forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 249

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 07/11/2013 : 12:10:23  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
http://www.amazon.com/The-Genocides-Thomas-M-Disch/dp/0375705465
http://www.amazon.com/Midworld-Alan-Dean-Foster/dp/0345350111
http://www.amazon.com/Mission-Gravity-Collectors-Gollancz-collectors/dp/0575070943

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

melkajk
Average Member

509 Posts

Member since 07/10/2011

Posted - 07/11/2013 : 22:53:56  Show Profile Show Extended Profile  Send melkajk a Private Message  Reply with Quote
skinuo sam si world war z knjigu, na engleskom, pa citam...jel vec netko procitao?
u kgz imaju jedan jedini primjerak za posudbu, i to samo u medvescaku...

“Yesterday is but a dream,
Tomorrow is only a vision.
But today well lived makes every yesterday a dream of happiness, and every tomorrow a vision of hope.”
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 08/11/2013 : 17:14:43  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ernie Pike

Gdje si ih nabavio. U mom primjerku Bjažić/Furtingera nedostaju stranice, a Nesvadbu nemam.
Čestitke na ulovu.

Nabavio na željezničkom kolodvoru gdje dilaju te rabljene knjige... Svako malo prošvrljam po knjigama, svašta se nađe i to super očuvano.za ovu ediciju nisam ni čuo dosad.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/11/2013 : 21:24:29  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Quotam s drugog topika:
quote:
Originally posted by mladjo

Pročitao sam ponešto SF knjiga u životu i mogu reći da postoje djela koja na n-tu potenciju odskaču od ostalih po svojoj originalnosti. Primjerice Hyperion saga Danna Simmonsa, Jazbina na nebu/Vatra nad dubinom Vernora Vingea, Eon Grega Beara...Sve su to djela koja unutar sebe imaju stvaralački univerzum nemjerljiv po bilo kojoj skali. Jednostavno odskaču.
Takav je slučaj i sa Aldebaran/Betelgeuse sagom. Neki kažu da je premalo Hard SF-a ovdje, da fali tehnikalija, mašina, oružja, svemirskih brodova...Ali meni je baš zato ovaj serijal dobar. Jer, nakon toliko godina i toliko knjiga baš mi paše povremeni izlet u SF koji nije prvenstveno oslonjen na tehniku nego na upravno suprotnu stvar - floru i faunu. Netko tko ne prati toliko SF zato možda bude malo i razočaran ali meni je ovaj serijal stvarno odličan.

Mladjo daj nabaci neku dobar SF, naglasak na ovo boldano. (mogu i ostali, whythefucknot)
Također nisam razumio za ove 3 knjige iznad (Simmons, Vinge, Bear) u njima je također fokus na biološko okruženje i bića ili si ih naveo samo kao ''osobita'' ostvarenja?

Ove tri knjige gore su istinska remek-djela a sadrže i hard-sf ali i nevjerojatne količine ekstraterestijalne flore i faune pa ti ih svakako preporučam. Ali možda su najbolji primjer toga što tražiš djela Ursule Leguin - Lijeva ruka tame i Svijet se kaže šuma. Meni ta dijela nisu bila ništa naročito ali tu sam inače u manjini jer svi drugi misle da su izvrsna:)) Dobro, Lijeva...mi je bila na granici čitljivosti, a Svijet... je već bolja. U svakom slučaju, sve je to stvar osobne percepcije.Kod te teme mnogi su nahvalili i Prašumu od briana Aldlissa ali ni ona mi nije baš sjela:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/11/2013 : 21:26:35  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Dobro, Bear i Vinge su prvenstveno hard-sf ali kad jednom odlučiš preći na njih, vjeruj mi,biti ćeš oduševljen.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 09/11/2013 : 22:36:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Dobro, Bear i Vinge su prvenstveno hard-sf ali kad jednom odlučiš preći na njih, vjeruj mi,biti ćeš oduševljen.

Bear veliko DA, za Vingea imam dualno mišljenje - kada se radi o znanstvenim idejama, fizici i matematici, tu je strašan i jak - možda najjači danas, no, njegovi likovi su tako-tako, čudni, a onu jebenu biljku što priča mu nikada neću oprostiti :)

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/11/2013 : 17:59:56  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Ove godine je književni ulov bio slab, same zbirke SF-priča (veliko more, skupa riba!)...
Daklem, UBIQ-ovi 6,7,8,9
Thomas Dish - Kamp kontentracije/Camp concentration (Kentaur)
Blish - Zvjezdane spore/The Seedling Stars (Kentaur)
Sirius B - 12 et 13 + Sirius B notebook

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2988 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 18/11/2013 : 22:50:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
U Ubiqu 8 je objavljena izvrsna Dischova knjiga o američkom SF-u. Iako je bilo prigovora, zašto publicistika umjesto priča, meni je to jedan od najboljih Ubiqa.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 23/11/2013 : 14:50:34  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ernie Pike

U Ubiqu 8 je objavljena izvrsna Dischova knjiga o američkom SF-u. Iako je bilo prigovora, zašto publicistika umjesto priča, meni je to jedan od najboljih Ubiqa.

Zapravo, knjiga je baš dobra, neuobičajeno pisana, i usudim se reći kontraverzna i pisana baš nekim subjektivnim Dischovim stilom. Ekipa koja stoji iza Ubiqa dobrano se potrudila prevesti i urediti ovo. Thumbs up!

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 23/11/2013 : 14:53:33  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote

O Govorniku za mrtve, by Orson S. Card

Nakon "Enderove igre" nisam očekivao ovakvu promjenu settinga ni teme, izvrstan preokret u polje antropološkog SF-a, prvog kontakta te razvoj priče s religijskog aspekta. Priča se nastavlja u dalekoj budućnosti, nakon postksenocidne kolonizacije svemira i kreiranja Sabora Stotinu svjetova, gdje se Ender i dalje pokušava iskupiti za svoj čin; što i radi u obliku Govornika za mrtve. Ender više nije marioneta vojne vlasti, on je sad svemirski vagabund u potrazi za mjestom gdje će u činu iskupljenja položiti čahuru matice, i skrasiti se poput njegove sestre Valentine. Tako će ga put navesti na planet Luzitaniju, kršćansku koloniju, gdje u ekstremnoj izoliranosti leži rezervat rase Praščića. Istovremeno obnašajući svoju ulogu Govornika za obitelj Ribeiru, Ender istražuje civilizaciju ovih zagonetnih tuđinaca, a čije će razotkrivanje imati dalekosežne posljedice za taj planet. Ili možda neće?

Fino je prikazana disfunkcionalna obitelj Ribeira, čiju vivisekciju detaljno odrađuje naš Govornik. Iako su likovi izvrsno postavljeni u svoje uloge, ispočetka lik mlade ksenologinje Novinhe naizgled kao da ima jeftinu karakterizaciju; no na temelju ovog lika Card izgrađuje genezu pravog školskog primjera nasilja u obitelji i njegovih posljedica. Povijest se zapravo ponavlja (na više mjesta u različitim vremenskim razdobljima), ovo je zapravo druga šansa onih primarnih kršćanskih kolonista Amerike, Scott kao da ih ovime pokušava iskupiti. Nisu znali što čine, uništili su domorodačku civilizaciju; samo što su u Brazilu Indiosi imali svoje zaštitnike, jezuite. Kolonija na Luzitaniji je kršćanska i složena je baš prema Cardovom ukusu, budući da je pripadnik Crkve, no njegov stav prema uobičajenim kršćanskim kanonima je umjereno liberalan.

Iznimno pitko i zanimljivo štivo, mislim da sam ga roknuo u tri dana, jednostavno se stranice nisu prestale okretati. Za nastavke kronološki nastavljene na ovaj, očekivao bih da se bave nečim drugim, no vidim da su i jedan i drugi nastavak priče iz ove knjige… Slijedi Xenocide! Btw, nekako mi je draži Govornik od izvorne Igre. ;)

Ulomak iz romana...
"Prvi puta nakon Ksenocida kukaca, što ga je obavio zloglasni Ender, ljudi su našli u svemiru strani inteligentni život. Praščići su bili tehnološki primitivni, no koristili su oruđa, gradili kuće i govorili. "Bog nam je dao novu priliku," izjavio je papa Pio s planeta Baia. "Možemo otkupiti svoj grijeh uništenja kukaca!"

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/12/2013 : 00:05:15  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Harry Harrison:SVIJET SMRTI

Gle, postoji i soft cover!

Kako bi se osjećali da ste na svijetu gdje vas svi žele mrtvoga a da vi ni ne znate zašto?
U takvim situacijama, naravno, dolazi do objašnjenja pomoću kolektivne krivnje i vi ste svjesni da ta mržnja nije prema vašem egu nego prema vašoj rasi ali opet se nakon toga pitate koji je to pripadnik vaše rase osudio svakog čovjeka koji stupi na taj prokleti planet da bude meta nevjerojatne mržnje koja razara, ubija i razapinje - i to ne samo u fizičkom obliku. Čemu ta mržnja? Zašto nema dijaloga? Je li ga je ikada bilo? Zar ne može postojati harmonija?I osim toga, zašto smo uopće pomislili da je čovjek krivac? Možda su obje strane krive?
Harry Harrison veliki je SF pisac, pripadnik zlatne generacije i, naravno, objavljivao je svoje priče na stranicama Astoundinga, a možda je najpoznatiji po svojem izvrsnom romanu Make room! Make room! koji je poslužio kao predložak za film Soylent Green u kojem je glumio slavni Charlton Heston, te po Nehrđajući štakor seriji romana (jedan roman je objavljen i kod nas u biblioteci NEXUS). U svakom slučaju ovaj pisac nema toliku literarnu vrijednost kao neki drugi pisci toga doba (Asimov, npr.) ali ima svoje mjesto u SF svijetu koje čvrsto drži.
Harrison je zapravo primjer pisca koji ima jedan veliki roman a ostalo i nije baš na razini najboljeg djela. Kada sam čitao Nehrđajućeg štakora prije desetak godina, nisam bio pretjerano oduševljen ali nisam previše ni očekivao s obzirom da NEXUS biblioteka (osim par iznimaka) i nije objavljivala baš reprezentativna djela SF žanra. Svijet smrti je jedna light SF pucačina sa plošnim likovima i plošnom radnjom, nimalo pretenciozna i nimalo zahtjevna. Čita se brzo ali prvenstveno zbog lagane radnje i brzog ritma, a veliki potencijal kojim odiše ideja priče, na žalost nije ni približno iskorišten. Da li je to zbog toga što je Harrison u to doba štancao djela po narudžbi ili jednostavno nije mogao bolje, ne zna se točno, ali rezultat je jedna osrednja SF avantura neiskorištenih potencijala i razočaravajućih rješenja. Pročitati ćete, biti ćete zadovaoljni ali se nećete oteti dojmu da je sve to skupa moglo bolje.

Mnogo bolje.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/12/2013 : 00:06:37  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pirgavi

quote:

Bear veliko DA, za Vingea imam dualno mišljenje - kada se radi o znanstvenim idejama, fizici i matematici, tu je strašan i jak - možda najjači danas, no, njegovi likovi su tako-tako, čudni, a onu jebenu biljku što priča mu nikada neću oprostiti :)

Meni je to s biljkom fakat ok:))
Znači biljka koja nema mogućnost kratkoročnog pamćenja te stoga živi u simbiozi sa bićem koje nadomješta taj nedostatak.
Genijalno.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 14/12/2013 : 17:16:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Znači biljka koja nema mogućnost kratkoročnog pamćenja te stoga živi u simbiozi sa bićem koje nadomješta taj nedostatak.
Genijalno.

Uaaaaaaa :) što se Vingea tiče...

A što se Harrisona tiče, da nije to dobra knjiga, iako ima svijetlih trenutaka. Inače je to prva knjiga trilogije koju nisam čitao, a naši su kao i obično preveli samo jednu knjigu....možda bi sve imalo više smisla da smo pročitali sve tri knjige...nemam pojma...

Ali biljkaaaaa? :)

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/12/2013 : 11:25:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Izišlo je novo izdanje kultne knjige Od kiča do vječnosti Vere Horvat Pintarić.
Sve što želite znati o kiču našem svagdašnjem, kojeg često i nismo svjesni i koji nas okružuje, na detaljan, kroz mnoštvo primjera predstavljen i zavodljivo napisan način.
Što bi se reklo, knjiga koju mora imati svatko tko drži do sebe i do svog (ne)ukusa.

http://www.jutarnji.hr/problem-suvremenog-drustva-je-sebican--kicerski-pojedinac/1147178/

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/12/2013 : 11:53:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Inače, s mjesec dana zakašnjenja moj književni ulov na ovogodišnjem Interliberu:

- Anthony Horowitz: Kuća svile (Sherlock Holmes opet u akciji!)

- Knut Hamsun: Pan

. Igor Mandić: Zbogom dragi Krleža

- Pavao Pavličić: Pasijans

- Horace McCoy: I konje ubijaju, zar ne?

- skupina autora: Naši sakramenti

- Martin Amis: Londonska polja

- Jo Nesbo: Leopard

- Juan Gomez-Jurado: Znak ubojice

- James Twining: Dvostruki orao

- P.D. James: Privatna pacijentica

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12795 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 17/12/2013 : 10:37:43  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
http://www.thelostwordsbooks.com/2013/12/14/holiday-gifts-free-books/#more

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/12/2013 : 18:06:05  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pirgavi

quote:
Genijalno.

Uaaaaaaa :) što se Vingea tiče...

A što se Harrisona tiče, da nije to dobra knjiga, iako ima svijetlih trenutaka. Inače je to prva knjiga trilogije koju nisam čitao, a naši su kao i obično preveli samo jednu knjigu....možda bi sve imalo više smisla da smo pročitali sve tri knjige...nemam pojma...

Ali biljkaaaaa? :)

A da, tako je to kod naših, prevedu jednu knjigu i onda kaputt. Ali moglo je biti i gore - mogli su prevesti samo drugu ili treću na primjer:))
Nego, kako ide EON?Jel'da da je knjiga izvrsna? (A i nema biljki u glavnim ulogama:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/12/2013 : 18:06:41  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Johnny, dobar ulov !

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 17/12/2013 : 19:52:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

[quote]
Nego, kako ide EON?Jel'da da je knjiga izvrsna? (A i nema biljki u glavnim ulogama:))

EON završio još davno...nisam stigao od posla napisati ništa o tome... MA da, stil kao Asimov - lagano, čitko i bez literalnih kerefeka i figura. Piše savršeno. Priča mi je tako tako - nekada sam se izgubio u svim tim silnim pojašnjanjima prostora i vrsta na Kamenu, ali uživancija je za čitati.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/12/2013 : 23:09:44  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ja sam krenuo pono vno ali odustao i prebacio se na SIRIUSE. Ponovno:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 17/12/2013 : 23:18:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja sam krenuo pono vno ali odustao i prebacio se na SIRIUSE. Ponovno:))

Ja sam pročitao Sirius B 11, pa naš MArsonic 4, sad sam uzeo Kolijevku za macu (znam, znam, jebi ga nisam stigao prije to pročitati), no, toliko imam posla oko svojih rukopisa da jedva stignem uopće čitati bilo što osim samog sebe :)

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/12/2013 : 23:57:38  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Inače, kum je u Srbiji, i stiže mi za novu godinu tvoja knjiga:))
Planirma naoraviti MEGArecenziju
Ha, mislim, valjda je knjiga dobra

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 18/12/2013 : 00:03:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Inače, kum je u Srbiji, i stiže mi za novu godinu tvoja knjiga:))
Planirma naoraviti MEGArecenziju
Ha, mislim, valjda je knjiga dobra

Evo napet sam ko Wesley Pipes :)

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/12/2013 : 00:05:25  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
hehehe

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 18/12/2013 : 15:07:02  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Malo si tapšete jedan drugome po ramenu, a?

Go to Top of Page
Page: of 249  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.86 seconds. Snitz Forums 2000