Author |
Topic |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21115 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 19/07/2013 : 17:24:47
|
Povod za otvaranje ove teme mi je bio Crveni Maurović od Istarske naklade u izvedbi Veljka Krulčića.
Nakon što sam pročitao ovaj strip,želeo sam da ostavim komentar i počeo sam da tražim za to prigodan topik u ovom podforumu. Ali sa velikim čuđenjem, ustanovio sam da ne postoji nijedan ozbiljan topik koji se bavi jednim od najvećih (ako ne i najvećim) strip crtačem i autorom sa ovdašnjih prostora.Uglavnom su to bile teme gde je neko prokomentarisao izlaženje nekog njegovog stripa i par odgovora koji su usledili. Zato otvaram temu gde bi na jednom mestu mogli diskutovati o Andriji Mauroviću, njegovim stripovima koji su izašli (ali i koji će izaći),...
|
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 19/07/2013 17:25:31
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21115 Posts
Posted - 19/07/2013 : 17:25:02
|
Andrija Maurović je rođen 29.03.1901. u mestu Muo kraj Kotora kao sin Bokeljke i Slovenca,apotekarskog službenika austro-ugarske vojske.Detinjstvo je proveo u Dubrovniku, a 1922. započinje sa studiranjem na Likovnoj akademiji u Zagrebu.Iako najbolji student u klasi, tamo se zadržava samo godinu dana, nakon čega radi kao ilustrator,karikaturista i grafički dizajner. Godine 1935. započinje svoje prve stripove i njima će se baviti (sa par manjih prekida ) sve do sedamdesetih godina kada se posvećuje samo slikarstvu. Usamljen, kao što je i živeo,Andrija Maurović je usled teške bolesti umro u Zagrebu 2.9.1981.
|
Edited by - anto on 19/07/2013 17:38:07 |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21115 Posts
Posted - 19/07/2013 : 17:25:12
|
Maurović je objavio preko sedamdeset stripova raznih žanrova.Sarađivao je sa mnogim scenaristima.Neka dela je potpisivao sam, uglavnom po predlošcima raznih romana.Najplodnija dela su mu ipak bila sa vrsnim piscima toga doba, kao što su Krešimir Kovačić,Franjo Fuis,Marcel Čukli,Norbert Neugebauer i Rudi Aljinović. Andrija je verovatno i najobjavljivaniji strip autor sa ovih prostora.
|
Edited by - anto on 19/07/2013 17:52:20 |
|
|
cerichus
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1615 Posts
Member since 01/02/2007 |
Posted - 19/07/2013 : 19:03:41
|
Maurović je legenda. Sjećam se kako sam kao klinac bio fasciniran Crnim jahačem koji je izlazio u Yu stripu a kasnije u Strip magazinu. Sve čestitke Vedisu koji je u izdanju dostojnom jednog ovakvog majstora objavljuje njegove stripove. Gotovo sva Vedisova izdanja sam nabavio. |
Elvis has just left the building! |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 19/07/2013 : 20:08:20
|
S Maurovićem sam se prvi put susreo u Slobodnoj Dalmaciji, gdje je u dnevnim pasicama objavljivan Sedmorica u mraku (ako dobro pamtim). Poslije sam kao tinejdžer nabavio Blago Fatahive... i Biser zla, Ukleti brod itd., i uživao. Pamtim i izvrstan dokumentarac o starom strip-mačku, i scene u kojima on usred zime po snijegu samo u gaćama istrčava u dvorište i "čeliči" se. Jedan i jedinstven...
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
bosancicigor
Average Member
Croatia
866 Posts
Member since 15/08/2009 |
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17014 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21115 Posts
Posted - 20/07/2013 : 13:48:02
|
kao što rekoh u prvom postu, razlog za pokretanje ovog topika je Krulčićev "Crveni Maurović" od Istarske naklade. Ovo je jedan od strip albuma kojeg sam duže vremena jurio po aukcijama, striparnicama i drugim mestima za prodaju stripova.Iako je tiraž ovog albuma 3000 primeraka, nije ga lako naći.Cena mu se vrti oko 200 kuna ili oko 25-30 evra.Prošle godine sam ga nekako našao kod Kerbera i posle raznih kombinacija stigao mi je iz Makedonije (zahvaljujući Themicu). U svojoj kolekciji Maurovićevih stripova posedujem još i Trojicu u mraku i Maurović na divljem zapadu (Šareni dućan), kao i tri albuma u izdanju Dečijih Novina.Još su tu i stripovi po Yu stripu,Yu strip magazinu i drugim strip revijama. Nažalost, dostupnost Vedisovih izdanja u Srbiji je nikakva, a i ona od Šarenog dućana je teško naći.Pretpostavljam da je "kočnica" do izdavača, jer poznajući vlasnike Darkvuda i Alan Forda, ne verujem da su oni ti koji ne bi voleli da u svojoj ponudi imaju i stripove od pomenutih kuća.
Elem, da se vratim na temu - Crveni Maurović je apsolutno opravdao svaki dinar koji sam dao za njega (a dao sam 200 k ili 3000 din);jedan od najisplativijih stripova koje imam.Kako kvantitetom, tako i kvalitetom.Album sadrži par uvodnika, bibliografiju AM i 8 kompletnih priča. Podzemna carica (1935. godina) - sf/avanturistički strip ni za dlaku lošiji od Flaša Gordona toga vremena.Najiskrenije Trojica u mraku & Sedma žrtva (1936. godina) - izuzetni vesterni;neobični,dinamični,napeti,... ne znam da li ima kvalitetnijeg vesterna iz tog perioda.Naročito mi se svidela Sedma žrtva.Neverovatno je kako ovaj strip pleni i nakon 80 godina. Lutalica Chagos (1936./1937. godina) - recimo da mi je ovaj kratki krimić bolji od Tajnog agenta X-9 iz tog perioda.I to dosta bolji.A njega su radili slavni Rejmod i Dešajel Hemet. Grob u prašumi (1944.godina) - odličan avanturistički strip.Vidi se veliki uticaj američkog novinskog stripa, ali je ovaj uradak mnoge prevazišao kvalitetom.Od mene čista desetka. Meksikanac (1951. godina) - avanturističko-bokserki strip.Odlično prikazan bokserski meč.Bolje i od Rokija. Cvjet u kamenu (1952.) - borba dalmoša sa turcima.Potresno. Poslednja petorica (1964.) - posleratni krimić.Bez greške.
A šta da kažem, nego apsolutna preporuka. |
Edited by - anto on 20/07/2013 13:50:12 |
|
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 20/07/2013 : 15:18:04
|
Čestitke Anto na otvaranju ovog topika, najveći strip crtač svih vremena regiona, ali i svijeta zaslužio je odavno pokretanje topika njemu u čast. Nisam siguran da neko na ovom forumu nije možda već pokretao topik s njegovim imenom. No, i da jeste treba se podsjetiti malo češće na ostvarenja koja nam je ostavio ovaj genijalni umjetnik crtanih romana. Pročitao sam poveliki broj Maurovićevih stripova i zaista se može reći da je neponovljiva pojava, ovakav genije se u svjetskim okvirima pojavljuje jednom u sto godina, a na našim protorima duplo više.:) Knjiga koja te je potakla da pokreneš ovaj topik je izuzetna i jedna je od prvih stvari koju sam nabavio (kako sam se vratio stripu) i u jednom dahu pročitao. Svaki kolekcionar i stripoljubac kojeg interesira domaća strip produkcija i domaći strip autori je nezaobilazna u istraživačkom smislu kada je riječ o ovom velikanu stripa, ali i kao dragocijena knjiga koju trebaju imati u svojoj kolekciji. Vedis i Veljku Krulčiću i njegovim kolegama svaka čast na ovom izvanrednom djelu.:) |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
Edited by - all_ba on 20/07/2013 23:04:15 |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2849 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 20/07/2013 : 22:12:51
|
Anto, hvala na topicu i preporuci. Iako dosta ovih stripova imam u drugim izdanjima, ovaj crveni Maurović dolazi na listu prioriteta. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10347 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
all_ba
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4149 Posts
Member since 01/04/2008 |
|
JAH WOBBLE
Average Member
635 Posts
Member since 20/01/2009 |
Posted - 21/07/2013 : 23:23:31
|
Upravo izašlo u Srbiji GRADAC br.185-186-187: ANDRIJA MAUROVIĆ
Izdanje: GRADAC Čačak, 2013. F: 18x24 cm O: 250 str Mek povez, ćirilica, bogato ilustrovano crtežima, crno-belim fotografijama i reprodukcijama.
U Darkwoodu cena 700 dinara.
sadržaj: maurović - zdravko zupan biografija - zdravko zupan nacrtana autobiografija - rudi aljinović andrija maurović - slavko draginčić i zdravko zupan živjeti s maurovićem - rudi aljinović prije stripa - frano dulibić zapostavljeni ilustrator - zdravko zupan intervjui sa andrijom maurovićem od zamisli do ostvarenja suvremenog novinskog strip romana - franjo m. fuis trojica u mraku, četvorica u zraku - milivoj pašiček život uložen u strip - darko glavan međutim, mauroviću, vi ste veseli - ivo šimat banov andrija maurović intervju - zdravko zupan crtanje je hohštapleraj - sanja aritonović, krešimir zimonić i branko gavrić ja sam stari mačak - mladen pavković sjećanje na zaborav - aleksandar vojinović andrija maurović, strip i akciona tehnika pogleda - vera horvat - pintarić andrija maurović ili jedan život u stripu - ranko munitić pustolovina starog mačka - veselko tenžera smrt starog mačka - bogdan tirnanić elementi analize maurovićevih stripova - mata bošnjaković svjetski junaci naše sredine - bojan m. đukić 50 godina od prvog stripa andrije maurovića - veljko krulčić otmeni posmatrač i učesnik - aleksandar grbić andrija maurović, autor stripa kao klasik - ješa denegri trojica u mraku, remek-djelo u stripu koje nitko nije dostigao - stanko lasić erotska imaginacija andrije maurovića - drago glamuzina najbolji crtač stripa u evropi ili maurović, sam samcit - fadil hadžić prljave tajne starog mačka - slobodan šijan sećanja na andriju maurovića - dragoslav jovanović dragon junak svoje priče - saša rakezić alias aleksandar zograf maurović zauvek - vasa pavković andrija maurović, genijalnost ispoljena u stripu - zdravko zupan aelita: ljubavna priča u vrtlogu ekstraterestrijalne revolucije - lidija butković stripovska zbivanja u zoni filaktere - zorica jevremović veliki - marko stojanović vizuelno pripovedanje andrije maurovića - živojin tamburić put u središte mašte - pavle zelić fragmenti o mauroviću dva sprovoda andrije maurovića -aleksandar vojinović trojica u mraku - arsen dedić kandaul - andrija maurović stripografija maurović u izdanjima aleksandra j. ivkovića maurovićevi stripovi u inostranstvu samostalne izložbe andrija maurović na filmu bibliografija knjiga koje je ilustrovao andrija maurović bibliografija tekstova o andriji mauroviću (izbor)
Jedan od tekstova iz Gradca Saša Rakezić - Junak svoje priče http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1124068&print=yes
Knjiga MAUROVIĆU, S LJUBAVLJU je, naravno, nezaobilazna. http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=37245 Većina tekstova iz Gradca je i ovde objavljena. Nemam vremena da detaljno uporedim, a potreban je i dodatan napor, jer knjiga nema sadržaj (kazalo). Obzirom na značaj Maurovića, treba imati oba izdanja. |
Edited by - JAH WOBBLE on 21/07/2013 23:41:25 |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 15/02/2014 : 00:12:11
|
Posljednja pustolovina Starog Mačka MAUROVIC SDU 2 | 120 str. by tinton
U gradiću Sund Riveru i u njegovoj okolici, samom srcu Divljeg zapada vlada razbojništvo. Bande haraju posvuda, a podmićeni sudovi izriču krive presude i šalju na vješala dobre i plemenite ljude. Vođa te ološi, Jeff Dlyk, samoprozvani guverner imao je nesreću da su u vrijeme njegovih nedjela u tom kraju obitavali Stari Mačak i Polagana Smrt.
|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10347 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
JAH WOBBLE
Average Member
635 Posts
Member since 20/01/2009 |