forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 1983 godina
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

zlatko900
Average Member

949 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 26/08/2013 : 22:29:10  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by MSBlueberry

Nama je to što vi pričate bilo negdje 74/75, koliko se sićan, bili su u pitanju oni stari (kartonske korice) Alan Fordovi, pa Eks Almanasi i Stripoteke, naravno svi junaci ZS/LMS. Ja sam morao posuđivati te romane, kako smo ih zvali, od onih koji su ih kupovali ili bi sija na skale sa onima koji bi ih kupili, pa bi nas 4-5 čitalo neki roman istodobno. Sićan se jedne anegdote u vezi takvog grupnog čitanja. Jedan koji je imao novce je kupio novi nastavak tada od mnogih najomiljenijeg ˝Velikog Bleka˝, teatralno je sa izrazito zabrinutim licem sija na skale u portunu, stavio roman na kolina pa sa dlanovima pokrivao oči i uopče skupljao hrabrosti da otvori roman. Mi smo ostali prestali sa igrom i stali oko njega da vidimo o čemu se radi, dok je vlasnik romana sa sjeton gledao u daljinu i povremeno pozdravio nekog ko bi prošao našim dvorom. Konačno otvara se prva stranica i naš zabrinuti prijatelj je uskliknuo od olakšanja i zadovoljstva, naime uvik na kraju jedne epizode stavu glavnog junaka u smrtnu opasnost pa onda čekaš nastavak da bi vidija oče li se izvuč, naravno Blek se izvukao. Mi smo tu malo drugačije postupili nego inače i svog prijatelja smo uvatili u đir, počeli smo ga zezat. Uz smjeh smo mu rekli...˝pa naravno da se izvukao, inače roman nebi bio tako debel več bi ima 4-5 listova˝. Naš smjeh ga je natjerao da nas otjera od sebe i od tada negdje je prestalo to grupno čitanje jer niko od tih nije želio da ispadne smišan (pročulo se za našu reakciju u dvoru, tip je ispao idiot), pa su od tada ta čitanja ostavljena za sobe. Ja tih dana nisam imao novca za te romane jer je otac kupovao samo ˝Politikin Zabavnik˝, pa sam samo to imao u svom stanu. U vezi te vaše 1983, mogu se sitit da sam (tada sa napokon nešto novca) pratio Stripoteku rješen da kupin svaki broj sa Blueberriem i konačno napravin kolekciju. Tih mjeseci su izlazili ˝Mladi Blueberriji˝ i nije bilo govora da i jedan propustin, još sam tih dana kupovao reizdanja prvih A.Fordova da i to rješim (prvih 70 brojeva, primjetio sam da nakon toga pada kvaliteta). Tada sam uopče i prestao čitat ZS/LMS i počeo sam kupovati Slovenski ˝Autu Magazin˝ (bio sam fanatik F1), i skupio sam poprilično godišta tog časopisa, što tekućih što starih godišta.

A kad ja kažem da je Blek bio najpopularniji prvih godina svoga izlaženja-samo što me Zagorovci ne popljuju. I mi smo ih zvali "romani" jer na prvim brojevima ZS u njegovom logu piše lijepo-roman. I taj su naziv prihvatili oni koji su tada bili dovoljno stari da kupuju ta izdanja od početka,a ja kao i većina ostalih-pokupili to od starijih. A od 90-ih pa nadalje na ovamo puno puta su me ispravljali -"ne roman,nego strip..." Ajd dobro...
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47361 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/08/2013 : 22:41:19  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
mi smo isto govorili romani al odkad san na forumu pišen stripovi da ne moran po x puta objašnjavat našta mislin.
to "stripovi " ne znan jel san ikad prije čuja u ST

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 26/08/2013 : 23:21:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
Tako i ovde u mene.
Forum me natira da koristin drugu terminologiju iz istog razloga ka i kod lwooda

Trljam ruke.
Go to Top of Page

MSBlueberry
Senior Member

1692 Posts

Member since 18/02/2013

Posted - 28/08/2013 : 22:21:09  Show Profile Show Extended Profile  Send MSBlueberry a Private Message  Reply with Quote
Dear zlatko900, zaista je tih dana (sredina 70ih) ˝Veliki Blek˝ bio No1 bez sumnje, nakon njega je bio ˝Komandant Mark˝ a tek treči ˝Zagor˝. Interesantno da su te teme ˝American Revolution˝ i borba protiv omrznutih ˝Red Coat˝ bile jako popularne kod nas tih dana i zato su ta dva junaka vladala (ili su možda ta dva top junaka to nama učinili top temom?), sa time smo se svi složili kad bi do kasno navečer još po mraku (tek izgrađeni neboderi nisu imali vanjsku rasvjetu) ispred naših portuna (ulaz u zgradu) pričali da smo u tom vremenu šta bi i kako radili da smo u njihovom svijetu. U tim jednostavnim vremenima kad nismo imali ni tražili mnogo maštanje je bilo sjajna stvar, i zaista mogu potvrdit da bi navečer kad nije bilo svitla za igrat nogomet i romani/stripovi bili top tema svi, a tada nas je bilo kao mušica...nisi imao di sist na ovim zidićima u dvoru koliko nas je bilo (za razliku od danas kad dicu jedva i vidin), svi su spominjali Bleka i Marka gotovo niko Zagora. Možda onaj traperski način života, sloboda u prirodi, one prastare puške kremenjače...nešto je tu bilo zarazno privlačno, neznan točno šta. Zdruge strane Zagor je bio suviše moderan, vremenski negdje stotinjak (+-) godina poslije, moderna oružja...jednostavno nije nam zaokupio maštu. Znan da je on posli stekao kultni status, kao uostalom i ˝Alan Ford˝, ali tad nije bio zvijezda, oni koji to tvrde ili tada nisu bili rođeni ili ih je sram (?!?) koga su obožavali pa lažu da im je junak bio Zagor. Još moran nešto spomenit, tih godina prijatelj iz razreda mi je posudio cjelo brdo ˝Tex Willera˝, njegov top junak, i primjetio sam da mi je jednostavno nečitljiv...nisan ga moga progutat! Što je čudno s obziron na tadašnju popularnost ˝Priča sa Divljeg Zapada, Western filmova itd.˝, a naravno čekao sam kao suho zlato epizode ˝Poručnika Blueberria˝ u ˝Stripoteci˝. Tad san polako svačao da po onome kakav je tip (onako osobno) mogu pretpostavit koji strip junak mu je glavni, a naravno nismo svi isti i zato toliko različitih ukusa.
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

949 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 28/08/2013 : 23:55:30  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
Neki dan smo u birtiji slučajno došli na temu stripova,pa smo došli do zaključka da je Teks bio najmanje omiljen jer je bilo jako puno teksta,a to tada za naš uzrast nije "prolazilo" jer smo mi više gledali crtež,a Teks nam je bio kao pisani roman. A essegesse je kod Bleka i Marka tako lijepo crtao prirodu i još uspjeo složiti jako dobre i napete priče,pa nas je to sve obuzelo. A sad malo ironije na sve to-meni osobno je ona Teksova priča od tri nastavka-"odrešene ruke-zarobljenik žutog gavrana-kameni most"- najbolja epizoda ikad ispričana u cijelom serijalu ZS i LMS. Jednostavno-neprejebiva,i što se tiče priče,a i crteža. A Teksa nismo voljeli,ali ta epizoda mi je sjela kao nijedna. Neznam dali je ta priča izašla u coloru,pa ako je-molio bih da mi se omogući da je nabavim. Inače nam je Blek do 240-og broja bio broj 1,a za njim Mark. Moguće da si u pravu kad kažeš da se neki stide to priznati,jer gledajući sa sadašnjeg stanja-to je štivo za djecu,ali to smo tada i bili.
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

949 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 28/08/2013 : 23:56:14  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
Neki dan smo u birtiji slučajno došli na temu stripova,pa smo došli do zaključka da je Teks bio najmanje omiljen jer je bilo jako puno teksta,a to tada za naš uzrast nije "prolazilo" jer smo mi više gledali crtež,a Teks nam je bio kao pisani roman. A essegesse je kod Bleka i Marka tako lijepo crtao prirodu i još uspjeo složiti jako dobre i napete priče,pa nas je to sve obuzelo. A sad malo ironije na sve to-meni osobno je ona Teksova priča od tri nastavka-"odrešene ruke-zarobljenik žutog gavrana-kameni most"- najbolja epizoda ikad ispričana u cijelom serijalu ZS i LMS. Jednostavno-neprejebiva,i što se tiče priče,a i crteža. A Teksa nismo voljeli,ali ta epizoda mi je sjela kao nijedna. Neznam dali je ta priča izašla u coloru,pa ako je-molio bih da mi se omogući da je nabavim. Inače nam je Blek do 240-og broja bio broj 1,a za njim Mark. Moguće da si u pravu kad kažeš da se neki stide to priznati,jer gledajući sa sadašnjeg stanja-to je štivo za djecu,ali to smo tada i bili.
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

949 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 28/08/2013 : 23:56:25  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17042 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 29/08/2013 : 08:17:19  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
I u Osijeku su bili romani... Mislim da nitko nije koristio termin strip, baš nitko...
Go to Top of Page

bluefield
Average Member

Czech Republic
939 Posts

Member since 22/01/2011

Posted - 29/08/2013 : 10:12:05  Show Profile Show Extended Profile  Send bluefield a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by velka031

I u Osijeku su bili romani... Mislim da nitko nije koristio termin strip, baš nitko...

U Slavonskom Brodu isto romani.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 29/08/2013 : 10:13:37  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bluefield

quote:

romani navek i kod nas kajkavaca!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

magnus
Junior Member

Slovenia
342 Posts

Member since 22/08/2004

Posted - 29/08/2013 : 11:39:50  Show Profile Show Extended Profile  Send magnus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

quote:

quote:

romani navek i kod nas kajkavaca!

i kod nas u Sloveniji su bili romani, a ne stripovi kao danas.
Najomiljeni junak bio je Blek, onda Mark, Zagor...stariji su citali Teksa i Kit Telera. To mogu sa sigurnuscu reci, jer mi je 1983 bilo 19 godina, pa sam dobro (solidno) poznavao tadasnju "strip scenu".
Te 1983 sam imao vec 10 godina "stripovskog staza"...u pocetku smo ih klinci (sa 8-9 godina) samo gledali i bojili , kasnije smo poceli citati i uciti za nas strani srpskohrvatski jezik.
Danas sa 49 godina mogu reci, da jos uvijek citam stripove (nikad nisam prestao)...redovno ih kupujem i tako ce ostati zauvijek

p.s.
ponekad se pitam; da nema stripova, sta bi onda radio u zivotu
Go to Top of Page

selanne
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
7657 Posts

Member since 11/09/2009

Posted - 29/08/2013 : 12:17:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit selanne's Homepage  Send selanne a Private Message  Reply with Quote
Romani i u Hercegovini.

Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 29/08/2013 : 12:34:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Sjećam se kao da je jučer bilo. Pakiranje flipsa...

Kod mene je bio Alka flips u pitanju.... Joooj, skoro da se jos mogu prisjetiti ukusa. Mislim da ga jos ima u Srbiji (?) ali kod nas je bilo quit tamo 91/92.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 29/08/2013 : 16:03:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
u Rijeci romani, ali ni izraz strip nije bio rijetkost

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

949 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 29/08/2013 : 22:13:24  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by selanne

Romani i u Hercegovini.

Ja sam rođen i odrastao u slavoniji,pa jako dobro znam da su svi govorili-roman. Prvi od kojega sam čuo da govori -strip-bio je jedan dečko koji se tada doselio k nama iz Izole. A to je bilo u drugom razredu osnovne. I osim njega nitko nije upotrebljavao tu riječ.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 29/08/2013 : 22:16:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Jest, tada su bili romani. Stripovi su postali tek u novim državama.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

bluefield
Average Member

Czech Republic
939 Posts

Member since 22/01/2011

Posted - 29/08/2013 : 22:24:28  Show Profile Show Extended Profile  Send bluefield a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Jest, tada su bili romani. Stripovi su postali tek u novim državama.

Da,u novoj državi se počelo upotrebljavati puno novih riječi.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8731 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 29/08/2013 : 23:09:00  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Teško da termin strip nije korišćen za YU strip, Strip-Zabavnik, Strip-Magazin, Biser-Strip, Strip-oteku, Superstrip itd itd.

Nije se mogao izbeći i da hoćeš, jer je u nazivu.
Go to Top of Page

bluefield
Average Member

Czech Republic
939 Posts

Member since 22/01/2011

Posted - 29/08/2013 : 23:16:23  Show Profile Show Extended Profile  Send bluefield a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:

Teško da termin strip nije korišćen za YU strip, Strip-Zabavnik, Strip-Magazin, Biser-Strip, Strip-oteku, Superstrip itd itd.

To sve što si nabrojao su točni nazivi ROMANA što su se čitali,kupovali mjenjali...Nikad nisam išao u trafiku po strip,nego sam kupovao romane.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 30/08/2013 : 01:20:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by alexts

quote:

To sve što si nabrojao su točni nazivi ROMANA što su se čitali,kupovali mjenjali...Nikad nisam išao u trafiku po strip,nego sam kupovao romane.

moze biti da si isao po strip misleci da je roman

dobro, pa vecina je tadasnjih klinaca stripove zvala romani, jer drugacije nam stariji nisu znali prijenjeti
stariji su citali romane ( pisane ) a kad se pojavio strip za njih je to bio roman, valjda nisu znali kako ga nazvati
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

949 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 30/08/2013 : 08:44:27  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
Dijelom su ih tako zvali zbog pisanih romana,ali većinom zato što je ZS u početku na svom logu na naslovnoj stranici imalo natpis-roman.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8731 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 30/08/2013 : 17:36:55  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Pa valjda je i vestern strip edicija Crtani romani, imala uticaj na to?
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 30/08/2013 : 18:14:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
quote:

Dear zlatko900, zaista je tih dana (sredina 70ih) ˝Veliki Blek˝ bio No1 bez sumnje, nakon njega je bio ˝Komandant Mark˝ a tek treči ˝Zagor˝. Interesantno da su te teme ˝American Revolution˝ i borba protiv omrznutih ˝Red Coat˝ bile jako popularne kod nas tih dana i zato su ta dva junaka vladala (ili su možda ta dva top junaka to nama učinili top temom?), sa time smo se svi složili kad bi do kasno navečer još po mraku (tek izgrađeni neboderi nisu imali vanjsku rasvjetu) ispred naših portuna (ulaz u zgradu) pričali da smo u tom vremenu šta bi i kako radili da smo u njihovom svijetu. U tim jednostavnim vremenima kad nismo imali ni tražili mnogo maštanje je bilo sjajna stvar, i zaista mogu potvrdit da bi navečer kad nije bilo svitla za igrat nogomet i romani/stripovi bili top tema svi, a tada nas je bilo kao mušica...nisi imao di sist na ovim zidićima u dvoru koliko nas je bilo (za razliku od danas kad dicu jedva i vidin), svi su spominjali Bleka i Marka gotovo niko Zagora. Možda onaj traperski način života, sloboda u prirodi, one prastare puške kremenjače...nešto je tu bilo zarazno privlačno, neznan točno šta. Zdruge strane Zagor je bio suviše moderan, vremenski negdje stotinjak (+-) godina poslije, moderna oružja...jednostavno nije nam zaokupio maštu. Znan da je on posli stekao kultni status, kao uostalom i ˝Alan Ford˝, ali tad nije bio zvijezda, oni koji to tvrde ili tada nisu bili rođeni ili ih je sram (?!?) koga su obožavali pa lažu da im je junak bio Zagor. Još moran nešto spomenit, tih godina prijatelj iz razreda mi je posudio cjelo brdo ˝Tex Willera˝, njegov top junak, i primjetio sam da mi je jednostavno nečitljiv...nisan ga moga progutat! Što je čudno s obziron na tadašnju popularnost ˝Priča sa Divljeg Zapada, Western filmova itd.˝, a naravno čekao sam kao suho zlato epizode ˝Poručnika Blueberria˝ u ˝Stripoteci˝. Tad san polako svačao da po onome kakav je tip (onako osobno) mogu pretpostavit koji strip junak mu je glavni, a naravno nismo svi isti i zato toliko različitih ukusa.

Ovo je tačno, kao što su se i stripovi zvali crtani romani.

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17042 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 30/08/2013 : 23:38:40  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by all_ba

quote:

Ovo je tačno, kao što su se i stripovi zvali crtani romani.

Apsolutno točno, to objašnjava i danas dobru prodaju Bleka i Marka... Stara garda se još drži... U vrijeme moga djetinjstva Zagor je bio kralj, ne samo Darkvuda! Blek odmah iza.
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
19067 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 31/08/2013 : 05:17:58  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
stariji su jih zvali romani a mi klinci stripovi...
Naravno da je blek do Smotre straze bio broj jedan, tex i duga puska apsolutno nezanimljivi, jer smo bili premladi za teske teme i previse oblacica. Tada smo trazili zabavu i ko je bolji za nju od marka i bleka..bio bi jos bolji miki ali on je iako najstariji kod nas stigo najkasnije..voljeli smo mi i zagora ali zasto citat junaka koji
biva pretucen od frajea u zutom dok blek topovskom cijevi razpali odjednom 10 crvenih rakova bez problema.
Citam te junake i danas iako bi dao sve novce za onaj stari dozivljaj kojeg sam imao klinac,ostala je nostalgija i fala ludensu da nad vraca u ona dobra stara vremena.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000