S obzirom da su me na sajmu upitali kako mi se sviđa strip Vekovnici koji kupujem već dosta dugo, a ja sam se osramitio odgovorom da nisam čitao jer čekam da završi, na savjet sam počeo sa čitanjem (konačno). Počeo sam od broja 0. Nemam pojma da li sam trebao od broja 1, ali sada nije ni važno. Važno je da mi se strip sviđa i da sam vrlo prijatno iznenađen kvalitetom ovoga što sam pročitao. U pitanju je (za sada) serija kratkih bajki koje su međusobno povezane i čine jedan veliki bajkoviti svijet. Scenario je izuzetno dopadljiv i inteligentan, a smjena crtača donosi dodatnu notu osvježenja u svaki novi segment. Bajke vuku korijene iz domaće mitologije, ali su obrađene u skladu s prohtjevima modernih očekivanja. Moram priznati da nisam očekivao da će mi se toliko svidjeti.
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Mislim da bi bilo bolje da si prvo procitao 1-4, pa onda Nulu, koja dosta toga objasnjava. Ona je verovatno i najbolje sto je izaslo, kome se to ne dopada, ne mora ni citati Vekovnike. :)
Koncept podeljenih prica nije svojstven samo Nuli, ali je tu dominantan, ostali brojevi uglavnom imaju nesto jednostavniju strukturu, mada to nije pravilo. Videces. :)
Nula je neophodna za razumevanje Vekovnika, iako moze stajati i kao samostalni album. Ona bas legne posle prva cetiri albuma, koji postavljaju izvesna pitanja. Sestica je poslednji u da kazemo prvom story-arcu, tako da ako imas svih sest i Nulu, imas sve sto ti treba.
E da, obavezno napisi sta mislis, nema ovde puno utisaka na ovaj strip. :)
Snake Plissken wasn't born. He escaped from the womb.
Pročitao sam prije nekog vremena broj 0 pa onda redom sve ostalo. Nije to loš redoslijed. Priča se gradi na temelju mitologije naroda ovih prostora, a ostalo je lijepo izmaštano. Radnja ima puno ogranaka koji se granaju, nadovezuju, zsplići, raspliću, a ipak se povezuju u jednu veliku i predivnu bajku. Tu su Kraljević Marko, vukodlaci, vampiri, bog, vrag, tajna društva, Baš(nije)Čelik, Miloš Obilić, Posejdonova svita sa dna mora, Mocart i gomila drugih likova koje jeste i niste vidjeli u stripu. Crtači trče štafetu. Izmjenjuju se i time doprinose živopisnosti ugođaja. Neki će vam bolje leći, neki slabije, a neki će vas oduševiti. Iza svega stoji majstor scenarista koji drži uzde i jedini zna kako i kuda nas sve to zajedno vodi. A ako ne zna ni on, onda bog zna. Meni osobno je ovo bolje od puno drugih izvikanih naslova i svakako bolje nego što sam (priznat ću) očekivao. Probajte, možda se i vama svidi...
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Vino pije Kraljeviću Marko sa vampirom Čenom, i sabljom kosi elitnih vampira glave po Beču carstvujućem, Beču turobnom, da glavu bratovu sveti i sa Čenom mapu odiseje ište, dok Mocart čembalom neupokojenom pokoju himnu plete...