forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 27/09/2013 : 22:14:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Vope, kako ti se sviđa Talent for War? McDevitt mi je među najdražim piscima, ali me se ta knjiga nije naročito dojmila.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 28/09/2013 : 08:04:03  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
Tek poceo sa citanjem, za sada mi se svidja, lijepo pise - vidjecemo...
Kakvi su nastavci tj. ostale knjige koje prate Aleksa Benedikta, jesu li vezane radnjom itd jer sam se nameracio da ih citam sve. Kao i knjige iz Academy sage. Tvoji utisci?

...
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 30/09/2013 : 17:34:38  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Non-stop by Brian W. Aldiss

Vidim da ovaj uradak mnogi svrstavaju u rani Aldissov opus, što automatski aludira da njegovo zrelije i kvalitetnije razdoblje tek dolazi. Ok. No ja se prvi put susrećem s ovim autorom, i mogu reći da sam kroz ovo krštenje izašao poprilično zadovoljen i utaženih apetita. Roman je skoro pa klasik u žanru tzv. "generation ship" SF literature, inspiriran vjerojatno dijelom Heinleinovim pričama na temu koji hdesetak godina ranije. SFE kategorizira priču kao "conceptual breakthrough" priču, u kojoj svijet nije ono kako izgleda, ruše se i preispituju stare paradigme i kreće u potragu za novima. Uglavnom se radi o nekoj misiji koju poduzima "intelektualni nonkomformist koji preispituje uvriježena uvjerenja". Tako se to i odvija u našoj priči… (nezahvalno je odavati suviše informacija budući da je roman počinje uglavnom od nule zajedno s glavnim likom, i kako napredujemo dobivamo novi komadić zagonetke.)

Glavni lik je Roy Žalopoj (Roy Complain) i njegovo Zelen-pleme (Greene) koji žive u nekoj vrsti plemenske zajednice, svaki u skladu sa svojim dužnostima unutar plemena i pod budnim oko okrutnog i nazadnog "Učenja" koje je neka uvrnuta verzija Froydove psihoanalize. Žalopoj (silom prilika) počinje otkrivati sve više da svijet nije onakav kakav izgleda, i da tamo vani postoji nešto puno više i drugačije – da svijet se zove brod! U svjetlu toga svećenik Dimiskije regrutira njega i još trojicu za misiju pronalaska navodne Kontrolne sobe svemirskog broda u kojem se zapravo nalaze. Pustolovina skriva mnoga iznenađenja, tu su Divovi, mutanti, Daljani, Izvanjski, inteligentni štakori, i mnogo drugih iznenađenja koje očekuju ne samo naše junake, nego i samog čitatelja.

Događaji se pred kraj kreću sve bržim i bržim tempom sve do eksplozivnog finala koji će vjerujem dati odgovore na sva moguća pitanja koja su se nametala tijekom čitanja. Prevoditelj(ice) su većinu termina i prezimena lokalizirali, pa možda na momente rješenja znaju biti neobična s obzirom da smo uglavnom naviknuti na pojmove iz engleskog govornog područja. Primjerice inspektorica Vyann postaje inspektorica Začana?! Knjiga datira iz davne 1958. g., no ovo izdanje Naklade Zoro je minorno izmijenjeno od strane samog autora 2000. godine. Knjiga je prije svega pustolovni SF s puno misterija, i vjerujem da će se prosječni čitatelj i fan SF-a dobro zabaviti, i brzo apsorbirati ovu knjižicu. Interesantno bi bilo vidjeti kasnijeg Aldissa…

"Nek ti se ego širi." Tako bi rekao glavni lik, na što bi od-pozdrav glasio: "Na tvoj račun, sine." Froyd bi bio jako zadovoljan! ;)

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 30/09/2013 : 19:15:10  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
joj meni je on smarač
a imam nekoliko njegovih knjiga...

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 30/09/2013 : 22:37:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

Tek poceo sa citanjem, za sada mi se svidja, lijepo pise - vidjecemo...
Kakvi su nastavci tj. ostale knjige koje prate Aleksa Benedikta, jesu li vezane radnjom itd jer sam se nameracio da ih citam sve. Kao i knjige iz Academy sage. Tvoji utisci?

McDevitt je dobar pisac i zaista lijepo piše. Kod nas je malo poznat i neprevođen osim jedne priče u Siriusu. Prvi roman The Hercules Text objavljen je u Ace Special seriji zajedno s prvim romanima W. Gibsona, K.S. Robinsona, L. Sheparda, H.Waldropa i M.Swanwicka što je čast sama po sebi.
Benedict serija se zasad sastoji od šest romana koji se mogu čitati zasebno, od kojih su čak četiri nominirana za Nebulu, a jedan od njih Polaris je i pobjedio. U seriji su Alex Benedict i Chase Kolpath istražitelji specijalizirani za rješavanje raznih misterija povezanih sa svemirskom arheologijom. Slučajevi su zanimljivi, a stil pisanja pitak te se knjige brzo čitaju. Kad bih McDevitta morao s nekim usporediti, to bi bio Asimov.
Serija o Akademiji mi je još draža, ali o njoj drugom prilikom.
Da ne bi ispalo da samo hvalim, u zadnjim knjigama se vidi mali pad što je možda povezano s piščevim poznim godinama.

Edited by - Ernie Pike on 30/09/2013 22:38:38
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12796 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 02/10/2013 : 10:20:59  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Ženski i muški krimič; knjiga o tome, što su ljudi na samrti poželjeli, da bi uradili, a nisu; poslije dugo vremena knjiga kračih sci-fi/fantasy priča slovenskih autora i priče iz budučnosti (2150,2300,2350,2420,2490) za mlade čitatelje, koji če jednog dana početi čitati sci-fi.

Ništa od ovog nije "must read".

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 02/10/2013 10:22:44
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/10/2013 : 08:48:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Umro je Tom Clancy...

Tekst iz Jutarnjeg:

UMRO JE AUTOR ‘LOVA NA CRVENI OKTOBAR’

Za hit su mu bile dovoljne dvije riječi: Tom Clancy

Autor: Adriana Piteša

Objavljeno: prije 9 h i 20 min

Američki bestseler autor Tom Clancy, kojem su svjetsku slavu donijeli špijunski i vojni trileri radnjom smješteni u vrijeme i nakon Hladnog rata, preminuo je u utorak 66. godini života.

Književnu karijeru započeo je 1985. godine romanom “Lov na Crveni oktobar”, kod nas prevedenim 1989. u izdanju Mladosti. Izdavač je prepoznao potencijal rukopisa, ali je od Clancyja zahtijevao da izbaci oko 100 stranica tehničkih detalja.

Opširni i vjerodostojni opisi tehničkih detalja oružja, vojnih operacija i taktika, inače, postat će i zaštitni znak njegovih romana, a pisac, koji se navodno volio družiti s vojnim dužnosnicima i obavještajcima, na pitanje kako se priprema, kako prenosi Guardian, odgovarao je: “Čitam dokumente, gledam CNN i mislim si: sve je tu, samo treba znati gdje tražiti.”

Poklon za Božić

Clancyjev književni prvijenac postao je bestseler, a uspjehu sasvim sigurno nije odmoglo ni to što je roman za Božić poklonjen Ronaldu Reaganu. Tadašnjem američkom predsjedniku poklon se jako svidio i imao je potrebu to i javno objaviti.

Godinama kasnije, kad su Clancyja novinari upitali misli li da bi i bez Reagana bio jednako uspješan, odgovorio je potvrdno te dodao: “Postoji stara uzrečica u mornarici - nikad ne mijenjaj vještinu za sreću”. To ne znači da nije bio zahvalan. Konzervativac i zakleti simpatizer republikanaca, koji je dio krivnje za 11. rujna pripisivao i ljevičarskim političarima, često je svoje knjige posvećivao političarima, uključujući Reagana. Ipak, treba napomenuti da je bio blizak i s onima koji nisu sa simpatijama promatrali poteze Bushove administracije te da je bio kritičan prema Donaldu Rumsfeldu.

“Lov na Crveni oktobar” označio je početak uspješne karijere. Čak sedamnest Clancyevih romana došlo je na vrh liste New York Timesa, a ukupno je prodao više od 100 milijuna primjeraka. Prve naklade pojedinih naslova prelazile su i dva milijuna primjeraka.

Blokada je lijenost

Popularnosti su pridonijele i filmske ekranizacije (“Lov na crveni oktobar”, “Patriotske igre”, “Neposredna opasnost”, “Cijena straha”....), a Clancyjeva najpoznatijeg junaka Jacka Ryana glumili su Alec Baldwin, Harrison Ford i Ben Affleck.

Pisac koji je odbijao prihvatiti postojanje spisateljske blokade te objašnjavao kako je to samo službeno ime za lijenost, pisao je i publicističke knjige, a bio je jedan od prvih koji je ime uspješno pretvorio u brand te ga je za vrtoglave novčane iznose “posuđivao” za videoigrice, ali i serijale koje su pisali ili raspisivali drugi - što je ispočetka nerado priznavao - praksa koja je u međuvremenu postala dosta česta. Uostalom, kako ga je 2002. godine počastio Forbes: “Clancyju su za besteler dovoljne dvije riječi: njegovo ime”.

Uz “Lov”, na hrvatski je prevedeno više naslova Toma Clancyja. Algoritam je objavio “Dug časti”, “Izvršne naredbe” i “Jasna i neposredna opasnost” u prijevodu Petra Vujačića te “Tigrove zube” u prijevodu Alenke Mirković i u izdanju Najbiblioteke Algoritma i Jutarnjeg lista.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 04/10/2013 : 10:34:59  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Nisam čitao ni jednu knjigu njegovu, no uživao sam u njegovim špijunskim thrillerima, filmovima o Johnu Clancyju.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 04/10/2013 : 10:39:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Antti Tuomainen – Isjelitelj
(fin. Parantaja iliti eng. The Healer)

"Držao sam Johannu u naručju, udisao miris njezina vrata i ljubio joj tople usne. Držao sam je tako, znao sam da ću je, pustim li je sada, izgubiti zauvijek." Light SF/kriminalistički roman "Iscjelitelj" donio je njegovu autoru 2010. nagradu finske akademije pisaca kriminalističkih romana, što bi barem po tituli moralo sugerirati čitatelju da je ovo vrhunac krimi književnosti, barem te godine, u Finskoj.

Glavni lik Tapani Lehtinen je pjesnik, vjerojatno jedan od posljednjih romantičara na svijetu, kojemu najednom iz života nestane njegova voljena žena Johanna. On je počinje tražiti, i shvati da zapravo nikoga drugoga osim njega ne zanima njezina sudbina. Kao da se konačno trgne iz romantičnog sna, počinje shvaćati da je za svijet prekasno, ali ako želi naći ženu, morat će to uraditi sam! Shvaća također da je nestanak povezan s ubojstvima ubojice zvanog Iscjelitelj, politički motiviranim masovnim ubojstvima imućnih obitelj koje su zaslužne za ekološku katastrofu. Roman odiše nekim pjesničkim senzibilitetom, čak su i pojedina poglavlja posvećena njegovoj poetskoj ljubavi prema nestaloj Johanni. Ironično je to što zapravo Johanninu povijest nije poznavao, poznavao je samo njenu trenutnu osobu i ono što ona jest, ne što je bila, i što je bila drugima. Možda zato što je pjesnik, idealist, njihovu ljubav doživljavao je savršenom, i ništa ga drugo nije zanimalo izvan tog ugodnog obiteljskog kruga. Nisu li pjesnici čuđenje u svijetu? No Finska se promijenila, i kontrastni likovi poput Iscjelitelja puno su realniji i shvaćaju u što se njihova zemlja promijenila. Samo što to izražavaju na pogrešan, radikalniji način, i kako se ispostavlja, iz krivih pobuda.

Autor je radnju smjestio u distopijsku blisku budućnost, u svijet koji je na par koraka od globalne ekološke katastrofe. Ljudi se suočavaju s katastrofalnim klimatskim promjenama, požari bjesne u toplijim krajevima, sam Helsinki polagano poplavljen, a jedino oni imućniji bježe na sjever Finske ili Norvešku gdje su uvjeti mahom bolji. Jednim dijelom, u smislu postapokaliptičkog settinga, kao da se dotiče ili prethodi primjerice Ballardovom "Potopljenom svijetu"; no teško da će ovo zaintrigirati SF čitatelje jer je ovo samo podloga na koju je autor smjestio svoju priču. Kriminalistička priča zapravo je jako tanka, istraga površna, temeljena na slučajnim okolnostima i poduzeta od strane amatera, samoprozvanog pjesnika istražitelja. Akteri uključeni u nju uglavnom su letargični promatrači ili nevoljni sudionici.

Kraj je također kontraverzan, upitan, posebno posljednja rečenica, no ja ću to radije shvatiti u pozitivnom tonu... Na što li će ga njegova ljubav natjerati? Je li borba završila ili ona tek počinje? "Što je gore, potpuna uvjerenost da se dogodilo ono najgore ili strah koji svakim trenutkom sve više raste? Iznenadan slom ili polagan, postupan raspad?"

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 04/10/2013 : 22:05:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
RIP Tom Clancy.

Pročitao sam samo nekoliko prvih romana o Jacku Ryanu, od kojih mi je jedino Lov na Crveni Oktobar malo iznad prosjeka.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/10/2013 : 23:14:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Nisam čitao ni jednu knjigu njegovu, no uživao sam u njegovim špijunskim thrillerima, filmovima o Johnu Clancyju.

Pretpostavljam o Jacku Ryanu, a ne Johnu Clancyju??!!

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/10/2013 : 23:18:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:

Antti Tuomainen – Isjelitelj
(fin. Parantaja iliti eng. The Healer)

"Držao sam Johannu u naručju, udisao miris njezina vrata i ljubio joj tople usne. Držao sam je tako, znao sam da ću je, pustim li je sada, izgubiti zauvijek." Light SF/kriminalistički roman "Iscjelitelj" donio je njegovu autoru 2010. nagradu finske akademije pisaca kriminalističkih romana, što bi barem po tituli moralo sugerirati čitatelju da je ovo vrhunac krimi književnosti, barem te godine, u Finskoj.

Glavni lik Tapani Lehtinen je pjesnik, vjerojatno jedan od posljednjih romantičara na svijetu, kojemu najednom iz života nestane njegova voljena žena Johanna. On je počinje tražiti, i shvati da zapravo nikoga drugoga osim njega ne zanima njezina sudbina. Kao da se konačno trgne iz romantičnog sna, počinje shvaćati da je za svijet prekasno, ali ako želi naći ženu, morat će to uraditi sam! Shvaća također da je nestanak povezan s ubojstvima ubojice zvanog Iscjelitelj, politički motiviranim masovnim ubojstvima imućnih obitelj koje su zaslužne za ekološku katastrofu. Roman odiše nekim pjesničkim senzibilitetom, čak su i pojedina poglavlja posvećena njegovoj poetskoj ljubavi prema nestaloj Johanni. Ironično je to što zapravo Johanninu povijest nije poznavao, poznavao je samo njenu trenutnu osobu i ono što ona jest, ne što je bila, i što je bila drugima. Možda zato što je pjesnik, idealist, njihovu ljubav doživljavao je savršenom, i ništa ga drugo nije zanimalo izvan tog ugodnog obiteljskog kruga. Nisu li pjesnici čuđenje u svijetu? No Finska se promijenila, i kontrastni likovi poput Iscjelitelja puno su realniji i shvaćaju u što se njihova zemlja promijenila. Samo što to izražavaju na pogrešan, radikalniji način, i kako se ispostavlja, iz krivih pobuda.

Autor je radnju smjestio u distopijsku blisku budućnost, u svijet koji je na par koraka od globalne ekološke katastrofe. Ljudi se suočavaju s katastrofalnim klimatskim promjenama, požari bjesne u toplijim krajevima, sam Helsinki polagano poplavljen, a jedino oni imućniji bježe na sjever Finske ili Norvešku gdje su uvjeti mahom bolji. Jednim dijelom, u smislu postapokaliptičkog settinga, kao da se dotiče ili prethodi primjerice Ballardovom "Potopljenom svijetu"; no teško da će ovo zaintrigirati SF čitatelje jer je ovo samo podloga na koju je autor smjestio svoju priču. Kriminalistička priča zapravo je jako tanka, istraga površna, temeljena na slučajnim okolnostima i poduzeta od strane amatera, samoprozvanog pjesnika istražitelja. Akteri uključeni u nju uglavnom su letargični promatrači ili nevoljni sudionici.

Kraj je također kontraverzan, upitan, posebno posljednja rečenica, no ja ću to radije shvatiti u pozitivnom tonu... Na što li će ga njegova ljubav natjerati? Je li borba završila ili ona tek počinje? "Što je gore, potpuna uvjerenost da se dogodilo ono najgore ili strah koji svakim trenutkom sve više raste? Iznenadan slom ili polagan, postupan raspad?"

Iscjelitelja sam prije 3 tjedna na kiosku kupio za svega 10 kn (baš kao i Zločin u židovskoj četvrti), i prema ovome što pišeš dobro sam napravio.
Kako stvari stoje, svaka kuna više bila bi bacanje novca.

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 05/10/2013 : 14:03:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
DESET NAJBOLJIH KNJIGA O ŽENAMA

http://www.theguardian.com/culture/gallery/2013/sep/21/the-10-best-books-about-women#/?picture=417766173&index=3

Od Ivane Orleanske do Andree Dworkin, The Guardian donosi listu deset najboljih knjiga o ženama, napominjući kako popis nije konačan.

The Complete Untitled Film Stills, Cindy Sherman 2003.

Seriju od 69 crno bijelih fotografija, uslikanih između 1977. i 1980., mnogi smatraju jednom od najoriginalnijih i najutjecajnijih dostignuća u novijoj umjetnosti. Duhovite i provokativne, fotografije prikazuje ženske uloge inspirirane filmovima. Vamp žena, lutkica, zanosna, luđakinja, lažljivica, mama, komad, smežurana baba, praznoglava ljepotica, žderačica muškaraca... Njujorška umjetnica Cindy Sherman prikazuje klišejizirane forme prikaza zapadnjačkih žena. Svi su ponižavajući, ograničavajući, stvoreni od strane muškaraca i preslikani na žene. A svakako nas može razbjesniti činjenica koliko se malo toga promijenilo u posljednjih trideset godina.

Lolita u Teheranu, Azar Nafisi 2003.

Svakog četvrtka prije podne, u Islamskoj republici Iranu, za diktature ajatolaha Homeinija, hrabra profesorica Azar Nafisi potajno okuplja sedam svojih najboljih studentica u tajnoj književnoj radionici u kojoj čitaju i proučavaju zabranjene klasike zapadne književnosti. Kroz raspravu o klasičnim romanima, žene postepeno otkrivaju detalje iz svog vlastitog života i stvaraju prostor za pobunu i emocionalnu slobodu.

Male žene, Louisa May Alcott 1868.

Ovaj klasik prati priču o četiri sestre tijekom Građanskog rata u Sjedinjenim Američkim Državama koje se, svaka na svoj način, suočavaju s odrastanjem i odgovornošću zreloga života, a njihov moralni kompas je mama Marmee.

Joan of Arc: In her own words (Turtle Point Press, NYC, 1996)

Ivana Orleansa izvorna je buntovnica koja je oslobodila Francusku od Engleza, a potom bila izigrana, izdana i umorena. In her own words donosi nepromijenjene transkripte suđenja koji bacaju novo svjetlo na legendu čiji je status ova ratnica i vjerski fanatik imala još za života. Okretna u mislima i britka na jeziku, argumentima je daleko nadmašivala svoje tužitelje.

The Essential Dykes to Watch Out For, Alison Bechdel 2008.

Strip koji je pokrenuo karijeru ove omiljene umjetnice, društvene komentatorice i autorice čuvenog Bechdel-testa, oštrouman je portret političkih i osobnih „ društvenih ugovora“ jedne generacije. Ovaj se strip pokazao esencijalnim za široko prihvaćanje umjetnosti stripa i crtanih romana

The Shining Girls, Lauren Beukes 2013.

Autorica popularne knjige Zoo City stvorila je hibridni svijet SF-a i krimi romana u kojem serijski ubojica putuje kroz vrijeme i ubija određene 'shining djevojke', sve dok Kirby Mazrachi, koja je preživjela njegov napad, ne odluči tome stati na kraj. Pobjeda žrtava, osuda muškog nasilja, uzvratna borba, sve to u knjizi koja je stekla status kultnog klasika čim je ugledala svjetlo dana.

Divlji labudovi, Jung Chang 1991.

Jung Chang graciozno i s razumijevanjem prikazuje žene kao centralne figure u svim područjima kulturnog i političkog života. Premda napisan u formi obiteljske povijesti, ovaj roman predstavlja kratku povijest Kine kroz tri generacije žena. Roman je potaknuo pisanje sličnih priča diljem svijeta dokazujući da su iskustva žena jednako relevantna za povijest jednog naroda kao i iskustva muškaraca.

The Hidden Face of Eve, Nawal el-Saadawi 1980.

Nakon izlaska ove knjige, mnoge su žene s Bliskog istoka, poput Mone Eltahawy, Ahdaf Soueif, Rachel Shabi,Joumane Haddad i Shereen El-Feki, podigle svoj glas, ali Skriveno lice Eve ove dobitnice Nobelove nagrade i vodeće egipatske feministkinje, ostaje neosporivo remek-djelo. Nawal el-Saadawi prokazuje dvostruke standarde protiv žena, progovara o sakaćenju ženskih genitalija i otkriva do kuda može ići nasilje prema ženama u arapskom svijetu. Unatoč kulturalnoj specifičnosti, ova priča univerzalno je primjenjiva na sve dijelove svijeta, uključujući zapadnu Europu i SAD.

Goddess of Vengeance, Jackie Collins 2011.

Na njenoj službenoj stranici piše: "Držat će vas budnima cijelu noć" i to se pokazuje istinitim; njene Amazonke govore hrabro, bez straha, i sa stavom. Goddess of Vengeance je roman o Lucky Santangeli, problematičnom djetetu koja postaje samostalnom ženom, nešto poput Scarlett O'Hare bez dubiozne rasne politike.

Intercourse, Andrea Dworkin 1987.

Andrea Dworkin, iz redova radikalnih feministkinja, autorica je koja se ne libi govoriti istinu. Uzlet moralizirajuće desnice, nazadovanje prava na pobačaj u Americi i pornifikacija žena; Dworkinova ih je sve predvidjela. Intercourse proučava rod i spol, seks u književnosti i društvu, te pogađa u naše najintimnije odnose.

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 05/10/2013 : 21:33:27  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
wow
knjige o ženama
to je definitivno ono što mi ne treba

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 05/10/2013 : 21:36:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

wow
knjige o ženama
to je definitivno ono što mi ne treba

a zasto?

(nisam to ovdje ni stavila da nudim nekom na citanje, vec samo da
se dobije ta informacija ako nekog ne smeta znati nazive, i nesto vise,,
samo to, ne boj se.)

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 05/10/2013 : 23:28:39  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
Zene.... Brrrrr jezim se
Jos da citam o tome
Bilo bi previse...
Mozda ako je rijec o pohotnim devicama u 25 stoljecu

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 06/10/2013 : 02:06:54  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
iman ja ovu knjigu od nafisi.
ako koga zanima možemo se dogovorit o cijeni na pm.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 06/10/2013 : 11:47:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message  Reply with Quote
Bez straha, opusteno..ovdje nema sve o zenama..

Južnoafrička književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Nadine Gordimer, tvrdi da kratka priča treba 'ostaviti goruću rupu u stranici', a novinarka i spisateljica Tessa Hadley predstavila je svoj odabir najboljih kratkih priča

Pisanje kratkih priča predivno je lišeno odgovornosti 'planiranja', iako to ne znači da je lako. Roman iziskuje pomnu konstrukciju, dok u pisanju priče nema ometanja naporima održavanja radnje na istom mjestu i kombiniranja svih elemenata u zanimljivu cjelinu.

Južnoafrička književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Nadine Gordimer, tvrdi da kratka priča treba 'ostaviti goruću rupu u stranici'.

Uz žaljenje što je izostavila Jamesa Joyca i Johna Updikea iz izbora, Tessa Hadley je za The Guardian predstavila svoj odabir najboljih kratkih priča.

Odjel broj 6., Anton Čehov
http://www.eastoftheweb.com/short-stories/UBooks/WardNumb.shtml

Kod Čehova, moderna kratka priča u potpunosti je formirana, u punini ambivalentnosti i sofisticiranosti. U seoskom mjestašcu u Rusiji, liječnik gubi vjeru u modernu medicinu i progres, a jedina inteligentna osoba s kojom može razgovarati je luđak zatvoren na psihijatrijskom odjelu bolnice. Liječnik daje lekcije svom prijatelju, bez obzira na to. U bespoštednoj priči o moralu, uskoro spoznaje da je u krivu.

Odour of Chrysanthemum, D.H. Lawrence
Autor slavnog romana Ljubavnik Lady Chatterly, piše o rudarima i njihovim ženama, s istim tragičnim intenzitetom kojim dramski pisci pišu o kraljevima i kraljicama. U rudarskom selu, Elizabeth Bates očekuje svog muža da se vrati kući. Ogorčena i deprimirana mislima kako je njihov brak propao, a on je ostao vani piti, kao i mnogih prethodnih večeri, saznaje da je zapravo poginuo u nesreći u rudarskom oknu. U opisima kako žena priprema tijelo svog mladog supruga za sahranu, pisac dolazi do novog nivoa ekspresivnosti u izričaju.

Izvještaj za Akademiju, Franz Kafka
Majmun elokventno predaje pred uvaženim članovima Akademije u Beču, obavještavajući ih o svojoj tragičnoj povijesti: od trenutka kad je uhvaćen, prisiljen je učiti o ljudskoj kulturi. U tim pričama Kafka opisuje surove i krvave prizore vezane uz meso. Njegova basna je duhovita i zastrašujuća te parira romanu Preobražaj.

Papiga, Elizabeth Bowen
Irska spisateljica Bowen posvetila je uglavnom mračnim i intenzivnim pričama, ali Papiga je isključivo duhovito štivo. Pobjegla papiga izazvala je kaos u predgrađu, a svaki odlomak je malo remek djelo.

Besmrtnik, Jorge Luis Borges
Rimski vojnik u potrazi je za vječnim životom, njegovu priču pronalazimo u bilješkama sakrivenim u staroj knjizi. Kad je konačno saznao tajnu besmrtnosti, shvatio je da ju nije potrebno 'zadržati'. 'Sve među smrtnicima ima vrijednost nepovratnog i opasnog', objašnjava u genijalnoj kratkoj priči.

Moon Lake, Eudora Welty
Priča oslikava portrete ljudi i svakodnevice između dva rata, u gradiću u Mississippiju. U Moon Lakeu male bogatašice koegzistiraju u ljetnom kampu uz siročad. Sukob dva svijeta umotan je u ljupke i dovitljive rečenice.

Country Lovers, Nadine Gordimer
Priča je smještena u doba aparthedia u Južnoj Africi: dječak bijelac i sin lokalnog farmera veleposjednika, igra se s djevojčicom crnkinjom. Unatoč rasnoj segregaciji, ne mogu se osloboditi osjećaja bliskosti stvorenog u djetinjstvu. Instrumentarij nepravednih zakona ometa njihovu intimu, a Gordimer oslikava i političku parabolu tadašnje situacije, kao i njihov život uronjen u bešćutni realizam.

Gold Watch, John McGahern
McGahern se u svojim romanima i kratkim pričama uporno vraća preispitivanju i obrađivanju iste teme: odnos oca tiranina i sina koji mu ne može udovoljiti niti oprostiti za postupke iz prošlosti. Tajna zavodljivosti i uspjeha njegova stila je repetitivnost- riječi, postupaka i mjesta. Također, ovo je dirljiva ljubavna priča.

Ljubav dobre žene, Alice Munro
Munro je promijenila kontekst i poimanje kratke priče, na radikalan način poput Čehova i Katherine Mansfield na početku 20 st. Cijela zajednica u ruralnom okružju Kanade 1950-ih, obavijena je oko sudbine jedne žene, koja vjeruje da je otkrila tajnu nasilnog ubojstva. Planira učiniti 'pravu stvar' i iznijeti istinu na vidjelo. Munro je precizna i briljantna dok riječima prodire i izvlači na površinu skrivene korijene zbog kojih živimo na određen način i u kojima nalazimo razloge za djelovanje.

edit: ako nađem jos linkova na onlajn price stavim.

Edited by - Just_Charlie on 06/10/2013 11:53:41
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 14/10/2013 : 18:43:52  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Stanislaw Lem - Nepobjedivi

Science-fiction u punom smislu riječi, i to čak sa starog kontinenta. Sram me priznati što se prvi put susrećem s ovim poljskim velikanom, SF-a Stanislawom Lemom; no zadovoljstvo i čast upoznavanja je bilo moje. Tema je prvi susret, krstarica Nepobjedivi dolazi na naizgled pusti planet Regis III, u potrazi za nestalom krstaricom Kondor. Polagano počinju upoznavati ovaj neobičan svijet, sudbinu nasukanih i neobičan smjer evolucije životnih oblika na ovome planetu. Lem koristi niz zanimljivih tema znanstvene fantastike, i širi neke svoje vlastite konstrukte. Studiozno pristupa svemu, evoluciji, životu, tehnologiji, odnosima; i pritom rabi mnoštvom elemenata tvrdokuhanog SF-a.

Ovo su samo neke od tema koje istražuje - mikromašine, mrtva evolucija, polje sila, AI, susret s neopisivom stranim civilizacijama; plus kao da je čovjek pokupio desetak doktorata iz svih područja društveno-prirodnih znanosti. I sve je to ispričano takvom vjerodostojnošću i sigurnošću da čovjek jednostavno mora povjerovati da je sav taj technobabble istina.

Po meni roman završava već na 140. stranici, kad zapovjednik Rohan kontemplatira o ideji romana; ostalih pedesetak stranica samo je epilog, borba jednog čovjeka s nepoznatim u stilu starih pulp SF pričica… Budući da znamo u kojem je režimu nastao Nepobjedivi, mogu samo reći da odsutno socijalističko-utopijsko uljepšavanje stvari i propagandni nonsens. Lemov svijet opisuje stvarno stran oblik života i nepojmljiv ljudskom shvaćanju; može se boriti s njime, no nikad ga neće spoznati u potpunosti. Ljudi su krhki i goli naspram tisućljećima evolucije nativnih oblika života na Regisu III, pokušavaju se sukobiti s tuđincima, u ovom slučaju više prirodnoj sili planeta. Ne pomažu niti razna tehnološka pojačanja ni demonstracije snage koja samo pokazuju oholost ljudske vrste koja misli da može samo tako narušavati prirodni poredak, svemirski poredak. Sličnu temu je obrađivao i Solaris, Eden ili Fijasko… To su definitivno romani s kojima ću nastaviti istraživati Lemov svijet! ;)

"Koliko takvih nevjerojatnih, ljudskom shvaćanju stranih pojava možda krije u sebi Svemir? Zar trebamo svuda stići s razornom silom na brodovima, da bismo smrvili sve ono što je u suprotnosti s našim shvaćanjem? Čovjek se, shvatio je to sada bez riječi, još nije uzdigao na pravu visinu, još nije zaslužio tako lijepo nazvanu galaktocentričnu visinu, koja se, odavno proslavljena, ne zasniva na tome da treba tražiti samo sebi slične i samo takve shvatiti, nego na tome da se čovjek ne miješa u neljudske, tuđe probleme."

Definitivno 5/5!

Linkovi na prijašnje recke od pirgavog i panzera...
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=30344&REPLY_ID=1430634
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=30344&REPLY_ID=1099854

Edited by - DeeCay on 15/10/2013 20:47:01
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 14/10/2013 : 18:45:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Stanislaw Lem - Nepobjedivi

Science-fiction u punom smislu riječi, i to čak sa starog kontinenta. Sram me priznati što se prvi put susrećem s ovim poljskim velikanom, SF-a Stanislawom Lemom; no zadovoljstvo i čast upoznavanja je bilo moje. Tema je prvi susret, krstarica Nepobjedivi dolazi na naizgled pusti planet Regis III, u potrazi za nestalom krstaricom Kondor. Polagano počinju upoznavati ovaj neobičan svijet, sudbinu nasukanih i neobičan smjer evolucije životnih oblika na ovome planetu. Lem koristi niz zanimljivih tema znanstvene fantastike, i širi neke svoje vlastite konstrukte. Studiozno pristupa svemu, evoluciji, životu, tehnologiji, odnosima; i pritom rabi mnoštvom elemenata tvrdokuhanog SF-a.

Ovo su samo neke od tema koje istražuje - mikromašine, mrtva evolucija, polje sila, AI, susret s neopisivom stranim civilizacijama; plus kao da je čovjek pokupio desetak doktorata iz svih područja društveno-prirodnih znanosti. I sve je to ispričano takvom vjerodostojnošću i sigurnošću da čovjek jednostavno mora povjerovati da je sav taj technobabble istina.

Po meni roman završava već na 140. stranici, kad zapovjednik Rohan kontemplatira o ideji romana; ostalih pedesetak stranica samo je epilog, borba jednog čovjeka s nepoznatim u stilu starih pulp SF pričica… Budući da znamo u kojem je režimu nastao Nepobjedivi, mogu samo reći da odsutno socijalističko-utopijsko uljepšavanje stvari i propagandni nonsens. Lemov svijet opisuje stvarno stran oblik života i nepojmljiv ljudskom shvaćanju; može se boriti s njime, no nikad ga neće spoznati u potpunosti. Sličnu temu je obrađivao i Solaris, Eden ili Fijasko… To su definitivno romani s kojima ću nastaviti istraživati Lemov svijet! ;)

Definitivno 5/5!

Dobrodošao među budne :)
Ima tu negdje i moja recenzija Nepobedivog, sad ima dvije:)

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.

Edited by - Pirgavi on 14/10/2013 18:46:42
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 15/10/2013 : 18:01:09  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
čuj prva knjiga
pa moraš odmah solaris
eden
glas gospodara čitati

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 15/10/2013 : 20:42:40  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Gledao sam Solaris, nisam čitao... No rado bih pročitao ove koje sam spomenuo, Eden, Fijasko i svakako Solaris. No, kad imaš toliko za nadoknaditi, ne možeš sve najednom.

Dodao sam u gornji post i linkove na ranije recenzije Nepobjedivog...

Ajde znalci, koje bi Lemove tri izdvojili i to redom od najbolje prema manje dobroj? I zašto?

Edited by - DeeCay on 15/10/2013 20:49:46
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 15/10/2013 : 21:10:59  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
glas gospodara je kao filozofsko štivo
čini mi se slabo dijaloga samo unutarnji monolozi razmišljanja glavnog lika
pravo dobro štivo...

solaris ima izvrsnu temu i pravo škakljivo... planeta vraća mrtve glavnom liku...

eden... nemogućnost shvaćanja stranog života prilikom ekspedicije na jednu planetu
pravo maštovito osjećao sam se kao da sam izgubljen na planeti :D

čitaj sve redom nećeš pogriješiti

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 16/10/2013 : 08:18:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Gledao sam Solaris, nisam čitao... No rado bih pročitao ove koje sam spomenuo, Eden, Fijasko i svakako Solaris. No, kad imaš toliko za nadoknaditi, ne možeš sve najednom.

Dodao sam u gornji post i linkove na ranije recenzije Nepobjedivog...

Ajde znalci, koje bi Lemove tri izdvojili i to redom od najbolje prema manje dobroj? I zašto?

1. Nepobjedivi - to ti neću objašnjavati zašto:)
2. Fijasko - najbolji hard sf ikada napisan. Ovo, brate, ako ne znaš matematiku i fiziku, bacaj iz ruku. Priča izvrsna - naravno prvi kontakt je u pitanju.
3. Eden - to ti ne mogu opisati - to moraš pročitati

Al sve je dobro i POvratak sa Zvijezda, i Ana sa Zvijezda i Solaris i Glas gospodara...

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 16/10/2013 : 15:45:42  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Pazario danas neke Clarkove romane u Kentaur izdanju po 20 kunića, hehe, baš sam zadovoljan. I prvog Zelaznyjevog Ambera.

Kraj detinjstva (Childhood's End) (1953)
Matica Zemlja (Imperial Earth) (1976)
Sastanak s Ramom (Rendezvous with Rama) (1972)
Svetlost zemljska (Earthlight) (1955)
Grad i zvezde (The City and The Stars) (1956)

Sve su ovo izvrsne knjige prema kritikama, pa se premišljam što prvo da počnem... Rama je osvojila i Huga i Nebulu, a Djetinjstvo je bila nominirana za Retro Huga.

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.67 seconds. Snitz Forums 2000