forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 RECESIJA I STRIPOVI
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Markos
Webmaster

Croatia
29482 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/03/2013 : 20:55:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spiderman

@Markos:
Da, mase su krive što izdavači žele stripove u HC izdanju jer to oni žele zbog sebe.

Pričaš gluposti.

Ima izdavača koji ne rade stripove zbog sebe nego zato što im je to posao i koji su radili stripove u mekim i tvrdim koricama. Lucky Luke i Gaston, konkretan primjer. Zašto su se ta izdanja praktički ugasila, ako postoje tolike mase koje žele jeftin, a dobar strip?

Trouble will find me
Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 24/03/2013 : 21:01:46  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

quote:
Originally posted by boddhisatva
U svijetu izdavaštva uvriježeno je da knjiga koja ima tvrde korice bude skuplja i luksuznija od one koja ima meke kartonske korice (tzv. paperback)
Pa opet u svjetlu toga ne razumijem zašto izdavači uz stripove sa tvrdim koricama (da tek bubnem cijenu: 100 kn) ne bi izdavali paralelno i one sa mekim koricama (da bubnem cijenu 50 kn)....

Ma nema dovoljno interesa. Mekane korice bi smanjile cijenu knjige za 20-tak kuna, a to nije dovoljno, ljudima će opet biti preskupo. Jedini način da se drastično smanji cijena su veliki tiraži, a za velike tiraže ti treba velika potražnja, a nje jednostavno nema.

praf zapraf sad kad dobro o tome promislim u pravu si ... i sad na kraju više ni neznam šta bi na samu situaciju rekel ;o/

Pike Bishop: Let's go!
Lyle Gorch: Why not?
Go to Top of Page

Ignus
Senior Member

1357 Posts

Member since 22/06/2009

Posted - 24/03/2013 : 22:30:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Ignus a Private Message  Reply with Quote
BP je probao sa velikim tiražama ( 5000+ primjeraka ) , popularnim naslovima ( preacher, sandman i td ) i ultraniskim cjenama ( u profilu u centru zagreba su se prodavali po smješnih 50kn primjerak ) i šta se desilo?

Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu?

Edited by - Ignus on 24/03/2013 22:30:48
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 24/03/2013 : 22:38:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ignus

BP je probao sa velikim tiražama ( 5000+ primjeraka ) , popularnim naslovima ( preacher, sandman i td ) i ultraniskim cjenama ( u profilu u centru zagreba su se prodavali po smješnih 50kn primjerak ) i šta se desilo?

Desilo se da je BP poslovao dobro, a da je propala firma koja je bila vlasnik BP-a (racunari).
Go to Top of Page

Rada13
New Member

Croatia
259 Posts

Member since 28/03/2010

Posted - 24/03/2013 : 22:40:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Rada13 a Private Message  Reply with Quote
quote:

BP je snizio cijene tek pred gašenje, ja se sićan da san platia preko 100kn za njihovog DKR u Profila negdi 2009./2010., a i ostali su im bili cijenama tu negdje s američkim trejdovima, čak i skuplji (da ne govorimo o katastrofalnom uvezu na njihovim trejdovima)...
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 24/03/2013 : 22:40:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
Po svemu sto se zna, BP je odlicno prodavao ali je problem bio na drugom mestu.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29482 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/03/2013 : 22:49:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Nemam pojma o detaljima cijele te priče oko BP, ali jedna mi stvar nije jasna: službena je informacija da je tvrtka majka BP bila u problemima, ali kao BP posluje s dobro i s profitom. Meni onda nije jasno zašto su usporili izdavanje stripova, umjesto da su ga pojačali? Pa ako nešto donosi profit, a u problemima si, onda ti je valjda u interesu da forsiraš to što ti donosi profit, zar ne?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 24/03/2013 : 22:53:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
Ako je sav profit odlazio na saniranje dugova BSP, onda "crva nije ni bilo".
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 24/03/2013 : 22:59:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nemam pojma o detaljima cijele te priče oko BP, ali jedna mi stvar nije jasna: službena je informacija da je tvrtka majka BP bila u problemima, ali kao BP posluje s dobro i s profitom. Meni onda nije jasno zašto su usporili izdavanje stripova, umjesto da su ga pojačali? Pa ako nešto donosi profit, a u problemima si, onda ti je valjda u interesu da forsiraš to što ti donosi profit, zar ne?

Dug je milionski. U evrima. Missim, ako se moze toliko zaraditi od prodaje stripova i brzo, onda...
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29482 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/03/2013 : 23:04:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Svejedno, nelogično mi je.

Enivej, malo bliža prošlost, pogledajmo sad malo cijene Gaše. Kopernikanski obrat, zar ne?

Trouble will find me
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 24/03/2013 : 23:14:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
quote:

Enivej, malo bliža prošlost, pogledajmo sad malo cijene Gaše. Kopernikanski obrat, zar ne?

Dobro, ti kao izdavac imas i gore primere, zar ne? :)
Jeste, mada sam ja dobro prosao, jer sam pazario na sajmu. Za finu cenu sam dobio komplet 10 albuma i Redova Bilija :)

No, kako bilo, da ne ulazim ponovo u istu pricu, niza cena ce omoguciti veci tiraz, a mekokoricena izdanja ce omoguciti nizu cenu. Ali... To ne znaci da ti treba da radis tako nesto. Jednostavno, neko ce pokusati tako, drugi nece i to je to.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29482 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 24/03/2013 : 23:20:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jasko

quote:

Dobro, ti kao izdavac imas i gore primere, zar ne? :)
Jeste, mada sam ja dobro prosao, jer sam pazario na sajmu. Za finu cenu sam dobio komplet 10 albuma i Redova Bilija :)

No, kako bilo, da ne ulazim ponovo u istu pricu, niza cena ce omoguciti veci tiraz, a mekokoricena izdanja ce omoguciti nizu cenu. Ali... To ne znaci da ti treba da radis tako nesto. Jednostavno, neko ce pokusati tako, drugi nece i to je to.

Pa od politike velikih tiraža i malih cijena su došli na male tiraže i velike cijene (relativno, u odnosu na prije).

Trouble will find me
Go to Top of Page

Ignus
Senior Member

1357 Posts

Member since 22/06/2009

Posted - 25/03/2013 : 00:02:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Ignus a Private Message  Reply with Quote
pokupovao sam sve te njihove trejdove al ih ne čitam, zašto? probao sam prvog helblejzera i svaki list mi je ostao u ruci nakon što sam ga pročitao...i sad imam imam cjelu kolekciju BP trejdova koje se ne usudim čitati ( da mi se ne raspadnu pred očima ) a nisam dovoljno pokvaren da to nekome prodam....uglavnom što se tiče BPa slaže se sa Texom ( izneseno na jednom drugom trejdu ) a i sam sa to još davno konstatirao, za strip scenu bi bilo puno bolje da se BP nikad nije ni pojavio.

Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu?
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 25/03/2013 : 00:07:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
Sad svako moze reci ime najmanje jednog izdavaca koji bolje da se nije pojavio.
Go to Top of Page

bvagner3
Senior Member

Croatia
2355 Posts

Member since 13/01/2009

Posted - 25/03/2013 : 02:11:55  Show Profile Show Extended Profile  Send bvagner3 a Private Message  Reply with Quote
Meni su svi izdavači dobrodošli,druga je stvar što ja više nemam love.Doduše imao sam prije,kupovao sam nekad i DVD-e(imam ih u skoro dvije vetrine),u zadnjih godinu dana ako sam kupio jedva dva-tri filma,i to ona u Konzumu.Što se stripova tiče isto,na aukcijama kupujem jako rijetko u odnosu na prije,i to uglavnom ono što mogu pronaći debelo ispod cijene,stripove gdje ima više zainteresiranih samo pogledam.Uglavnom većinu onog što mi je još ostalo trošim na Libellusova izdanja(i samo Alana i Dilana na kiosku),još bi se nekako i nosio(jedva)s poskupljenjem,ali smanjenje tiraža za neka izdanja i to u pola,me doslovno izluđuje,jer se izdanje relativno brzo rasproda,pa ako ga ne kupim već za par mjeseci strip bude rasprodan.Prije sam imao jedan uhodan ritam koji sam mogao pratiti,neka izdanja sam mogao kupiti odmah,a neka kada bi mi naletila neka lova,za koju godinu,uglavnom prije rasprodaje,pa sam sada nažalost prisiljen odustati od nekih junaka i pratiti samo ono što mi je najbitnije.No ako bude više kupaca poput mene,to bude stvarno loše,ali što se može,kada se više ne može,jednostavno se ne može.I sve podrške njima,ili bilo kojem drugom izdavaču,jer vjerujem da stvarno nije lako izdavati stripove u ovim kriznim vremenima.Jedino se nadam da npr.za koju godinu budem još financijski mogao uopće pratiti ikakve stripove,nažalost ali tako je....

#!??
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 25/03/2013 : 05:29:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ima izdavača koji ne rade stripove zbog sebe nego zato što im je to posao i koji su radili stripove u mekim i tvrdim koricama. Lucky Luke i Gaston, konkretan primjer. Zašto su se ta izdanja praktički ugasila, ako postoje tolike mase koje žele jeftin, a dobar strip?

Nije valjda da vise nece biti Talicnog?
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 25/03/2013 : 08:56:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Mislim, mozemo se mi tu vrtjeti u krug i pricati price, ali nize cijene sumnjam da ce zaista toliko podici tiraz. To moze proci na papiru, u teoriji, ali realno...
Kao da postoji hrpa potencijalnih zombi-kupaca koji samo cekaju neki ultrajeftin strip da se pojavi. Yeah, right! Zivi bili pa vidjeli. Bilo bi lijepo ali koliko je to realno...

Svakako se lepo cuje (podrska!) da neki izdavac danas pokusava velikim tirazom i nizom cijenom... ali nazalost do sada se to i nije pokazalo previse uspijesnim (citaj "nepokrivajuce"). Malo nas je i tacka. Svugdje u svijetu upada broj citalaca ali kad je trg vec ionako mali to se jos prije osjeti. Fali nam "mladog kadra".

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19121 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 25/03/2013 : 10:49:24  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tex Willer

quote:

Nije valjda da vise nece biti Talicnog?

pa koliko znam u BD forumu mislim da Buchido stavio najave novih 4 u pripremi....dva su od onih od VČ (preklapanje opet) a dva neobjavljena kod nas...baci okice malo i od tih bonelli stvarčica na kvalitetna izdanja....

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8204 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 25/03/2013 : 11:48:14  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
po onome što vidim oko sebe
mislim da se dogodila i još se događa zanimljiva stvar
kupci su se, htjeli ili ne, prilagodili recesiji - svi koje znam su smanjili kupovinu, neki više neki manje, neki su potpuno prestali, mnogi su prodali dijelove ili cijele svoje kolekcije, nove publike nema ili ako ima, brže se stara gubi, nego nova dolazi
u isto to vrijeme se izdavači nisu prilagodili toj stvarnosti, svjedoci smo nikad žešće borbe za tržište, dupliraju se naslovi, borba za prava je žestoka, brzo se ide s novim izdanjima, a kupcima je raskorak između onog što su nabavili i onoga što je u međuvremenu izašlo postao velik ko grand kanjon
libellus je u najtežoj situaciji, jer su ljudi prvo odustali od dugačkih serijala, ali oni se bar ne moraju brinuti o konkurenciji pa mogu malo usporit, dignut cijene i čekat oporavak tržišta

nadam se da sam u krivu, ali mislim da ovako ne može još dugo
ako se publika ne oporavi, a recesija će trajati još godinama, onda nam slijedi veliki pad

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

djule
Senior Member

1019 Posts

Member since 09/06/2011

Posted - 25/03/2013 : 12:13:18  Show Profile Show Extended Profile  Send djule a Private Message  Reply with Quote
samo ekonomski gledano, uslijed velikog broja izdavača, cijene izdanja baš i nisu pale; odnosno i jedni i drugi i treći drže relativno visoku cijenu za naše prilike.

hoće li se desiti ako se snizi cijena da dojde do propasti kojeg od izdavača, lako moguće no u ovakvoj ekonomskoj situaciji držati visoku cijenu u trenutku dok kupaca ima sve manje i manje također je osuđeno na propast.

hoću reći, u ovoj borbi titana, gdje svakim danom sve manje i manje prihoda dolazi u kasu izdavača, nitko nije reko: "sto mu gromova, ovako ne ide! ili ću s niskim cijenama pa makar bi u gubitku na početku probat pomesti konkurenciju iznenadnim potezom,tj. ostvarit neku dobit za sebe ili zatvaram butigu"
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 25/03/2013 : 12:18:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

@Ken2
Da, ovo je dobro pitanje. Ali o tome da se ovako ne moze jos dugo se govori vec par godina. Stvarno je ponuda presisala potraznju, a posto nas je malo niski tirazi znace i vise cijene pa se tako krug sve vise zatvara.

Navuci klince na strip, eee to je vec za Nobel prize.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See

Edited by - Poli on 25/03/2013 12:19:19
Go to Top of Page

DOMI
Advanced Member

Croatia
5139 Posts

Member since 19/06/2007

Posted - 25/03/2013 : 12:19:47  Show Profile Show Extended Profile  Send DOMI a Private Message  Reply with Quote
dobit od izdavaštva tako i tako nije velika..

sumnjam da će teret krize preuzeti na sebe, na način da volonterski rade i zabavljaju kupce jeftinim stripovima, čisto sumnjam.. kada plati najam, režije, isplati plaću djelatnicima - što ostane?

44 godine Alan Forda u HR

• 54 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) •
• Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju •
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 25/03/2013 : 12:27:38  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:

pokupovao sam sve te njihove trejdove al ih ne čitam, zašto? probao sam prvog helblejzera i svaki list mi je ostao u ruci nakon što sam ga pročitao...i sad imam imam cjelu kolekciju BP trejdova koje se ne usudim čitati ( da mi se ne raspadnu pred očima ) a nisam dovoljno pokvaren da to nekome prodam....uglavnom što se tiče BPa slaže se sa Texom ( izneseno na jednom drugom trejdu ) a i sam sa to još davno konstatirao, za strip scenu bi bilo puno bolje da se BP nikad nije ni pojavio.

BP ima par izdanja koja su lošije uvezana, ali meni su stranice poispadale samo u tom Helblejzeru, a imam skoro sva njihova izdanja i pročitao sam ih, neka i po nekoliko puta. Izdanja su im bila jeftina (puna cijena im je bila 10-ak eura, a tek na popustima i raznim akcijama da ne pričam) i meni je drago što su se pojavili jer su bili u pitanju sjajni stripovi sa odličnim prevodom. Druga je stvar što je matična firma propala pa su i oni odapeli. A one trejdove koji su mi falili (100 metaka, Sendmen,...) sam nabavio na engleskom i super... Dobrano su popularizovali strip, naročito američki, u vrijeme kada ga nije bilo skoro uopšte na tržištu.
Uglavnom, za strip scenu bi bilo puno GORE da se nisu pojavili.
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8204 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 25/03/2013 : 12:59:09  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:

samo prvi helblejzer je imao problema s uvezom, iako je moj još uvijek dobar
svi ostali su ok, tako da ti predlažem da ih čitaš
ako nisi čitao u originalu, drugi helblejzer ti je fantastičan

belom putu zamjeram mnogo toga, prvenstveno što su dosta toga ostavili započeto i nedovršeno, a moglo se
npr - da su završili pričera (9 trejdova) i sin city (7) svi bi imali o njima blaže mišljenje

i nikako ne bi bilo bolje da se nisu pojavili

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4484 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 25/03/2013 : 13:22:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by djule

samo ekonomski gledano, uslijed velikog broja izdavača, cijene izdanja baš i nisu pale; odnosno i jedni i drugi i treći drže relativno visoku cijenu za naše prilike.

hoće li se desiti ako se snizi cijena da dojde do propasti kojeg od izdavača, lako moguće no u ovakvoj ekonomskoj situaciji držati visoku cijenu u trenutku dok kupaca ima sve manje i manje također je osuđeno na propast.

hoću reći, u ovoj borbi titana, gdje svakim danom sve manje i manje prihoda dolazi u kasu izdavača, nitko nije reko: "sto mu gromova, ovako ne ide! ili ću s niskim cijenama pa makar bi u gubitku na početku probat pomesti konkurenciju iznenadnim potezom,tj. ostvarit neku dobit za sebe ili zatvaram butigu"

Stvar je u tome što cijene ne mogu biti niže osim ako se želi poslovati s gubitkom.
Jbg standardi su postavljeni, prava koštaju koliko koštaju, eventualna ušteda bi bila da se prijeđe na jeftiniji papir i sc bez dodataka, windows paint dizajn i blablabla odnosno da pati svaki aspekt tzv ''opreme''.
Ali to je i dalje mala ušteda uz veliki pad kvalitete samih izdanja i jasno je da izdavači ne žele izgubiti ime/ugled odnosno ono što predstavljaju. Ionako bi opet oni ljudi koji su navikli na visok level kvalitete negodovali. I to s pravom, vjerojatno bi i ja isto na njihovom mjestu.

Ovo što si spomenuo: ''sto mu gromova, šakom po stolu ili zatvaranje butige.'' - Darkwood je učinio upravo to.
Osobno, mjesečnu dozu stripova ionako moram dobiti a Darkwoodov pristup s jeftinim izdanjima odgovara više nego bilo kakva akcijska cijene ili što već. Makar, treba još vidjeti kakva će cijena biti kad stigne u naše striparnice, ...jebeni pesimizam
Koliko će im se to isplatiti treba tek vidjeti ali pretpostavljam da će uz pozitivne rezultate i drugi izdavači razmotriti taj sistem i na kraju se prikloniti njemu inače im se grdo piše. Naročito u slučaju da se kupovna moć građana ne popravi kroz koju godinu.

Suma sumarum malo slikovitosti:
Pročitavši članak na početku topica može se vidjeti da mrcinu od slona još od prošle godine ne komadaju ni vukovi ni lavovi (ako ikad i jesu), niti lešinari. Nego tek nekoliko kolonijica mrava.
Mrcina se svakodnevno nadopunjuje a uz takvu situaciju čini se da ona može samo istrunut na suncu.

Bok, kako si.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000