forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Koji će stripovi zamjeniti Bonelijeve?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

King Warrior
stripovi.com suradnik

22308 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 30/07/2013 : 18:16:23  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Ja mislim da upravo treba privuci mladju publiku na kioske, a OP i Naruto su perfektni stripovi za takav poduhvat.
Uzmimo za primer Vagabond, po mom misljenju jedan od najboljih stripova uopste, upravo stvoren za malo starije stripofile.
Mislis da bi se takav strip na kioscima bolje prodavao od Naruta? Cisto sumnjam.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 30/07/2013 : 18:29:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Kažu da na kiosku danas mogu proći samo Zagor i Alan Ford. Nedavno sam čitao mangu Bilježnica smrti. To bih (samo za primjer) puno više volio vidjeti na kisku od navedenih. Ne znam više tko kupuje stripove na kiosku, postoje li ti ljudi više. Mislim na one koji kupe strip za putovanje na posao ili na odmoru pa kada ga pročitaju, bace ili poklone. Nekako mi se čini da bi kiosk kupac bacio pogled na Bilježnicu smrti, prezrivo odmahnuo glavom na crtež kakav nije navikao vidjeti i pomislio "japansko sranje" bez da pruži pravu šansu ovom izuzetno inteligentnom i interesantnom stripu. Mitski mladi naraštaj ljubitelja mangi u Hrvatskoj se jednostavno nikada nije pojavio. Bojim se da Bonellija na kiosku neće zamjeniti ništa. Ići će još neko vrijeme - možda čak 15 godina i tada više neće biti ni Zagora ni Alan Forda na kiosku. Stripovi će se kupovati isključivo u striparnicama - 500 primjeraka za malobrojne.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 30/07/2013 18:38:10
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22308 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 30/07/2013 : 19:27:58  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Nisam siguran koliko je Biljeznica smrti pravi izbor da se privuce nova publika. Crtez je kao u tipicnim tinejdzerskim mangama, ali je prica dosta kompleksna, ne bas nesto sto bih jednom tinejdzeru preporucio. Tu nastaje problem, privuci sa ovim stripom bilo koju ciljnu grupu koja prije nije imala kontakt sa mangama.
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 30/07/2013 : 21:42:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zagor12

quote:
Originally posted by ZagorXXL

Mene osobno ne zanimaju američki superjunaci,dapače,to mi je predjetinjasto,iako zapravo nsiam ni jedan broj pročitao,pa sam vjerojatno u krivu.

Evo, upravo je u tome problem. Što ljudi misle da su likovi koji skakuću naokolo u svojim pidžamama previše infantilni. Na prvu loptu, barem izgledom - jesu. Ali epizode su im neusporedivo bolje, kompleksnije, dinamičnije, modernije od Zagora i sličnih. O dijalozima da ne govorim.

Daj molim te o cemu govoris od amera jeino sta valj su batman i spiderman(eventualno joc mozda conan i iron man)ostalo sve ciste gluposti!!!(nisam cito stripove sudim po filmovima)
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19639 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 30/07/2013 : 21:52:53  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
post stoljeca

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

senokute
Senior Member

Germany
1367 Posts

Member since 08/01/2011

Posted - 30/07/2013 : 22:03:06  Show Profile Show Extended Profile  Send senokute a Private Message  Reply with Quote
Radi mene bonelli slobadno moze sva izdanja da ugasi a da rade nekog novog junaka; a on bi mogao biti ovaki: radnja da
se odvija tamo negdje u 19 vijeku, pa eto neka bude na divljem zapadu, a Strip bi bio neka mjesavina westerna, avanture i sci-fi.
nas junak bi uglavnom bio suocen sa problemima Toga vremena, indijanci ,banditi, psihopati i sl. on bi eto mogao i malo da pomaze
indijance, bilo bi to svakako interesantno. A izgled junaka: naprimjer nekakva crvena majiva sa nekim indijanskim znakom u sredini,
orao bi dobro pasao mislim, a kao i svi junaci da ima vjernog pratitelja, najbolje nekog tipa koji bi bio zaduzen i za smijesne Momente,
koji bi i svojim izgledom bio smijesan,,,,,eto, nasao sam rjesenje.

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
37898 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 30/07/2013 : 22:11:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rahazlam
Daj molim te o cemu govoris od amera jeino sta valj su batman i spiderman(eventualno joc mozda conan i iron man)ostalo sve ciste gluposti!!!(nisam cito stripove sudim po filmovima)

mislim, ni sam se nesto ne palim na supergacese ali... suditi po filmova,
jebote, onda bolje da ne gledas onog turskog Zagora sto kara, a talijani i bolje da ne snime nekog Mister Noja
snimljenog Texa ne bih komentirao

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 30/07/2013 : 22:17:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rahazlam

quote:

quote:

Mene osobno ne zanimaju američki superjunaci,dapače,to mi je predjetinjasto,iako zapravo nsiam ni jedan broj pročitao,pa sam vjerojatno u krivu.

Evo, upravo je u tome problem. Što ljudi misle da su likovi koji skakuću naokolo u svojim pidžamama previše infantilni. Na prvu loptu, barem izgledom - jesu. Ali epizode su im neusporedivo bolje, kompleksnije, dinamičnije, modernije od Zagora i sličnih. O dijalozima da ne govorim.

Znači govoriš da su američki stripovi glupost tako što ih uspoređuješ sa filmovima koji su potpuno druga forma umjetnosti? I pljuješ po stripovima koje uopće nisi čitao? Svaka ti čast majstore, podigao si idiotizam na jednu novu, višu razinu.

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja

Edited by - Zagor12 on 30/07/2013 22:18:20
Go to Top of Page

ZagorXXL
New Member

Croatia
146 Posts

Member since 30/12/2012

Posted - 30/07/2013 : 22:21:07  Show Profile Show Extended Profile  Send ZagorXXL a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by senokute

Radi mene bonelli slobadno moze sva izdanja da ugasi a da rade nekog novog junaka; a on bi mogao biti ovaki: radnja da
se odvija tamo negdje u 19 vijeku, pa eto neka bude na divljem zapadu, a Strip bi bio neka mjesavina westerna, avanture i sci-fi.
nas junak bi uglavnom bio suocen sa problemima Toga vremena, indijanci ,banditi, psihopati i sl. on bi eto mogao i malo da pomaze
indijance, bilo bi to svakako interesantno. A izgled junaka: naprimjer nekakva crvena majiva sa nekim indijanskim znakom u sredini,
orao bi dobro pasao mislim, a kao i svi junaci da ima vjernog pratitelja, najbolje nekog tipa koji bi bio zaduzen i za smijesne Momente,
koji bi i svojim izgledom bio smijesan,,,,,eto, nasao sam rjesenje.

Je li se ti to zajebavaš ili ozbiljno misliš,pa to zvuči kao Zagor!? XD
Ljudi nemojte se svađati!
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 30/07/2013 : 22:41:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Šeldone, to ti je sarkazam.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 31/07/2013 : 02:05:44  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Nemam ništa protiv da je Zagor nekom najbolji strip ili najdraži, no ne razumijem to.
Kako sam se počeo odmicati od Zagora prije 9 godina kada sam počeo ponovo voljeti strip, sve mi je manje dobar. Čisto sumnjam da ću na kraju zaključiti da je Zagor ono čemu se treba vratiti. Zagor je naivan, predvidljiv i dosadan. U njemu ima elemenata koji mogu činiti dobru priču, ali su posloženi na zastario i nezanimljiv način. Još uvijek kupujem jednu ediciju (Oda-brane priče), ali ni sam ne znam zašto. Sviđa mi se koncept čitav strip u jednoj knjizi. Pa neka se nađe nekoliko dobrih epizoda kada se zaželim Zagora. I onda uzmem, pročitam i razočaram se...
Prijatelj, koji me podsjetio na stripove prije 9 godina, skupljao je Zagor extra. Prvo je čitao, onda sam slagao u policu, na kraju su ti stripovi završili na nekom mračnom mjestu gdje ih nitko više ne vidi. On nikada nije poželio išta više od Zagora. Čista nostalgija. Ja sam s druge strane pročitao sve i svašta i postao zaljubljenik u strip. Zagor jest bio odskočna daska, ali davati mu neku veću važnost, meni nema smisla.

Obi, drag si mi, ali sam si priznao da ti je zadnji Zagor, kojeg si pročitao »Vuk Kaplan«, priča stara dvadesetak godina, i stoga izjava o naivnosti i predvidljivosti Zagora u kojoj si zanemario skoro četvrt stoljeća evolucije serijala ide u isti koš sa ovom gore izjavom o stripovima i filmovima. Bulšit na kvadrat.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 31/07/2013 : 02:09:32  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

A da? Superheroji dinamičniji? I što im to znači kad ih Blek jednim udarcem sve može poslati na onaj svijet.
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 31/07/2013 : 02:33:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

quote:

quote:

A da? Superheroji dinamičniji? I što im to znači kad ih Blek jednim udarcem sve može poslati na onaj svijet.

Govorim o dinamičnijoj, zanimljivijoj radnji a ne likovima... Nadam se da si bar ti pročitao neki američki strip...

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12913 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 31/07/2013 : 02:41:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Obi, drag si mi, ali sam si priznao da ti je zadnji Zagor, kojeg si pročitao »Vuk Kaplan«, priča stara dvadesetak godina, i stoga izjava o naivnosti i predvidljivosti Zagora u kojoj si zanemario skoro četvrt stoljeća evolucije serijala ide u isti koš sa ovom gore izjavom o stripovima i filmovima. Bulšit na kvadrat.

Hm. Što bi točno bila evolucija serijala?

Jer, smatram kako je jedan od glavnih čimbenika, zbog kojih Zagor gubi čitateljstvo, taj što se strip praktički od svojih početaka nije pretjerano promijenio.

I dalje imaš epizode od 100-200 stranica u kojima su status quo i princip uvijek isti: dogodi se neko sranje, Zagor i Chico idu u akciju. Karakterizacije likova su praktički nepostojeće, što je čudno za jedan dugovječni serijal romanesknog formata. Priče variraju po kvaliteti, što ovisi o talentu autora, ali nema nekih varijacija po pitanju narativa, sve je linearno, a dizajn tabli se nije pretjerano odmaknuo od izgleda novinskog stripa.

Ako pod evolucijom serijala smatraš seljakanje Zagora s jednog na drugi kontinent, tada ne vidim koliko je to značajna promjena. Samo si radnju smjestio u drugi ambijent, pri čemu su narativ i likovi ostali isti.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 31/07/2013 : 02:47:01  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Govorim o dinamičnijoj, zanimljivijoj radnji a ne likovima... Nadam se da si bar ti pročitao neki američki strip...

Sarkazam Šeldone. : )

Prolistao sam ih na desetke. Nisam bio
oduševljen, ali nisam im ni dao poštenu priliku.
Teško da će me zakačit.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 31/07/2013 : 03:00:01  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

Jer, smatram kako je jedan od glavnih čimbenika, zbog kojih Zagor gubi čitateljstvo, taj što se strip praktički od svojih početaka nije pretjerano promijenio.

I dalje imaš epizode od 100-200 stranica u kojima su status quo i princip uvijek isti: dogodi se neko sranje, Zagor i Chico idu u akciju. Karakterizacije likova su praktički nepostojeće, što je čudno za jedan dugovječni serijal romanesknog formata. Priče variraju po kvaliteti, što ovisi o talentu autora, ali nema nekih varijacija po pitanju narativa, sve je linearno, a dizajn tabli se nije pretjerano odmaknuo od izgleda novinskog stripa.

Ako pod evolucijom serijala smatraš seljakanje Zagora s jednog na drugi kontinent, tada ne vidim koliko je to značajna promjena. Samo si radnju smjestio u drugi ambijent, pri čemu su narativ i likovi ostali isti.

Ocekivao sam to pitanje. Vidis, ti si cak i procitao nesto od Zagora u ovih 20 godina i imas pravo reci da ti Zagor nije nesto jer ti ne vidis evoluciju, koja je ipak tu i koja ce se smrću Bonellija samo razmahati. Obi nije imao pravo ono reći jer nije nista od novog procitao niti je svaki Zagor Siera Blanka i Troglava aždaja.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12913 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 31/07/2013 : 03:03:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Ocekivao sam to pitanje. Vidis, ti si cak i procitao nesto od Zagora u ovih 20 godina i imas pravo reci da ti Zagor nije nesto jer ti ne vidis evoluciju, koja je ipak tu i koja ce se smrću Bonellija samo razmahati. Obi nije imao pravo ono reći jer nije nista od novog procitao niti je svaki Zagor Siera Blanka i Troglava aždaja.

Dobro, ali ti spominješ četvrt stoljeća evolucije serijala. Na što točno misliš? Što se toliko drastično promijenilo?

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 31/07/2013 : 03:40:15  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Prezentacija i sve jaci kontinuitet.
Zar nisi impresioniran kako nam se isti punchline (ahyaak i pravednost) prodaje vec 50 godina, a popularnost ne pada. Ne moze dakle sve bit isto ko i prije 25 ili 50 godina jer ja bi prvi odustao od Zagora. Neke norme jesu konstanta, u biti trademarkovi serijala, ali njih po obicaju 'vanjski' citatelji dožive kao dosadne klišeje, koji bi kao, eto, trebali poslužiti kao dokaz da serijal stoji ukopan na mjestu.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12913 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 31/07/2013 : 04:01:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Prezentacija i sve jaci kontinuitet.

Prezentacija?

Istina, dovedeni su crtači s nešto raskošnijim stilom, ali dizajn tabli se nije nešto pretjerano odmaknuo od ferrijevskog standarda.

Kontinuitet jest jači, ali to postane nekako nebitno kada shvatiš da se status quo nikad ne mijenja. To jest, da odnosi između likova i karakterizacije ostaju manje-više isti.

Promjene koje ti ističeš su čisto površinske, kozmetičke naravi.

quote:

Zar nisi impresioniran kako nam se isti punchline (ahyaak i pravednost) prodaje vec 50 godina, a popularnost ne pada.

Ne pada?

U koliko se primjeraka Zagor trenutno prodaje u Italiji? 39 tisuća?

U odnosu na, koliko ono? Nekoliko stotina tisuća kada je bio na vrhuncu?

Također, na ovim prostorima izlazi hrpa izdanja o Zagoru, ali nisam baš siguran da je svako od njih privuklo pretjerano veliki broj čitatelja. Većinu tih izdanja kupuju isti ljudi. Uglavnom stariji.

Nije li čak i Libellus nedavno smanjio nakladu svojeg kolorca?

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12913 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 31/07/2013 : 04:18:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Neke norme jesu konstanta, u biti trademarkovi serijala, ali njih po obicaju 'vanjski' citatelji dožive kao dosadne klišeje, koji bi kao, eto, trebali poslužiti kao dokaz da serijal stoji ukopan na mjestu.

Nije poanta u tome da se mijenjaju neke konstante serijala. Zagor će uvijek braniti slabe i nemoćne, a Chico će ga uvijek pratiti.

Stvar je u tome da se u šablonu ubace neki novi elementi koji bi cijelu stvar začinili i dali joj dozu svježine. Više inovacije, manje repeticije.

Narativ ne mora biti toliko linearan.

Likovi ne moraju biti toliko plošni.

Formula ne mora uvijek biti identična. Može se začiniti nekim novim stalnim likovima (Žena? Dijete? Suborac?), nekim novim zapletima (Smrt? Depresija? Uskrsnuće? Odgoj djeteta? Gubitak bliskog prijatelja? Alkoholizam? Invalidnost?).

Naravno, uz nove zaplete, likove i karakterizacije bi i čvršći kontinuitet imao smisla.

Neka crtači dobiju više slobode prilikom kompozicije tabli. Neka dobiju mogućnost da se razmašu sa svojim talentom.

S obzirom da se čitateljstvo ionako topi, urednici s eksperimentiranjem nemaju što izgubiti.

Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7109 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 31/07/2013 : 06:34:37  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Uh, takvo nesto bi bilo super! Bilo bi cool da naprave jedan takav mali eksperiment, usporedno s glavnom serijom da ne sokiraju stare fanove. Neka bude npr. samo jedan broj godisnje, kao specijalac, ali u pravom smislu te rijeci!

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 31/07/2013 : 09:50:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Obi-wan

Nemam ništa protiv da je Zagor nekom najbolji strip ili najdraži, no ne razumijem to.
Kako sam se počeo odmicati od Zagora prije 9 godina kada sam počeo ponovo voljeti strip, sve mi je manje dobar. Čisto sumnjam da ću na kraju zaključiti da je Zagor ono čemu se treba vratiti. Zagor je naivan, predvidljiv i dosadan. U njemu ima elemenata koji mogu činiti dobru priču, ali su posloženi na zastario i nezanimljiv način. Još uvijek kupujem jednu ediciju (Oda-brane priče), ali ni sam ne znam zašto. Sviđa mi se koncept čitav strip u jednoj knjizi. Pa neka se nađe nekoliko dobrih epizoda kada se zaželim Zagora. I onda uzmem, pročitam i razočaram se...
Prijatelj, koji me podsjetio na stripove prije 9 godina, skupljao je Zagor extra. Prvo je čitao, onda sam slagao u policu, na kraju su ti stripovi završili na nekom mračnom mjestu gdje ih nitko više ne vidi. On nikada nije poželio išta više od Zagora. Čista nostalgija. Ja sam s druge strane pročitao sve i svašta i postao zaljubljenik u strip. Zagor jest bio odskočna daska, ali davati mu neku veću važnost, meni nema smisla.

U pravu si. Pročitao sam sve do Vuk Kaplana (br. 316)- više od pola dakle i neke specijalce izašle kasnije (koji su bili jako loši)- tako da je sve što sam rekao bazirano na tome. Kada pričamo o najboljem Zagoru većina ljudi spomene Demone ludila ili neku od epizoda koje spadaju u ono što sam pročitao. Pa sam pretpostavio da se ni poslije ništa ne mjenja...

Edited by - Obi-wan on 31/07/2013 10:02:41
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22308 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 31/07/2013 : 09:53:43  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Formula ne mora uvijek biti identična. Može se začiniti nekim novim stalnim likovima (Žena? Dijete? Suborac?), nekim novim zapletima (Smrt? Depresija? Uskrsnuće? Odgoj djeteta? Gubitak bliskog prijatelja? Alkoholizam? Invalidnost?).

Smrt, uskrsnuce=Demon ludila
Gubitak bliskog prijatelja=Manetolla
Invalidnost,Odgoj djeteta =Zagor nije Batman.

quote:

U koliko se primjeraka Zagor trenutno prodaje u Italiji? 39 tisuća?

U odnosu na, koliko ono? Nekoliko stotina tisuća kada je bio na vrhuncu?

Da, redovna serija tu negdje oko 40.000. Vec godinama stoji ta ista brojka, to je jedini SBE serijal koji ima stabilnu prodaju, ima cak nekih govorkanja da ce prodaja ove godine porasti. Plus, Repubblica sa sedmicnom prodajom u preko 20.000 komada, sto je mjesecno vise 80.000-100.000 primjeraka. Plus razne druge edicije kao sto su maxi, specijali, gigant, itd.
Pad prodaje se biljezi kod skoro svih stripova, cak se i AC prodao jednom u 2 miliona primjeraka, danas u samo nekoliko desetina hiljada.
Ukoliko dodje vrijeme da od Zagora naprave Batmana, samo da bi se bolje prodavao, onda bolje da ga ugase.

quote:

Preko 90% americkih superherojskih stripova se odvija ovim redom:
- Na prvoj stranici se pojavi negativac kao iz vedra neba.
- Makljaza sa junakom.
- na 22 stranici neprijatelj je porazen.
Toliko o dinamici.
Najbolji superherojski stripovi su upravo oni koji iskacu iz sablona, imaju mirnu i razradjenu radnju, upravo bez pretjerane haoticne dinamike.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/07/2013 : 10:35:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
bušido,
pišeš zdravorazumske gluposti. da, baš "zdravorazumske" - to je pravi termin. na žalost, ti si ostao na zdravom razumu (uostalom, kao većina). drugim riječima, ostao si na predrasudama i banalnom mišljenju svoga vremena. mehanicističkom. tvoja "evolucija" je samo prenesena evolucija, kako je shvaćena u prirodoznanstvenom području. "veliki prasak" u stripu, to je tvoja "evolucija". laplace stripa, imaš formulu i znaš izračunati koji su to elementi i kako trebaju biti posloženi u svakom trenutku.
evo tih tvojih elemenata: "Može se začiniti nekim novim stalnim likovima (Žena? Dijete? Suborac?), nekim novim zapletima (Smrt? Depresija? Uskrsnuće? Odgoj djeteta? Gubitak bliskog prijatelja? Alkoholizam? Invalidnost?)"

a sad se primi za stolicu da ne padneš. ovo što si "predložio" je ordinarna glupost (ne znam kako se D.J. primio tvoje formule, bar on ima više duha).
razvoj nije evolucija, ne takva "organska" i izvanjska. haha, po tebi je razvoj to da dodaješ izvana "nove likove" ženu, dijete, invalida ------ i to je "inovacija"! ne shvaćaš da je baš to istinska repetitivnost. dabome da to ne shvaćaš, zato i čitaš superheroje tj. najrepetitivnije stripove na svijetu u kojima non-stop imaš "inovacije" - dodavanje novog i jačeg neprijatelja i slično.

za razliku od ovih tvojih "prijedloga", zagor je pravi dinamički, da ne kažem, dijalektički strip. on je već u samoj pret-postavci "evoluirao", prošao je put otpočetka do kraja i prije nego je "objavljen". pravo rečeno, onaj tko je ovo shvatio, više uopće ne treba čitati zagora, tj. zagora se više uopće ni ne treba izdavati, ne treba novih epizoda. ali! malo je takvih, pa izdavanje (štancanje novih epizoda) ima smisla. izdavanje nije ništa drugo nego poklapanje unutrašnje i vanjske forme. zdravi razum (slabašna moć mišljenja) apsolutno razdvaja ove forme, dok spekulativni um shvaća da su to samo dva apstraktna momenta jednog te istog sadržaja: pret-postavljeni zagor (znači, sve one "šablone" i "klišeji" kako to vidi nemušti zdravi razum) i epizode u kojima se "ponavljaju" te šablone i klišeji jesu identitet. e pa baš zato NE MOŽE i NE SMIJE doći do tvojih "inovacija", jer bi to bilo narušavanje, to bi bio jedan bezvezni slučajni zagor.

fala bogu, nolitta je godinama držao pret-postavku i zato je zagor tako sjajan strip. nakon velikana nahrupit će patuljci i bušidi i sve sprčkati, ofucati i zasrati. ta je opasnost realna, kao što forum pokazuje, nakupilo se puno puno patuljaka. zdravorazumnih. patuljci i bušidi znaju i "umiju" čisto mehanički, izvana dodavati nove likove i "proširivati" problematiku na pedere, alkohol, invalidnost, depresiju, tjeskobu...

malo je pozvanih čitati zagora, ali zauzvrat ima puno podlih svijesti komornog sluge. za komornog slugu nema zagora, rekla jednom neka budala.
Go to Top of Page

ZagorXXL
New Member

Croatia
146 Posts

Member since 30/12/2012

Posted - 31/07/2013 : 11:03:46  Show Profile Show Extended Profile  Send ZagorXXL a Private Message  Reply with Quote
E pa ljudi ovako ćemo:Pošto ste se poklali oko Zagora i superjunaka,iako to nije bila tema ovog topica,počnite svi čitati mange jer su one najbolji i najraznovrsniji stripovi,ima tema i žanrova baš za svakoga,kod njih nećete naći da se stalno nešto ponavlja kao u zagoru i američkim,i karakterizacija likova je dobra i puno ljudi umire itd.
Znači-ČITAJTE MANGE! :D
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.31 seconds. Snitz Forums 2000