forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 16/10/2013 : 16:53:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Pazario danas neke Clarkove romane u Kentaur izdanju po 20 kunića, hehe, baš sam zadovoljan. I prvog Zelaznyjevog Ambera.

Kraj detinjstva (Childhood's End) (1953)
Matica Zemlja (Imperial Earth) (1976)
Sastanak s Ramom (Rendezvous with Rama) (1972)
Svetlost zemljska (Earthlight) (1955)
Grad i zvezde (The City and The Stars) (1956)

Sve su ovo izvrsne knjige prema kritikama, pa se premišljam što prvo da počnem... Rama je osvojila i Huga i Nebulu, a Djetinjstvo je bila nominirana za Retro Huga.

Zažmiri i posegni rukom - ne možeš pogriješiti :)

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 16/10/2013 : 20:44:44  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
čovječe tek sad nabavljaš te knjige
one su uz mene čini mi se čitav život

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 16/10/2013 : 21:21:57  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

čovječe tek sad nabavljaš te knjige
one su uz mene čini mi se čitav život

Imao sam dosta dugo prekid sa sf literaturom (do faksa sam bio aktivan), čitao sam uglavnom stripove tijekom tog razdoblja... A sve što sam čitao nabavljao sam iz knjižnice. Tako da tek sada nabavljam te knjige i čitam intenzivno. Znaš i sam da kad ti se otvori apetit prema nečemu onda si zaokupiran tim.

Navukao sam se zapravo polagano preko ovih džepnih knjižica koji su zadnjih godina na našim kioscima, pa sam nababao na novi Sirius B časopis, i od onda počeo sve nabavljati SF. Nabavio Siriuse, Future, dosta Kentaura i drugih stvari... tek sam ih sad počeo primjećivati, a uvijek sam se motao oko tih starih knjiga.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/10/2013 : 21:44:45  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
To si kupio na Glavnom, jel'da?:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 16/10/2013 : 21:52:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pazario danas neke Clarkove romane u Kentaur izdanju po 20 kunića, hehe, baš sam zadovoljan. I prvog Zelaznyjevog Ambera.

Sve su ovo izvrsne knjige prema kritikama, pa se premišljam što prvo da počnem... Rama je osvojila i Huga i Nebulu, a Djetinjstvo je bila nominirana za Retro Huga.

Kraj djetinjstva je večini čitatelja i kritičara najbolji Klarkov roman, ali meni su najbolji Rama i Grad. Matica i Svjetlost su ipak slabije.
Kentaur je krajem sedamdesetih izdao prvo Asimovljevu pa zatim Clarkeovu i na kraju Herbertovu kolekciju od po šest knjiga i to je bila osnova SF kolekcije u mojoj knjižnici. U Klarkovoj kolekciji su uz četiri knjige s tvog popisa (Kraj djetinjstva je izišao ranije) bila još jedna zbirka priča i knjiga o snimanju Odiseje, Izgubljeni svijetovi 2001.
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17907 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 16/10/2013 : 22:21:41  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
ja sam nedavno pročitao 2001 i ramu
sada čitam 2010
mislim da je 2001 ipak bolja

rama ima određene dijelove koji su malo...lošiji od 2001. :D

grad... čitao sam knjižicu koja je preteča grada... ka spuštanju noći... nije me se dojmila... kao i kraj djetinjstva ( doduše njega sam čitao davno)

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 16/10/2013 : 23:29:21  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

mda, u međuvremenu mi je neko maznuo pred nosom Drugu stranu neba...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 16/10/2013 : 23:34:15  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ernie Pike
U Klarkovoj kolekciji su uz četiri knjige s tvog popisa (Kraj djetinjstva je izišao ranije) bila još jedna zbirka priča i knjiga o snimanju Odiseje, Izgubljeni svijetovi 2001.

E pa to su te knjige (osim Djetinjstva), bile su uz ove i zbirka Druga strana neba i ne-priča Izgubljeni svjetovi 2001. U prvoj Svetlost zemaljska je i odličan tekst o Clarkeovom opusu...

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/10/2013 : 00:29:28  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

da vidio sam i i ono što je odlično je što su sve odreda bili jako dobro očuvani primjerci.
A što se tiče čitanja - kreni sa Grad i zvijezde, pa kraj djetinjstva, pa saga o Rami.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/10/2013 : 00:31:23  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Kraj djetinjstva je večini čitatelja i kritičara najbolji Klarkov roman, ali meni su najbolji Rama i Grad. Matica i Svjetlost su ipak slabije.
Kentaur je krajem sedamdesetih izdao prvo Asimovljevu pa zatim Clarkeovu i na kraju Herbertovu kolekciju od po šest knjiga i to je bila osnova SF kolekcije u mojoj knjižnici. U Klarkovoj kolekciji su uz četiri knjige s tvog popisa (Kraj djetinjstva je izišao ranije) bila još jedna zbirka priča i knjiga o snimanju Odiseje, Izgubljeni svijetovi 2001.

Da, Matica zemlja i Svjetlost zemaljska nisu na rangu ovih glavnih djela (dodao bih još tu i Ostrva na nebu - solidno i zabavno ali ništa više od toga)

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/10/2013 : 00:32:02  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Šteta, tu ima izvrsnih priča. Ali dobar dio njih imaš u SIRIUSIMA.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 17/10/2013 : 18:25:58  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Orson Scott Card – Enderova igra

Kako ja sve što pročitam uglavnom razvrstavam, katagoriziram i povezujem; s ovime sam zaključio svojevrsno sveto trojstvo militarističkog SF-a koji uključuje borbe protiv insektolikih neprijatelja - Heinleinove Svemirske jurišnike, Haldemanov Vječiti rat i konačno Cardovu Enderovu igru. Još bih se rado latio jednog serijala iz iste žanrovske domene samo bez insekata - Scalzijev Old man's war koji btw. kod nas nije ni preveden pa ćemo očito morati posegnut za engleskim. Card je za ovo djelce osvojio i Huga i Nebulu 1985./86., što bi morala sama po sebi biti preporuka i garancija kvalitete, a po osobnom doživljaju bih mu dodijelio više etiketu teen adult kategoriju nego roman za odrasle zbog pretežito mladih glavnih likova i radnje.

Naslovni lik romana jest mladi Ender Wiggin, koji započinje svoju vojničku obuku sa šest godina, i već tada vojno zapovjedništvo očekuje od njega da bude najbolji jer o njemu ovisi sudbina ovog svijeta. Treba naime povesti borbu protiv invazije insektolikih izvanzemljaca koji su zamalo uništili Zemlju u dva navrata, a spašeni su samo zbog pribranosti junaka Mazera Rackhama. Da, teško je to breme za jedno dijete, nositi sudbinu planeta na svojim plećima. Obuka koja slijedi sve je samo ne prijatna i milosrdna za Endera, a sastoji se od igranja ratnih igara Borbenoj sobi i igara moći s njegovim suigračima u stvarnom životu. No Ender uvijek izađe kao pobjednik, moralni i natjecateljski. Osim teške obuke, tema koja se stalno provlači kroz roman je Enderova bojazan, strah da ne postane ubojica poput njegovog sadističkog brata Petera, što se pojačava kako se obuka bliži svojem svršetku. Uostalom, ako mu to nije sudbina, zašto su mu nadjenuli ime Ender, odnosno Svršitelj? S druge strane, odnos prema njegovoj sestri Valentini pun je ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Card je svjetovno uređenje Enderove budućnosti ustrojio kao trijumvirat, a odnosi između Drugog Varšavskog pakta i Američke Hegemonije su kao svojevrsni Hladni rat. Trzavice dodatno potpiruju dva opozitna javna govornika Demosten i Locke, odnosno Peter i Valentina, Enderovi brat i sestra. Zemlja je pretrpjela dvije invazije kukaca, no Treću invaziju odlučili su napraviti Zemljani prvi. I dok traje Enderova obuka zemaljski brodovi su već na raznim etapama plovidbe do matičnog planeta kukaca. Kukci su prikazani kao telepatska rasa, kolektivističkog ustroja, s maticama na čelu. Nitko zapravo ne zna što oni žele, i je li komunikacija i prvi kontakt s njima ostvariv. Jesu li oni neprijatelji, ili samo žrtva jezičnih barijera, jaza između dvije potpuno strane rase.

Zamjerke možda što su likovi potpuno aseksualni, odnosi između akterima su djevičanski čisti; tu su uglavnom prijateljstvo, ljubav prema braći, očinski odnosi. Naravno, treba uzeti u obzir da su uglavnom svi protagonisti djeca koja u tim godinama još ne razvijaju spolne kontakte. No, kadeti su mu goli kad god se nalaze u barakama?! Moram priznati da su neki dijelovi knjige pomalo prespori i repetativni, Card puno inzistira na različitim razinama obuke, koja se ponekad poput prave video-igre odigrava po razinama težine (3/4 knjige!). No Card se definitivno iskupljuje završnim dijelom. Samim preokretima koje ni ja nisam očekivao, a sam završetak uzdiže roman na još veću razinu. Ovo je knjiga koja ima svoj zaslužen status. Knjiga nije samostalna, Card je poput Bujoldičine sage o Vorkosiganu pretvorio roman u serijal koji broji već dobar broj epizoda (sedam i više). Film samo što nije izašao, no pročitavši knjigu, nekako mi dođe svejedno kakav će biti film; no ipak me zanima kako će funkcionirati u ulogama Harrison Ford kao Graff ili Ben Kingsley kao Rackham, a posebno mali Asa Butterfield kao Ender, Dovršitelj, Pošast kukaca, Uništavatelj svjetova...

mladjova recka na samoj drugoj stranici topica:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=30344&REPLY_ID=805453

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 17/10/2013 : 23:17:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Ender's Game je zaseban roman i može se čitati neovisno. Trilogija koja počinje s romanom Speaker For the Dead je cjelina za sebe. Ender in Exile je cjelina za sebe, ali tu ipak nisam siguran kako je to čitati bez prethodnog poznavanja Enderversa.
Postoji još i Shadow serija koja je zabavna, ali daleko od kvalitete Enderove igre, a posebno Govornika za mrtve.
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 17/10/2013 : 23:24:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ender's Game je zaseban roman i može se čitati neovisno. Trilogija koja počinje s romanom Speaker For the Dead je cjelina za sebe. Ender in Exile je cjelina za sebe, ali tu ipak nisam siguran kako je to čitati bez prethodnog poznavanja Enderversa.
Postoji još i Shadow serija koja je zabavna, ali daleko od kvalitete Enderove igre, a posebno Govornika za mrtve.

Već sam rekao da me malo nervira taj Boujold sindrom kod SF pisaca, al štaš :)

Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 17/10/2013 : 23:45:02  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
prvi deo Rame sam procitao u cugu za dva dana ali drugi deo nema sanse da procitam ne lezi mi nikako kao da nije isti pisac pisao :)

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 17/10/2013 : 23:57:52  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:

Možda i jest kao priča, ali vjerujem da je ovo ipak prvi i neprocjenjiv uvid u Enderov karakter i osobu; vjerujem da mi se ne bi činilo kao da znam ono osnovno o njemu da nisam pročitao ovu prvu knjigu. Krećem sa Speakerom, a ako svi hvalite koliko je još i bolja od prve, onda ću definitivno uživati. Šteta što su Izvori stali s ovom knjigom. Ali hej, tu su i knjige na originalnom jeziku.

Što mislite, hoće li film ponoviti uspjeh knjige?

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 21/10/2013 : 21:49:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote

Znak Sagite 2012.
Srpski jezik

Po mnogočemu podsjeća na Millerovog Leibowitza, osim što je stil malo suroviji, teži, mučniji. Kolaboracija ova dva autora jedna je od najčudnijih u svijetu SF-a. Takva dva oprečna duha, karaktera, pa i po samim temama koje su obrađivali, dali su jedno pravo malo blago - Deus Irae.
Kako će izgledati kršćanstvo nakon apokalipse, kako će se u tom svemu snaći roboti i računala, te koje će sve religije naći svoj put prema svjetlu... Sve su to pitanja na koja pokušava dati odgovor ova knjiga. No, ipak temeljna kritika ide prema Crkvi i prema prikazivanju nečega nerazumljivog. "Najbolji Bog ostaje skriven!", ne možemo ga uslikati, naslikati, ne možemo se dičiti njime, a najčešće su obični ljuti ti koji postaju sveci. A Bog Gnjeva? Deus Irae? Kako on ulazi u cijelu priču i tko je zapravo pijani tom i mutirani gušter, ostaje na nama da mozgamo nakon što završimo čitanje.

Glavni junak je slikar bez ruku i nogu, koji je poslan na Hodočašće kako bi sam ugledao Boga gnjeva i fotografirao ga, te ga naslikao kao fresku u crkvi. Knjiga je luda 100 na sat, a meni je zaista legla kao budali šamar. Sve preporuke, dao sam joj petaka na gudridsu.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 21/10/2013 : 23:22:23  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Izgleda totalno otkačena neka priča, mogu potpuno zamisliti Dicka kako iscrtava neke svoje lude ideje, posebno ovaj religiozni imaginarij. To je roman ili novela?

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 22/10/2013 : 08:36:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Izgleda totalno otkačena neka priča, mogu potpuno zamisliti Dicka kako iscrtava neke svoje lude ideje, posebno ovaj religiozni imaginarij. To je roman ili novela?

Roman

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 23/10/2013 : 15:04:42  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Baš ponovo čitam Robote zore. Nema do klasika...

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 02/11/2013 : 23:27:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote

Matheson je majstor svog zanata. Ako ćemo o hororima, mislim da on najvjernije opisuje trenutke od kojih se naježimo. Uz to, piše na mahove kao Bradbury - puno literarnih figura, lirike, opjevava trenutke i to godi čitanji i tjera na još.

Tom Wallace je bio obični čovjek dok ga na jednom tulumu nije hipnotizirao šogor. Od tog dana Tom vidi mrtve, osjeća tuđe misli, ima izraženu empatiju i predviđa budućnost. jedna žena se pojavljuje svake večeri u njegovom dnevnom boravku - ona je mrtva, ne priča, ali samo stoji i zuri u njega. ZAšto? Ostavit ću da sami saznate.

Odličan horor uz mali spojler, mrzim dobre knjige kada završe na klasični američki način.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 03/11/2013 : 15:41:56  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
JEl neko čitao ovo? Nabasao sam na ove knjižice, super očuvane po 10kn komad, izdavač Epoha Zagreb, biblioteka Zabavna biblioteka iz 1965
Našao sam na sagitinom sajtu informacije:
http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=8627.0

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 03/11/2013 : 21:08:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Gdje si ih nabavio. U mom primjerku Bjažić/Furtingera nedostaju stranice, a Nesvadbu nemam.

Čestitke na ulovu.

Edited by - Ernie Pike on 03/11/2013 21:10:12
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 06/11/2013 : 13:42:10  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Izvrsta ulov!Ove knjige su pravi raritet.Gdje si to ulovil?

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 07/11/2013 : 11:55:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Quotam s drugog topika:
quote:

Pročitao sam ponešto SF knjiga u životu i mogu reći da postoje djela koja na n-tu potenciju odskaču od ostalih po svojoj originalnosti. Primjerice Hyperion saga Danna Simmonsa, Jazbina na nebu/Vatra nad dubinom Vernora Vingea, Eon Grega Beara...Sve su to djela koja unutar sebe imaju stvaralački univerzum nemjerljiv po bilo kojoj skali. Jednostavno odskaču.
Takav je slučaj i sa Aldebaran/Betelgeuse sagom. Neki kažu da je premalo Hard SF-a ovdje, da fali tehnikalija, mašina, oružja, svemirskih brodova...Ali meni je baš zato ovaj serijal dobar. Jer, nakon toliko godina i toliko knjiga baš mi paše povremeni izlet u SF koji nije prvenstveno oslonjen na tehniku nego na upravno suprotnu stvar - floru i faunu. Netko tko ne prati toliko SF zato možda bude malo i razočaran ali meni je ovaj serijal stvarno odličan.

Mladjo daj nabaci neku dobar SF, naglasak na ovo boldano. (mogu i ostali, whythefucknot)
Također nisam razumio za ove 3 knjige iznad (Simmons, Vinge, Bear) u njima je također fokus na biološko okruženje i bića ili si ih naveo samo kao ''osobita'' ostvarenja?

Bok, kako si.
Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.59 seconds. Snitz Forums 2000