac vrednuje po kriterijumima klasično narativnog stripa, dolazi do problema u percepciji.
Ali nije sve za svačiji ukus. |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9403 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 28/01/2013 : 09:09:29
|
Meni je čudno da netko kaže da je Kita besmislena jer po meni ona itekako ima smisla i to više od Hermetične. Bizarnog doduše ali ipak smisla. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Topic |
|