forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 Moj (prvi) strip scenarij - Flyer: Početak
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 26/04/2013 : 21:01:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
Evo, zbog toga što sam imao upalu pluća i morao sam biti kod kuće, nisam imao pametnijeg posla pa sam prvi put zaplivao u scenarističke vode pa vas molim, da ako imate volje, malo proučite tih nekoliko stranica što sam napisao. Ako se nekome svidi, može i nacrtati (ulijevam si nekakvu lažnu nadu), a svaki savjet i kritika je dobrodošla (zato i stavljam). Ovo je tek prvih par stranica.

Inače, uvijek kada tekst nekog lika ide u novi odlomak, onda je to i novi oblačić (ne znam točno kako bih to naznačio a da bude praktično). Također, neki izrazi koje upotrebljavam su pogrešni.

Boldane riječi su naglašene.

FLYER: POČETAK

Prva stranica:

Ova stranica se sastoji od 3 kadra. Prvi kadar prekriva većinu stranice. Drugi i treći čine ostatak.

Prvi kadar: Toplo i sunčano proljetno jutro. Oko jedanaest sati ujutro. Prikaz dvorišta iza jedne kuće (iz ptičje perspektive) koja je dio jednog mirnog i dobrostojećeg susjedstva. Ovaj dio dvorišta ne gleda na ulicu već su ispred i pored njega susjedne kuće i njihova dvorišta, koja su odvojena gustom živicom visokom oko jedan metar. Trava je uredno pokošena, a na njoj se može naći nekoliko listova koje je vjetar otpuhao. U svakom je dvorištu jedno stablo, pa tako i u ovom, i to u desnom dijelu. Ovdje je u pitanju drvo jabuke. Ispod drveta je hlad, a u hladu se smjestio tinejdžer (oko 16 godina). Zove se Niko. Kratke je smeđe kose, naprijed pomalo počešljane uvis, velikih (ne prevelikih) zelenkastih očiju, visine oko 180 cm, triangulastog oblika lica, odjevenog u narančastu duksericu podignutih rukava do malo iznad lakta, ispod toga nosi kratku majicu na kojoj je crno-bijeli prikaz Al Pacina kao Scarfacea, i obične pamučne vrećaste hlače (donji dio trenerke). Na nogama ima otrcane najkice. Leži s rukama ispod glave. Izgleda kao da se dosađuje. Izraz lica mu je pomalo pospan. Ostali detalji što se tiču dvorišta: smeđa, velika kanta za smeće se vidi u gornjem lijevom kutu, a pomalo se vidi i kuća (svijetložuto ožbukana) sa bijelim stražnjim vratima. Također, vidimo i gustu, tamnozelenu živicu.

NIKO (misli): Ništa mi se više u životu ne da.

Drugi kadar: Sada vidimo Niku u bližem prikazu, kao da ga gledamo iz trave. Vidimo ga iz profila. Još uvijek ima pospan izraz lica.

NIKO (misli): Sad je špica školske godine, testovi napadaju sa svih strana, ja bih trebao učiti od ranoga jutra svaki dan da uspijem proći s četiri a što radim? Ništa. Ležim u travi i pravim se da je sve super.

Koji sam ja majmun.

Treći kadar: Isti prikaz Nike kao i u drugom kadru, samo što je sada zatvorio oči.

NIKO (misli): I što ti glupi profesori uopće očekuju od nas? Da se zagnjavimo od svog tog silnog gradiva? Iz književnosti moram naučiti cijelu antiku, Rim i srednji vijek! Kao da nemam nikakvog drugog... Jel to netko roštilja?

Druga stranica:
Ova stranica se sastoji od pet kadrova. Prvi i drugi čine gornji, treći srednji, a četvrti i peti donji dio stranice.

Prvi kadar: Vidimo prikaz Nike do prsa. Još uvijek leži u travi, ovaj puta s desnim okom otvorenim.

NIKO (misli): Mmm… Roštilj. Baš bi mi dobro sjeo sada. Tko ga uopće radi? Možda Kovačevići, oni ga često peku.

Drugi kadar: Vidimo prikaz cijelog Nikovog tijela, opet kao iz trave, iz profila, samo što su sada i njegovo tijelo i vlati trave potpuno crni, kao u sjeni. Nema prikaza ostalih detalja, samo (također crna) buba što prozuji iznad Nike. Ostalo je sve samo bijela pozadina.

NIKO (misli): Možda bih se trebao ubaciti na roštiljadu?

Ono, „Ej susjedi, stari me poslao po jaja al' vidim da pečete roštilj pa jel bih mog'o dobit' malo?“.

Da, sigurno.

Ono, nije da nisam imao sličnih ekscesa do sada, ali ipak... Isuse, jel ovo sad bio Smrdljivi Martin? Sto posto je bio.

Moram se maknuti odavde.

Treći kadar: Niko se uspravlja u sjedeći položaj (uz zvuk MFFFFFF) jednom rukom se držeći za zemlju a drugom rukom si trljajući lice. Kao da ga gledamo sa stražnjeg ulaza; vidimo njega, stablo (ne i krošnju), živicu i travnjak.

NIKO (misli): Mrzim se ovako naglo ustajati. Sad će mi se sve zacrniti pred očima.

Četvrti kadar: Prikaz Nike kako sjedi iz polužablje perspektive (lagano od poda). Fokus je ipak malo više prema njegovom licu.

NIKO (misli): A ništa, Horvat, izgleda da ćeš se morati družiti s Mahabharatom i ostalim staroindijskim bestselerima.

Pa, bolje i to nego...

Peti kadar: Potpuno isti kao i prošli, samo što ovdje Niko zatvori oči i namrgodi se.

LAURA (izvana): Niko!

NIKO (šapće): Oh, ne.

Treća stranica:

Ova stranica se sastoji samo od jednog kadra koji zauzima cijelu stranicu. U donjem desnom kutu stranice se nalazi naslov broja (Početak), autori itd.

Promatramo kadar kao da sjedimo pored Nike. Niko sjedi u lijevom kutu, skvrčenih nogu i prekriženih ruku preko koljena. On je bliže. Ne promatramo ga s leđa već kao neka perspektiva između s leđa i profila. Niko nije dominantna i glavna figura u kadru. Jedan metar ispred njega se nalazi Laura, koja je glavna figura kadra. Laura je u trku (nema skupljene šake), ima ushićeni izraz lica i nasmijana je. Ima plavu (malo svijetliju plavu, ali opet ne presvijetlu) dugu kosu koja je pomalo kovrčava (pomalo, ne previše) i velike plave oči. Visoka je oko 1,70 m. Isto ima oko 16 godina. Nosi usku bijelu majicu kratkih rukava, plave traperice (namjerno poderane na desnom koljenu), ogrlicu oko vrata koja na privjesku ima krvavi Comedianov znak (Watchmen!!! Naravno, ogrlica poskakuje) i žuti znojnik na desnoj ruci. Od ostalih detalja, iza nje vidimo drugi stražnji dio dvorišta: garažu, ali ne od ispred gdje su vrata nego s lijeve strane gdje je zid), a u desnom dijelu stranice se malo više vidi kuća i stražnji ulaz.

LAURA (ushićeno viče): Niko! Izašao je!!! Izašao je!!!

Četvrta stranica:

Ova stranica sastoji se od sedam kadrova. Prvi i drugi čine gornji, treći, četvrti i peti srednji, a šesti, sedmi, osmi i deveti donji dio stranice. Kadrovi u srednjem i donjem dijelu stranice su uski i ne prikazuju kompletne glave likova.

Prvi kadar: Kadar je u ravnini likova koji su malo udaljeniji od čitatelja. Promatramo ih otprilike sa stražnjeg ulaza kuće. Vidimo kako Laura (desno) naglo i grubo hvata Niku(lijevo) za ruku (uz zvuk FUP) i tako ga ustaje sa zemlje. Laurino lice se ne vidi u cijelosti, ali je još uvijek vesela. Niko je napravio namrgođenu grimasu. Od ostalih detalja jasno možemo uočiti stablo jabuke i hlad (iako ne i krošnju) i živicu s lijeve strane te u sredini.

NIKO (namrgođeno): Hej! Jao!

LAURA (pjeva): Izašao jee, izašao jee, diži seee...

Drugi kadar: Sada, promatramo iz blago ptičje perspektive, i bliže likovima, koji su na granici hlada i Sunca. Niko (bliži stablu) izgleda natečeno i kao da će se rasplakati, a Lauri opet ne vidimo lice kako treba.

LAURA (mašući rukama): Znači, i sam znaš koliko sam dugo čekala ovaj dan i koliko ću još dugo čekati da ga idem pogledati u grad i ovo mi je uvjerljivo najljepši dan u zadnjih… Zadnjih… Ne znam koliko, i to samo zbog filma. Ono, neopisivo je.

Treći kadar: ovaj kadar je dosta uži, i prikazuje Niku (lijevo) i Lauru (desno) iz profila. Niko je zamišljen i opet izgleda pospano, kao da ne sluša Lauru. Samo umorno, blago pognute glave pilji u neku točku. A ona još uvijek ima onaj ushićeni i nasmijani izraz lica.

LAURA: Prve kritike su jako dobre, kažu da je film atmosferom jaaako sličan Nolanovim Betmenima, i da je akcija sjajna, da sve pršti od nje. I još kažu da je 3D fenomenalan. Jedva čekam da to vidim jer nikad nisam gledala neki dobar 3D film, to me baš jako zanima, kako im je to ispalo… Ako je ispalo tako kako kažu onda super

Četvrti kadar: ovaj kadar je vrlo sličan prošlom. Niko je ostao u potpuno istom položaju dok je Laura blago nagnula glavu prema čitatelju gledajući negdje izvan kadra. Ima zaljubljen izraz lica i smješka se.

LAURA: I isto kažu da glumci rasturaju. Posebno Henry. Jaoo, Henry… Kako mi je taj čovjek zgodan, to je nevjerojatno… Ne znam kako netko uopće može biti tako zgodan, mislim ono… Znam da sam ti to rekla već, ono, milijun puta i da ti dosađujem ali… Ali… Ma nije bitno, hah. Samo je bitno da je on zgodan. I da rastura.

Peti kadar: opet je vrlo sličan prethodnima. Niko je opet u potpuno istom položaju, a Laura ga sada opet vratila pogled prema njemu i smješka se.

LAURA: Da, mislila sam da bi ga ono, mogla ić pogledat idući tjedan, samo što nemam s kim, to mi je, ono, baš pušiona. Mislim, mogu ići s bratom ali on ima devet godina i on bi samo dosađivao i…

Šesti kadar: opet je sličan prethodnima, samo što sada Laura shvaća da ju Niko ne sluša i sada ima izraz lica na kojemu se miješaju iznenađenje i razočaranje. Niko još uvijek s istim izrazom lica.

Sedmi kadar: opet je sličan prethodnima. Laura namršteno promatra Niku.

Osmi kadar: potpuno isti, osim što je Niko prebacio pogled na Lauru.
Deveti kadar: potpuno isti kao i prošli.

NIKO: Oprosti.

Peta stranica:

Sastoji se od šest kadrova. Prvi je veći i prelazi sredinu stranice, drugi i treći se nalaze desno, jedan ispod drugoga, a treći završava duljinom gdje završava i prvi kadar. Ostala tri kadra su jednaka u manjem dijelu sredine i donjem dijelu stranice.

Prvi kadar: Blago ptičja perspektiva, ali vrlo blago, rakurs je jako malo iznad glava likova. Niku gledamo s leđa, okrenute glave u desnu stranu tako da mu lice vidimo iz blagog profila, a ispred njega, malo više udesno stoji Laura. Niko je namršten, zatvorenih očiju, ostavlja dojam kao da mu je dosta svega oko sebe. Laura ima ljutit i iznenađen izraz lica i lijevu ruku u džepu od traperica, s tim da joj je palac vani. Likovi su još uvijek u poluhladu, a od ostalih detalja na vrhu kadra vidimo pomalo i krošnju drveta.

LAURA (iznervirano): Što je sad? Imaš mengu? Jer, majke mi, u zadnje vrijeme se tako i ponašaš.

NIKO (izmučeno): Ne, ja samo…

LAURA: Što? Čekaš da procuri?

Drugi kadar: detalj Nikovih očiju koje djeluju vrlo pospano.

NIKO: Nisam raspoložen.

Treći kadar: Kao da stojimo iza Nike i gledamo Lauru (vidimo ju do ramena). Niko se ne vidi, vidi se samo njegova silueta (opet je zacrnjen), a naglasak prelazi na Lauru koja je usnice izvila u ironičan smiješak.

LAURA (gleda u Niku): Opet on kenja…

Četvrti kadar: Vidimo Niku u sličnoj pozi kao i u prvom kadru, samo što sada nema zatvorene oči. Vidimo i Lauru okrenutu leđima ispred njega kako maše rukama.

LAURA: „Jao, kako sam usamljen, jao, nitko me ne voli, jao, žudim za ulogom žrtve…“

Tipična muška spika.

Peti kadar: Prikaz likova iz blagog profila, do hlača. Niko (na lijevoj strani) ima namršteno lice, kao da se ne slaže s nečim, a Laura ima ljutit izraz lica.

LAURA: Takva taktika ti je užas. Mislim, ne znam zašto ju isprobavaš na meni pošto se znamo već trinaest godina i nema teorije da…

NIKO: O čemu ti pričaš?

Šesti kadar: Po rakursu isti kao i prošli. Niko ima iznenađeno lice, a Laura je namrgođena, zatvorenih očiju, otvorenih usta, kao da viče. Upire prstom u Nikova prsa.

LAURA (ljutito): Joj daj ne seri. Izigravaš patnika i izmišljaš da nešto nije u redu… Potpuno sam sigurna da bi kasnije govorio gluposti tipa „ja sam loša osoba, nitko me ne voli“ i takva sranja samo zato da čuješ odgovor „jaooo, pa kak' tako možeš govoriti o sebi, nisi loša osoba, presuper si“ blabla samo zato što ne čuješ takve stvari onoliko često koliko bi zapravo htio.

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja

Zox
Senior Member

1183 Posts

Member since 04/06/2002

Posted - 02/05/2013 : 23:47:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zox's Homepage  Send Zox a Private Message  Reply with Quote
Hm, je li ovo kraj stripa? Ne znam je li ili nije, pa ću ti zato samo dati par generalnih savjeta, a sve u svemu ovo nije loše :)
1. Postoje izrazi za kadrove koji će ti puno olakšati opis: Detalj, vrlo krupni plan, krupni plan, pola figure, ameriken (figura do koljena), cijela figura, srednji plan, dugi plan, vrlo dugi plan, total. Također, možeš opisati kao "kulisa" nešto što se dešava na rubu kadra. Profil, poluprofil, tri četvrtine, anfas su također termini koji ti mogu koristiti :) Dalje: Plan - kontraplan (kad kažeš kontraplan, to znači da se "kamera" pomakla za 180 stepeni, ako smo gledali Niku s leđa a Lauru frontalno, to znači da će u kontraplanu biti obrnuto. Više ništa ne moraš objašnjavati.
2. Dopusti crtaču da se pozabavi konkretnom podjelom table u sličice (lakše je njemu nego tebi, vjeruj mi!). Možeš koristiti Bonellijevu konvenciju: scenarista podrazumijeva da je tabla podijeljena na šest kadrova. Zato jednostavno piše: 1: opis 2: opis. Ako mu treba cijeli gornji kaiš, onda napiše 1-2: opis. Ako su tri sličice u istom kaišu, onda nakon te tri sličice kaže: kadrovi 3,4 i 5 u istom kaišu. Ukoliko jedna sličica zauzima dvije trećine table, onda kaže: 1-2-3-4: opis.
3. Podijeli kadrove po takozvanim keyframes, ključnim kadrovima. Kad glavni lik na početku razmišlja, to je jedan momenat. Kad nanjuši roštilj, to je drugi momenat. Ne idu u isti kadar. To je promjena, pokaži da se nešto dogodilo (došao je do njega miris roštilja) tako što ćeš promijeniti kadar (recimo, on se malo pridigao).
4. Ako je ovo kraj, ne može se ovako završiti, tehnički. Ako nije kraj, nikom ništa, ako jeste, objasniću šta sam mislio.
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 03/05/2013 : 13:38:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
Naravno da nije kraj, tek početak prve epizode koja bi trebala imati nekih 20 stranica (jesam ambiciozan ). Hvala na savjetima! Sve si fino objasnio i sve ću to uzeti u obzir u daljnjem pisanju, još dok traje škola ću se ograničiti na vikende a na ljeto bih trebao pisati kao lud jer ionako nemam pametnijeg posla. Da još napomenem, ove boldane riječi su zapravo trebale biti ovakve (naglašene), ali sam ih označavao i slučajno stalno klikao na bold umjesto italic .

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

Zox
Senior Member

1183 Posts

Member since 04/06/2002

Posted - 03/05/2013 : 22:05:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zox's Homepage  Send Zox a Private Message  Reply with Quote
Ne ne, bold je OK, to je samo konvencija. Možeš ih komotno ostaviti i ovako!
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000